Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott munkavégzésre alkalmas állapot tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ittasan a munkahelyen

Kérdés: Mit tehetünk akkor, ha a több éve már nálunk dolgozó munkavállalónk ittasan jelent meg a munkavégzés kezdetekor, és amikor közöltük vele, hogy ennek következményei lesznek, ő vállat vont, és közölte, úgysem szüntethetjük meg a munkaviszonyát, mivel várandós?
Részlet a válaszból: […]munkaviszonyát, ugyanis e megszüntetési jogcímnél nem bír jelentőséggel, hogy a munkavállaló egyébként felmondási tilalomnak minősülő helyzetben van. A munkáltató a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással akkor szüntetheti meg, ha a munkavállalóa) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagyb) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi [Mt. 78. § (1) bek.].A munkavállaló ittas állapota olyan lényeges kötelezettségszegés, amely megalapozhatja az azonnali hatályú felmondást. Mindezt az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon, legfeljebb[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3282

2. találat: Munkavállalók szondáztatása

Kérdés: Köteles a munkaadó szondáztatni? Ha igen, milyen gyakran és a dolgozók hány százalékát? Köteles róla jegyzőkönyvet vezetni?
Részlet a válaszból: […]- munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére állni, és személyesen munkát végezni. A munkára képes állapotot az alkohol, drog, de akár egy gyógyszer hatása is befolyásolhatja. Ilyen esetben az ellenőrzés csak célhoz kötött lehet, arról előzetesen a munkavállalókat tájékoztatni kell [új Mt. 9. § (2) bek.], és annak eredményét - mivel ahhoz joghatások, intézkedések fűződhetnek, később vitára is sor kerülhet - indokolt jegyzőkönyvben rögzíteni. (A szondáztatás gyakorisága, az érintett munkavállalók aránya szintén nincs meghatározva.) Emellett az Mvt. 60. §-ának (1) bekezdése is előírja, hogy a munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát. Az Mvt. 54. §-a (7) bekezdésének b) pontja szerint pedig az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1417