Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott munkaidőkeret meghosszabbításának tilalma tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkaidőkeret - nem hosszabbítható meg

Kérdés: A munkavállalóinkat 2 havi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk. A termelési igények miatt a munkaidőkeretet szeretnénk meghosszabbítani 4 havira, amit a munkáltató még egyoldalúan is elrendelhet. Önök szerint van ennek akadálya? A közelmúltban azt olvastam, hogy a munkáltatónak van erre lehetősége, de más véleményeket is hallottam már.
Részlet a válaszból: […][Mt. 94. § (1) bek.].A munkaidőkeretben történő foglalkoztatás a munkáltató számára a rugalmasabb munkaszervezés lehetőségét biztosítja, ami ugyanakkor a munkavállaló számára hátrányosabb, mintha általános munkarendben kerülne foglalkoztatásra. A munkavállaló számára a munkaidő megfelelő elszámolásának biztosítékát jelenti az, hogy csak előre meghatározott mértékű - azaz a közölt kezdő és befejező időpont közé eső általános munkarend szerinti - munkaórák kerülnek beosztásra a munkaidőkeretben. Ez akkor is így van, ha a munkáltató eredetileg hosszabb munkaidőkeretet is elrendelhetett volna jogszerűen.A munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak lejártakor a munkavállaló munkabérét az általános munkarend és a napi munkaidő, valamint a teljesített munkaidő alapulvételével el kell számolni [Mt. 156. § (2) bek.]. A munkaidőkeret meghosszabbítása viszont azt jelenti, hogy a munkavállaló munkabértől esik el; ha ugyanis az általános munkarendben beosztható munka­óráknál- kevesebbet osztott be a munkáltató, akkor azt állásidőként;-[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1931

2. találat: Munkaidőkeret meghosszabbításának tilalma

Kérdés: Nemrég olvastam egy kiadványban, hogy a munkaidőkeret meghosszabbítható; ugyanakkor több előadáson ezzel ellentétes álláspontokat is hallottam. Kérem szíves véleményüket a kérdésben!
Részlet a válaszból: […]szempontból van jelentősége, hogy a munkavállaló tudja, mely napokon osztható be az általános munkarendtől eltérően, hanem abból a szempontból is, hogy a munkavállaló ellenőrizheti, munkaidő-beosztása alapján legfeljebb mennyi munkaórát kell rendes munkaidőben rendelkezésre állnia, és mikortól kér tőle a munkáltató rendkívüli munkaidőben munkavégzést.A szabály a munkavállalót védi, mivel így a munkáltató által beosztható rendes munkaidő mértéke a munkaidőkeret kezdetekor pontosan meghatározható. Ha a munkaidőkeretet egyoldalúan meg lehetne hosszabbítani, éppen ez a védelmi funkció sérülne. Például, ha a munkavállaló a munkaidőkeretben teljesítendő óraszámnál többet dolgozott - ami esetében rendkívüli munkaidőben történő munkavégzést jelentene -, a munkáltató a munkaidőkeret meghosszabbításával a rendkívüli munkaidőt "visszaalakíthatná" rendes munkaidővé, megfosztva ezzel a munkavállalót a rendkívüli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. január 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1846