Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott munkavégzés céljából átadott eszközök tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkavállalói felelősség - a mobilinternet forgalmi limitjének átlépéséért?

Kérdés: Egyik munkavállalónknak mobilinternet-hozzáférést biztosítottunk a korábbi kábeles internet helyett. A cégnél bevett gyakorlat szerint az internet-hozzáférést saját célra is lehetett használni; az internet a munkavégzés mellett egyfajta juttatásként is funkcionált. Sajnos az nem derült ki, hogy a mobilinternet szolgáltatója adatforgalomhoz kötötten állapította meg a díjazást; a munkavállalónk pedig így egy hónap alatt mintegy 800 000 Ft-os internetforgalmi díjat generált. Kérdésünk: van-e lehetőség ezt megtéríttetni a munkavállalóval?
Részlet a válaszból: […]tájékoztatást a munkáltatónak kell biztosítania; ideértve azt is, ha korlátozni kívánja az eszköz használatát, mert például az a munkáltató oldalán további költségekkel jár. Ebben a körben a munkavállaló kötelezettsége, hogy ha az utasítás végrehajtása kárt idézhet elő, és a munkavállaló ezzel számolhat, erre az utasítást adó figyelmét fel kell hívnia. Utóbbi esetben az utasítás teljesítését azonban nem tagadhatja meg [Mt. 104. § (2) bek.]. Ha a tájékoztatást vétkesen elmulasztja, akkor a munkáltató felé kártérítési kötelezettséggel tartozhat (Mt. 166-168. §). A kérdésük szerinti esetben viszont az internet-hozzáférés biztosítása egyben juttatást is képezett, így a fenti tájékoztatási kötelezettség már nem feltétlenül terheli a munkavállalót. A munkáltató ugyanis bármilyen szociális juttatást [Mt. 165. § (1) bek.] nyújthat a munkavállalónak, ami a tágabb értelemben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. augusztus 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1092

2. találat: Keresőképtelen betegség alatti kötelezettségek

Kérdés: Beteg lettem, főnököm a betegségem idejére visszakéri a céges eszközöket, mint telefon, banki hozzáférés és bankkártya (nevemre szóló céges), pénztári elszámolás (pénztárkönyv és kassza) - menjek be és adjam le. Közben fenyeget, ha ellenőrzést kapnak, rám terheli a büntetést, valamint olyan jegyzőkönyvet készített, hogy megtagadtam a bankkártya átadását. Kötelezhet erre?
Részlet a válaszból: […]munkavállalóval egyeztetve megfelelő módot találjon arra, hogy az eszközöket visszavegye (pl. családtag vagy másik kolléga juttatja el a munkahelyre). Az Mt. 169. §-a tartalmazza a megőrzési felelősség szabályait. Eszerint, a munkavállaló vétkességére tekintet nélkül a teljes kárt köteles megtéríteni a visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandóan őrizetben tart, kizárólagosan használ vagy kezel. E felelősség akkor terheli, ha a dolgot (szerszám, termék, áru, anyag stb.) jegyzék vagy elismervény alapján vette át. A munkáltatónak tehát dokumentálni kell azt, hogy a telefont, bankkártyát, pénztárkönyvet, pénzt a munkavállaló visszajuttatta[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. április 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 988