Felértékelődő párbeszéd

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. június 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 76. számában (2004. június 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

A munkaadói érdek-képviseleti szervezetek - dicséretükre váljék - az elmúlt néhány évben, a sikeres uniós csatlakozás reményében, sokat tettek tagjaikért. Konferenciákat, továbbképző kurzusokat és szakági tanácskozásokat szerveztek, ismeretterjesztő kiadványokat adtak közre, s kirendeltségeiken lehetővé tették az internetes információszerzés lehetőségét is. Igyekezetükhöz nem férhet kétség; anyagi erejükhöz képest valóban tudatosan megtervezett programok keretében támogatták és bátorították tagjaikat. Erőfeszítéseik alapján most, csatlakozásunk után akár azt is mondhatnák: rajtuk nem múlik semmi.

A munkáltatói érdekvédők azonban természetesen nem akarnak "hátradőlni a karosszékben". Ezt már csak azért sem tehetnék meg, mert a munka java még hátravan. Naivitás lenne ugyanis azt feltételezni, hogy a fejtágítók és a megannyi hasznos kiadvány áttanulmányozása után a vállalkozások minden részletre kiterjedően tisztában vannak az őket érintő uniós direktívákkal, tudják, miként kell az EU-s források elnyeréséhez szükséges pályázatokat megírni, s elsajátították az önmenedzselés képességét. Éppen ellenkezőleg: a kis cégek - de még a közepesek közül is sokan - egyelőre tanácsra, útbaigazításra szorulnak. Továbbra is igényt tartanak azon szervezet korszerű szolgáltatásaira, amelynek a tagjai, sőt, joggal elvárják, hogy még az eddigieknél is hathatósabb segítséget kapjanak. Atyáskodó buzdításra nincs szükségük, ellenben érdekeik érvényesítésére igen.

Ez utóbbi terepe mindenekelőtt az Országos Érdekegyeztető Tanács, mely testületben a kilenc munkáltatói szervezet - az OÉT két évvel ezelőtti újjáalakulása óta - megfelelően képviselte tagjait. Ám a jövőben még inkább felértékelődik az itt végzendő munka jelentősége. Az érdekképviselőknek ugyanis - ha kell, a kormányzattal való konfrontálódás felvállalása árán is - azokat a javaslatokat kell támogatniuk, amelyek a vállalkozások versenyképességének javítását, foglalkoztatási potenciáljuk megerősítését és piaci lehetőségeik szélesítését szolgálják. Az egyeztető viták során most már új perspektívába kell helyezni a munkáltatói álláspontokat: jelesül az uniós piac és az uniós versenytársak kontextusába.

Ha arra gondolunk, hogy az OÉT-ben nem is olyan sokára - a nyár végén, ősz elején - ismét napirendre kerül a jövő évi költségvetés irányainak kijelölése, s lassan a Munka Törvénykönyve átfogó felülvizsgálatáról is megkezdődnek az egyeztető tárgyalások, akkor igencsak sürgetőnek látszik a munkáltatók érdekérvényesítő taktikájának átgondolása. Ennek fókuszában nem állhat más, mint mindazoknak a kormányzati programoknak a "behajtása", amelyek a vállalkozások megerősítését s egyben a foglalkoztatás bővítését szolgálják.

V. É.

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. június 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.