Összes tárgyszó megjelenítése

baleset Baleset egyszerűsített foglalkoztatásban
Egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoztam egy gyárban, egy hete sajnos megsérültem árupakolás közben, gipszben van a lábam, nem tudok dolgozni még 4-5 hétig. Szóltam a munkáltatónak, hogy ilyenkor fizetnek-e valamit a gyógyulás idejére, illetve hogy egyezzünk meg valamilyen kártérítési összegben. Ők elzárkóztak, és azt mondták, az egyszerűsített foglalkoztatásban baleset esetén nem jár semmi. Bele kell nyugodnom ebbe a válaszba?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 117. számában (2015. május 18.), 2308. kérdésszám alatt
baleset miatti keresőképtelenség Üzemi baleset elbírálása
Mennyi időt vesz igénybe a munkahelyi baleset igazolása? 2016 januárjában rakodás közben baleset ért, eltört az egyik térdem, a mai napig kezelésekre járok. Se táppénzt, se fizetést nem kapok, 2016. március 31-gyel megszüntették a munkaviszonyomat is.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 137. számában (2016. augusztus 29.), 2696. kérdésszám alatt
bankszámla-hozzájárulás Bankszámla-hozzájárulás - bruttó összegben
A fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke 2016-ban legfeljebb 1000 forint [Költségvetési tv. 57. § (5) bek.]. Ez bruttóban vagy nettóban értendő?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 142. számában (2016. december 12.), 2812. kérdésszám alatt
bedolgozás
behívásos munkavégzés
bejelentés
bejelentési kötelezettség
beolvadás
béremelés
béren kívüli juttatások
bérfejlesztés
bérfizetés
Bérgarancia Alapból igényelhető támogatás
bérjegyzék
bérkarton
bérkompenzáció
bérpótlék
bérpótlék számítási alapja
bérpótlékátalány
bérszámfejtés Havibéres munkavállaló "fizetett ünnepének" számfejtése
Ha egy havidíjas munkavállaló bruttó bére 200 000 Ft, akkor, ha egész novemberben szabadságon van, a bérét 23-mal osztom el és 22-vel szorzom? Mivel ünnepet nem számfejtünk a havidíjas dolgozónak, így nem jön ki a bruttó havidíja. Az Mt. 136. §-ának (3) bekezdése szerint így kellene számfejteni, ha jól értem?!
Megjelent a Munkaügyi Levelek 164. számában (2018. május 7.), 3252. kérdésszám alatt
bértámogatás
bértömeg-gazdálkodás Engedélyezett létszám helyett bértömeg-gazdálkodás
Költségvetési szerv engedélyezett létszámát, valamint a munkakörönkénti létszámokat hol kell feltüntetni? A 368/2011. Korm. rendelet 2015. január 1-jei módosításával az SzMSz-ben az engedélyezett létszámot már nem kell feltüntetni.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 116. számában (2015. április 27.), 2289. kérdésszám alatt
besorolás
besorolási osztály Kormánytisztviselő képzési költségei
A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben, valamint a közszolgálati tisztviselők képesítési előírásáról szóló kormányrendeletben meghatározottaknak megfelelően II. besorolási osztályban titkárnői munkakörben alkalmaztunk egy munkatársat. Jó munkavégzésére tekintettel a vezetője javaslatot tett számára olyan képesítés megszerzésére, amely munkakörváltozással az I. besorolási osztályba való átkerülésre jogosít. Minderre nem az életpályaterv keretében, tanulmányi szerződéssel került sor. Ennek következtében a munkáltatónak a képzéssel kapcsolatos minden költséget fizetnie kellene. Milyen jogszabályok alkalmazásával oldható ez meg?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 76. számában (2012. október 29.), 1469. kérdésszám alatt
beszámítás Munkáltatói követelések beszámíthatósága a munkabérrel szemben
Az Mt. 162. §-a szerint a levonásmentes munkabérrel szemben beszámításnak helye nincs. Ezt hogyan kell érteni? A munkáltató általános jelleggel élhet beszámítással a munkavállaló munkabérével szemben, csak a levonásmentes munkabérrészt kell legalább kifizetnie?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 97. számában (2014. február 17.), 1884. kérdésszám alatt
beteg hozzátartozó ápolása Beteg hozzátartozó ápolása felmondási idő alatt
A munkáltatóm felmondott, jelenleg felmondási időmet töltöm. Súlyosan beteg férjemet ápolom. Orvosi papírral fordultam a munkáltatómhoz, hogy a felmondási idő teljes egészére mentesítsen a munkavégzés alól, de a munkáltatóm ezt megtagadta. Mit tehetek?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 124. számában (2015. november 2.), 2443. kérdésszám alatt
betegállomány
betegség miatti keresőképtelenség
betegszabadság
bíróság illetékessége Végrehajtási eljárás munkaügyi per után
17 éve folyik kártérítési perem a munkáltató ellen. A bíróság a 2012-ben 500 000 Ft nem vagyoni kártérítést jogerősen megítélt részemre, a biztosítási intézkedésem kérésének a bíróság helyt is adott, majd később a kielégítési végrehajtást is elrendelte. A végrehajtó jegyzőkönyvében azt írta, hogy az adósnak lefoglalható vagyona nincs, bankszámlával nem rendelkezik, ez három éve így folyik, de közben országosan működik a munkáltató. A bíróság 17 év elteltével arról tájékoztatott, hogy az ügy iratait egy vidéki törvényszékre küldték meg, mert az az illetékes bíróság. A munkaszerződésemet Budapesten kötöttük, feladataimat mindenkor az országos központtól kaptam. Jogszerű az, hogy 17 év eltelte után jött rá a bíróság, hogy nem ő az illetékes elbírálni az ügyet? Mit tehetek, hogy a megítélt 500 000 Ft kártérítésemhez hozzájussak?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 134. számában (2016. június 20.), 2650. kérdésszám alatt
bírósági ítélet
bírósági letét Örökös személye - ha vitatott
Sajnálatos módon egyik munkavállalónk nemrég váratlanul elhunyt. A jogszabályoknak megfelelően szerettük volna kiadni a munkaviszony megszűnésekor őt, illetve már az örökösét megillető járandóságokat, azonban megtudtuk, hogy az elhunyt munkavállaló végrendeletét meg akarják támadni, ezért álláspontunk szerint vitás az örökös személye. Cégünk azonban nem akar további késedelembe esni. Hogyan járunk el jogszerűen, ha nem tudjuk, hogy ki lesz végül az örökös?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 56. számában (2011. augusztus 8.), 1080. kérdésszám alatt
bírság Bírság levonása a munkabérből
Német bejelentett forgalmi rendszámú tehergépkocsit vezettem Hollandiában, és egy alkalommal, amikor a kötelező pihenőidőt töltöttem, szabálytalan parkolás miatt bírságot szabtak ki. A bírságot a cégcsoport német tagvállalata kapta, mivel ő a gépjármű tulajdonosa. Az esetet bejelentettem a magyar munkáltatómnak, azzal, hogy nem értek egyet a bírsággal, mert szabályosan parkoltam. Ennek ellenére a bírsággal szemben nem éltek jogorvoslattal, hanem a munkáltatóm a következő fizetéseimből levonta annak összegét. Jogszerű ez?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 173. számában (2018. november 26.), 3444. kérdésszám alatt
bizalomvesztés
bizonyítási teher Bizonyítási teher rendeltetésellenes joggyakorlás esetén
2010-ben keresetet nyújtottam be a bíróságra, mert 2010. október 26-án a kormánytisztviselői jogviszonyomat indokolás nélkül megszüntették. Rendeltetésellenes munkáltatói joggyakorlásra hivatkoztam. A per még jelenleg is folyamatban van. Eddig meghallgatták a főnökeimet tanúként. Én is tudnék olyan személyt hozni, aki az állításaimat alátámasztja, de nem tudom, hogy mekkora a tanúk szerepe a munkaügyi perekben. Önök szerint milyen esélyeim vannak?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 71. számában (2012. július 2.), 1366. kérdésszám alatt
bizonyíték értékelése
biztonságos munkavégzés
biztosítási jogviszony
bontó feltétel Bontó feltétel vezetői munkaszerződésben
Eddig az ügyvezetőket megbízási szerződéssel alkalmaztuk a cégünknél, de az új ügyvezetővel munkaviszonyt szeretnénk létesíteni. A munkaszerződésben ki szeretnénk kötni, hogy a munkaviszony automatikusan megszűnik, ha a cég árbevétele az adott évben nem éri el tárgyév márciusáig a taggyűlés által meghatározott mértéket. Úgy tudjuk, hogy vezető esetén szabadon megállapodhatunk ilyen kérdésekben is. Jogszerű ez a kikötés az ügyvezető munkaszerződésében?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 115. számában (2015. április 7.), 2269. kérdésszám alatt
bónusz
borravaló
bt.-beltag munkaviszonyban Bt.-beltag munkaviszonyban
Betéti társaságunk egy beltagból és egy kültagból áll. A beltagunk állhat-e munkaviszonyban a betéti társasággal? Szükséges-e ehhez módosítani a társasági szerződést?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 31. számában (2010. február 22.), 607. kérdésszám alatt
bűncselekmény
büntetlen előélet Mentesülés - büntetlen előélet igazolása
Tizenöt évvel ezelőtt közúti baleset okozása miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kaptam. Most pályáztam egy állásra, ahol feltétel volt a büntetlen előélet, és erkölcsi bizonyítványt is kértek. Ha kikérem az erkölcsi bizonyítványt, látszani fog rajta ez a régi ügy? Ha nem, akkor köteles vagyok erről beszámolni az állásinterjún?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 136. számában (2016. augusztus 8.), 2679. kérdésszám alatt
büntetőeljárás