Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott működési bizonyítvány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Működési bizonyítvány kiadása és annak tartalma

Kérdés: Munkaviszonyomat rendes felmondással kívánom megszüntetni. Szeretném, ha a munkáltatóm olyan ún. működési bizonyítványt állítana ki számomra, amely egyfajta "ajánlólevélként" a munkám értékelését is tartalmazza. Megtagadhatja-e a munkáltató a működési bizonyítvány kiadását? Mit tehetek akkor, ha szándékosan valótlan jellemzést ad?
Részlet a válaszból: […]ha azt a munkavállaló kifejezetten kéri. A működési bizonyítvány kiadása nem függ a munkáltató mérlegelésétől, azt a törvény erejénél fogva haladéktalanul köteles kiadni. Ha a munkáltató a munkavállaló erre irányuló kifejezett kérése ellenére azt mégsem adja ki, vagy azzal késlekedik, a munkavállalónak lehetősége van arra, hogy ezt az igényét bíróság előtt érvényesítse, s ezen túlmenően a kiadás elmaradásából, illetve a késedelmes kiadásból eredő kárának megtérítését az Mt. munkáltatói kárfelelősségre vonatkozó általános szabályai szerint (Mt. 174-187. §) igényelje. Hozzá kell tennünk, hogy önmagában a működési bizonyítvány kiadásának elmaradása azonban nem adhat alapot a munkaviszony jogellenes megszüntetésének megállapítására. Amennyiben Ön kéri a munkájának értékelését, a munkáltató szabadon dönthet afelől, hogy arról milyen jellemzést ad. A munkavállaló beleszólása ilyen esetben csak a kérelem előterjesztésére szorítkozik, az értékelés tartalmát azonban nem szabhatja meg. Mindezzel együtt a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. szeptember 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 134
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,