Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott rövidebb teljes munkaidő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkaidő-elszámolás rövidebb teljes munkaidő esetén

Kérdés: Ha a kollektív szerződés rendelkezése a következő: "A törvényes teljes munkaidő mértéke az adott munkakör esetén beosztás szerint heti 36 óra", a munkavállaló munkaszerződés szerinti napi munkaideje pedig 7,2 óra, akkor, ha a munkavállaló órabéres, a távolléti díj számításakor az általános munkarend szerinti 8, vagy a 7,2 órát kell figyelembe venni? Amennyiben a havibéresekre vonatkozó szabály eltér, kérem, arra is szíveskedjen válaszolni!
Részlet a válaszból: […]munkavállaló által általános munkarendben egy munkanapon teljesítendő munkaidő mértékét minden esetben a munkaszerződésben (kivételesen kollektív szerződésben) meghatározott teljes (vagy rész-) munkaidő mértéke határozza meg. Azaz, a kérdés szerinti kollektív szerződés által meghatározott rövidebb teljes munkaidő alapján a munkavállaló általános munkarendjében az egy munkanapra eső munkaidő mértéke 7,2 óra, a munkavállaló részére ezt a munkaidőt kell beosztani, ennyit kell teljesítenie. Ezt a szabályt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3348

2. találat: Pótlékalap rövidebb teljes munkaidőben

Kérdés: Egyik telephelyünkön egészségre ártalmas munkakörben dolgoznak munkavállalóink, ezért rövidebb teljes munkaidőben alkalmazzuk őket, heti 38 órában. A pótlékok alapjának számításánál a havi alapbérüket 174 órával kell elosztanunk, vagy ha heti 40 óra helyett csak heti 38 órát dolgoznak, akkor ezzel kell arányosítanunk az osztószámot? Teljes foglalkoztatottaknak minősülnek?
Részlet a válaszból: […]összegét általános teljes napi munkaidő esetén 174 órával, rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a 174 óra arányos részével kell osztani [Mt. 139. § (2)-(3) bek.]. Mivel a kérdéses esetben az általánostól eltérő teljes napi munkaidőről van szó (a napi munkaidő 38/5 óra, azaz 7,6 óra), ezért a 174-es osztószámot arányosítani kell. Tehát: 8/174 = 7,6/x, amiből a jelen esetben az osztószám 165,3.A leírtak alapján a munkavállalók rövidebb teljes munkaidőben dolgoznak, azaz - bár a munkaidejük nem éri el a heti 40 órát - teljes munkaidőben foglalkoztatottnak minősülnek. Részmunkaidőről csak akkor lenne szó, ha a felek kimondottan így határozták[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3200

3. találat: Rövidebb teljes munkaidő és a pótlékalap számítása

Kérdés: Cégünknél egyes speciális munkakörökben rövidebb teljes munkaidőben alkalmazzuk a munkavállalókat (nem heti 40, hanem heti 35 órát kell ledolgozniuk). A műszakpótlék és egyéb pótlék számításánál, a havi alapbérüket 174 órával kell elosztanunk, vagy ha csak heti 35 órát dolgoznak, akkor arányosan kevesebbel? Teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak minősülnek?
Részlet a válaszból: […]általános teljes napi munkaidő esetén 174 órával, rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén pedig a 174 óra arányos részével kell osztani [Mt. 139. § (2)-(3) bek.]. Tehát minden hónapban egységes az osztószám, függetlenül az adott hónapban az általános munkarend szerint teljesítendő órák számától. Mivel itt az általánostól eltérő teljes napi munkaidő van (napi 7 óra), ezért a 174-es osztószámot arányosítani kell.A kérdésben leírtak helyes számítást jelentenek. A munkavállalók rövidebb teljes munkaidőben dolgoznak, ami teljes munkaidőt jelent, noha a munkaidő mértéke nem éri el az általános teljes munkaidőt. Rövidebb teljes munkaidőben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2981