Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltató tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Vasárnapi pótlék - nem jár a virágüzlet eladóinak

Kérdés: Vasárnap is nyitva tartó virágboltnak az alkalmazottai dolgoznak vasárnaponként rendes munkaidőben. Ebben az esetben megilleti őket a vasárnapi pótlék? Illetve rendeltetése folytán vasárnap is működő egységnek tekintendő-e a virágbolt?
Részlet a válaszból: […]csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor [Mt. 101. § (2) bek., Mt. 102. § (3) bek.]. A virágbolt esetén megállapítható, hogy a szolgáltatás jellegéből adódóan általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján kerül sor vasárnap is a virágbolt igénybevételére, így rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónak tekintendő, tehát a munkavállalók vasárnapra rendes munkavégzésre is beoszthatók.Vasárnapi munkavégzés esetén vasárnapi pótlék akkor jár, ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag azért kötelezhető, mert több műszakos tevékenységet végez, készenléti jellegű munkakörben dolgozik, vagy a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végez[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2148