Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

55 találat a megadott vasárnapi pótlék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Vasárnapi pótlék - nem jogosultak a játszóház dolgozói

Kérdés: Egy játszóházban a munkavállalók munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva. Kell-e részükre a vasárnapi munkavégzéséért 50%-os vasárnapi pótlékot adni? Adható-e nekik vasárnapipótlék-általány?
Részlet a válaszból: […]készenléti jellegű munkakörben kerül sor, vagy ha a kereskedelmi ágazatban foglalkoztatják [Mt. 140. § (1) bek.]. Nem minden esetben jár tehát e pótlék a vasárnapra eső rendes munkaidőben történő munkavégzésért, csak a felsorolt három esetben. A játszóház olyan munkáltatónak minősíthető, amely rendeltetésénél fogva vasárnap is működik, ugyanis a tevékenység igénybevételére az e naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján kerül sor [Mt. 101. § (2) bek.]. Mivel ezt az esetet a törvény nem sorolja fel a vasárnapi pótlékkal járó jogcímek között, a munkáltató nem köteles vasárnapi pótlékot fizetni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3951

2. találat: Vasárnapi pótlék és alkalmi munka

Kérdés: A Munkaügyi Levelek 193. számában megjelent 3827. számú kérdésre írt cikkhez szeretnék egy gondolatot fűzni. Álláspontom szerint, ha az Mt. 203. §-a alapján alkalmi foglalkoztatott esetén nem alkalmazható - többek között - a törvény 101. §-a, akkor a 140. §-ban található törvényhelyi hivatkozás sem értelmezhető, azaz az alkalmi foglalkoztatott nem jogosult vasárnapi pótlékra, függetlenül attól, hogy milyen munkakörben kerül sor a foglalkoztatására.
Részlet a válaszból: […]azonban az Mt. esetükben kizárja a 101. § alkalmazását az egyszerűsített foglalkoztatás esetén, a munkáltató lényegében bármilyen esetben beoszthat rendes munkaidőt vasárnapra, nem csak a 101. §-ban felsorolt esetekben. Megítélésünk szerint ugyanakkor az Mt.-ben elválik egymástól a munkaidő vasárnapra való beoszthatóságának és a vasárnapi pótlékra való jogosultság szabályozása.Az Mt. egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó különös szabályai a vasárnapi pótlékra való jogosultságról rendelkező 140. § alkalmazását nem zárják ki, így ebben az esetben megvizsgálandó, mely tevékenység, munkakör vagy ágazat keretében dolgozik a munkavállaló. Ha például kizárólag a több műszakos tevékenység, a készenléti jellegű munkakör vagy a munkáltató kereskedelmi ágazatba való tartozása minősítés állapítható meg, a beosztás szerinti vagy a rendkívüli munkaidőben is jár a vasárnapi pótlék. Az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3883

3. találat: Vasárnapi pótlék munkaidőkeretben

Kérdés: A cégünk informatikával foglalkozik. A munkatársak egyhavi munkaidőkeretben dolgoznak. Általában hétfőtől péntekig, napi nyolc órában, de előfordulnak időszakok, amikor szükség van a keretre. Ilyenkor technikai eszközök szerelése miatt hétvégén is szükség van munkavégzésre (előre közölt munkabeosztás szerint), illetve ilyenkor egyenlőtlen napi munkaidő is előfordul. A munkaidőkeret szabályaival dolgozunk. Egy esetben nem tudjuk eldönteni, hogy kell értelmeznünk a törvényt, mégpedig a vasárnapi munkavégzésnél. Kell-e vasárnapi bérpótlékot fizetni munkaidőkeret alkalmazásánál a mi esetünkben?
Részlet a válaszból: […]keretében, készenléti jellegű munkakörben, vagy a kereskedelmi ágazatban működő munkáltatónál történő foglalkoztatás alapján kerül sor [Mt. 140. § (1) bek.]. A vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre az Mt. 101. §-ának (1) bekezdése alapján összesen kilenc esetben kerülhet sor. Ha a vasárnapi rendes munkaidőt a munkáltató nem az előbb felsorolt három jogcímen, hanem valamely más eset alapján rendelte el (pl. rendeltetése folytán vasárnap is működő munkakörben történő munkavégzés okán), a munkavállalót vasárnapi pótlék nem illeti meg. Akkor sem jár vasárnapi pótlék, ha a felsorolt három eset valamelyike ugyan fennáll, ám amellett a munkáltató valamely további jogcímre is hivatkozhatna a vasárnapi rendes munkaidő beosztásakor.A kérdésben leírtak alapján úgy tűnik, a munkáltató azért rendel el vasárnapra munkavégzést, mert ez bizonyos technikai eszközök szerelése miatt szükséges. Ha ezt nem lehet máskor megoldani, akkor rendeltetéséből[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3850
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

4. találat: Vasárnap és munkaszüneti nap díjazása a szállodában

Kérdés: Szállodai tevékenységet folytató munkáltató (0-24 órában) dolgozóival kötött munkaszerződésében szerepel, hogy a munkáltató rendeltetése folytán vasárnap és munkaszüneti napon is működő munkáltató, a munkavállaló munkaköre is rendeltetéséből adódóan e napokon is rendes munkaidőben dolgozó munkakörnek minősül. A munkavállalók szállodai recepciós, fürdőrecepciós, uszodamester munkakörökben dolgoznak, 2 havi munkaidőkeretben, általában napi 12 órás beosztás szerint. A fürdő nyitvatartása eltér a szállodáétól, hétfőtől szombatig 08-20 óráig, vasárnap 8-12 óráig tart nyitva. Jogosult-e bármelyik dolgozó (akár a szállodában, akár az uszodában dolgozik) vasárnapi munkavégzés esetén vasárnapi pótlékra? Illetve havibéres elszámolás esetén, mivel a fizetett ünnep bérét eleve tartalmazza a havibér, 100% bérpótlékon kívül (havibér/174 x munkaszüneti napon ledolgozott óraszám összegen) felül bármilyen egyéb juttatásra? (Az esetleges éjszakai, illetve műszakpótlék természetesen elszámolásra kerül.)
Részlet a válaszból: […]összesen kilenc esetben kerülhet sor. Ha a vasárnapi rendes munkaidőt a munkáltató nem az előbb felsorolt három jogcímen, hanem valamely más eset alapján rendelte el (pl. megszakítás nélküli tevékenység, vagy rendeltetése folytán vasárnap is működő munkakörben történő munkavégzés okán), a munkavállalót vasárnapi pótlék nem illeti meg. Akkor sem jár vasárnapi pótlék, ha a felsorolt három eset valamelyike ugyan fennáll, ám amellett a munkáltató valamely további jogcímre is hivatkozhatna a vasárnapi rendes munkaidő beosztásakor.A kérdés szerinti esetben a munkáltató a kereskedelmi ágazatba sorolható, de egyben rendeltetése folytán vasárnap is működőnek minősül. Ebben az esetben nem kell vasárnapi pótlékot fizetnie, hiszen nem valósul meg, hogy kizárólag a kereskedelmi ágazatba tartozása miatt kerül sor a vasárnapi munkavégzésre. Ami a munkaszüneti nap elszámolását illeti, az e nap miatt kiesett munkaidőre a havibéres munkavállalót[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3849

5. találat: Pótlékok hétvégére - alkalmi munka esetén

Kérdés: Társaságunk hétfőtől péntekig alkalmaz munkavállalókat (szombat és vasárnap pihenőnap). Alkalmi munkavállalókat is szoktak alkalmazni, például kiállításokra. Egy mostani kiállításra is felveszünk alkalmi munkavállalót öt napra, szerdától vasárnapig (amíg a kiállítás tart), nyolcórás munkaidőre. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben szombatra és vasárnapra kell-e valamilyen pótlékot fizetni az alkalmi munkavállalónak? A munkaidő napi nyolc óra, 10-18 óra között.
Részlet a válaszból: […]napot dolgoznak, szerdától vasárnapig, napi nyolc órát, 10-18 óra között. Ez alapján megállapítható, hogy rendkívüli munkavégzés nem merül fel, éjszakai- és műszakpótlék a munkaidő-beosztás alapján szintén nem jár. Amennyiben a vasárnapi munkavégzésre kizárólag a több műszakos tevékenység, készenléti jellegű munkakör vagy a kereskedelmi ágazatba való tartozás miatt kerül sor, a munkavállalókat vasárnapi pótlék megilleti [Mt. 140. § (1) bek.]. A kérdés alapján a munkavállalók kiállításokon dolgoznak vasárnap. Ez azért fontos, mert ha a vasárnapra elrendelt rendes munkaidő indoka az, hogy a munkáltató olyan tevékenységet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3827

6. találat: Vasárnapi pótlék - ugyanaz a nap, eltérő díjazással

Kérdés: Telephelyünkön a munkavállalók egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgoznak, páros héten 48, páratlan héten 32 órát, a hét minden napján van munkavégzés, az üzem működése megszakítás nélküli. Jár-e vasárnapi pótlék az üzem dolgozóinak? Mi a helyzet azokkal a kollégákkal, akik nem a termelésben vesznek részt, csak segítik az eladásokat, és marketingtevékenységet folytatnak? Nekik időként el kell rendelnünk rendezvények, ügyféltalálkozók miatt vasárnapra rendkívüli munkavégzést, de a heti pihenőnapjuk, a munkájuk természete alapján rendes munkaidőt nem oszthatnánk be nekik vasárnapra. Ők jogosultak vasárnapi pótlékra?
Részlet a válaszból: […]tevékenységet folytató munkáltatónál történő foglalkoztatás alapján kerül sor [Mt. 140. § (1) bek. a) pont]. Ha a vasárnapi rendes munkaidőt a munkáltató nem az előbb felsorolt három jogcímen, hanem valamely más eset alapján rendelte el, a munkavállalót vasárnapi pótlék nem illeti meg. Akkor sem jár vasárnapi pótlék, ha a felsorolt három eset valamelyike ugyan fennáll, ám amellett a munkáltató valamely további jogcímre is hivatkozhatna a vasárnapi rendes munkaidő beosztásakor.A kérdés szerinti esetben a munkáltató megszakítás nélküli tevékenységet folytat, amely jogcím feljogosít ugyan a vasárnapi rendes (beosztás szerinti) munkaidőben történő foglalkoztatásra [Mt. 101. § (1) bek. c) pont], de nem jár vasárnapi pótlékkal. Ezért a kérdés szerinti esetben a munkavállalókat vasárnapi pótlék nem illeti meg, ha vasárnapra vannak beosztva. Az értékesítési tevékenységet támogató munkavállalók[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. december 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3769

7. találat: Vasárnapi pótlék az ügyfélszolgálaton

Kérdés: Cégünk ügyfélszolgálattal foglalkozik, a munkatársak 24/7-ben vannak alkalmazva. A vasárnapi pótlékot meg kell fizetni a munkavállalók számára? Helyes, ha rendes munkaidőben vannak foglalkoztatva vasárnap is, vagy rendkívüli munkaidőnek számít?
Részlet a válaszból: […]kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónáltörténő foglalkoztatása miatt osztható be vasárnapi munkavégzésre [Mt. 140. § (1) bek. a) pont].Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén pedig akkor jár a vasárnapi pótlék, ha a munkavállaló- rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén is jogosult lenne rá, vagy- vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzésre be sem osztható [Mt. 140. § (1) bek. b) pont].Ebből következően az ügyfélszolgálaton dolgozóknak - mivel a kérdés szerinti esetben a több műszakos foglalkoztatás [Mt. 90. § b) pont] fennáll - akkor nem jár vasárnapi pótlék, ha az Mt. 101. §-ában meghatározott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. július 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3632

8. találat: 12 órás munkarend elszámolási kérdései - a vasárnapi pótlék

Kérdés: A teljes munkaidős, havibéres kollégáink egy részét a jövőben 12 órás műszakokban szeretnénk foglalkoztatni, hathavi munkaidőkeretben. Változtat-e ez a havi alapbér elszámolásán? Ebben az esetben jár-e vasárnapi pótlék? A szabadságot továbbra is nyolc órával kell nekik elszámolnunk? A fizetett ünnepre is nyolc órát kell számolnunk?
Részlet a válaszból: […]vasárnap is, akkor nem jár a pótlék. Ennek oka az, hogy a vasárnapi pótlék csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha e napon rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, vagy kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltatónál történő foglalkoztatás alapján kerül sor [Mt. 140. § (1) bek.]. Ugyanakkor, a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre az Mt. 101. §-ának (1) bekezdése alapján összesen kilenc esetben van mód. Ha a vasárnapi rendes munkaidőt a munkáltató nem az előbb felsorolt három jogcímen, hanem valamely más eset alapján rendelte el (pl. megszakítás nélküli tevékenység, vagy rendeltetése folytán vasárnap is működő munkakörben történő munkavégzés okán), a munkavállalót vasárnapi pótlék nem illeti meg. Akkor sem jár e pótlék, ha a felsorolt, pótlékhoz kötött három eset valamelyike ugyan fennáll, ám amellett a munkáltató valamely további jogcímre is hivatkozhatna a vasárnapi rendes munkaidő beosztásakor. Például, ha a munkáltató a kereskedelmi ágazatba sorolható, de egyben rendeltetése folytán vasárnap is működőnek minősül, nem kell vasárnapi pótlékot fizetnie, hiszen nem valósul meg az a pótlékra jogosító feltétel, hogy kizárólag a kereskedelmi ágazatba tartozása miatt kerül sor a vasárnapi munkavégzésre. Ezért a vasárnapi pótlékra való jogosultság kérdése csak az érintett munkavállalók tevékenységének pontos ismeretében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. június 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3613

9. találat: Vasárnapi pótlék - nem jár a fürdőben dolgozóknak

Kérdés: A termálfürdő és a szálloda az év egész napján nyitva van. A recepciósok és az uszodamesterek munkaideje hétfőtől vasárnapig tart, és 7-19 óra közötti időszakban dolgoznak. Munkakörük vasárnap és munkaszüneti napon is rendes munkaidőben dolgozó munkakör. Megilleti a dolgozót az 50%-os vasárnapi pótlék?
Részlet a válaszból: […]keretében,b) készenléti jellegű munkakörben,c) a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál kerül foglalkoztatásra [Mt. 140. § (1) bek. a) pont].Mivel a kérdés szerinti munkavállalók vasárnap, illetve munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működő munkakörökben [Mt. 101. § (1) bek. a) pont; 102. § (3) bek.,][…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2943
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

10. találat: Pihenőnapi pótlék vasárnapra

Kérdés: Takarítócég szombaton és vasárnap is nyitva tartó plázában végez takarítást. A takarítók részére mely esetben jár pihenőnapi pótlék a vasárnap végzett munkájuk után?
Részlet a válaszból: […]hanem beosztás szerinti munkanapja volt. Annak ugyanis nincs akadálya, hogy a munkavállaló heti pihenőnapja ne minden héten, hanem csak havonta (legalább) egyszer essen vasárnapra [Mt. 105. § (4) bek.]. A vasárnapi munkavégzés emellett vasárnapi pótlékra jogosíthatja a munkavállalót. A vasárnapi pótlék akkor illeti meg a munkavállalót, ha vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, vagy a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál történő foglalkoztatás alapján kerül sor [Mt. 140. § (1) bek.].Ha a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre az Mt. 101.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. december 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2807
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 - 55 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést