Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott munkaidő-csökkentés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Pedagógus csökkentett munkaideje - bércsökkentési kérdések

Kérdés: Az Nkt. 65. §-ának (7) bekezdése alapján jogosult vagyok-e munkaidő-csökkentésre? Eszerint a munkaidő-csökkentés arányának csak a felével csökkenne a bérem. Mi van akkor, ha én már nem teljes (22-26 óra/hét) időben, hanem 20 órában tanítok, s ezt kértem csökkenteni? Jogos-e, ha 0.8 státuszból indulva most 0.6 (60%)-nak véve az új munkaidőt úgy tekinti a tankerület, mintha 20% csökkentés mellett csak 70% bért ítél meg? Nekem ez nyakatekert magyarázat. Nem a 100%-os munkaidőből indulnak ki, amely esetemben 60%-ra módosul, s így a kieső bér + hússzal = 80%-ra kellene változzon.
Részlet a válaszból: […]munkaidő-csökkentésre, a válasz: csak akkor jogosult, ha a fenti három feltételnek együttesen megfelel, nevezetesen:a) legfeljebb 5 éve hiányzik az önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz (nem a nők 40 éves jogosultság idővel igénybe vehető nyugdíjához!), ésb) legalább 20 év pedagógusi vagy dajkai munkakörben eltöltött gyakorlata volt a nyugdíjkorhatár előtti időszakban, továbbác) a törvényben meghatározott időpontban (a nevelési, a tanítási év vagy a tanítási év első félévének befejezését megelőzően legalább 60 nappal) kérte a munkáltatójától a munkaidő-csökkentést.A második kérdésére a válaszunk: a csökkentés a munkaidőre (teljes munkaidő esetén heti 40 óra) és nem a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőre (általában heti 22-26 óra) vonatkozik. Az illetmény/munkabér is a teljes munkaidőre, és nem csak ezen belül a neveléssel-oktatással lekötött időre jár. Kérdésében két adat szerepel: egyfelől, hogy heti 20 óra a neveléssel-oktatással lekötött munkaideje, másfelől, hogy 80%-os státuszon szerepel, ez utóbbiból arra lehet következtetni, hogy már jelenleg is részmunkaidőben foglalkoztatják, nevezetesen 32 órában hetenként. Kérdés, hogy a már részmunkaidőben foglalkoztatott pedagógust lehet-e csökkentett munkaidőben, kedvezményes illetményért foglalkoztatni? Ezt a törvény rendelkezése nem zárja ki. A törvény így fogalmaz: a csökkentett munkaidőben dolgozó pedagógus "illetménye, munkabére a munkaidő-csökkentés mértékének ötven százalékával csökken". A törvényszöveg nem teljesen egyértelmű a tekintetben, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3787