Hírvilág

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 70. számában (2003. december 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

Munkanélküliség - számokban

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztus és október között a foglalkoztatottak száma 3 millió 973 fő, míg a munkanélküliségi ráta 5,6 százalékos - az egy évvel korábbihoz képest 0,3 százalékponttal alacsonyabb - volt. Az állástalanok közel fele egy éve vagy annál régebben keres állást. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaügyi kirendeltségein november végén 345 552 állástalant tartottak nyilván, ami - szezonális okok miatt - 5933-mal több, mint egy hónappal korábban. Az állásközvetítésre alkalmas munkalehetőségek száma novemberben 92 657 volt.

Rehabilitációs álláshelyek

A megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató Rehabit Komplex Kft. novemberben új üzemet nyitott a Csongrád megyei Kisteleken. Az önkormányzat által biztosított, 5 millió forintos költséggel átalakított épületben jelenleg 25 dolgozót foglalkoztatnak, azonban a telephely bővítését követően megduplázzák a megváltozott munkaképességű alkalmazottak számát. A budapesti székhelyű társaság irodai papíráru gyártásával és feldolgozásával foglalkozik, s országszerte - csaknem harminc telephelyen - több mint 1200 rászorulónak biztosít álláshelyet.

Optimista vállalkozások

A hazai cégek a korábbiaknál bizakodóbban tekintenek üzleti helyzetükre és kilátásaikra - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézete által - közel kétezer cég megkérdezésével - készített felmérésből. A második féléves vállalatikonjunktúra-vizsgálatból kiolvasható, hogy mérséklődött a cégek üzleti döntéseit befolyásoló bizonytalanság. Az elemzés szerint a javuló helyzetérzékelés elsősorban a cégek jelenlegi jövedelmi, illetve üzleti pozíciójának megítélését érinti. Ugyanakkor a munkáltatók létszámbővítési szándékai még mindig visszafogottak. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ugyancsak felmérte az érdekkörébe tartozó vállalkozók véleményét: ezek szerint a fővárosi cégek jelenlegi üzleti helyzetüket továbbra is kedvezőtlennek látják, üzleti várakozásaik azonban javultak, illetve nem változtak.

Versenyképességi esélyek

Jövőre 450 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a javuló világgazdasági környezetben a magyar gazdaság is fellendüljön, versenyképessége erősödjék, s le tudja hívni az európai uniós forrásokat - hangzott el egy, a versenyképességről novemberben megtartott nemzetközi konferencián. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által szervezett eseményen Kiss Péter kancelláriaminiszter a többi között az épített, illetve a szellemi infrastruktúra bővítését, az adóterhek mérséklését, az emberi erőforrás jobb kihasználását, illetve a középfokú szakképzés megerősítését nevezte a versenyképesség kulcsfontosságú területeinek.

NFT-támogatások

Magyarország elkészítette, és az Európai Uniónak átadta a Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) összefüggő közösségi támogatási kerettervet - hangzott el a témában, novemberben tartott mohácsi konferencián. A keretterv részeként összesen 62 jogcím alapján nyerhetők el az EU - 2004 és 2006 között mintegy 1200 milliárd forintot jelentő - pénzforrásai. A pályázók közül elsősorban azok számíthatnak kedvezőbb megítélésre, akik az elmaradott térségek fejlődését és felzárkózását kívánják előmozdítani, illetve megfelelő formában és minél előbb benyújtják terveiket. A pályázatokat jövő év elején írják ki.

Nőtt a reálkereset

Az idén január és szeptember között - az egy évvel korábbihoz képest - 12,1 százalékkal nőtt a reálkereset - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal novemberben. A versenyszférában tevékenykedők átlagosan 122 700 forintot, ezen belül a fizikaiak 87 300, a szellemi foglalkozásúak pedig 193 500 forintot kerestek. A vizsgált időszakban - nemzetgazdasági szinten - az átlagos havi munkajövedelem 136 300 forintot tett ki, ami 13,6 százalékos növekedés az egy évvel korábban mért adathoz képest.

Ágazati bérajánlás

A Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján 8 százalékos éves átlagkereset-növekedést javasol az érintett négy érdek-képviseleti szakszervezet jövőre. Erről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és a Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége, valamint az Országos Kereskedelmi Szövetség írt alá megállapodást novemberben. Az aláírók arra is felhívják a dokumentumban a figyelmet, hogy a jövő év januárjától életbe lépő 53 ezer forintos minimálbér mellett a korábbinál kedvezőbb kereseti arányok kialakítására kell törekedni a bérfejlesztések során.

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. december 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.