Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

7 találat a megadott rendes munkaidő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkaidő-beosztás módosítása megállapodással

Kérdés: Három műszakos munkarendben dolgozó raktárosaink közül a kedd éjszakára beosztott munkavállaló megbetegedett, keresőképtelen állományba került, és ezt előző napon jelezte. Emiatt a kedd délelőttre beosztott dolgozónak éjszakára kellett bejönnie keddtől péntekig. Az ő munkaidő-beosztásának módosítására tehát nem volt lehetőség 96 órával korábban. Szabályos eljárás lehet-e, ha a munkavállalóval írásban megállapodunk a hétre vonatkozóan a munkaidő-beosztás módosításáról, vagy mindenképpen túlóraként kell elszámolnunk a dolgozó éjszakás munkavégzését a négy munkanapra?
Részlet a válaszból: […]elfogadta azt, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodásuk útján, a 96 órás (korábban 4 napos) szabálytól eltérően, azon belül módosítsák a már közölt munkaidő-beosztást, akként, hogy a megállapodásukat legalább szóban meg kell kötniük a módosítás hatálybalépése előtt (Mfv. 10.300/2017/6.). Ennek előfeltétele, hogy a felek között kölcsönösség álljon fenn, azaz a munkavállaló is kérhesse, hogy a munkáltató engedélyezzen eltérést e beosztástól (és ez valóban gyakorlat legyen), illetve hogy a munkavállalóknak a munkáltató ilyen kéréseit legyen lehetősége visszautasítani, retorziótól való félelem nélkül járuljanak hozzá a módosításhoz. Ezek hiányában az ilyen, beosztást módosító megállapodás a munkavállaló számára hátrányos eltérést jelent az Mt. szabályaitól (állásidőről vagy rendkívüli munkavégzésről, és az arra járó díjazásról mond le vele), ami semmisséghez vezet [Mt. 43. § (1) bek., 27. § (1) bek.].2019. január 1-jétől az Mt. 97. §-ának (5) bekezdése akként egészült ki, hogy a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja. Álláspontunk szerint ugyanakkor ez nem jelenti a korábbi gyakorlat eltörlését, és azt, hogy a munkáltató ne kezdeményezhetné a beosztás módosítását,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3875

2. találat: Vasárnapi pótlék az ügyfélszolgálaton

Kérdés: Cégünk ügyfélszolgálattal foglalkozik, a munkatársak 24/7-ben vannak alkalmazva. A vasárnapi pótlékot meg kell fizetni a munkavállalók számára? Helyes, ha rendes munkaidőben vannak foglalkoztatva vasárnap is, vagy rendkívüli munkaidőnek számít?
Részlet a válaszból: […]kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónáltörténő foglalkoztatása miatt osztható be vasárnapi munkavégzésre [Mt. 140. § (1) bek. a) pont].Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén pedig akkor jár a vasárnapi pótlék, ha a munkavállaló- rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén is jogosult lenne rá, vagy- vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzésre be sem osztható [Mt. 140. § (1) bek. b) pont].Ebből következően az ügyfélszolgálaton dolgozóknak - mivel a kérdés szerinti esetben a több műszakos foglalkoztatás [Mt. 90. § b) pont] fennáll - akkor nem jár vasárnapi pótlék, ha az Mt. 101. §-ában meghatározott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. július 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3632

3. találat: Munkavégzés a könyvtárban szombaton, rendes munkaidőben

Kérdés: Nyilvános könyvtárként ötezer fő feletti településen legalább havonta két hétvégi napon nyitva kell tartanunk. A könyvtári dolgozók általános munkarendben (hétfőtől szerdáig: 10.00-18.20-ig, csütörtöktől péntekig: 8.00-16.20-ig) dolgoznak, napi 8 órában. Ha szombati napon is dolgozniuk kell, akkor arra a napra jár-e nekik a havibéren felül pótlék, ha igen, hány százalék, esetleg kiadható-e szabadidőben ez a szombati nyitvatartás, és ha igen, akkor hány órában? Mivel a munkáltató nem tud több pénzt fizetni, mint ami az alapilletményük, így az a megoldás jó lenne, hogy általánostól eltérő munkarendbe tennénk őket, és a nyitvatartáson változtatnának? Például hétfőn 10.00-14.00, kedden-szerdán 10.00-18.20, csütörtökön-pénteken 8.00-16.20 és szombaton 8.00-12.00 között. Vagy hétfőn zárva, kedden- szerdán: 8.00-18.20, csütörtökön-pénteken 8.00- 16.20, szombaton 8.00-12.00 között. Ezekben az esetekben kellene pluszpénzt fizetni a szombati nap miatt?
Részlet a válaszból: […]mértékű munkaidőt (pl. napi 8 órát) dolgozik rendes munkaidőben [Mt. 97. § (2) bek.]. Amennyiben általános munkarend mellett szombaton végez munkát, az a munkaidő-beosztástól eltérő, pihenőnapon teljesített rendkívüli munkavégzés lesz [Mt. 107. § a) pont], amelyre - a munkáltató döntése szerint - 100% bérpótlék, vagy 50% bérpótlék és másik pihenőnap jár [Mt. 143. § (4) bek.]. Ez a kompenzáló pihenőnap attól függetlenül illeti meg a közalkalmazottat, hogy aznap hány óra rendkívüli munkavégzést teljesített. Amennyiben a kompenzáló pihenőnap csak úgy adható ki (és általános munkarend esetén erre nincs is más mód), hogy az a közalkalmazott másik olyan munkanapjára esik, amikor egyébként dolgoznia kellene, az e napra eső munkaidő (pl. 8 óra) az Mt. 146. §-ának (1) bekezdése szerinti állásidő lesz.A kérdésben írt, általánostól eltérő munkaidő-beosztások közül bármelyik megvalósítható,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. június 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3624

4. találat: Sofőr foglalkoztatása vasárnap és munkaszüneti napon

Kérdés: Polgármesteri hivatal gépjárművezető munkakörű munkavállalói számára jogszerűen hogyan rendelhetek el munkát vasárnapra vagy munkaszüneti napra? A probléma: a hivatal vezetőit a hivatal állományában dolgozó sofőrök szállítanák a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó hivatalos eseményekre, azonban az Mt. általunk ismert szabályai szerint jogszerűen ezt nem tehetik meg.
Részlet a válaszból: […]helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján kerül sor [Mt. 101. § (1) bek. a) pont és (2) bek.; 102. § (2)-(3) bek.]. Általánosan elfogadott társadalmi szokásnak tekinthető, hogy a munkaszüneti napokon a polgármesteri hivatal vezetői jelen vannak az ünnepségeken, hivatalos eseményeken, ott beszédet mondanak, képviselik a települést stb. Ehhez szükséges az adott vezetőt fuvarozó sofőr foglalkoztatása, így e munkakör rendeltetése folytán e napokon is működőnek minősül. Nem mond ennek ellent, hogy maga a munkáltató egésze rendeltetése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. június 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3610

5. találat: "Visszavont szabadság" tartamára elrendelt munkavégzés elszámolása

Kérdés: Az adott hónapban a munkanapok száma 20, a teljesítendő munkaidő 160 óra. A munkavállaló - aki hétfőtől péntekig 8 és 16.20 között végez munkát - a hónap 3. hetének hétfőjétől a 4. hét péntekéig szabadságon lett volna, de a munkavállalónak a 2. hét pénteken reggel 8 órakor szóltak, hogy súlyos eset következett be, és a szabadságnapokat a munkavállalónak munkával kell eltöltenie. Melyik megoldás a helyes ebben az esetben?
1. Rendes munkaidő: az első két hét (80 óra) és a 3. hét keddtől a 4. hét péntekig (72 óra); beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő: a 3. hét hétfő (8 óra); állásidő: 160-(80+72) = 8 óra?
2. A szabadság teljes időtartama szükségszerűen rendkívüli munkavégzés lesz, és nem érvényesül a 96 órás beosztásmódosítási határidő, ezáltal a rendes munkaidő, a rendkívüli munkaidő és az állásidő is 80-80-80 óra lesz, valamint a munkavállaló 240 óra alapbérre és 80 óra bérpótlékra jogosult? A bérpótlék mértéke mindkét esetben 50% vagy 100% lesz?
Részlet a válaszból: […]teljes kéthetes szabadság vonatkozásában érvényesülnek. Azaz, mivel a munkáltató a teljes szabadságot "visszavonta", nem csak annak első napjain kell fennállnia a "súlyos esetnek". Nincs azonban arról szó, hogy az átütemezett szabadság idejére elrendelt munkaidő szükségszerűen rendkívüli munkaidő lenne.A kérdés szerinti esetre a munkaidő-beosztás közlésére vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni. Azaz, a munkáltató a már közölt beosztást a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét 96 órával megelőzően még módosíthatja, feltéve, hogy a gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merült fel [Mt. 97. § (5) bek.]. Ennek alapján a második hét pénteken reggel 8 órakor közölt módosítással a következő hét kedd reggelre 8 órától beosztható munkaidő úgy, hogy az ne legyen rendkívüli munkaidő (értelemszerűen az eredetileg szabadságnak szánt következő napokra is ugyanígy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3600

6. találat: Vasárnapi pótlék a fővárosi bevásárlóközpontokban

Kérdés: Fővárosi bevásárlóközpontban üzemeltetünk ruházati boltot. A bevásárlóközpont elvárásai miatt vasárnapi is nyitva tartunk. A kérdésem, hogy kell-e a munkavállalóknak vasárnapra külön bérpótlékot fizetnünk?
Részlet a válaszból: […]turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató) munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára [Mt. 97. § (3) bek., 101. §]. A Kúria egy közzétett eseti döntése alapján a fővárosi bevásárlóközpontban található ruházati üzlet vasárnap rendeltetése folytán működőnek minősül (BH 2013. 225.).Vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár - többek között -, ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag azért kötelezhető, mert munkáltatója a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozik. Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésre ebben az esetben ugyancsak jár az 50%-os vasárnapi pótlék.Ugyan[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1798

7. találat: Műszakpótlékra való jogosultság

Kérdés: Műszakpótlékra való jogosultság esetén hogyan kell értelmezni a beosztás szerinti munkaidő fogalmát? Ez a fogalom azt jelenti, hogy pl. ha egy 22 munkanapos hónap van, akkor egy 8 órás embernek 176 óra a beosztás szerinti munkaideje? Tehát akkor jogosult a műszakpótlékra, ha a 22 munkanap egyharmadában eltér a munkakezdés ideje, és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van? Vagy a beosztás szerinti munkaidő fogalma szerint az a munkaidő, amelyet a dolgozónak beosztottak egy adott hónapra (pl. 22 munkanap van, de 10 nap szabadságot kap, akkor ő már csak 96 órát dolgozik, vagyis 12 napot)? Ilyenkor a 12 nap egyharmadában kell eltérnie a munkakezdés idejének, vagy a 22 munkanap egyharmadában?
Részlet a válaszból: […](1)-(2) bekezdés]. A beosztás szerinti munkaidő fogalmát a törvény két fogalom útján határozza meg. Beosztás szerinti napi munkaidő a munkanapra elrendelt rendes munkaidő, míg a beosztás szerinti heti munkaidő a (munka)hétre elrendelt rendes munkaidő [Mt. 88. § (2)-(3) bekezdés]. A beosztás szerinti munkaidő azt határozza meg, hogy a munkavállalónak az adott héten melyek a munkanapjai, a heti pihenőnapjai (heti pihenőideje), és hogy a munkanapjain mettől meddig kell rendes munkaidőben munkát végeznie. Mindez nem azonos az általános munkarend szerinti munkaidő mértékével.A műszakpótlékra való jogosultságot naptári hónaponként kell megállapítani, az adott hónap munkanapjai alapján. Az vizsgálandó, hogy a munkavállaló az érintett hónapban mely napokon milyen időponttal kezdett (volna) rendes munkaidőben dolgozni. Amennyiben a munkavállalónak 22 munkanapja van a hónapban, akkor legalább 8 olyan munkanapja kell, hogy legyen, amikor a rendes munkaideje - legalább négyórás eltéréssel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1717