Könyvek

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. október 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 10. számában (1998. október 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

Az eredményesség bűvöletében

A Bagolyvár Könyvkiadó hoszszú sorát adja ki a divatos, rövid időn belül csodás eredményt ígérő kiadványoknak. Az „egyperces" sorozatot a kezembe véve a Sörgyári capriccio című cseh film záró képsorai jutottak eszembe, amikor a szép új világ beköszöntét nem egyéb, mint a minden dolgok megrövidülése hozza el. Rövid lesz a főhősnő gyönyörű hosszú haja, rövid az asztal- és a székláb is. Egyetemi tanárom annak idején türelmetlenül szólt véget nem érő tirádáink hallatán: tömörítsünk uraim és hölgyeim.

S lássunk csodát, eljött a szép új világ: az egyperces sorozat az amerikai menedzsment egyik legsikeresebb könyvsorozata volt. Hiszen a sorozat címe azt sugallja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kiváló vezetővé válhatunk, esetleg az a képzetünk támad, hogy rövid, pattogó vezényszavakkal, időt és fáradságot kímélve irányíthatjuk a ránk bízott team munkáját.

Rezignált hangú bevezetőm ellenére mégis elolvasásra ajánlom olvasóinknak a könyveket, amiről szó van bennük, fontos és megszívlelendő dolgok, amelyek fontosak a mai Magyarországon. Egy elfelejtett, de az újra megtanulásra érdemes vezetői és tulajdonosi mentalitást igyekeznek megtanítani az amerikai szerzők. A sorozat első kötete, ami „Az egyperces menedzser" címet viseli, a taoista mesék stílusában vezeti el az olvasót az eredményes menedzser fogalmához. Az autokrata, kemény és igazságtalan vezetői magatartást éppúgy alkalmatlannak tartják a kötet szerzői, mint a „kedves", demokratikus vezető eredménytelenségét. Az eredményesség azonban egyértelműen a beosztottakkal való leghelyesebb magatartásforma kialakítása nyomán jön létre. Ennek az okfejtésnek az eredménye a sorozat mottója is: „Az egyperces szimbólum - egy korszerű digitális óra egyperces jelzése - arra kell emlékeztessen mindnyájunkat, hogy időnként szakítsunk egy percet, nézzünk az irányításunkra bízott emberek szemébe, és vegyük észre: ők a mi legfontosabb erőforrásaink."

A második kötet, „Az egyperces menedzsment a gyakorlatban" az első kötetben némi jóindulatú naivitással megírt alapelveit tanulmányozza a gyakorlatban. Aki szeretne eredményes és jó vezető lenni, de nincs kellő emberismerete és pszichológiai érzéke, bátran vegye kezébe a köteteket.

Rövid idő alatt, mondhatni egy perc alatt sokat tanulhat az amerikai szerzőktől.

Kenneth Blanchard: Spencer Johnson, Az egyperces menedzser, 107 oldal
Kenneth Blanchard; Robert Lorber, Az egyperces menedzsment a gyakorlatban; 107 oldal
Bagolyvár Kiadó, 1998
Ára: 790 Ft - kötetenként

Fürth Éva

Befektetési változatok

A befektetési lehetőségek, a többletjövedelem megszerzésének változatai rendkívül sokfélék s nem mentesek a kockázattól sem. Nagy gondot kell ezért fordítani arra, hogy pénzünket milyen formában és melyik pénzintézetnél fektetjük be. A vállalkozóknak, a gazdasági vezetőknek, a menedzsmentnek a korábbiaknál lényegesen alaposabb, sokoldalúbb pénzügyi ismeretekre van szükségük ahhoz, hogy eligazodjanak a pénz- és tőkepiacon.

A számlavezetésen, hitelfelvételen túl tisztában kell lenniük a megfelelő bank kiválasztásához, a legtöbb kedvezményt nyújtó szolgáltatások igénybevételéhez szükséges ismeretekkel is.

A pénzügyi piacokkal foglalkozó könyv első részében a gazdaságban használatos főbb értékpapírokról és a tőzsdék működéséről kapunk részletes tájékoztatást. A szerzők megismertetnek az egyes értékpapírok jellemzőivel, az értékpapírpiacokra vonatkozó hazai szabályozással és a hazai pénzügyi piac legújabb kori fejlődéstörténetével. Leírják a tőzsdének - ennek a különlegesen szervezett, koncentrált piacnak - a kialakulását, belső szervezetét, a tőzsdei megbízás és üzletkötési gyakorlat szabályait. A szerzők bemutatják az azonnali (prompt) és a határidős (termin) ügyleteket, valamint a határidős piacok kockázatkezelési és információs feladatait.

A terjedelmes könyv második részében az egyre fontosabbá váló származékos termékekkel (derivativákkal) ismerkedhetünk meg. A szerzők először a forward és futures szerződésekkel, majd az opciókkal foglalkoznak. A futures szerződéseket a tőzsdén bonyolítják le, a forward szerződéseket pedig a tőzsdén kívüli piacon alakítják ki. A futures ügyleteket széles körben alkalmazzák a kockázatok kezeléséhez; részletes tájékoztatást kapunk jellemzőikről és kiválasztásuk szempontjairól.

Számszerű példák segítségével ismerjük meg a határidős kamatlábszerződések árazási folyamatát, valamint a kötvényekre kötött közép- és hosszú futamidejű kamatmegállapodásokat: a swapokat. Az opció választási jogot jelent - ellenszolgáltatás mellett - a vevő számára arra, hogy az adott határidőn belül megvalósítja az ügyletet, vagy eláll tőle. A szerzők beszámolnak az opciós piacok működéséről, a tőzsdei opciók fajtáiról, a részvényopciók árát befolyásoló tényezőkről. Sok számítás is szerepel a könyvben a részvényárfolyamok jellemzőinek vizsgálatára, elemzésére, a különböző opciókra vonatkozó szerződések értékelésére...

Valamennyi fejezet végén kérdések és feladatok segítik a tárgyalt ismeretek elsajátításának ellenőrzését. A szakmai kisszótár pedig a pénzügyi kifejezések pontos jelentését magyarázza meg.

Kerekes Márton-Kertész Márta-Nagy Csaba-Petti Csaba-Varga Terézia: Pénzügyi piacok;
SALDO Tanácsadó és Informatikai Rt. 1998. 630 oldal.
Ára: 4850 Ft

dr. Rubóczky István

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. október 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.