Könyvek

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. december 3.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 58. számában (2002. december 3.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

Társadalom biztosítás a gyakorlatban

A gyakran változó társadalombiztosítási jogszabályok értelmezése és alkalmazása meglehetősen nehéz feladat, ezért még a szakterület ismerői számára is hasznos lehet a paragrafusok magyarázata. Ezt a célt tűzték ki a társadalombiztosítási járulékokkal és az egészségbiztosítási ellátásokkal foglalkozó összeállítás szerzői.

Mindenekelőtt sorra veszik a munkaviszony különböző formáinál (részmunkaidő, szövetkezeti tagság, egyéni és társas vállalkozó stb.) fennálló biztosítási kötelezettségek előírásait, illetve bemutatják a különböző speciális esetekben (bedolgozói, megbízási stb. jogviszonyban állók) alkalmazandó gyakorlatot is. Az érdeklődők számára hasznos útmutatóul szolgálhatnak a táblázatok, amelyek számszerűen tartalmazzák a főfoglalkozású és a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók által fizetendő járulékok összegét.

Az egészségbiztosítás tárgykörében ugyancsak gyakoriak a jogszabályváltozások. A könyv szerzői e témakörben is eligazító, gyakorlati tudnivalókkal segítik olvasóikat: mégpedig a - többször módosított - jelenleg hatályos törvény és kormányrendelet alapján. Példákkal megvilágítva olyan kérdéseket vizsgálnak, mint az egészségbiztosítás finanszírozása vagy a keresetpótló táppénzre való jogosultság. A terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyermekgondozási díjra, valamint a baleseti táppénzre vonatkozó szabályok szintén megtalálhatók a jogszabálymutatót is tartalmazó könyvben.

rdészné Nagy Gizella-Tóth Libóriuszné:

A társadalombiztosítás időszerű kérdéseiről

SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Rt., Bp., 2002.

156 oldal. Ára: 1900 Ft

Szövetkezeti átalakulás

Fordulóponthoz érkeztek a működő szövetkezetek, az elkövetkezendő időszakban ugyanis el kell dönteniük, hogy nonprofit alapon szerveződnek-e újjá, avagy gazdasági társaságként tevékenykednek-e tovább. Az átalakulási kötelezettséget a 2001. január elsején hatályba lépett új szövetkezeti törvény deklarálja, amely kimondja, hogy az e dátumtól számított ötödik naptári év végéig le kell bonyolítani az aktust.

Noha e stratégiai döntés meghozatalára, illetve az átalakulás előkészítésére még van idő, azonban az útbaigazító szakmai tanácsra valamennyi érintettnek szüksége lehet.

A könyv nagy erénye, hogy szinte lépésről lépésre végigvezeti olvasóit az átalakulási folyamat lépésein: egyaránt érintve a procedúrát megelőző és az azt követő teendőket. Az előkészítő közgyűlésről szóló fejezetben - például - alapvető fogalmak tételes kifejtése olvasható: a fel nem osztható és felosztható vagyonról, illetve a szövetkezet teljes vagyonának meghatározásáról. Hasonlóképpen a teljes és a részleges átalakulás teendőit is részletezik a szerzők, illetve tisztázzák, hogy milyen szabályok szerint kell eljárni a különböző szövetkezetekben.

A kiadványból természetesen nem hiányoznak a jogszabályok legfontosabb kivonatai, valamint a kapcsolódó iratminták sem. Aki tehát kézbe veszi a könyvet, a téma teljes keresztmetszetéről szerezhet ismereteket.

r. Gál Judit-Dr. Székács Györgyné-Dr. Ujvári Géza:

A szövetkezetek átalakulása

HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 2002.

467 oldal. Ára: 4500 Ft + áfa

Munkahelyről - másképpen

A munkahelyi szervezetről, annak felépítéséről és működéséről százszámra jelennek meg tudományos igényű munkák. Az amerikai Scott Adams azonban - aki maga is belekóstolt a "nyakkendős vállalati rabszolga" sorsába - új látásmóddal és formabontó módon fejti ki - saját szavaival - a vállalati turpisságokat. Munkája és a témában eddig megjelent írások közti legnagyobb különbség, hogy a jelenleg Észak-Kaliforniában élő szerző nem riad meg a könnyed humor, az irónia s a kifigurázás eszközétől, s ezáltal a vállalatok "kőkemény" belső világát valóban hitelesen és - főként - hihetően elemzi. A különböző vállalati szituációkat, illetve az egyén "kalamajkáit" képregényben is végigkövetheti az olvasó, amelynek kockáin meseszerű figurák, például démonszerű könyvelők és alkalmazottak bukdácsolásait ábrázolja a szerző.

A humor ellenére a mondandó komoly és őszinte. Igazmondása már-már szemtelen, ámde nem sértő. Leginkább azért nem, mert mindannyian ráismerünk önmagunkra, a munkahelyi közösségben tanúsított viselkedési szokásainkra. Mert például ki ne értené meg a szerző jó tanácsát, amely a teljesítményértékeléssel kapcsolatban így szól: "Használj rövidítéseket. Nagyon jól hangzanak, és senki sem érti őket." Vagy: "Hivatkozz olyan forrásokra, amelyeket lehetetlen ellenőrizni."

E sorok mosolyt fakasztanak, ám valamennyien tudjuk: mélyen igazak. S talán ezért predesztinálnak arra, hogy - belenézve a szerző által elénk tartott görbe tükörbe - megpróbáljuk emberibbé tenni munkahelyi környezetünket.

cott Adams: A Dilbert-elv.

SHL Hungary Kft., Budapest, 2001.

320 oldal. Ára: 3200 Ft

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. december 3.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.