Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beszámítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkáltatói követelések beszámíthatósága a munkabérrel szemben

Kérdés: Az Mt. 162. §-a szerint a levonásmentes munkabérrel szemben beszámításnak helye nincs. Ezt hogyan kell érteni? A munkáltató általános jelleggel élhet beszámítással a munkavállaló munkabérével szemben, csak a levonásmentes munkabérrészt kell legalább kifizetnie?
Részlet a válaszból: […]követelése már lejárt - azaz a munkavállalónak már meg kellett volna azt fizetnie. Figyelemmel kell lenni ugyanakkor a munkabér védelmére vonatkozó egyéb szabályokra is, amelyek a beszámítás intézménye alóli kivételként működnek. A munkabérből való levonásnak kizárólag jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye [Mt. 161. § (1) bek.].Nem a beszámítás alapesete alá tartozik az, hogy a munkáltató követelését a munkabérből levonhatja a munkavállaló hozzájárulása alapján a levonásmentes munkabérrészig, vagy ha az előlegnyújtásból ered [Mt. 161. § (2) bek.]. Az első egy speciális levonási szabály, ahol a törvény kifejezetten megköveteli a munkavállaló hozzájárulását - amelyhez beszámítás esetén nincs szükség. A második eset tekinthető ugyan beszámításnak, de a törvény erre az esetre nézve kifejezetten úgy rendelkezik, hogy a munkáltató még a levonásmentes munkabérrészt sem köteles kifizetni, ha az előlegnyújtásból eredő követelését érvényesíti és vonja le a munkavállaló munkabéréből.Általános esetben a munkáltató nem élhet beszámítással[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. február 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1884
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,