Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott bírósági ítélet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Végrehajtási eljárás munkaügyi per után

Kérdés: 17 éve folyik kártérítési perem a munkáltató ellen. A bíróság a 2012-ben 500 000 Ft nem vagyoni kártérítést jogerősen megítélt részemre, a biztosítási intézkedésem kérésének a bíróság helyt is adott, majd később a kielégítési végrehajtást is elrendelte. A végrehajtó jegyzőkönyvében azt írta, hogy az adósnak lefoglalható vagyona nincs, bankszámlával nem rendelkezik, ez három éve így folyik, de közben országosan működik a munkáltató. A bíróság 17 év elteltével arról tájékoztatott, hogy az ügy iratait egy vidéki törvényszékre küldték meg, mert az az illetékes bíróság. A munkaszerződésemet Budapesten kötöttük, feladataimat mindenkor az országos központtól kaptam. Jogszerű az, hogy 17 év eltelte után jött rá a bíróság, hogy nem ő az illetékes elbírálni az ügyet? Mit tehetek, hogy a megítélt 500 000 Ft kártérítésemhez hozzájussak?
Részlet a válaszból: […]illetékességének hiányát hivatalból veszi figyelembe, amire akár a másodfokú eljárásban is sor kerülhet (Pp. 43. §). Ha az illetékesség nem kizárólagos, az illetékesség hiánya csak az alperesi érdemi ellenkérelem előadásáig vehető figyelembe. A munkaügyi perekben a közigazgatási és munkaügyi bíróság illetékessége kizárólagos. A Pp. 349/B. §-ának (2) bekezdése szerint munkaügyi perre kizárólag a munkáltató székhelye szerinti, illetőleg a munkáltató azon telephelye szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróság illetékes, ahol a munkavállaló munkaszerződése alapján munkát végez vagy végzett. Ha mindkét illetékességi ok fennáll, akkor a munkáltató székhelye szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróság az eljárásra csak akkor illetékes, ha a munkáltatónak nincs olyan, más közigazgatási és munkaügyi bíróság illetékességét megalapozó telephelye, ahol a munkavállaló munkaszerződése alapján munkát végez.Mivel a munkaügyi határozat már jogerős, ami a bíróságokra nézve is kötelező, a munkaügyi bíróság jogszerűen azt nem állapíthatja meg, hogy nem az illetékességébe tartozott a nem vagyoni kártérítés iránti kereseti kérelmének az elbírálása. A végrehajtást[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2650

2. találat: Béren kívüli juttatás kifizetése bírói ítélet alapján

Kérdés: Egy volt munkavállalónk munkaügyi pert nyert társaságunkkal szemben, aminek értelmében elmaradt béren kívüli juttatást kell kifizetnünk. Idén a volt dolgozónak tavalyi jogcímen utalhatunk-e SZÉP kártyára, illetve adhatunk-e Erzsébet-utalványt?
Részlet a válaszból: […]egyébként vitássá tehessék (anyagi jogerő) [Pp. 229. § (1) bekezdés]. A bíróság ítélete meghatározza azt, hogy a munkáltatónak milyen jogalapon és jogcímen, milyen összegben kell kifizetést teljesítenie a munkavállaló részére; ez pedig jogerős ítélet esetén köti a munkáltatót. Amennyiben a bíróság jogerős ítélete SZÉP kártyára történő kifizetésre, vagy Erzsébet-utalvány kiadására kötelezte a munkáltatót, akkor ezt kell teljesíteni, a munkavállaló mint jogosult az ilyen jogcímeken történő kifizetéseket követelheti a munkáltatótól; ezek helyett más jogcímen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1713