Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott munkakör ellátásához szükséges bizalom tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkakör ellátásához szükséges bizalom

Kérdés: Az új Mt. 52. §-a (1) bekezdésének d) pontjában olvastuk, hogy "a munkavállaló köteles a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani". Mit jelent ez? Ha elvesztem a bizalmamat a munkavállalóban, akkor felmondhatok neki?
Részlet a válaszból: […]szükségképpen, az általános társadalmi felfogás és elvárás szerint kötődik meghatározott munkakör ellátásához." Az új Mt. 66. §-ának (2) bekezdése szerint a munkáltatói felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet, a törvény indokolása szerint "megalapozza a munkáltatói felmondást a bizalomvesztés" is. Bár a bizalomvesztés eddig nem szerepelt kifejezetten a munkajogi kódexben, de a bírói gyakorlat ismerte. A világos, valós és okszerű indokolás követelményének megfelelően nem volt világos indokolásnak tekintendő például "a munkavállaló iránti munkáltatói bizalom megingására vagy a bizalomvesztésre" történő általános hivatkozás, az azt megalapozó tények megjelölése nélkül. Nem várható, hogy a bírói gyakorlat a jövőben eltekintsen ettől a követelménytől, hiszen az új Mt. 64. §-ának (2) bekezdése is a munkáltatóra telepíti a felmondás indokolása fent említett hármas[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. június 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1350