Munkaerő-kölcsönzés

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. szeptember 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 44. számában (2001. szeptember 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

A foglalkoztatáspolitika nemcsak makro-, de immár mikro-, tehát vállalati szinten is egyre fontosabb. A gazdálkodók mind nagyobb súlyt helyeznek arra, hogy a megfelelő posztokon arra alkalmas, kellő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező munkatársakat alkalmazzanak, így tehát a munkaerő-közvetítők szerepe is felértékelődőben van. A közvetítésnek egyik sajátos, napjainkban fejlődő ága a munkaerő-kölcsönzés, amelynek jogszabályi feltételeit a módosított Munka Törvénykönyve szabályozza.

Rendelésre szállítanak

A magyarországi cégek zöme már igénybe vette vezetőképző, vezetőkiválasztó vagy vezetési tanácsadó cég segítségét. Valószínűsíthető az is, hogy sok vállalkozásnak okozott gondot, ha egy munkatársat hosszabb-rövidebb ideig helyettesíteni kellett vagy - például - egy újabb és nagyobb megrendelés teljesítéséhez nem állt rendelkezésre elegendő munkáskéz. Ilyenkor jól jön a munkaerő-kölcsönző segítsége, az e szolgáltatásra szakosodó cégek ugyanis megrendelésre "szállítják" az igényelt szakembereket. Ráadásul a szükséges adminisztrációs tevékenységet is elvégzik. A magyar piacon tíz-tizenöt meghatározó munkaerő-kölcsönző cég működik, melyek között külföldi és magyar tulajdonban lévő vállalatok egyaránt találhatók. Többségük a piaci lehetőségek bővülését várja.

Egy naptól több hónapig

Az első munkaerő-kölcsönzők a rendszerváltást követően jelentek meg Magyarországon, ma már azonban tíz-tizenöt meghatározó cég működik a hazai piacon. Szűcs László, a száz százalékban magyar tulajdonban lévő Multi-Man Kft. üzletágvezetője úgy látja, leginkább az adminisztratív, illetve a pénzügyi területekre keresnek időszakos munkaerőt, de jelentős igény mutatkozik betanított munkásokra is. A kölcsönzési idő változó, lehet egy nap, de akár több hónap is. A cég rendszeresen keresi azokat a munkavállalókat, akik készek arra, hogy ilyen jellegű, átmeneti időre szóló megbízásokat elvállaljanak. A kikölcsönözhető munkavállalókról a társaság saját adatbázissal rendelkezik. Az üzletágvezető tapasztalata szerint kialakult egy olyan munkavállalói kör, amely szívesen vállalkozik időszakos feladatok ellátására. Sokan ugyanis úgy vélik: ily módon kedvezőbb jövedelemhez juthatnak, mintha egy helyre lekötnék magukat. A Multi-Man tavaly egymillió kölcsönzési órát regisztrált, s a társaság piaci pozíciói további erősítésére készül. A középvállalkozói körből is szeretnének minél több céget megnyerni, s a diákkölcsönzésre is nagyobb erőket fordítanak.

Költségkímélő módszer

A svájci tulajdonban lévő Adecco Kft. ügyvezető igazgatója, Győrfi György leszögezte: ezt a szolgáltatást jelenleg -főként - a nemzetközi társaságok itteni cégei, s a magyar nagyvállalatok veszik igénybe, de amennyiben a kis- és középvállalatok megerősödnek, úgy nagyobb számban felsorakozhatnak a megrendelők közé. Az Adecco Kft. tavaly háromezer megbízást kapott, s annak kilencven százaléka munkaerő-kölcsönzés volt. Átlagban havonta 1300-1500 főt kölcsönöznek a különböző cégekhez, s az igazgató a piac további bővülésére számít. Szerinte egyre több cég vélekedik úgy, hogy amennyiben egy-egy rendkívüli feladat megoldására kölcsönzés útján toboroznak munkatársakat, az költségkímélőbb megoldás, s nem kevés adminisztratív munkától is mentesül a vállalat.

Vannak cégek, amelyek külföldre is kölcsönöznek munkaerőt, de ez egyelőre nem jelentős. A változások ellenére a jelentkezők többségének nem olyan szintű a nyelvtudása, hogy külföldön is munkát tudna vállalni. Gondot jelent az is, hogy egyes szakmákban a külhoni szakszervezetek is igyekeznek határt szabni a külföldről érkező munkások foglalkoztatásának. Jelentős változásra e téren csak Magyarország EU-csatlakozása után lehet számítani.

Nyilvántartott közvetítők
A munkaügyi központok - a július 1-jétől hatályos 118/2001-es kormányrendelet szerint - nyilvántartásba veszik a munkaerő-kölcsönzőket, illetve a magán-munkaközvetítőket. A nyilvántartásba vételhez rendelkezni kell az előírt szakképesítéssel, gyakorlattal vagy ilyen feltételeket teljesítő alkalmazottal. A tevékenységet megfelelő, vezetékes telefonnal is rendelkező irodahelyiséggel, vagyoni garanciával, s a nyilvántartásról rendelkező határozat jogerőre emelkedését követően lehet megkezdeni. A munkaerő-kölcsönzésnél egymillió forint a vagyoni biztosíték, a külföldre irányuló magán-munkaközvetítés esetében 500 ezer forint. A legálisan működő cégek bíznak abban, hogy ez a rendelkezés nagyban segítheti a feketén működő - számuk ma még jelentős - munkaerő-kölcsönzők tevékenységének visszaszorítását.

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. szeptember 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.