Keresés eredménye

16 találat a megadott munkarend tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.
1. találat: Munkarend megváltozásának feltüntetése a munkaköri leírásban
Kérdés: Ha a munkarend megváltozik, akkor új munkaköri leírást kell csinálni? A munkarendváltozás külön lett dokumentálva, viszont látszik a régi munkaköri leírásban, hogy előtte más munkarendben volt.
Részlet a válaszból: […]a munkaköri leírással egyezően, írásban tájékoztatni a munkavállalót [Mt. 46. § (1) bek. a) pont]. A törvény annyit követel meg, hogy a munkavállaló aktuális munkaidő-beosztását mindig egy héttel korábban, egy hét vonatkozásában írásban kell közölni, azzal, hogy ennek elmaradása esetén az előző heti munkaidő-beosztás marad érvényes [Mt. 97. § (4) bek.]. A kérdésből megállapíthatóan a munkavállalóval közölték az új munkarendet. Ezért[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. december 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3455
2. találat: Munkarend munkáltatói megváltoztatása
Kérdés: Egészségügyben dolgozom. Az októberi beosztásomat - minden indokolás nélkül - úgy alakították ki, hogy elsején (hétfőn) reggel hazajövök éjszakai műszakból, kedd reggel visszamegyek héttől háromig, ez folytatódik csütörtökig, ezt követően hétfőtől szombatig héttől háromig megyek, vasárnap szabad, majd hétfőtől újra indul ez. Eddig mindig 12 óráztam, nem kaptam választ, hogy most miért változtattak. Szabályos ez?
Részlet a válaszból: […]írásban kell közölni. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó. Ugyanakkor, a munkáltató az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja [Mt. 97. § (4)-(5) bek.]. A kérdésből megállapíthatóan, ezt az előzetes értesítési határidőt a munkáltató tiszteletben tartotta. A munkáltató napi nyolcórás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3390
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
3. találat: Munkanap kezdetétől függő bérpótlékfizetés
Kérdés: Olyan 3 műszakos 8 órás munkarendet vezetünk be, amiben a délelőttös műszakban a ledolgozandó 5 napnak hétfő 6:00-tól péntek 14:00-ig van a beosztása. Az éjszakai műszakban a ledolgozandó 5 nap vasárnap 22:00-tól péntek 06:00-ig tart. A délutános műszakban a ledolgozandó 5 nap hétfő 14:00-tól péntek 22:00-ig tart. Ha ebben a munkarendben a hét vasárnap 22:00-kor indul, akkor nem kell a vasárnapi pótlékot (50%) elszámolni? Van-e valamilyen buktatója annak, ha ebben a munkarendben a hét vasárnap 22:00-kor indul, szemben a "klasszikus" hétfő 06:00 órai indulással?
Részlet a válaszból: […]korábban vagy hét órával később kezdődhet a munkanaphoz képest. Ha a munkanap vasárnap 22:00-kor kezdődik, akkor a 22:00 és 24:00 közötti időben teljesített munkavégzés már a hétfői munkanap teljesítésének számít. Ugyanakkor - értelmezésünk szerint - a "vasárnapi munkavégzés" megfogalmazással az Mt. 140. §-ának (1) bekezdése a vasárnap - mint naptári napon - történő munkavégzésként állapítja meg a pótlékra való jogosultság[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3265
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
4. találat: Munkarend megállapítása és szabadság elszámolása
Kérdés: Szociális szolgáltató központban bentlakásos szakfeladaton levő, gondozói munkakörben foglalkoztatott munkavállalók esetében az alábbi kérdéseink merülnek fel. Távollét (szabadság) rögzítésekor a számfejtő rendszer nem számfejtett bért a szabadság valamely napjára. Ezt követően bekértük az intézménytől a dolgozók egyhavi beosztását.
1. munkavállaló szeptemberi beosztása: 09. 01-jén nappal, 09. 02-03. szabadnap, 09. 04-05. nappal, 09. 06. éjszaka, 09. 07-08. szabadnap, 09. 09-10. nappal, 09. 11-13. szabadnap, 09. 14. nappal, 09. 15. éjszaka, 09. 16-18. szabadnap, 09. 19-20. nappal, 09. 21-22. szabad, 09. 23-24. éjszaka, 09. 25-28. szabad, 09. 29. éjszaka, 09. 30. szabad.
2. munkavállaló szeptemberi beosztása: 09. 01. szabad, 09. 02. nappal, 09. 03. éjszaka, 09. 04-05. szabad, 09. 06. nappal, 09. 07. éjszaka, 09. 08-09. szabad, 09. 10. nappal, 09. 11. éjszaka, 09. 12-13. szabad, 09. 14. nappal, 09. 15-17. szabad, 09. 18. nappal, 09. 19-20. éjszaka, 09. 21-26. szabad, 09. 27-28. nappal, 09. 29-30. szabad.
Az éjszakai és a nappali munkavégzés 12 órás. A munkavállalóknak a számfejtő rendszerben a beosztási mintánál "5/2 általános munkarend 8 órás" van rögzítve. Véleményünk szerint a fenti beosztás és a beosztási minta nem megfelelő. A programban a beosztási mintánál az alábbi lehetőségek közül választhatunk: folyamatos műszak 12-24, 12-48; két műszakos 8 órás munkarend, változó munkarendben dolgozó. Hogyan kell kialakítani egyhavi beosztást a szabályoknak megfelelően, illetve ha fizetett szabadságon van a munkavállaló, akkor arra a napra hány órás munkavégzést kell számolni, valamint hogy milyen munkarendben, munkaidő-beosztásban dolgoznak?
Részlet a válaszból: […]nullaórás munkanap stb. miatt nem dolgozik.Az egyenlőtlen munkaidő-beosztásban a szabadság elszámolása kétféle módon történhet, amely lehetőségek közül a munkáltató jogosult választani. Az első lehetőség: a szabadság kiadása és elszámolása munkanapban történik. Ebben az esetben úgy kell eljárni, hogy a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot [Mt. 124. § (2) és (4) bek.]. Ekkor úgy kell megítélni, hogy a munkavállalónak heti öt munkanapja és két pihenőnapja van. Minden szabadságot a munkavállaló napi munkaidejével kell elszámolni (általános teljes munkaidő esetén nyolc órával). Például, általános teljes munkaidő mellett a 12 órás beosztású napon igénybe vett szabadságot is egy nap szabadságként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3119
5. találat: Megszakítás nélküli tevékenységre vonatkozó munkarend bevezetése egy szervezeti egységre
Kérdés: Jelenleg cégünk két, illetve három műszakban végzi a termelési tevékenységét, vasárnapokon és munkaszüneti napokon a gyár leáll. A gyár egyik egysége egy nagy teljesítményű hőkötőgépet kezel, amely gazdaságosan úgy üzemeltethető, ha nem kell minden hétvégén leállítani, és az alapanyag-ellátás is csak így biztosítható. Lehetséges-e hogy ezt az egyetlen egységet megszakítás nélküli tevékenységnek minősítsük, és a munkavállalókat a törvényi előírások betartásával megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztassuk?
Részlet a válaszból: […]tevékenységei, vagy csak egyes egységei vonatkozásában állnak fenn. Ilyenkor a megszakítás nélküli munkarend jogkövetkezményei is csak azon munkavállalók tekintetében alkalmazandók, akiket a munkáltató az adott tevékenység (egység) keretében foglalkoztat. Vita esetén a munkáltatónak kell alátámasztania, hogy a gépet valóban nem lehet gazdaságosan máshogy működtetni, illetve hogy a gép valóban folyamatosan működik, és napi hat órát meg nem haladó tartamban, illetve évente csak a technológiai előírásban foglaltak szerint áll le. Ehhez érdemes lehet beszerezni egy kompetens[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. május 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2958
6. találat: Munkaközi szünet elszámolása
Kérdés: A munkavégzés forduló szolgálatos munkarendben (12/24, 12/48), folyamatosan történik. A 20 perc munkaközi szünetet ebben az esetben is le kell dolgozni, vagy csak az állandó nappalos (8 órás) munkarendben? Ugyanis 12 órás munkaidőt töltünk a cégnél, de csak 11 óra 20 perccel számolják az időnket.
Részlet a válaszból: […]munkaidő a hat órát meghaladja, húsz perc, ha a kilenc órát is meghaladja, akkor további huszonöt perc [Mt. 103. § (1) bek.]. Ezért a kérdés szerinti esetben, ha Ön 11 óra 20 percet dolgozik, akkor aznap 20+25 perc munkaközi szünetre jogosult, hiszen a napi munkaideje a 9 órát meghaladja. Ezért jogszerű, sőt a törvényhez képest Önre mint munkavállalóra öt perccel kedvezőbb elszámolás, ha 12[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. január 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2837
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
7. találat: "4+4"-es munkarend
Kérdés: Új munkarendet vezetünk be, amely szerint a munkavállalók 4 műszakban, 4 napon keresztül, nappal 12 órás munkaidő-beosztás mellett, 6 és 18 óra között dolgoznak, majd 4 napot otthon vannak; ezt követően kezdődik elölről a ciklus, csak fordított (éjszakás) beosztás mellett. Jogszerűen megoldható ez?
Részlet a válaszból: […]a munkaidőkeret átlagában a heti 48 órát nem haladhatja meg [Mt. 99. § (2) bek. a) pont, (3) bek. a) pont].Ezeknek a szabályoknak a munkarend alapvetően megfelel, abban elvi hiba nincs. Ki kell viszont emelni, hogy ez a munkarend magában hordozza az automatikus, munkaidőkereten felüli rendkívüli munkaidőt [Mt. 107. § b) pont], mivel 7 napra átlagosan 42 beosztás szerinti munkaóra jut. Ezt a beosztás rendszerességének megszakításával korrigálni lehet. Lényeges ugyanakkor,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2755
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
8. találat: Munkarend módosítása a munkáltató által
Kérdés: Szerződés szerint hétfőtől péntekig 40 órában vagyok alkalmazva. Ezzel szemben 12 órát dolgozom minden második nap. Nem kapok pótlékot a negyvennél több órára, vasárnapra és az ünnepnapokra. Hova fordulhatok a panaszommal?
Részlet a válaszból: […]érvénytelenségére csak a munkavállaló - a módosítást követő harminc napon belül - hivatkozhat (Mt. 44. §). Ha azonban a munkavállaló e követelmények érvényesülését nem tette szóvá, sőt maga is a megváltozott munkarend szerint végezte a munkáját, akkor ráutaló magatartással hozzájárult a munkaszerződés munkarendre vonatkozó módosításához.Ettől függetlenül a munkavállaló mindkét esetben jogosult az Mt.-ben meghatározott pótlékokra, ha a jogosultság törvényi feltételei fennállnak. Tehát vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, ha a munkavállaló megfelel az Mt. 140. §-ában foglalt feltételeknek (azt, hogy erre a munkavállaló jogosult lehet-e, a kérdés alapján nem tudjuk megállapítani). Ugyancsak száz százalék bérpótlék illeti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2475
9. találat: Egyenlőtlen munkaidő-beosztás bevezetése kollektív szerződés mellett
Kérdés: Kollektív szerződésünk szerint egy és több műszakos munkarendben dolgoznak a kollégák. A munkáltató arra hivatkozva, hogy joga van a munkarendet egyoldalúan megváltoztatni, az egy műszakos dolgozók részére is az általános munkarendtől eltérő munkarendben, egyenlőtlen időbeosztást kíván bevezetni (napi 12 órás munkavégzésekkel, akár szombaton is). Van-e erre jogosultsága, vagy azáltal, hogy a kollektív szerződés tartalmaz munkarendi szabályozást, kötelező lenne neki egyeztetni előtte a szakszervezettel?
Részlet a válaszból: […]munkáltató ezt köteles tiszteletben tartani. A kollektív szerződést módosítani pedig csak a felek közös megegyezésével, tehát az aláíró szakszervezet beleegyezésével lehet. Megjegyezzük ugyanakkor, hogy az egy műszakos munkarend önmagában nem zárja ki az egyenlőtlen munkaidő-beosztást. A pontos válasz megadásához annak ismerete szükséges, milyen megkötéseket tartalmaz a kollektív szerződés a munkaidő-beosztás kapcsán.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2015
10. találat: Munkarend és pótlékra való jogosultság
Kérdés: Cégünk kórházak és egyéb gyógyintézetek takarításával foglalkozik. A fekvőbetegrészlegeken takarító munkavállalók beosztásuk szerint hétvégén is dolgoznak, legtöbbször csak vasárnap vagy csak szombaton, de előfordul, hogy mindkét napon. Természetesen a törvényben előírt havi pihenőnapokat kiadjuk, amelyek havonta kettő vasárnap. Ez a munkarend folyamatos, folytonos vagy megszakítás nélküli munkarendnek minősül? Jár-e pótlék a hétvégi munkavégzés idejére, vagy ez 2013. augusztus 1-jétől megszűnt?
Részlet a válaszból: […]órát. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a vasárnapi munkavégzésre azon az alapon is sor kerülhet, hogy a munkakör rendeltetésénél fogva e napon is működő jellegű [Mt. 101. § (1) bek. a) pont, 102. § (3) bek.]. A pótlékok szempontjából nincs jelentősége a megszakítás nélküli munkarendnek, 2012. július 1-je óta nincs külön (magasabb) műszakpótlék e munkarendben.A hétvégi munkavégzésnél a vasárnapi pótlékra való jogosultság merülhet fel, a szombati napi munkavégzésért önmagában nem jár pótlék. A 2013. augusztus 1-jétől hatályos szabályok alapján vasárnapi pótlék csak akkor jár, ha a munkáltató kizárólag több műszakos tevékenység, készenléti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. október 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1760
| 1 - 10 | 11 - 16 | >>>>>>

Tovább szűkítem a találatok körét:

Keresés