Növekvő igények a tanácsadók iránt

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. szeptember 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 44. számában (2001. szeptember 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

A gazdasági növekedés, az üzleti kultúra fejlődése segíthet abban, hogy az eddigieknél Magyarországon is hangsúlyosabb szerepük legyen a vezetési tanácsadóknak - emelte ki dr. Kornai Gábor, a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (VTMSZ) elnöke. Tapasztalatai szerint főleg az informatika, a pénzügy és a humánerőforrás területén a legerőteljesebb az igény a vezetési tanácsadás iránt.

Külföldi tulajdonosok

A VTMSZ felmérése szerint mintegy kétszáz olyan cég található Magyarországon, amely fő tevékenységként vezetési tanácsadással foglalkozik. Árbevételük mintegy negyvenmilliárd forintra tehető, a VTMSZ-be tömörült hatvanöt cég összesített forgalma a becslések szerint huszonötmilliárd forint, ez a teljes piac kétharmada. A legnagyobb cégek külföldi tulajdonban vannak. Kornai Gábor hangsúlyozta, hogy a vezetési tanácsadás világszerte fejlődő iparágnak tekinthető - tíz százalékot meghaladó éves növekedéssel -, s ez akkor is igaz, ha tavaly az előző esztendőhöz képest kisebb mértékű volt a piacbővülés. Ennek oka elsősorban a nyugat-európai recesszió lehet, ami hazánkban is éreztette hatását. Ezt jelzi, hogy a nagyvállalati kör is visszafogottabban adott megbízásokat.

Minőségi mérce

Az elnök kiemelte, hogy Magyarországon vannak tartalékok, mivel a nyugat-európai országokhoz viszonyítva most még kevesebben veszik igénybe a vezetési tanácsadók szolgáltatásait, hiszen ezt a lehetőséget nem kötelező kihasználni. Véleménye szerint nemcsak a vállalkozás nagysága határozza meg azt, hogy egy cég vezetési tanácsadóhoz fordul-e. Döntő az a szemlélet, hogy a vállalat bízik-e a megrendelt tanácsadás hasznosságában. Száz projektből átlagban három-öt esetben fordulhat elő, hogy a vezetési tanácsadó munkája nem megfelelő, ez az arány nem rosszabb mint más iparágakban. Ugyanakkor a tapasztalat az, hogy aki egyszer csalódik a vezetési tanácsadó munkájában, az legközelebb nem vesz igénybe ilyen jellegű szolgáltatást. Más szektorhoz hasonlóan a vezetési tanácsadással foglalkozók között is találhatók kontárok, akiknek tevékenysége rontja a szakma hitelét. AVTMSZ igyekszik erősíteni érdekvédelmi tevékenységét, s erőfeszítéseket tesz azért, hogy a tanácsadás piacára vonatkozó egységes definíciót terjessze, a rájuk vonatkozó információkat összegyűjtse és feldolgozza.

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. szeptember 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.