Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott munkavégzésre irányuló jogviszony létesítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Vezető tisztség ellátása - megbízás vagy munkaviszony

Kérdés: Egy közelmúltban alakult zrt. részvényesei az igazgatóság tagjai is egyben, vezető tisztségviselők, de emellett rendelkeznek heti 40 órás munkaviszonnyal is egy másik cégnél. A társaság cégvezetővel is rendelkezik, akinek szintén van 40 órás munkaviszonya, és tevékenységét megbízási jogviszony keretében látja el. A kérdésünk az lenne, hogy az igazgatósági tagoknak milyen jogviszonyban kell állniuk a társasággal? Elláthatják-e vezető tisztségviselői feladatkörüket megbízási jogviszonyban? Van-e lehetőség arra, hogy díjazás nélkül lássák el a feladatot? Végül tudni szeretnénk azt is, hogy a cégvezető megbízása esetében helyesen jártunk-e el?
Részlet a válaszból: […]munkavállalót legalább alapbér illeti meg, díjazás nélkül ugyanis munkaviszony nem létesíthető. Megbízási jogviszony keretében azonban a felek megállapodásától függően akár díjazás ellenében, akár ingyenesen is végezheti az igazgatósági tag a megbízatását [Ptk. 478. § (1) bek.]. Önmagában sem a megbízási jogviszony, sem a munkaviszony nem zárja ki, hogy az igazgatósági tagnak más munkáltatóval egyidejűleg munkaviszonya álljon fenn, azonban munkaviszonyra irányadó együttműködési kötelezettségből fakadóan [Mt. 6. § (4) bek.] az igazgatósági tagok kötelesek a munkáltatójukat tájékoztatni az új munkaviszony létesítéséről. Ha például a másik munkáltatóval kötött munkaszerződés kizárja új munkaviszony létesítését, akkor a fennálló munkaviszonyból eredő kötelezettség megszegésének minősülne, amennyiben az igazgatósági tag e tisztségét munkaviszony keretében látná el.A társasági szerződés kizáró rendelkezése hiányában a társaság legfőbb szerve a vezető tisztségviselők tevékenységének segítése érdekében egy vagy több cégvezető kinevezéséről határozhat. A cégvezető olyan munkavállaló, aki a vezető[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1803

2. találat: Kormánytisztviselő végkielégítése

Kérdés: 13 éve dolgozom, előbb köztisztviselőként, majd 2010-től kormánytisztviselőként. Indokolás nélküli felmentésemet még 2011. május 31. előtt néhány nappal megkaptam, a munkáltató így még kihasználta az Alkotmánybíróság által megsemmisített jogszabály adta lehetőséget. Kérdésem gyakorlati jellegű: mikortól helyezkedhetek el legkorábban, hogy ne veszítsem el a végkielégítésemet?
Részlet a válaszból: […]időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult -, végkielégítésre való jogosultságát is elveszti. Ugyanakkor új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni. Ezt a szabályt a kormánytisztviselői jogviszonyra is alkalmazni kell. A fentiek alapján levonható következtetés: amíg a két hónapos felmentési idő le nem jár, a tágabb értelemben vett közszférában való elhelyezkedés azzal a következménnyel jár, hogy a felmentett kormánytisztviselő elveszíti a végkielégítést. Ha viszont a verseny­szférában[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1035