Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott munkaképes állapot tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkaidő-beosztás közlése

Kérdés: Cégünk fő tevékenysége a közúti árufuvarozás. A gépkocsivezetők négyhavi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva, munkaidő-beosztásuk egyenlőtlen. A vonatkozó jogszabály előírásai szerint - kollektív szerződés hiányában - hét nappal előre kellene a gépkocsivezetőkkel közölni a munkaidő-beosztásukat. A gépkocsivezetők munka­idejének beosztását - a beérkező megrendelések függvényében - mindig az előző munkanap tudjuk meghatározni. Milyen megoldást javasolnak a vonatkozó előírások betarthatóságára?
Részlet a válaszból: […]gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja [Mt. 97. § (5) bekezdés]. Ha tehát a megrendelések mértéke - előre nem látható okból - lényegesen eltér a korábban kalkulálttól, erre hivatkozással a munkáltató négy nappal megelőzően még módosíthatja a már közölt munkaidő-beosztást. Kollektív szerződés ezt a lehetőséget is rugalmasabbá teheti (Mt. 135. §).Munkaszerződésben - azaz a munkavállalóval kötött egyéni megállapodással - csak a munkavállaló javára lehet eltérni a munkaidő-beosztás közlésére vonatkozó szabályoktól. Az Mt. azonban hozzáteszi, hogy az eltérést az egymással összefüggő rendelkezések összehasonlításával kell elbírálni (Mt. 43. §). Ennek alapján tehát olyan megoldás is elképzelhető, hogy a felek közös megegyezéssel ugyan rövidebb értesítési határidőt kötnek ki, de ezért a munkavállaló valamilyen kompenzációt (pl. bérpótlékot) kap. Ha így összességében a munkavállaló jobb helyzetbe kerül, mint ahogyan a törvényi szabályok alapján járna, a munkaidő-beosztás előzetes közlési határideje jogszerűen lerövidíthető.Végül, kötetlen munkarend esetén nem kell alkalmazni a munkaidő-beosztás szabályait, így az előzetes közlésre[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1628

2. találat: Órabéres munkavállalók - díjazás munkaidőkeret esetén

Kérdés: Úgy hallottam, hogy megváltozik az órabéres, munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalók bérfizetése. Pontosan mit jelent ez? A jövőben már nem a ténylegesen ledolgozott órák alapján jár nekik munkabér?
Részlet a válaszból: […]‑általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a százhetvennégy óra időarányos részére köteles elszámolni és kifizetni, függetlenül attól, hogy a munkavállaló az adott hónapban ténylegesen hány órát dolgozott le (mennyi volt a beosztás szerinti munkaideje) [Mt. 156. § (1) bek.]. A fenti szabálytól ugyanakkor lehetséges eltérően megállapodni, és az óradíjas munkavállalók részére munkaidőkeretben történő foglalkoztatás során ennek alapján továbbra is a ténylegesen ledolgozott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. június 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1353
Kapcsolódó tárgyszavak: , , , ,

3. találat: Szabadság vagy betegszabadság?

Kérdés: Ha a munkavállaló kifejezetten kéri, betegszabadság helyett betegsége idejére kaphat-e fizetett szabadságot? A munkáltatónak szüksége van-e egy igazolásra a háziorvostól, hogy a munkavállaló valóban gyógyult állapotban veszi fel ismét a munkát? Ezt az orvos igazolhatja nem keresőképtelenségre vonatkozó igazolással?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló ilyen igazolást nem mutat be, akkor a munkáltató nem köteles őt betegszabadság helyett rendes szabadságra küldeni, csak akkor, ha egyébként a rendes szabadság kiadásának szabályait betartja (az alapszabadság egynegyedét köteles a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni, ha azt a munkavállaló 15 nappal korábban bejelentette). Három munkanap esetén annak kivételét azonnali hatállyal is be lehet jelenteni az Mt. 134. §-ában foglalt, a munkavállaló személyét vagy családját érintő olyan ok alapján, amelyre tekintettel a munkavégzési kötelezettség teljesítése aránytalanul súlyos teher lenne. A szabadság kiadása kérésének indokát ez utóbbi esettől eltérően egyébként a munkavállaló nem köteles közölni a munkáltatóval. A munkavállaló egészségi állapotát a 33/1998. NM rendelet alapján - akár a szabadságról való visszatérést követően, akár bármikor máskor - a munkáltató akkor teheti vizsgálat tárgyává, ha például a munkakör közegészségügyi szempontból orvosi vizsgálathoz kötött, vagy ha kétséges, hogy a munkavállaló betartja-e az Mt. 103. §-ában megfogalmazott kötelezettségeit. E törvényhely szerint a munkavállaló köteles az előírt helyen és időben, munkára képes állapotban megjelenni, munkáját úgy végezni, valamint általában olyan magatartást[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. április 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 969