Módosított foglalkoztatási alaprész

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. június 15.) vegye figyelembe!

Korrekció az árvíz miatt

Megjelent A Munkaadó Lapja 29. számában (2000. június 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

 

Az idei súlyos árvízhelyzet némiképp módosított a Munkaerőpiaci Alap (MPA) foglalkoztatási alaprészének felhasználásán. A kialakult súlyos helyzet miatt ugyanis az MPA irányító testülete 500 millió forintot átcsoportosított az ár- és belvízkárokat szenvedett megyéknek, hogy e pénzből ösztönözzék a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásokat a munkahelyek megőrzésére.

 

A Munkaerőpiaci Alap foglalkozatási alaprészében az idén közel 30 milliárd forint felhasználására van mód. Ebből a központi keret 3,5 milliárd, míg a decentralizált mintegy 26,3 milliárd forint. Az élet gyakorta módosít az előzetes terveken, ez történt az MPA irányító testületének legutóbbi ülésén is. Ekkor ugyanis a három oldal úgy döntött, hogy az idei évi teljes decentralizált keretet 227,3 millió forinttal megnöveli, amit a tavalyról áthúzódó programok finanszírozására lehet felhasználni. Bár a megyéknek az idén a decentralizált keretből kevesebb jut, mint tavaly, valójában sok helyütt nem csökken a kasszába kerülő pénz. Ennek oka, hogy - egyebek mellett - egyes megyék az ár- és belvízkárok enyhítésére is kapnak támogatást. Öt megye részesül az úgynevezett területi kiegyenlítést szolgáló támogatásból, s pályázati úton egyes, általuk indított programok finanszírozásához is igényelhetnek pénzbeli segítséget, ha rendelkeznek saját forrással. Az idei központi költségvetés tervezésekor 25,2 milliárd forintot különítettek el a megyék számára. Ebből a felosztási szempontokat figyelembe véve - munkaerőhelyzet, hátrányos, többszörösen hátrányos helyezetű lakosság aránya stb. - Borsod megye kapta a legtöbb pénzt, a felosztható teljes keret 14 százalékát, 3,5 milliárd forintot. Jelentős támogatásban részesült - 10 százalékkal - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Ez 2,5 milliárd forint tényleges támogatást jelent. A legkisebb támogatási összegre Vas és Győr-Moson-Sopron megye számíthat. A 19 megye és a főváros közül 13 megye kapta meg az 500 millió forintos támogatást, amit az ár- és belvízkárok enyhítésére lehet felhasználni, s főként a mezőgazdasági cégek, vállalkozások munkahelyeinek megőrzése a cél.

Helyi kezdeményezések

A területi kiegyenlítést szolgáló keret 294 millió forint, amelynek legnagyobb részét Szabolcsnak és Borsod megyének ítélték oda. A megyei munkaügyi központok számára fontos kiegészítő forrásnak számít a munkaügyi központok által indított programok támogatására szánt, összességében 288 millió forintos keret. Ebből a legtöbb pénzt, 31 millió forintot Békés megye kapta, ezt követi 29 millió forinttal Heves megye. E támogatási lehetőségből a legcsekélyebb összeggel, 1-2 millió forinttal Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megye részesedett.

Középpontban a képzés

A kormányzati szándéknak megfelelően a foglalkoztatáspolitikai eszközök közül az idén a képzésre és a közhasznú foglalkoztatásra jut a legtöbb pénz. A kormányzat egyrészt ösztönözni kívánja a minél gyorsabb elhelyezkedést és csökkenteni a passzív eszközökkel élők arányát. Másrészt, ezzel párhuzamosan lehetőséget kíván biztosítani ahhoz, hogy aki képezni kívánja magát, annak erre meglegyen a lehetősége. E szándékoknak megfelelően a korábbi 12-ről 9 hónapra csökkent a munkanélküli-segély ideje, ám aki oktatásban, képzésben vesz részt, annak 9 hónapon túl is jár a segély. Emellett május 1-jétől csak azok részesülhetnek szociális segélyben, akik 30 napos közmunkát vállalnak. E céloknak megfelelően az idén a decentralizált keret mintegy 26 százalékát lehet képzésre fordítani, ami a munkaügyi központok egyik kiemelt feladata lesz. A közhasznú munkákra pedig - ez a munkaügyi központok és a helyi önkormányzatok közös feladata - a keret 30 százaléka jut. Bértámogatásra 12 százalékot, pályakezdők számára szervezett programok finanszírozására közel 9 százalékot, munkahelyek megőrzésére pedig csaknem 4 százalékot lehet felhasználni. Egyéb feladatokra - például a vállalkozóvá válás, a korengedményes nyugdíj, a csoportos létszámleépítés és az intenzív álláskeresés támogatása - néhány százalék jut.

A maradék tartalékba megy

Az összesen 3,5 milliárd forintnyi központi keretből 1,1 milliárd felhasználásáról még nincs döntés, ám az már szinte bizonyos, hogy ennek egy része a tartalékba kerül. Egymilliárdos támogatásra számíthatnak ebből az összegből a katasztrofális helyzetbe került térségek, s igen jelentős összeggel, közel 400 millió forinttal kívánja támogatni az MPA az egyes kiemelt munkanélküli rétegeknek szervezett programokat. Központi képzési programokra 370 millió forintot lehet fordítani.

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. június 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.