Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott munkabér euróban tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkabér megállapítása külföldi pénznemben

Kérdés: Külföldi tulajdonosunk ragaszkodik ahhoz, hogy a menedzsment tagjainak díjazását - akik jellemzően nem magyar állampolgárok, és sokszor külföldön is élnek - euróban állapítsuk meg. Ha jól tudom, a még hatályos Mt. alapján ezt nem lehetett megtenni. Az új szabályozás hoz ebben változást?
Részlet a válaszból: […]munkabérét vagy annak egy részét kaphatja a munkavégzés helye szerinti állam pénznemében. Külön jogszabályi felhatalmazás hiányában a magyar jog alapján, Magyarországon munkát végző menedzs­ment­tagok számára tehát jelenleg nincs lehetőség euróban megállapítani a munkabért. A magyar jog alapján csak akkor van lehetőség az ilyen munkavállalók számára euróban megállapítani a munkabért, ha foglalkoztatásuk nem Magyarországon, hanem külföldön történik. A fenti szabályoktól sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés (üzemi megállapodás) nem térhet el érvényesen [új Mt. 165. §[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. június 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1346

2. találat: Munkabér euróban?

Kérdés: Megállapodhatunk-e abban, hogy a munkabért euróban fizetjük, ha a munkavállaló nagyrészt külföldön végez munkát? Szerintünk ez az Mt.-től a munkavállaló számára kedvező eltérést jelentene, ami alapján el lehetne térni attól a szabálytól, ami a forintban történő bérkifizetést írja elő. Mindez pedig a munkavállaló beleegyezésével is történne.
Részlet a válaszból: […]munkabér vonatkozásában az Mt.-ben említett, eltérő felhatalmazást adó jogszabály jelenleg nincs, tehát a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni is. Az Mt. 13. § (3) bekezdése ugyan lehetővé teszi - például a felek megállapodásával - az Mt. szabályaitól való eltérést a munkavállaló javára, azonban a 154. § (3) bekezdése kifejezetten kizárja, hogy ettől a rendelkezéstől a felek megállapodásával érvényesen el lehessen térni. Emellett megjegyzendő, hogy az euróban való kifizetés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. augusztus 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 91
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,