Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott munkavállaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Gyermek az új munkajogban

Kérdés: Az új Mt. rendelkezései a gyermek fogalmát a korábbiaknál részletesebben meghatározza. Hol és milyen jelentősége lehet ennek?
Részlet a válaszból: […]nevelőszülő, a testvér, valamint az élettárs [új Mt. 294. § (1) bek. b) pont]. A 294. § c) pontja azonban a gyermek fogalmánál a saját háztartásban való gondozottság tényét is beleérti: gyermeknek minősül - a munkajogi jogok, kötelezettségek szempontjából - a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek. E szabály indokolt, ha arra gondolunk, hogy a gyermek utáni pótszabadságnak csak azt a szülőt kell megilletnie, aki ténylegesen a gyermekre tekintettel veszi azt igénybe; másutt viszont értelmezési problémát okoz, hiszen e szabály alapján a munkavállaló akadályoztatása esetén a képviseletében eljáró hozzátartozója köréből is kiveszi a felnőtt, általa már nem nevelt gyermekét. A munkavállaló ugyanis a munkaviszonnyal kapcsolatos jognyilatkozatait[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1329
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,