Összes tárgyszó megjelenítése

ráutaló magatartás
régi Mt.
regisztrációs díj Háztartási munka bejelentésének elmulasztása
Hetente jár hozzánk a takarítónő, havonta be is szoktam jelenteni, illetve befizetem utána az 1000 Ft-ot. A múlt hónapban azonban a bejelentés sajnos elmaradt. Milyen következménye lehet ennek?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 48. számában (2011. február 21.), 929. kérdésszám alatt
rehabilitációs ellátás Rehabilitációs ellátásban részesülő személy munkavégzése
Felvettünk egy új, megváltozott munkaképességű dolgozót heti 20 órás, munkaidőkeretes alkalmazással, órabérben (564 Ft/óra), fűnyírásra, állathajtásra (szarvasmarha). Nevezett szervezeti egészségkárosodásának mértéke 60%, rehabilitációs járadékban részesül, melyet 2011. március 17-től folyósítanak, összege 107 810 Ft/hó. Lehet-e őt úgy foglalkoztatni, hogy egyik hónapban meghaladja pár órával a ledolgozott óra a heti 20 órás keretet, a másik hónapban annyival kevesebbet dolgozik, vagy kógens szabály a heti 20 óra, s ennél egyik héten sem dolgozhat többet? Lehet-e mozgó bérrel jutalmazni a jó munkáját, és kaphat-e több bért, vagy csak a minimálórabért? Az ONYF honlapján olvastam, hogy a rehabilitációs járadékban részesülő, keresőtevékenységet folytató személy ellátását meg kell szüntetni, ha a járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének havi átlaga meghaladja a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és a minimálbér összegét. Most rá nézve a járadék összegének kétszerese vagy a minimálbér vonatkozik?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 88. számában (2013. július 29.), 1715. kérdésszám alatt
rehabilitációs hozzájárulás
rehabilitációs járadék
rendelkezésre állási idő Utazó munkavállaló rendelkezésre állási ideje
Az utazó munkavállaló esetében a törvény meghatároz a munkaidőn felül rendelkezésre állási időt (pl. határátkelésnél várakozás, váltósofőr alszik stb.). Egy kocsikísérő esetében, aki nem váltósofőr, hanem azért utazik a sofőrrel, hogy a célhelyen munkát végezzen, abban az esetben a kocsikísérő gépjárműben töltött ideje is rendelkezésre állási időnek számít? Valamint erre az időre a munkabér 50%-át kell fizetni?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 117. számában (2015. május 18.), 2295. kérdésszám alatt
rendelkezésre állási kötelezettség
rendelkezésre állási támogatás
rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltató Vasárnapi pótlék - nem jár a virágüzlet eladóinak
Vasárnap is nyitva tartó virágboltnak az alkalmazottai dolgoznak vasárnaponként rendes munkaidőben. Ebben az esetben megilleti őket a vasárnapi pótlék? Illetve rendeltetése folytán vasárnap is működő egységnek tekintendő-e a virágbolt?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 110. számában (2014. december 15.), 2148. kérdésszám alatt
rendeltetésellenes joggyakorlás
rendeltetésszerű joggyakorlás
rendes felmondás
rendes munkaidő
rendes szabadság
rendezett munkaügyi kapcsolatok
rendkívüli felmentés
rendkívüli felmentés indoka Rendkívüli felmentés közalkalmazotti jogviszonyon kívüli magatartás miatt
Ápolóként dolgozom egy kórházban. A két ünnep között részt vettem egy tömegrendezvényen, aminek semmi köze nem volt sem a munkámhoz, sem a munkáltatómhoz. A januári első munkanapon a munkáltatóm erre hivatkozva mégis felmentett rendkívüli felmentéssel. Megteheti ezt, ha magánemberként nyilvánítottam véleményt egy olyan kérdésben, aminek a munkámhoz semmi köze nem volt?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 128. számában (2016. február 1.), 2519. kérdésszám alatt
rendkívüli felmondás
rendkívüli lemondás
rendkívüli munka díjazása
rendkívüli munkavégzés
rendszeres szociális járadék Rendszeres szociális járadékban részesülő foglalkoztatása 2010-ben
Egy rendszeres szociális járadékban részesülő munkavállaló (aki 2002 óta kapja ezt a juttatást, 50%-os munkaképesség-csökkenése van) hogyan foglalkoztatható 2010-ben? Milyen kereseti korlátok vonatkoznak rá? Szerintem 2010. december 31-ig nem vonatkozik rá keresetkorlátozás, mivel az ellátását 2008 előtt állapították meg. Bárhol tettem fel ezt a kérdést, egyértelmű választ nem kaptam, illetve megoszlottak a vélemények. Egy másik, a fentiekkel kapcsolatos kérdés: egy 2002 óta rendszeres szociális járadékban részesülő személy (született 1959-ben) hogyan foglalkoztatható 2010-ben? Milyen kereseti korlátozások vonatkoznak rá? (Szerintem semmilyen, mert az ellátását 2008 előtt állapították meg.)
Megjelent a Munkaügyi Levelek 38. számában (2010. július 19.), 738. kérdésszám alatt
reprezentatív szakszervezet Több munkáltatóra kiterjedő hatályú kollektív szerződés megkötése
A cégcsoportunkon belül több munkáltató és azoknál több szakszervezet is működik, de nem minden szakszervezet reprezentatív az összes munkáltatónál. Szeretnénk kollektív szerződést kötni, amely a cégcsoporton belül minden munkáltatóra kiterjedő hatályú. Ha többmunkáltatós kollektív szerződést kötünk, akkor elegendő azt figyelni, hogy az összes szakszervezet összes munkáltatónál fennálló taglétszáma 10% legyen?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 84. számában (2013. április 29.), 1634. kérdésszám alatt
reprodukciós eljárás
részleges érvénytelenség Határozott idejű munkaviszony átalakulása
Nem találtam előírást arra az új Mt.-ben, hogy hányszor lehet határozott idejű munkaszerződést kötni ugyanazzal a munkavállalóval. Jól gondolom, hogy ezt a törvény valóban nem fogja korlátozni? A most hatályos törvény úgy rendelkezik, hogy automatikusan határozatlan idejűvé alakul a határozott idejű munkaviszony, ha jogellenesen kötöttek határozott időre szerződést a felek. Erre sem találtam szabályt az új Mt.-ben. Ezek szerint a jövőben nem kell attól tartanunk, hogy a munkavállaló kérelmére a bíróság határozatlan idejűvé minősít egy határozott idejű szerződést?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 70. számában (2012. június 11.), 1338. kérdésszám alatt
részmunkaidő
részmunkaidős foglalkoztatás támogatása
részmunkaidővel arányos idegennyelv-tudási pótlék Köztisztviselő részmunkaidőben - az idegennyelv-tudási pótlék mértéke
Létszámleépítés miatt több köztisztviselőt kellett elküldenünk. Azért, hogy csökkentsük az elbocsátások számát, felmértük, hogy lenne lehetőség pár hely erejéig a részmunkaidőben történő foglalkoztatásra, amelyet az eddig teljes munkaidőben dolgozó, elbocsátásra kerülő köztisztviselőknek szeretnénk felajánlani. Mivel a költségek csökkentése a cél, kérdésem, hogy a nyelvvizsgával rendelkező köztisztviselők esetében, ha vállalják a részmunkaidős munkavégzést, jár-e nyelvvizsgapótlék, és ha igen, akkor milyen mértékben?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 4. számában (2008. július 21.), 77. kérdésszám alatt
rokkantsági ellátás
rokkantsági nyugdíj
rokkantsági nyugdíj melletti munkavállalás
rosszhiszemű pervitel Bizonyítékok kiadása
Milyen jogszabály alapján kötelezhető a munkáltató, hogy adja ki a munkavállaló perindításához elengedhetetlenül szükséges iratokat, bizonyítékokat (pl. rendkívüli munkavégzés díja iránti igény érvényesítésében szükséges menetleveleket és vezénylést)?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 122. számában (2015. szeptember 21.), 2386. kérdésszám alatt
rövidebb munkaidő gazdaságilag indokolt esetben
rövidebb teljes munkaidő
rugalmas munkaidő-beosztás
ruházati költségtérítés