Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

magán-munkaközvetítői tevékenység
magasabb vezető
magatartási kódex Etikai kódex véleményeztetése
Társaságunknál etikai kódex kerül kiadásra; a kódex alapvetően az eddig is kötelező magatartási szabályokat fogja összefoglalni, amelyek a jelenlegi piaci környezetnek megfelelően hatályosítva kerülnek a szövegbe. Vajon ilyen esetben is véleményeztetni kell-e a kódex tervezetét a szakszervezetekkel, vagy, mivel csak hatályosításról van szó, nem?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 54. számában (2011. június 27.), 1025. kérdésszám alatt
magyar jog alkalmazása Magyar munkajog alkalmazása
A munkáltató cég egy osztrák cég által alapított magyar kft., amely ügyvezetőjének a munkaszerződése - a magyar munkaügyi bíróság joghatósága mellett - kikötötte az alkalmazandó jogként az osztrák (munka)jogot. Ennek ellenére alkalmazható-e a magyar (munka)jog?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 102. számában (2014. június 16.), 1994. kérdésszám alatt
még elégséges szolgáltatás Még elégséges szolgáltatás mértékének megállapítása
Tudomásunk szerint a közelmúltban megváltozott a sztrájk során biztosítandó elégséges szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás. Nálunk ugyan egyelőre nincs sztrájk, de szeretnénk elébe menni a későbbi vitáknak, és a szakszervezetekkel kollektív szerződésben megállapodni az elégséges szolgáltatás mértékéről. A jogszabályváltozás eredményeképpen van erre lehetőségünk?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 52. számában (2011. május 16.), 995. kérdésszám alatt
megállapodás megtámadása
megállapodás szabadságról
megbízás visszavonása
megbízási jogviszony
megbízási szerződés
megemelt illetményalap Köztisztviselői cafeteriajuttatás - a megemelt illetményalap függvényében
Az önkormányzati hivatalban adható cafeteriajuttatások mértékét a Kvtv., valamint a Kttv. évek óta együttesen határozzák meg. Az adható felső mértéket a Kvtv. évek óta 200 000 Ft-ban rögzíti, míg a minimális szintet a Kttv. az illetményalap ötszörösében határozza meg (38 650 Ft esetében 193 250 Ft-ban). 2020-ban a bérrendezés eredményeként a köztisztviselői illetményalap összege 56 100 Ft-ra emelkedik. Ezzel együtt a cafeteriakeret a Kttv. szerint 280 500 Ft-ra emelkedhet. A Kvtv. 60. §-ának (4) bekezdése értelmében a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafeteriajuttatásának kerete csak törvény eltérő rendelkezése hiányában nem haladhatja meg a 200 000 Ft-ot. Hivatalunknál 56 100 Ft-ra nő az illetményalap, a fentiek alapján jogszerűen állapítjuk meg a cafeteriakeretet 280 500 Ft-ban?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 193. számában (2020. február 25.), 3825. kérdésszám alatt
megfelelő ellenérték
meghatalmazott Munkavállalói meghatalmazott jelenléte bértárgyaláson
Cégünknél egy bizonyos beosztástól felfelé a munkatársaknak éves célkitűzéseket és ehhez kapcsolódó prémiumokat határozunk meg, amely az éves bér egy jelentős százaléka lehet. A feladatok értékelésére a tárgyévet követő év márciusában kerül sor. Ennek a folyamatnak a része egy értékelő megbeszélés. Egyik kollégánk vitatja a tavalyi teljesítményével kapcsolatos adatokat, az értékelő megbeszélésre magával kívánta hozni a szakszervezet vezetőjét is. Mi ezt megtagadtuk, mivel a bérszabályzatunk csak annyit ír elő, hogy ezen a megbeszélésen az érintett munkavállaló személyesen lehet jelen, ráadásul ez - véleményünk szerint - nem szakszervezeti ügy, a szakszervezettel külön tartunk éves bértárgyalást. Helyes volt-e az eljárásunk? Ha nem, indíthat-e emiatt pert a munkavállaló?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 180. számában (2019. május 6.), 3582. kérdésszám alatt
megőrzési felelősség
megőrzési idő
megszakítás nélküli munkarend
megszakítás nélküli tevékenység
megtorlás Szakszervezeti tagok - az elmaradt béremelés sérelme
A munkáltató sajátos rendben adja ki a szabadságokat, amelyek elszámolásával nem értünk egyet, nemrég vita is volt ebből a vezetéssel. A következő béremelés során a megbeszélésen részt vevő szakszervezeti tagok bére változatlan maradt, nem kaptak emelést. Szerintünk ez megtorlás a munkáltató részéről, a szabadsággal kapcsolatos vita miatt. Kérjük szíves véleményüket!
Megjelent a Munkaügyi Levelek 190. számában (2019. december 16.), 3772. kérdésszám alatt
megváltozott munkaképességű munkavállaló
meleg munkahely Meleg üzemi minősítés
Vállalatunknál új, modernebb hőkezelő üzem épült, amelyben sokkal komfortosabb a munkavégzés. Ugyanakkor a vállalat vezetése erre hivatkozva meg akarja szüntetni azokat a kedvezményeket, amelyek a meleg üzemi környezetben dolgozóknak eddig jártak. Milyen kritériumai vannak a meleg üzemmé nyilvánításnak? Milyen feltételekkel vonhatja meg a munkáltató az eddig biztosított meleg üzemi pótlékot?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 104. számában (2014. augusztus 11.), 2034. kérdésszám alatt
melegétkezési jegy
méltányos mérlegelés
mentesülés a kárfelelősség alól
mentesülés munkavégzési kötelezettség alól
mérlegelési jogkör
mezőgazdasági idénymunka
minimálbér
minőségi csere
minősítés
mozgóbér
Mt. hatálya Mt. hatálya közvállalat esetében
Köztulajdonban álló gazdasági társaság jogosult-e alkalmazni a Kttv. vagy a Kjt. előírásait? Valamint jogosult-e rendelkezési állományba helyezni létszám felettinek ítélt munkavállalóját?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 110. számában (2014. december 15.), 2152. kérdésszám alatt
munkába járás
munkabaleset
munkabér
munkabér bankszámlára utalása
munkabér csökkentése
munkabér euróban
munkabér kifizetése
munkabér védelme
munkabér visszakövetelése
munkabér-különbözet Munkakörbe nem tartozó feladatok ellenértéke
2009-ben a kollégámnak megszűnt a munkaviszonya. Ezután az ő munkáját is, akaratomon kívül, nekem kellett elvégezni. Több hónapon keresztül egy fillért sem kaptam érte, de felelősségre vonást a munkáért igen. Hónapok elteltével kreáltak egy megbízást, amit a mai napig nem vontak vissza. A munkát már nem én végzem, aki pedig most a felelőse, többszörös bért kapott, illetve kap. Kérdésem: a ki nem fizetett munkám bérét kérhetem-e?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 67. számában (2012. április 10.), 1281. kérdésszám alatt
munkabérelőleg
munkabéremelés
munkabiztonsági szabálytalanság Munkavédelmi bírság - ha már a tetőn vannak
A munkaügyi felügyelet megbüntetett minket. A tetőfedő munkavállalóink éppen arra készültek, hogy megkezdik a munkát egy ház tetején, még nem dolgoztak, amikor a felügyelők kiszálltak. Arra hivatkozással, hogy nincs védősisakjuk, valamint nincs biztosítva a kellő leesés elleni védelem, bírságot szabtak ki, és megtiltották a munkavégzést. Szerszámaik a tetőn voltak ugyan, de szerintünk viszont nem lehetett volna jogsértést megállapítani, hiszen munkavégzés, és így veszélyeztetés ténylegesen nem történt! Érdemes-e megfellebbezni a határozatot?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 31. számában (2010. február 22.), 616. kérdésszám alatt
munkaerő-kölcsönzés
munkaerő-közvetítés Munkaerő-közvetítés - hogyan kérhető?
Szállítmányozási területen keresnénk sofőröket határozott időre, hazai munkaerő hiányában akár uniós tagállamok állampolgárait is felvennénk. Hogyan kérhetünk munkaerőt és azon belül uniós tagállamok állampolgárainak a kiközvetítését?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 46. számában (2011. január 10.), 886. kérdésszám alatt
munkaerőigény Munkaerő-közvetítés - hogyan kérhető?
Szállítmányozási területen keresnénk sofőröket határozott időre, hazai munkaerő hiányában akár uniós tagállamok állampolgárait is felvennénk. Hogyan kérhetünk munkaerőt és azon belül uniós tagállamok állampolgárainak a kiközvetítését?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 46. számában (2011. január 10.), 886. kérdésszám alatt
munkaerőpiaci járulék
munkaerőpiaci járulékalap Ápolási díjon lévő munkavállaló - felmondási juttatások és az igazolólap kitöltése
Munkavállalónk 2008. május 1-jétől fizetés nélküli szabadságon van, ápolási díjban részesül, mivel közeli hozzátartozóját ápolja. Kérelmére engedélyezzük további egy évre a fizetés nélküli szabadságot. Amennyiben a munkavállaló visszatérne a szabadságról, megszüntetnénk - a felmondási tilalmat követően - a munkaviszonyát, mivel a munkaköre időközben megszűnt. Miből számoljuk ilyen esetben a felmondási időre járó díjazást, és a végkielégítés összegét? A munkaviszony megszűnésekor kiadandó igazolólapon milyen munkaerő-piaci járulékalapot adhatok meg?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 35. számában (2010. május 17.), 678. kérdésszám alatt
munkaeszköz
munkahely hőmérséklete Hideg munkahely
Mi a teendő, ha a munkahelyünkön az elvártnál alacsonyabb hőmérsékletben kell dolgoznunk? Ez egy autóipari cég, tehát nem hűtőház, és egyes munkaállomásunkon alig van 5 °C-os hőmérséklet!
Megjelent a Munkaügyi Levelek 160. számában (2018. február 5.), 3181. kérdésszám alatt
munkahelyi baleset
munkahelyi dohányzás Munkahelyi dohányzás - eltiltható-e a munkavállaló?
Megteheti a munkáltatónk, hogy eltilt a munkahelyi dohányzástól? Reggel 9-től du. fél 6-ig tart a munkaidőnk, amelyből csak az ebédszünet alatt tudunk dohányozni. Nincs megfelelő hely biztosítva a dohányosoknak, és a munkánk jellege folytán nem tehetjük meg, hogy a dohányzás idejére elhagyjuk az épületet. Kérem szíves válaszukat!
Megjelent a Munkaügyi Levelek 5. számában (2008. augusztus 11.), 83. kérdésszám alatt
munkahelymegőrzés támogatása
munkahelyre bevitt dolog Felelősség a munkahelyre - szabadidős tevékenység során - bevitt dolgokért
Többféle módon támogatjuk a munkavállalóink közösségi szerveződését, így a cégvezetés döntése értelmében lehetőség van arra is, hogy különböző rendezvényeket (pl. vallási összejövetel, filmklub stb.) tartsanak a munkavállalók egyes kijelölt helyiségekben, természetesen csak munkaidőn kívül. Az egyik munkavállalónak egy ilyen rendezvényen ellopták a táskáját. Ilyen esetben munkáltatóként felelősek vagyunk az ehhez hasonló károkért?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 132. számában (2016. május 2.), 2600. kérdésszám alatt
munkahelyteremtés támogatása
munkahelyüket a válság miatt elvesztők támogatása
munkahét
munkához való jog Sérelemdíj és a munkához való jog sérelme
Munkahelyemen 2016. december 20-án - a próbaidő lejárta előtt két nappal - volt a téli szünet előtti utolsó munkanap. Reggel közölték, hogy nem véglegesítenek. A nap folyamán többféle papírokat aláírtunk (pl. leltárt). Csak napokkal később vettem észre, hogy a sétálópapírokon kívül nem kaptam meg a kilépőpapírokat (a tb-kiskönyvet, a személyijövedelemadó-igazolást, a közalkalmazotti igazolást, az igazolólapot az álláskeresési járadékhoz stb.). Januárban vártam egy darabig, közben néztem az álláshirdetéseket is, kerestem munkát. Január 23-án küldtem a volt munkáltatómnak egy felszólító levelet, amiben kértem a papírokat, valamint bejelentettem sérelemdíj iránti igényemet is. A papírokat megküldték, a sérelemdíj iránti igényemet nem ismerték el, ezért bepereltem őket. A pert első fokon elvesztettem, mert az alperes kérésére nem tudtam megjelölni, milyen személyiségi jogomat sértette meg a munkáltató. Hiába mondtam a bíróságon, hogy a munkához való jogom sérült, ami a Ptk. 2:43. §-ának felsorolásából hiányzik ugyan, tehát "nem nevesített" személyiségi jog. A bíró azonban azt mondta, hogy olyan nincs. A tárgyaláson az alperesi képviselő elismerte, hogy törvényt sértettek velem szemben, mégis én vesztettem el a pert.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 156. számában (2017. november 6.), 3109. kérdésszám alatt
munkaidő
munkaidő kezdete
munkaidő lecsúsztatása
munkaidő mértéke
munkaidő-beosztás
munkaidő-csökkentés Pedagógus csökkentett munkaideje - bércsökkentési kérdések
Az Nkt. 65. §-ának (7) bekezdése alapján jogosult vagyok-e munkaidő-csökkentésre? Eszerint a munkaidő-csökkentés arányának csak a felével csökkenne a bérem. Mi van akkor, ha én már nem teljes (22-26 óra/hét) időben, hanem 20 órában tanítok, s ezt kértem csökkenteni? Jogos-e, ha 0.8 státuszból indulva most 0.6 (60%)-nak véve az új munkaidőt úgy tekinti a tankerület, mintha 20% csökkentés mellett csak 70% bért ítél meg? Nekem ez nyakatekert magyarázat. Nem a 100%-os munkaidőből indulnak ki, amely esetemben 60%-ra módosul, s így a kieső bér + hússzal = 80%-ra kellene változzon.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 191. számában (2020. január 14.), 3787. kérdésszám alatt
munkaidő-elszámolás
munkaidő-kedvezmény
munkaidő-nyilvántartás
munkaidőkeret
munkaidőkeret meghosszabbításának tilalma
munkaképes állapot
munkakör
munkakör ellátásához szükséges bizalom Munkakör ellátásához szükséges bizalom
Az új Mt. 52. §-a (1) bekezdésének d) pontjában olvastuk, hogy "a munkavállaló köteles a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani". Mit jelent ez? Ha elvesztem a bizalmamat a munkavállalóban, akkor felmondhatok neki?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 70. számában (2012. június 11.), 1350. kérdésszám alatt
munkakör-felajánlás
munkakörátadás
munkakörhöz szükséges képesítés
munkaköri alkalmassági vizsgálat
munkaköri leírás
munkaköri leírás módosítása
munkakörmegszűnés
munkakörtől eltérő foglalkoztatás
munkaközi szünet
munkáltató
munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalása Cafeteriajuttatás visszavonása
Az egyik munkavállaló 2018. december 29-től 2019. február 4-ig volt betegállományban (a 15 munkanapos betegszabadságot már előtte kimerítette). Jelenleg a munkáltató vissza akarja vonni tőle a tavalyi cafeteriájából a 2018. 12. 29. és 2018. 12. 31. közötti összeget (kb. 1400 Ft). Megteheti? Nem egy évre kapjuk a cafeteriát? Idénre még nem kaptunk cafeteriát, de azt is 2019. január 1-jétől 2019. december 31-ig kapjuk majd, ahogyan a tavalyi évben is. Mi a teendő ilyen esetben?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 180. számában (2019. május 6.), 3573. kérdésszám alatt
munkáltató halála Munkaviszony sorsa az egyéni vállalkozó halála esetén
Ha a munkáltató egyéni vállalkozó - egy büfé üzemeltetője - elhunyt, a munkaviszonyban álló alkalmazottjának megszűnik-e ezáltal a határozatlan idejű munkaviszonya?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 183. számában (2019. július 15.), 3641. kérdésszám alatt
munkáltató jogos gazdasági érdeke
munkáltató megszűnése Munkaviszony megszűnése a munkáltató végelszámolása miatt
Cégünk októberben végelszámolás alá kerül. Egy munkavállalónak augusztusban gyermeke született. Megszűnik-e a munkaviszonya a végelszámolás kezdetén, vagy csak a végelszámolás végén fog ez megtörténni? Automatikusan megszűnik a végelszámolással a munkaviszonya, vagy szükséges neki felmondani?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 140. számában (2016. november 7.), 2764. kérdésszám alatt
munkáltató működési körébe eső ok
munkáltató nevének használata Munkáltató nevének használata
A munkavállalóink bejelentették, hogy szakszervezetet alapítanak, és a cég nevét belefoglalnák a szakszervezet megnevezésébe, mivel annak utalnia kell arra, hogy a szakszervezet pontosan hol működik. Erre vonatkozóan a munkavállalók kéréssel fordultak az ügyvezetőhöz, aki viszont nem szeretné, hogy a cég neve a szakszervezet nevében bármilyen formában megjelenjen. Kötelező megadni a hozzájárulást, vagy van lehetőség arra, hogy visszautasíthassuk a kérést?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 41. számában (2010. szeptember 20.), 808. kérdésszám alatt
munkáltató személyében bekövetkező változás
munkáltató tájékoztatási kötelezettsége
munkáltatói érdekképviselet
munkáltatói felmondás
munkáltatói igazolás Munkavállaló tartozásai és beteg­szabadságának megállapíthatósága
2012. július 1. utáni munkaviszony megszűnése esetén nem kell/lehet kiadni a MIL-lapot. Mi a helyes eljárás az új munkaviszony létesítésekor a munkabért terhelő letiltásokra vonatkozóan? Nyilatkoztatni kell a munkavállalót, hogy milyen levonás terheli a munkabérét? Honnan lehet megtudni, hogy mennyi a tartozásának az egyenlege? A munkáltatónak milyen felelőssége, illetve készfizető kezessége van, ha nincs a birtokában a letiltásra vonatkozó irat? Másik kérdésünk: a munkavállalónak a tárgyévben kivett betegszabadságról nyilatkoznia kell-e, ha tévesen nyilatkozott, vagy nem tudja, hogy mennyi betegszabadságot vett igénybe, akkor mi a helyes eljárás? Ha tévesen nyilatkozott, annak milyen vonzatai lehetnek?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 75. számában (2012. október 8.), 1463. kérdésszám alatt
munkáltatói jogállásváltás
munkáltatói jogkör gyakorlója
munkáltatói jogok átruházása
munkáltatói jogutódlás
munkáltatói kárfelelősség
munkáltatói kölcsön
munkáltatói kötelezettség Munkahelyi balesettel kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek
Csonkolásos munkahelyi baleset ért, a munkáltatónál azonban nem vettek fel jegyzőkönyvet, mentőt se hívtak, és nem tájékoztattak arról sem, hogy mi a teendőm. Milyen jogaim vannak, mit tehetnék?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 150. számában (2017. június 19.), 2990. kérdésszám alatt
munkáltatói szabályzat
munkáltatói támogatás Munkaadói adómentes támogatás végtörlesztéshez
A munkaadók által devizahitel végtörlesztéséhez nyújtható, 7,5 millió Ft összegű támogatásról szóló rendelkezés jogszabályi hátteréről kérem tájékoztatásukat!
Megjelent a Munkaügyi Levelek 64. számában (2012. február 6.), 1215. kérdésszám alatt
munkáltatói utasítás
munkáltatóivisszaélés-bejelentési rendszer Munkáltatóivisszaélés-bejelentési rendszer
Úgy hallottuk, új szabályok születtek a munkáltatói visszaélések ellen januártól. Mi ennek a lényege? Hárít ránk valamilyen új kötelezettséget?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 96. számában (2014. január 27.), 1872. kérdésszám alatt
munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet Munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet fogalma
A képviseleti jogosultság igazolásaként a munkáltató bekérte a szakszervezet alapszabályát, amelyet a munkáltató nem tart megfelelőnek a képviseleti jogosultság igazolására, ugyanis egyáltalán nem tartalmaz a munkáltatóra vonatkozó rendelkezést, bárminemű utalást. Továbbá a szakszervezet nem jelölt meg olyan, a munkáltatónál munkaviszonyban álló tagot, aki az alapszabály szerint képviseleti joggal lenne felruházva, és ilyen tagot az alapszabály sem nevez meg. A szakszervezet arra hivatkozik, hogy elegendő azon rendelkezése az alapszabálynak, miszerint a szakszervezet működési területe Magyarország, illetve a szakszervezet céljaként a munkáltatóéval azonos ágazatba tartozó ágazat megjelölése, ahol az érdekvédelmi szervezetek tevékenységének összefogását és összehangolását végzi. Helyesen jár-e el a munkáltató, ha az alapszabály fenti rendelkezéseit nem tartja elegendőnek a képviseleti jogosultság igazolására? Esetlegesen elfogadható-e egyéb dokumentum, például a szakszervezet kongresszusának döntése arról, hogy az adott munkáltatónál a szakszervezet tagszervezetet létesített? Jogszerűen zárkózik el a képviseleti jogosultságát nem igazoló szakszervezet Mt.-ben biztosított szakszervezeti jogosultságainak (pl. tájékoztatás közzététele, helyiséghasználat, munkaidő-kedvezmény) biztosításától a munkáltató? A szakszervezet tagjai részére egyébként tagdíjlevonást már teljesít a munkáltató.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 107. számában (2014. október 13.), 2093. kérdésszám alatt
munkanap
munkanap-áthelyezés
munkára képes állapot
munkarend
munkaruha
munkaszervezés Kézi tehermozgatás - kockázatértékelés és intézkedések
Egy mezőgazdasági vállalkozó termékeit csomagoló részlegnél dolgozom. Nekünk, nőknek nehezebb a tele üvegeket, dobozokat emelgetni és arrébb rakni, mikor előkészítjük a teherautókba való bepakoláshoz. Kértük a vállalkozót, hogy biztosítson férfi munkatársakat, de kérésünk süket fülekre talált. Milyen jogaink vannak?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 182. számában (2019. június 24.), 3615. kérdésszám alatt
munkaszerződés
munkaszerződés hiánya Munkavégzés a határozott idejű munkaviszony lejártát követően
Az egyik régóta nálunk dolgozó munkavállalónk határozott idejű jogviszonnyal rendelkezett, azonban annak lejártát követően is tovább dolgozott anélkül, hogy új munkaszerződést kapott volna, mivel a közvetlen felettese arról biztosította, hogy a továbbiakban is szükség van a munkájára. Tekintettel arra, hogy a munkaszerződést még nem kötötték meg vele, munkabért sem számfejtettek a részére. A munkavállaló most követeli a munkabérét. Jár-e neki munkabér annak ellenére, hogy nincs is munkaszerződése?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 47. számában (2011. január 31.), 901. kérdésszám alatt
munkaszerződés módosítása
munkaszerződés pótlása "Nyoma veszett" munkaszerződés - hogyan pótolható?
32 éve cégünknél dolgozó munkavállaló munkaszerződése nincs meg. Milyen módon lehet ezt törvényesen pótolni?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 10. számában (2008. november 24.), 179. kérdésszám alatt
munkaszerződés tartalmi elemei
munkaszerződés-módosítás
munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás
munkaszüneti nap
munkaszüneti nap körüli munkarend
munkaszüneti napi pótlék
munkaszüneti napra járó díjazás
munkatapasztalat-szerzés támogatása
munkaügyi bírság Bírság ingyenes munkavégzésért
Szeretem a jelenlegi foglalkoztatómnál a munkámat, ezért rendszeresen többet dolgozom, nem munkabérért. Nem nézik jó szemmel, hogy ennyit vagyok bent, tartanak attól, hogy az egészségemre megy. Én viszont hajthatatlan vagyok. Viszont említettek egy olyan érvet, ami aggodalommal tölt el, és szabotálhatja a munkavégzésemet ilyen keretek között. Az állítás az, hogy a céget és a munkavállalót is megbírságolják, ha a munkavállaló hivatalosan nem munkát végezve van a munkaadónál. Kérem, segítsenek az állítás megerősítésével, illetve cáfolásával.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 171. számában (2018. október 15.), 3405. kérdésszám alatt
munkaügyi dokumentumok Munkaügyi dokumentumok megőrzési ideje
Kérem állásfoglalásukat a különböző munkaügyi dokumentumok (így például munkaszerződés, tanulmányi szerződés, felmondás, jelenléti ívek, szabadságok nyilvántartása, cafeterianyilatkozatok stb.), illetve bérdokumentumok (pl. bérjegyzék, mozgóbér-nyilvántartás, prémiumok meghatározása stb.) tárolási idejéről! Vannak olyan dokumentumok, amelyek nem selejtezhetők?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 174. számában (2018. december 17.), 3465. kérdésszám alatt
munkaügyi ellenőrzés
munkaügyi felügyelet Munkaügyi felügyeleti hatáskörök
Súlyos munkaadói visszaélések után a problémáimat jeleztem a Munkaügyi Főfelügyelőségnek. Hét hónap után kaptam tőlük egy semmitmondó választ, melyből világosan kiderül számomra egy vezetői szintű, korrupciógyanús ügyintézés. Amennyiben nem akarom az ügyet szó nélkül hagyni, melyik az a felettes szerv, amelyikhez fordulhatok a bizonyítékaimmal a korrekt ügyintézés érdekében? Természetesen az OMMF nem jöhet szóba ezek után.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 64. számában (2012. február 6.), 1224. kérdésszám alatt
munkaügyi központ
munkaügyi per
munkavállalási (hatósági) engedély
munkavállaló Gyermek az új munkajogban
Az új Mt. rendelkezései a gyermek fogalmát a korábbiaknál részletesebben meghatározza. Hol és milyen jelentősége lehet ennek?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 69. számában (2012. május 21.), 1329. kérdésszám alatt
munkavállaló ellenőrzése
munkavállaló halála
munkavállaló magatartásával összefüggő ok Engedély nélküli kivitt dobozok
Határozatlan idejű munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalónk munkaviszonyát jogszerűen megszüntethetjük-e felmondással, ha bizonyítékaink vannak rá, hogy több alkalommal engedély nélkül vitt ki a telephelyünkről tisztázatlan tartalmú dobozokat annak ellenére, hogy a munkáltatói szabályzat rögzíti, hogy enélkül semmilyen tárgyat nem lehet kivinni vagy a munkahelyről elszállítani? A munkavállaló nem tárta fel, hogy a dobozokban mi volt.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 206. számában (2020. december 15.), 4054. kérdésszám alatt
munkavállalói azonnali hatályú felmondás Munkavállalói azonnali hatályú felmondás tartalmi elemei
A 2015. évi jogszabályi rendelkezések szerint az azonnali hatályú felmondást a munkavállaló részéről milyen szöveggel kell megírni, hogy a törvénynek megfeleljen.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 115. számában (2015. április 7.), 2271. kérdésszám alatt
munkavállalói biztosíték Munkavállalói biztosíték kikötésének feltétele
Munkavállalói biztosítékot milyen esetekben lehet megkövetelni a dolgozóktól? Elrendelhetem, hogy minden munkavállaló köteles legyen ilyen biztosítékot elhelyezni?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 70. számában (2012. június 11.), 1336. kérdésszám alatt
munkavállalói felmondás
munkavállalói kárfelelősség
munkavállalói kizárólagos és elháríthatatlan magatartás Mentesülés a kárfelelősség alól - a munkavállalói kizárólagos és elháríthatatlan magatartás
A munkavállalónk kézbesítőként dolgozik. A motorkerékpárjával egy olyan helyszínre szállított küldeményt, amely az eső miatt egy sáros, kátyús földúton volt megközelíthető. A motorral megcsúszott, elesett, és lábtörést szenvedett. Nem egyértelmű, hogy pontosan mi történt, de most kártérítési igénnyel állt elő. Az ilyen helyzet nem minősülhet a munkavállaló kizárólagos és elháríthatatlan magatartásának?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 206. számában (2020. december 15.), 4042. kérdésszám alatt
munkavállalói költségkedvezmény Munkavállalói költségkedvezmény terjedelme
Munkaviszonyom jogellenes megszüntetése miatt pert indítottam a munkáltatómmal szemben, és kértem tizenkét havi távolléti díjnak megfelelő elmaradt jövedelem részemre történő megítélését. Voltam jogi tanácsadáson is, ahol azt mondták, hogy nem megalapozott a keresetem, és valószínűleg pervesztes leszek, így a perköltség is engem fog terhelni. Pervesztesség esetén tényleg nekem kell fizetni akkor is, ha költségkedvezményben részesülök?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 116. számában (2015. április 27.), 2273. kérdésszám alatt
munkavállalói kötelezettségszegés
munkavállalók képviselői
munkavédelem
munkavédelmi célú pihenőidő
munkavédelmi hatóság
munkavédelmi képviselő
munkavégzés
munkavégzés alóli mentesítés
munkavégzés céljából átadott eszközök
munkavégzés megtagadása
munkavégzéshez kapcsolódó tevékenység Munkahelyen töltendő idő - a munkaidő után
Meghatározhatja-e a munkáltató (szóban, nem írásban!), hogy a munkaidő vége után mi az a legkorábbi időpont, amikor a dolgozó a kapun kiléphet (a telepet elhagyhatja)? Ha a munkaidőnek 16 órakor van vége, akkor köteles-e a dolgozó 16:20-ig a területen tartózkodni? (A pluszidő nincs fizetve!).
Megjelent a Munkaügyi Levelek 180. számában (2019. május 6.), 3569. kérdésszám alatt
munkavégzési hely
munkavégzési hely megváltozása
munkavégzési kötelezettség
munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés
munkavégzésre alkalmas állapot
munkavégzésre irányuló jogviszony létesítése
munkavégzésre irányuló további jogviszony
munkaviszony
munkaviszony azonnali hatályú felszámolása
munkaviszony helyreállítása Munkaviszony helyreállítása - jogellenes munkáltatói munkaviszony-megszüntetés esetén
Határozatlan időre alkalmazott munkavállalónk a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei iránt indított munkaügyi pert. Az elsődleges kereseti követelése a munkaviszony helyreállítására irányul annak ellenére, hogy a felmondás oka átszervezés volt, melyből következően sem az a szervezeti egység, sem az a tevékenység, amelynek keretében foglalkoztattuk, már nincs meg, illetve nem kerül ellátásra. Abban a nem várt esetben, ha a közigazgatási és munkaügyi bíróság a munkavállaló keresetének ad helyt, elrendelheti-e mindezek ellenére a munkaviszony helyreállítását? Ha ugyanis erre sor kerülne, nem tudnánk foglalkoztatni, így ismételten meg kellene szüntetnünk a munkaviszonyát.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 161. számában (2018. február 26.), 3204. kérdésszám alatt
munkaviszony igazolása Közszolgálati jogviszony igazolása
Egyik kollégánk a közszolgálati jogviszonyba, illetve a jubileumi jutalomba beszámítandó időtartam egy részét (tanulmányai alatt a nyári szünidőben 1968-ban és 1969-ben végzett munka) nem tudja eredeti iratokkal igazolni, mert a korábbi munkáltató megszűnt. A munkatársunk az egyik regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóságtól hozott hitelesített fénymásolatot a munkaviszony-nyilvántartó lapokról (az általa beszámítani kért időtartamról), melyeken feltüntetésre került a munkáltató megnevezése, címe, bélyegzője, a munkaviszony időtartama. Elfogadható-e ez a betekintési jegyzőkönyv mellékletét képező munkaviszony-nyilvántartó lapról készített hiteles fénymásolat a munkaviszony igazolásához?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 38. számában (2010. július 19.), 747. kérdésszám alatt
munkaviszony kezdő időpontja
munkaviszony létesítése
munkaviszony megszűnése
munkaviszony megszűnésének időpontja
munkaviszony megszüntetése
munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel
munkaviszony minősítő jegyei
munkaviszony szünetelése
munkaviszonyból származó kötelezettség megszegése
munkaviszonyra vonatkozó szabály Munkáltatói szabályzat
Milyen foglalkoztatással kapcsolatos feltételeket szabályozhatunk munkáltatói szabályzatban?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 70. számában (2012. június 11.), 1347. kérdésszám alatt
működési bizonyítvány Működési bizonyítvány kiadása és annak tartalma
Munkaviszonyomat rendes felmondással kívánom megszüntetni. Szeretném, ha a munkáltatóm olyan ún. működési bizonyítványt állítana ki számomra, amely egyfajta "ajánlólevélként" a munkám értékelését is tartalmazza. Megtagadhatja-e a munkáltató a működési bizonyítvány kiadását? Mit tehetek akkor, ha szándékosan valótlan jellemzést ad?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 7. számában (2008. szeptember 22.), 134. kérdésszám alatt
műszakpótlék