Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott részmunkaidővel arányos idegennyelv-tudási pótlék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Köztisztviselő részmunkaidőben - az idegennyelv-tudási pótlék mértéke

Kérdés: Létszámleépítés miatt több köztisztviselőt kellett elküldenünk. Azért, hogy csökkentsük az elbocsátások számát, felmértük, hogy lenne lehetőség pár hely erejéig a részmunkaidőben történő foglalkoztatásra, amelyet az eddig teljes munkaidőben dolgozó, elbocsátásra kerülő köztisztviselőknek szeretnénk felajánlani. Mivel a költségek csökkentése a cél, kérdésem, hogy a nyelvvizsgával rendelkező köztisztviselők esetében, ha vállalják a részmunkaidős munkavégzést, jár-e nyelvvizsgapótlék, és ha igen, akkor milyen mértékben?
Részlet a válaszból: […]lehetőséget teremt a törvény, így a kérdező a törvénynek megfelelően járt el, amikor az elbocsátások megkezdését megelőzően megvizsgálta a részmunkaidős foglalkoztatás eshetőségét. Megjegyzem, hogy a Ktv. 71. §-ának (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy az Mt. rendelkezései közül melyek alkalmazandók a közszolgálati jogviszonyra is. A Ktv. alkalmazni rendeli az Mt. 84/A. §-át, amely a fent említett rendelkezéssel összhangban a teljes munkaidős foglalkoztatásból a részmunkaidőbe való átjárhatóság megkönnyítését szolgálja. A Ktv. 39. §-ának (1) bekezdése meghatározza a teljes munkaidőt. Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése értelmében a heti negyven óra munkaidő kevesebb is lehet, de részmunkaidő esetében az egyébként járó illetményt arányosan csökkenteni kell. A Ktv. 42. §-ának (1) bekezdése alapján a köztisztviselő a közszolgálati jogviszonya alapján havonta illetményre jogosult. A Ktv. 42. §-ának (2) bekezdése szerint az illetmény az alapilletményből, valamint - a Ktv.-ben meghatározott feltételek esetén - illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll. A Ktv. 48. § (1) bekezdése kimondja, hogy ha a köztisztviselő olyan munkakört tölt be, amelyben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 77