Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott borravaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Borravaló elfogadhatósága - munkáltatói szabályozási lehetőségek

Kérdés: Egy kis benzinkúton a munkavállalóink rendszeresen kapnak borravalót az ott tankolóktól, amikor lemossák a szélvédőket - bár ez kifejezett munkaköri feladatuk, a szolgáltatás magas színvonala érdekében ezt a munkáltató minden ügyfélnek ingyen biztosítja. Belső feszültséget is okoz, mivel a pénztárnál dolgozó kollégák ilyet nem kapnak, így kevesebbet keresnek. Előírhatjuk, hogy nem fogadhat el borravalót, és ha mégis, akkor beszámítjuk az alapbérébe? Vagy mondhatjuk azt, hogy a borravalót be kell adni a közösbe, és majd minden kolléga részére felosztja a munkáltató?
Részlet a válaszból: […]hogy a munkavállaló a kiszámítás helyességét, valamint a munkabérből való levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja [Mt. 155. § (2)-(3) bek.]. Továbbá a munkavállalót megillető munkabért csökkenteni nem lehet arra tekintettel, hogy a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulásával borravalóban részesült [Mt. 52. § (3) bek.].A munkáltató tehát nem mentesülhet a munkabér megfizetésének kötelezettsége alól azon az alapon, hogy a munkavállaló azt másoktól borravaló formájában megkapja. A munkáltatónál kialakult ilyen gyakorlat ellenére a munkavállaló a szerződés szerinti munkabéréről nem mondhat le előre. Az a körülmény, hogy a munkavállaló harmadik személyektől borravalót kap, nem érinti a munkáltató szabályszerű munkabérfizetési kötelezettségét (EBH2004. 1245).A munkáltató nem vonhatja le a borravaló összegét a szerződés alapján járó munkabérből, mivel azt a munkavállaló nem a munkáltatótól kapja, ilyen módon az munkabérelőlegnek sem minősülhet.Az általános szabály azonban az, hogy a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. szeptember 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 4256

2. találat: Borravaló - az elfogadás feltétele

Kérdés: Jogszabályi előírás-e, hogy a munkavállaló senkitől, semmilyen külön díjazást nem vehet át a munkahelyén, például borravalót, csak a munkáltató hozzájárulásával? Ha igen, akkor szerepelnie kell a hozzájárulásnak a munkaszerződésben?
Részlet a válaszból: […]amelyet harmadik személy a munkáltatót megillető szolgáltatáson felül a munkavállalónak nyújt (pl. ajándéktárgy, tiszteletjegy). Ha azonban a munkavállaló engedélyt kap a harmadik személytől kapott díjazás elfogadására, erre tekintettel a munkavállaló munkaszerződés vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó munkabérét csökkenteni nem lehet [Mt. 52. § (2)-(4) bek.].A borravaló elfogadása tehát valóban a munkáltató előzetes hozzájárulásához kötött, de azt nem kötelező a munkaszerződésbe foglalni, illetve az írásos forma sem kötelező. Például ha az étteremben az a gyakorlat, hogy a borravalót a munkáltató tudtával a munkavállalók[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1933
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

3. találat: Borravaló és hálapénz

Kérdés: Hét éve nyitottam egy vidéki nagyvárosban fodrászszalont, három alkalmazottal dolgozom. Úgy hallottam, hogy az új Munka Törvénykönyve a borravalóval kapcsolatosan is tartalmaz valamilyen szabályt, talán meg is tiltja azt? Jók az értesüléseim?
Részlet a válaszból: […]egyfelől, a munkavállaló - azaz a fodrász - harmadik személytől - azaz a vendégtől - csak a munkáltató előzetes hozzájárulása alapján fogadhat el díjazást azért a tevékenységért, amit egyébként a munkaviszonya alapján, munkaköri kötelezettségként, munkabérrel ellentételezve lát el. Vélhetően a fodrászat munkáltatóként nem tartozik kollektív szerződés hatálya alá, de a teljesség kedvéért megjegyezzük: e szabálytól a kollektív szerződés a munkavállaló javára és hátrányára is eltérhet, megengedheti a borravaló elfogadását, kifejezetten megtilthatja azt, illetve fegyelmi szankciókat (hátrányos jogkövetkezményeket) is kilátásba helyezhet a tiltás megsértése esetére. Ha a munkáltató a kérdésben nem nyilatkozik, akkor úgy kell tekinteni, hogy a borravaló elfogadása tiltott. Ha viszont a munkáltatónak tudomása van arról, hogy alkalmazottai között gyakorlat a borravaló, hálapénz elfogadása, de ezzel kapcsolatosan hosszabb időn keresztül nem nyilatkozik, "szemet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1324
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

4. találat: Borravaló - levonható a munkabérből?

Kérdés: Pincérként dolgozom egy étteremben, ahol a vendégektől több alkalommal kapok borravalót. A munkáltatóm minden zárás alkalmával számon kéri a kapott összegeket, és azt levonja a havi béremből, mondván, hogy azt a vendégektől már megkaptam. Tényleg levonható a munkabéremből a borravaló?
Részlet a válaszból: […]nem rendelkezik, havonta utólag, egy ízben kell elszámolni és kifizetni [Mt. 155. § (1) bekezdés]. A munkavállaló részére a munkabéréről részletes írásbeli elszámolást kell adni. Az elszámolásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló a kiszámítás helyességét, valamint a munkabérből való levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja; ettől érvényesen eltérni nem lehet (Mt. 160. §). A munkáltató a fentiek alapján nem mentesülhet a munkabér megfizetésének kötelezettsége alól azon az alapon, hogy a munkavállaló azt másoktól borravaló formájában megkapja. A munkáltatónál kialakult említett gyakorlat ellenére a munkavállaló a szerződés szerinti munkabéréről nem mondhat le előre. Az a körülmény, hogy a munkavállaló harmadik személyektől borravalót kap, nem érinti a munkáltató szabályszerű munkabér-fizetési kötelezettségét (EBH 2004.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 63
Kapcsolódó tárgyszavak: ,