Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott munkáltatói kölcsön tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkáltatói kölcsön visszafizetése

Kérdés: A munkáltatóm a közalkalmazotti jogviszonyt megszünteti. Esetemben munkavállalóként foglalkoztatna tovább, ha elfogadom. Ha nem fogadom el a felajánlást, a jogviszonyom felmentéssel, végkielégítéssel megszűnik. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a munkáltatói kölcsönt egy összegben vissza kell fizetnem?
Részlet a válaszból: […]esetben a belső szabályzat, valamint az ennek alapján a közalkalmazottal kötött megállapodás szól arról, hogyan kell eljárni, ha a közalkalmazotti jogviszony megszűnésével a felek között már nem áll fenn az a jogi kapcsolat, amelyre tekintettel a munkáltató a kölcsönt nyújtotta. Előírható azonnali visszafizetési kötelezettség, de az is lehetséges, hogy a munkáltató a jogviszony megszűnését
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. március 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3540

2. találat: Kölcsön folyósítása munkavállalónak

Kérdés: Milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak abban az esetben, ha valamelyik kolléga szeretne felvenni 600 000 Ft kölcsönt 30 havi futamidőre? Esetleg van mód arra, hogy ezt cafeteriában adjuk ki neki?
Részlet a válaszból: […]munkabérelőleg is folyósítható, amelynek előnye, hogy a munkáltató az ilyen követelését a munkabérből közvetlenül, a munkavállaló hozzájárulása nélkül is levonhatja.Arra ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni, hogy amennyiben a kölcsön vagy bérelőleg nem piaci kamat mellett kerül folyósításra, kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik a munkavállalónál, ami személyijövedelemadó-köteles [Szja-tv. 72. § (1) bek.]. Ez alól kivételt csak az olyan munkabérelőleg képezne, amelynek folyósítása legfeljebb hathavi visszafizetési kötelezettség mellett, maximum a folyósítás napján érvényes minimálbér havi összegének ötszörösét meg nem haladó értékben történik, azzal, hogy ha a munkáltató az általa az előzőek szerint folyósított munkabérelőleg visszafizetése előtt újabb munkabérelőleget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3358
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Munkáltatói kölcsön lakás- korszerűsítéshez

Kérdés: Munkahelyemen lehetőség van kamatmentes lakáscélú hitel felvételére. Ha férjemnek már van egy lakása, a közös lakásunk (Budapesten, 2,5 szoba, 26,5 M Ft, tulajdonjoga fele-fele arányban oszlik meg közöttünk, és nekem ez az első lakásom) korszerűsítéséhez igénybe vehetem-e a kamatmentes lakáscélú munkahelyi hitelt? A "méltányolható lakásméretet" akkor is figyelembe veszik, ha csak korszerűsítünk? Ha nem vehetem fel kamatmentesen a hitelt - egymillió forint kellene -, igénybe vehető-e úgy, hogy kamatot fizetek utána? Esetleg igénybe vehetem-e ezt a kamatmentes lakáscélú munkáltatói hitelt a férjem lakásának korszerűsítésére is? Jelenleg ott élünk. Ha kamatmentesen kapnám, akkor bizonylatokkal kell alátámasztanom a felhasználást. Ha nem kamatmentes, akkor is kellenek-e a számlák? Jól értelmezem-e, hogy nincs meghatározva, mennyi idő alatt kell törlesztenem, hanem a munkáltatómmal kell megegyezni?
Részlet a válaszból: […]költöző családtagok számától függően a következő: - ‑egy-két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három lakószoba, - ‑három személy esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba, - ‑négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba. Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig, felső határa pedig egy lakószobával nő. Két fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni [Lakásr. 3. § (2) bekezdés]. A fentiek szerint is csak akkor méltányolható a lakásigény, ha a lakás telekárat nem tartalmazó építési költsége (vételi ára) az ugyanolyan szobaszámú lakások építési átlagköltségét nem haladja meg [Lakásr. 3. § (4) bekezdés]. A 2,5 szobás, budapesti lakásra vonatkozóan ez az összeg 17 500 000 Ft [Lakásr. Melléklet]. A kamatkedvezményből származó jövedelem általános szabály szerint adóköteles [Szja-tv. 72. § (1)-(3) bekezdés]. Kivételt képez viszont a lakáscélú hitel, ha azt a munkáltató munkavállalójának hitelintézet útján, annak igazolása alapján olyan lakása építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, vagy bármely, az említett célra hitelintézettől, vagy bármely, az említett célra korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtotta, amely lakás nem haladja meg a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabályban meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét. Lakás-korszerűsítésen a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 164