Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bírósági letét tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Örökös személye - ha vitatott

Kérdés: Sajnálatos módon egyik munkavállalónk nemrég váratlanul elhunyt. A jogszabályoknak megfelelően szerettük volna kiadni a munkaviszony megszűnésekor őt, illetve már az örökösét megillető járandóságokat, azonban megtudtuk, hogy az elhunyt munkavállaló végrendeletét meg akarják támadni, ezért álláspontunk szerint vitás az örökös személye. Cégünk azonban nem akar további késedelembe esni. Hogyan járunk el jogszerűen, ha nem tudjuk, hogy ki lesz végül az örökös?
Részlet a válaszból: […]- kérdéses, hogy ki lesz az örökös, a munkáltató, hogy ne essen további késedelembe, a következőket teheti. Lehetősége van arra, hogy az esedékes munkabért és a járandóságokat az elhunyt munkavállaló bankszámlájára történő átutalással megfizesse. Mivel a bankszámlán szereplő összeg egyébként is a hagyatékhoz tartozik, az örökös személyének tisztázását követően át fogják adni az örökösnek. Az igazolások kiadása azonban ilyen módon nem történhet meg. A munkáltató másik lehetősége az, hogy mind a járandóságokat, mind az iratokat és igazolásokat, valamint a munkavállaló hagyatékába tartozó, munkáltató birtokában lévő egyéb tárgyakat bírósági letétbe helyezi [Ptk. 287. § (1) bek.]. Az elhunyt munkavállalót megillető pénzt, pénzhelyettesítő eszközt (pl. hitelkártyát, utalványt, valamint az értékpapírt, egyéb okiratot) teljesítés céljából teljesítési letétként; az egyéb tárgyakat, vagyis minden olyan dolgot, amelynek pénzben kifejezhető értéke van, őrzési letétként lehet bírósági letétbe helyezni [IM rendelet 2. § (1)-(2) bek.]. A készpénzletétet a bíróság gazdasági hivatala a bírói letéti számlán kezeli. Az eredetben megőrzendő pénzt és minden egyéb tárgyat pedig az ítélőtábla és a megyei bíróság székhelyén[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. augusztus 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1080
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,