Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott munkavégzéshez kapcsolódó tevékenység tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkahelyen töltendő idő - a munkaidő után

Kérdés: Meghatározhatja-e a munkáltató (szóban, nem írásban!), hogy a munkaidő vége után mi az a legkorábbi időpont, amikor a dolgozó a kapun kiléphet (a telepet elhagyhatja)? Ha a munkaidőnek 16 órakor van vége, akkor köteles-e a dolgozó 16:20-ig a területen tartózkodni? (A pluszidő nincs fizetve!).
Részlet a válaszból: […]továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység (a munkakörhöz kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül elvégzendő tevékenységek, mint például a pénztárak kinyitása, az egyéni védőfelszerelések felöltése) időtartama is. Nem számít be a munkaidőbe általában a munkaközi szünet ideje és a lakóhelyről (tartózkodási helyről) a munkahelyre, és onnan a lakóhelyre történő utazás ideje.A munkaidő végét - akár rendes, akár rendkívüli munkaidőről van szó - a munkáltató határozza meg a törvényes keretek között. Ezt követően a munkahelyen tartózkodás idejét csak úgy írhatja elő, hogy azt valamely munkaviszonyból eredő kötelezettség teljesítéséhez köti, amiből az következik, hogy a "hosszabbítás" rendkívüli munkaidőnek vagy ügyeletnek minősül, miután a munkavállaló a "területet" nem hagyhatja el. Egyéb jogcímet az Mt. nem tartalmaz. A kérdésben munkáltatói[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3569