×

Céginformációk

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. május 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 5. számában (1998. május 15.)

 

Az információ hatalom, különösen a gazdasági szektorban, ahol jelentős üzletek múlhatnak azon, hogy elegendő mennyiségű és hiteles információval rendelkezik valaki leendő partneréről. Az információszerzés módja attól függ, hogy milyen mélységű, mennyire ellenőrzött adatokat kíván valaki tudni, illetve milyen pozícióból teszi ezt: nemzetközi tender kiírójaként, esetleg csak a konkurenciára kíváncsi. Fontos az is, hogy ki mennyi pénzt tud vagy kíván szánni a tájékozódásra.

 

A cégekre vonatkozó általános adatok, például a társaság tevékenységi köre, címe, telefonszáma, esetleg vezetőinek neve egyszerűen megtudható a számtalan céginformációs kiadványból (Yellow pages, ABC, telefonkönyv), illetve elérhető az Internet WEB-oldalain levő cégjegyzékekből, honlapokból, forgalmazói listákból. Ezek az információk azonban többnyire a cégek saját adatai vagy fizetett adatok, megbízhatóságuk gyakran kétséges. Mégis, ha valaki egy bizonyos tevékenységi körben működő cégekről kíván tájékozódni, a kontaktus keresésére ezek az információk is alkalmasak.

A cégek hiteles adatait, mérlegét a cégbíróságok tartják nyilván, és nyilvánosságukról jogszabályok rendelkeznek. Magyarországon 1998. június 16-tól az új, a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel (Gt.-vel) egyidejűleg lép hatályba az 1997. évi CXLV. törvény, amely a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szól. Az új szabályozással egységes szerkezetbe, törvényi szintre kerülnek a cégeljárás – eddig részben törvényerejű rendeletben, részben miniszteri rendeletben levő – rendelkezései.

Működik az adatvédelem

A törvény deklarálja a cégnyilvántartás teljes körű nyilvánosságát: bárki megismerheti a cégjegyzék érvényes, illetve korábban hatályos, már törölt adatait. Mivel az egyes cégbíróságokon, így például a megyékben csak az ott nyilvántartott társaságok adatait tárolják, nagy igény volt arra, hogy központi nyilvántartásból az ország bármelyik cégbíróságán bejegyzett vállalkozás adatai lekérdezhetők legyenek. Az Igazságügyi Minisztériumon belül már korábban felállították a Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálatot, amely arra hivatott, hogy a cégbíróságok cégjegyzékeiben szereplő adatokat – betűre pontosan – megadja.

A számvitelről szóló törvény alapján minden cég köteles éves beszámolóját a cégbíróságon letétbe helyezni. (Ezek a dokumentumok ugyancsak a cégnyilvántartás részei, és a cégbíróságokon megtekinthetők.) Emellett az úgynevezett kettős könyvvitelt vezető társaságoknak az éves mérlegbeszámolót a szolgálatnak is meg kell küldeni. Az adatokat számítógépre viszik és a mérlegadatok lehívhatók.

On-line kapcsolat

Az éves jelentéseket a szolgálat három év óta dolgozza fel. Nem is titkolják, hogy mivel a mérlegek májusban érkeznek – 200 zsáknyi papír és dosszié -, számítógépre vitelük sok időt vesz igénybe, vagyis az 1997. évi mérlegek teljes körű lekérdezése a nyáron lehet aktuális.

A törvény szerint a szolgálattól kérhető a bejegyzett cégadatok szempontok szerinti csoportosítása is. Itt azonban fontos tudni: ha a csoportosított cégadatok természetes személyre vonatkoznak – valaki mely cégnél tag, cégjegyzésre jogosult-e, ellát-e vezető tisztséget vagy felügyelőbizottsági tag-e -, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény miatt jelenleg csak meghatározott és indokolt esetben teljesíthetők.

Az IM Céginformációs Szolgálattól kétféle módon lehet adatokat kérni: nyomtatványon személyesen vagy on-line módon, számítógépen keresztül. A nyomtatvány a cégbíróságon, illetve Budapesten a szolgálat ügyfélszolgálati irodájában – Budapest V., Szalay u. 16. – szerezhető be, és az ügyfélszolgálati irodán félfogadási időben vagy postai úton, illetve a kérés telefaxon (132-8902) adható be. Mindig csatolni kell a költségtérítés megfizetésének igazolását is, kivéve ha arról egyedi megállapodás van. A szolgálat a kért céginformációt legkésőbb 5 munkanapon belül köteles megadni.

A céginformáció közvetlenül, online úton is kérhető. A szolgálatnak jelenleg 56 on-line előfizetője van, közülük 14 államigazgatási szervezet, 16 információkat továbbadó úgynevezett disztribútor szervezet, illetve 26 egyéb felhasználó: sajtóorgánum, tanácsadó cég, munkaügyi központ stb. Lényeges változás, hogy a szolgálattól kapott dokumentumok, másolatok 1998. június 16-ától hitelesnek számítanak. Vagyis ha az ügyfeleknek esetleges bírósági vagy hatósági eljárásban a cégadatokat közokirati formában kell igazolnia, azokat már nemcsak az illetékes cégbíróságtól, hanem a szolgálattól is beszerezhetik.

A cégbíróság és a szolgálat mellett a cégnyilvánosság harmadik szintje a Cégközlöny, az Igazságügyi Minisztérium hivatalos lapja. Ebből nemcsak a cégjegyzék adatai és azok változásai követhetők nyomon, hanem valamennyi, a cég léte, működése szempontjából alapvető fontosságú bírósági határozat, illetve a céggel kapcsolatos eljárás is. Így a cégbíróság a Cégközlönyben teszi közzé a cég bejegyzése iránti kérelem elutasítását, a bejegyző végzés hatályon kívül helyezését vagy a hivatalbóli törlési eljárás megindítását.

A Cégközlönyben igen fontos szerepet töltenek be azok a közlemények, amelyeknek közzétételéről nem a bíróság gondoskodik, hanem az érintett társaság. Ezek a közlemények rendszerint olyan, a cég által elhatározott változásokra, illetve döntésekre vonatkoznak, például a törzstőke leszállításának terve, a cég szétválására vonatkozó közlemény, illetve a végelszámolással kapcsolatos végelszámolói hirdetmény.

Cégek a piacon

A Creditreform-Interinfo Kft. 1990-től működik Magyarországon. Nyugat-európai – német – mintára elsőként kezdte meg a cégminősítő céginformációk – egységesített formájú – szolgáltatását. Ez a társaság a hangsúlyt a cég minősítésre helyezi, vagyis minden esetben a cég bonitását – megbízhatóságát és fizetőképességét – is vizsgálja. A megbízhatóságot 100-tól 600-ig terjedő skálán értékelik.

A kért cégadatokat Európából normál megrendeléssel általában 2 hét alatt, Afrikában a normál tempó 4 hét, Amerika legtöbb országában 5 hét alatt lehet beszerezni.

A Creditreform Kft.-vel szorosan együttműködik a Kopint-Datorg Konjunktúra-, Piackutató és Számítástechnikai Rt., amely partnereinek ugyancsak nyújt igény szerint céginformációt.

A piac szereplője a Kerszöv Komputer Kft. is, amelynek ügyfélszolgálatán elmondták: azon üzletfeleik számára, akik előfizetők a CD Jogtárra és a CD Céghírekre, közvetlen on-line kapcsolatot nyújtanak az IM Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálatához. Ezek az ügyfelek felhasználói azonosítót és jelszót, illetve bizonyos forintösszegig hitelkeretet kapnak, vagyis ennek erejéig számukra az adatszolgáltatást megelőlegezik.

Kamarai partnerkereső

A gazdasági kamarák megalakulásuk után sokáig küszködtek a kamarai tagok cégregiszterének összeállításával, amelyhez szinte csak önerőre támaszkodhattak. Mára már létezik vállalkozói lista, amely a legfontosabb adatokat tartalmazza. A nyilvántartással és a naprakészséggel a kamarák sem elégedettek, az adatbázis frissítése állandóan napirenden van. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál azonban cégadatok iránt nem érdemes érdeklődni, mert az itt levő országos adatbázis nem nyilvános, az csak elemzési, statisztikai célokat szolgál, egyedi információkat – adatvédelmi okok miatt – nem szolgáltatnak.

A megyei kamarák abban tudnak felvilágosítást adni, hogy a lekérdezett egyéni vállalkozó regisztrált tag-e, és van-e ellene etikai eljárás. A területi, megyei és a fővárosi kamarák tagjaiktól évente kérnek adatokat, de a kereskedelmipartner-közvetítés során a címlistákon csak azokat nevezik meg, akik a kamarát ezen az adatlapon erre felhatalmazzák. A kamarák céginformációt nem szolgáltatnak. Nyilvános viszont a napokban megjelent háromnyelvű, "Üzleti partnerek Magyarországon" CD. Ezen több mint 4 ezer olyan cég és vállalkozó adata található, aki érdekelt a bérmunkában, a kooperációban, a gyártásban vagy a kereskedelemben, partnert keres, és hozzájárult adatai közzétételéhez.

Fogalmak tisztázása

Az üzleti adatok, információk értékesítésével foglalkozó cégek érdekeik védelmében szövetségbe tömörültek. Nagy István, a Magyarországi Követelésbehajtók és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének elnöke úgy látja: Magyarországon a piacgazdaság kiépülésével egy időben kezdődött meg a céginformációs szolgáltatás, de a szakma mindjárt kezdetben elvesztette hitelét. Profi cégek híján bűnmegelőző, magánnyomozó vállalkozások léptek fel céginformációk szállítójaként. Az átalakuló magyar gazdaság szereplőinek először azt kellett megtanulniuk, hogy valójában mi a céginformáció és mire használható. A fogalmak ma is keverednek, hiszen más a cégadat és más a céginformáció – ez utóbbi a cégbírósági hivatalos adatokat, a cég működésére vonatkozó tényeket és a minősítést, a cég megbízhatóságát is tartalmazza.

A céginformáció használata az utóbbi években terjed, kultúrája javul. Nagy István mégis úgy véli, hogy ugrásszerű igény a megbízható céginformációk iránt a banki és hitelkártyák elterjedésével, a készpénzes fizetés visszaszorulásával lesz. Jelenleg az üzletek nagy részét készpénzben kötik, a pénzt azonnal kifizetik, távozás után nincs szükség további információra. A minősített céginformációk ideje a gazdaság stabilizálásával és a banki átutalások általánossá válásával jön el.

Kölcsönös érdeklődés

Céginformációt az ezzel foglalkozó vállalkozásoktól kérhet külföldi cég magyar partneréről, magyar társaság másik magyar társaságról, illetve magyar vállalkozás külföldi társaságról. Kezdetben jellemzően – a magyar piac nyitásával – külföldiek érdeklődtek magyar cégekről, majd lassan a magyar gazdálkodó szervezetek vezetői is feltették kérdéseiket. Először a külkereskedelmi cégek kaptak észbe, hogy átrendeződött a piac, új, eddig ismeretlen cégek jelentek meg, amelyekről tájékozódni kell. Magyar cégek nyugati cégekről kevés esetben informálódnak a mai napig is, annál nagyobb viszont az igény orosz vagy román vállalkozók adatai iránt. Megfigyelhető: a nyugati partner iránt néha akkora a bizalom, hogy szóba sem kerül a céginformáció igénye, pedig számos keserves példa igazolta, hogy ez a nagyvonalúság luxus. Keletre már sokkal óvatosabb az üzleti szféra, és üzletkötés előtt adatok után kutat, bár ezen információszolgáltatás megbízhatósága, stabilitása még hagy kívánnivalót.

Magyarországon mára a céginformációs piac letisztult, ismertek a szereplők. A piacon három nagy szolgáltató vegyesvállalat, illetve több kisebb cég működik. (A három nagy: Dun and Bradstreet, a Intercredit Bp. Kft., és a Creditreform-Interinfo.) A céginformációk 3000-30 000 forint közötti ársávban elérhetők, attól függően, hogy mely országból és milyen gyorsan kell a céginformáció. A magyar vállalkozások leggyakrabban német és osztrák ügyfelekről kérnek adatokat. A szakember szerint nemcsak a fizetőképesség miatt érdemes a leendő ügyfélről még a tárgyalások előtt tájékozódni, az alkupozíciót is javíthatja, ha valaki tudja, mekkora gazdasági erőt képvisel partnere.

A cégbíróság hivatalos adataira a céginformációs szolgáltatók is támaszkodnak, ám gondot okoz, hogy a cégbírósági adatok nem mindig naprakészek. A másik probléma az, hogy a megyei cégbíróságokon korlátozott a hozzáférési idő. A szövetség elnöke szerint ezen a ponton sérül a cégnyilvánosság. A szükséges adatok valójában lekérhetők az Igazságügyi Minisztériumban levő Céginformációs Szolgálattól, de az már nem ingyenes, térítést kell érte fizetni. (A szövetség máig kifogásolja, hogy a szolgálat piaci szereplő lett, holott információs monopóliumra törekszik.) A szolgáltatókkal szemben viszont követelmény, hogy az információ friss legyen, így más forrásból is tájékozódniuk kell: különböző adattárakat használnak, a lekérdezett vállalattal interjút készítenek, sajtófigyelést rendelnek stb. Az úgynevezett referenciavizsgálatokba beletartozik a szállítók, a vevők vizsgálata és megkérdezése is, amellyel a fizetőképességet és a fizetőkészségét vizsgálják.

Nagy István szerint érdemes fontolóra venni az adatvédelmi törvény módosítását. Míg a cégekre vonatkozó adatok minden vonatkozásban nyilvánosak, a magánszemélyek esetében – a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény révén – nem így van. Nagy István szerint nyilvános forrásból származó adatok eredménye nem feltétlenül sérti a személyes jogokat. A szövetség elnöke úgy véli: a "Fenyő-gyilkosság" és a gazdasági öszefonódások felderítése kapcsán többen szorgalmazták ennek a szigorításnak az oldását.

A bizonytalanság egyik oka talán az, hogy céginformációs szolgálatoktól kapott adatokat számos esetben a sajtó vagy a felhasználó más, idegen célra is publikálta, holott alapszabály: a céginformáció mindig annak szól, aki kéri.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. május 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem