×

Év végi adómódosítások

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. január 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 106. számában (2007. január 15.)
Bár a kormányzat azt ígérte, hogy a 2007-től alkalmazandó adózási szabályokat a nyári módosítást követően már nem "bántja", mégis megszületett az újabb salátatörvény, amely néhány új, többnyire kedvező szabályt tartalmaz.

Ezek közül az egyik legfontosabb – a több adótörvényben is megjelenő – elektronikus bevallás támogatását célzó kedvezményrendszer, valamint a 2006. évi személyi jövedelemadót is érintő bevallási-adómegállapítási szabály.

Az áfatörvény rendelkezéseit érinti, hogy az Unió újabb tagállamokkal bővül, s ha már emiatt módosítani kellett az áfát, a lakásszövetkezeteket és a faktorálási szerződést kötőket kedvezően érintő módosításokat is becsempésztek a jogalkotók.

Tekintettel arra, hogy a salátatörvény új rendelkezéseit lapzártánkkor még nem fogadták el a honatyák, most csak néhány olyan szabály ismertetésére vállalkozunk, amelyben változás már nem várható. A lap következő száma természetesen tartalmazni fogja a munkaadókat leginkább érintő egyéb jogszabályi változásokat, azok pontos hatálybalépésével együtt.

Elektronikus bevallás támogatását célzó kedvezményrendszer

2007. január 1-jétől mindazoknak a vállalkozásoknak, amelyek járulékbevallást kötelesek beadni, tehát foglalkoztatónak minősülnek - ideértve a kiegészítő tevékenységet végzőnek nem minősülő egyéni vállalkozót is -, minden bevallásukat elektronikus úton kell teljesíteniük, függetlenül attól, hogy az milyen időszakra vonatkozik. Vitathatatlan, hogy az elektronikus bevallási kötelezettség kiterjesztése az adózók jelentős részének többletterheket okoz. Ezek a többletkiadások elsősorban abból adódnak, hogy a vállalkozásoknak vagy számítástechnikai eszközöket kell beszerezniük, vagy most fognak előfizetni az internetre, esetleg könyvelő, könyvelőiroda szolgáltatását kell igénybe venniük. Az elektronikus bevallással kapcsolatos többletkiadások egyszeri ellentételezésére kedvezményrendszer jelenik meg a személyi jövedelemadóban, a társasági adóban, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóban is.

A kedvezmény jogosultjai

A kedvezményre jogosult adóalanyok alapvetően két csoportba sorolhatók: vagy maguk regisztrációra és elektronikus bevallásra kötelezettek, vagy regisztrációra kötelezett más adózók állandó képviselőinek tekintendők.

Regisztrációra kötelezettek

Regisztrációra az a személy kötelezett, aki a hatályos adózás rendjéről szóló törvény alapján bevallásait, adatszolgáltatásait az okmányirodánál teljesített regisztráció alapján a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer (KR-rendszer) igénybevételével elektronikusan teljesíti. A regisztrációra kötelezett adózónál a kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a vállalkozó bevétele/árbevétele ne haladja meg – nem teljes évi tevékenység esetén időarányosan – a 4 millió forintot.

Állandó képviselő

Állandó képviselőnek az számít, aki a hatályos adózás rendjéről szóló törvény szerint az adózók képviseletére jogosult, és a regisztrációra kötelezett személyektől elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatás benyújtására állandó meghatalmazással/megbízással rendelkezik. Az állandó képviselő akkor élhet a kedvezménnyel, ha éves bevétele/árbevétele - szükség esetén időarányosan – nem több 25 millió forintnál.

A regisztrációra kötelezett adózó dönthet: vagy azért vesz igénybe kedvezményt, mert állandó képviselőjének szolgáltatási díjat fizet, vagy azért, mert az elektronikus bevallást maga teljesíti. Akit állandó képviseleti mivolta jogosít a kedvezmény érvényesítésére, az elektronikus bevallás teljesítéséhez szükséges eszközök és az internetszolgáltatás költségei alapján érvényesíthet kedvezményt.

A kedvezmény mértéke

A személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó vállalkozói jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó esetében regisztrációra kötelezettként vagy a számviteli és könyvviteli szolgáltatás költségeként elszámolt díj 15 százaléka, vagy a 2006-2007-ben beszerzett általános rendeltetésű számítástechnikai gépek, berendezések 2007-ben elszámolt értékcsökkenése és az igénybe vett internetszolgáltatás 2007-ben elszámolt költsége együttes összegének 10 százaléka az adókedvezmény mértéke.

Ha az egyéni vállalkozó állandó meghatalmazottként teljesíti elektronikusan a bevallásokat, adatszolgáltatásokat, akkor adókedvezményként a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gép, berendezés 2007-ben elszámolt értékcsökkenése és az igénybe vett internetszolgáltatás 2007-ben elszámolt költsége együttes összegének 10 százaléka érvényesíthető.

Az átalányadózó egyéni vállalkozók esetében az eltérő adóalap és adómérték miatt mások a kedvezményi mértékek. Így a számviteli és könyvviteli szolgáltatás ellenében fizetett díj 15 százaléka, vagy a számítástechnikai gép, berendezés értékének 2 százaléka és az internetszolgáltatás 2007. évi díjának 10 százaléka az adókedvezmény mértéke.

Az adókedvezmény érvényesítésekor minden egyéni vállalkozó esetében szabály, hogy a kedvezmény - a külföldi telephelyre eső adó figyelembevételével együtt – legfeljebb az adó 70 százalékáig érvényesíthető, és a kedvezmény de minimis támogatásnak számít.

A társaságiadó-törvény a személyi jövedelemadóban szereplő szabályokkal azonos módon teszi lehetővé a már említett árbevétellel rendelkező, az adóév végén mikrovállalkozásnak minősülő adóalanyok számára az adókedvezmény érvényesítését.

Bevételi kedvezmény evásoknak

Nem adókedvezmény, hanem bevételi kedvezmény jár az eva alanyainak. Ha a vállalkozás az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alatt adózik, akkor az eva alapja csökkenthető vagy a 2007-ben számviteli, könyvviteli szolgáltatásért fizetett díj 60 százalékával, vagy ha az adóbevallási kötelezettség teljesítéséhez nem veszi igénybe állandó képviselő szolgáltatását, akkor a 2006-ban és 2007-ben beszerzett általános rendeltetésű számítástechnikai gépek, berendezések bekerülési értékének 20 százalékával, valamint az általa 2007-ben igénybe vett internetszolgáltatás számla szerinti díjának 40 százalékával.

A számviteli elszámolási szabályok érvényesítése miatt a számítástechnikai berendezések bekerülési értékét a bevételi nyilvántartást alkalmazók áfával, míg a kettős könyvvitelt alkalmazó adózók áfa nélkül vehetik figyelembe. A nyilvántartás vezetésétől függetlenül áfával együtt kell számítani az internetszolgáltatás számla szerinti díját. Természetesen a kedvezmény érvényesítésének feltétele még, hogy az adózó az elévülési időn belül megőrizze a vonatkozó bizonylatokat.

Az állandó meghatalmazott evaalany a 2006-ban és 2007-ben beszerzett általános rendeltetésű számítástechnikai gépek, berendezések bekerülési értékének 20 százalékát – bevételi nyilvántartás vezetése esetén áfával -, valamint a 2007-ben igénybe vett internetszolgáltatás számla szerinti áfás díjának 40 százalékát vonhatja le az eva alapjából, feltéve hogy az adómegállapításhoz való jog elévüléséig a bizonylatokat megőrzi.

Uniós rendelkezések betartása miatt a törvény kimondja, hogy az igénybe vett kedvezmény 25 százaléka az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül.

A járulékbevallási kötelezettség "lazulása"

Járulékbevallás elkészítésére az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizető és munkáltató mellett a Magyarországon bejegyzett egyház, a szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztató adózó, a Magyarországon be nem jegyzett foglalkoztató képviselője, illetve a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő (nem nyugdíjas) egyéni vállalkozó is kötelezett.

Bevallási határidő

Főszabály, hogy a foglalkoztató és a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig elektronikus úton köteles a bevallást benyújtani. Az adminisztráció csökkentése érdekében a törvénymódosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor járulékbevallást nullásan nem kell beadni azokra a hónapokra, amikor egyébként nincs adó- vagy járulékkötelezettség. Ennek megfelelően saját maga vonatkozásában az az egyéni vállalkozó, aki egyidejűleg 36 órát meghaladó munkaviszonyban is áll, nem kötelezett bevallást beadni arra a hónapra, hónapokra, amelyekben vállalkozói kivétet nem számol el, illetőleg az átalányadózást választó, vagy az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó bevételt nem szerez.

Ha a társas vállalkozás kizárólag társas vállalkozóként biztosított személyt foglalkoztat, és e társas vállalkozó egyidejűleg heti 36 órát elérő munkaviszonyban is áll, a társas vállalkozás a havi bevallás benyújtására csak a tag személyes közreműködésére tekintettel kifizetett járulék-, szja-előleg-, százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-alapot képező jövedelemmel érintett hónapok vonatkozásában kötelezett.

Az a társas vállalkozás, amely kizárólag olyan tagként biztosítottat foglalkoztat, aki egyidejűleg több gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja, és a tag ezt a vállalkozást az előírt legkisebb összegű járulék szempontjából nem választotta, akkor ez a társas vállalkozás havi bevallásra csak a tag részére a személyes közreműködésre tekintettel kifizetett járulékalapot képező jövedelemmel érintett hónapokra kötelezett.

Mindebből értelemszerűen következik, hogy be kell adnia a társaságnak a járulékbevallást például abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó egyben társas vállalkozás tagja is, mert az egészségügyi hozzájárulást a társaságnak meg kell fizetnie. Ugyanez a helyzet a nappali tagozatos felsőfokú oktatásban részt vevő egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó esetében.

Járulékfizetés új szabályai

A járulékfizetés esetében is főszabálynak tekinthető, hogy azt a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell megfizetni.

A törvénymódosítás hatására ettől eltérően a negyedévet követő hó 12-éig kell megfizetni, és a negyedév utolsó hónapjának kötelezettségeként kell bevallani a járulékot annak az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak, aki egyidejűleg 36 órát meghaladó munkaviszonyban is áll, illetve annak, aki közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulóként számít úgynevezett többes jogviszonyosnak.

A kiegészítő tevékenységet folytató evás egyéni vállalkozónak az egészségügyi szolgáltatási járulékot évente, az adóévet követő hónap 12-éig kell megfizetnie, és az evabevallásban kell bevallania. A nem evás nyugdíjas egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járuléka az éves szja-bevallásban fog szerepelni, megfizetni pedig az adóévet követő január 12-éig kell.

Magán-nyugdíjpénztári tagdíj bevallása, megfizetése

Már a nyári törvénymódosítás előírta, hogy 2007-től a magán-nyugdíjpénztári tagdíjakat, tagdíj-kiegészítéseket, valamint – a módosítás eredményeképpen – az ezekhez kapcsolódó önellenőrzési és késedelmi pótlékot is az állami adóhatósághoz kell bevallani és befizetni. Ennek megfelelően az APEH magánnyugdíjpénztáranként – jelenleg 20 ilyen van - külön-külön a tagdíj, az önellenőrzési pótlék és a késedelmi pótlék beszedésére számlát nyitott a Magyar Államkincstárnál (ez összesen 60 db számlát jelent).

Elektronikus bevallás

A 2007. évre vonatkozóan esedékes tagdíjakat a járulékbevallás részeként elektronikusan kell bevallani az adóhatósághoz. Az APEH által megnyitott magán-nyugdíjpénztári számlákon lévő túlfizetést – a tagíj elszámolásának specialitásai miatt – más adótartozásra nem lehet elszámolni, azt az adóhatóság a folyószámláról nem is törölheti. Az általános szabályoktól eltérően az ezeken a számlákon található túlfizetés visszautalásakor a visszatartási jog nem gyakorolható, és a számlák az ún. nettó késedelmi pótlék számításában sem vesznek részt. Természetesen az adózónak lehetősége van arra, hogy más adószámláról átvezetéssel teljesítse a magán-nyugdíjpénztári tagdíj-, pótlékbefizetési kötelezettségét.

Fontos, hogy még a korábbi – 2006. december 31-én hatályos – rendelkezéseket kell alkalmazni az eddig terjedő időszakra vonatkozó tagdíj megfizetésére, a bevallás pótlására, helyesbítésére, még akkor is, ha azt az adózó 2007-ben teljesíti.

Átmeneti szabály az is, hogy a 2007. évet megelőző időszak ellenőrzése és végrehajtása továbbra is a magánnyugdíjpénztár megkeresése alapján történhet. A változás – a magán-nyugdíjpénztári tagdíj hivatalbóli ellenőrzése, automatikus végrehajtása - tehát csak a 2007. évi kötelezettségekre vonatkozik. A megállapodás alapján fizetett tagdíjakat és tagdíj-kiegészítést továbbra sem az APEH-nak, hanem közvetlenül az érintett magánnyugdíjpénztárnak kell megfizetni.

Áfaváltozások

Az Európai Unióban megszületett döntés értelmében a Bolgár Köztársaság és Románia 2007. január 1-jétől uniós tagállammá válik. Ez a bővítés természetesen magával hozta az áfatörvény módosítását is, ezért újradefiniálták a Közösség területét, ennek megfelelően módosították a törvény mellékletét is.

Átmeneti rendelkezések mondják ki, hogy a két országba irányuló export csak akkor tekinthető annak, ha a vámhatósági kiléptetés december 31-éig megtörténik. Ellenkező esetben sincs természetesen adófizetési kötelezettség, hiszen közösségi értékesítésnek számít az ügylet, ha a kiviteli vámeljárás alá vonás még 2006 utolsó negyedévében megkezdődött, és az adózó igazolással rendelkezik arról, hogy a termék utóbb a rendeltetési helyre megérkezett.

Faktorálási szabályok

A faktorálás fogalmát ugyan törvény nem határozza meg, de nemzetközi szabályozás szerint engedményezéssel együtt járó tartozásátvállalást és még más pénzügyi szolgáltatást (például számlavezetést) foglal magában. Az áfatörvény eddigi szabályai szerint az engedményezés, valamint a tartozásátvállalás tárgyi adómentes tevékenység, amelynek az ellenértékét csak abban az esetben nem kell az arányosításnál figyelembe venni, ha azt az adóalany eseti jelleggel végzi. Likviditási gondok miatt azonban egyre gyakrabban előfordul, hogy az adózó egy pénzintézettel faktorszerződést köt, így az ennek során végzett engedményezése már nem tekinthető eseti jellegűnek. Mindez pedig azzal a következménnyel jár, hogy az egyébként tisztán adóköteles tevékenységet végző adózónak is arányosítani kell – elsősorban az el nem különíthető működési költség – levonható áfáját. A megosztási kötelezettség kiküszöbölése érdekében a módosítás az áfa tárgyi hatályán kívülinek minősíti a faktorálással egybekötött engedményezést. Indokolt ez a szabályozás annál is inkább, mivel az engedményező a faktorálás során az általa teljesített eredeti ügylet ellenértékét kapja meg, tényleges szolgáltatásnyújtást csak a követelés vásárlója, a faktorcég nyújt.

Lakásszövetkezetek lakóingatlan-kezelése

Korábban módosultak a lakásszövetkezeti tulajdonviszonyokra vonatkozó rendelkezések, ennek következtében a közös használatú ingatlanrészek már a lakásszövetkezetek tulajdonában állnak. Ha a szövetkezeti tulajdon használatát a lakásszövetkezet a lakók számára biztosítja, akkor ez az áfa szempontjából adóköteles lakóingatlan-kezelésnek minősül. Mivel ez a használat biztosítása tartalmát tekintve inkább a bérbeadással azonos jellemzőket mutat, indokolt áfa szempontjából is a bérbeadással azonosan elbírálni.

Ezért módosul az áfatörvény 2. számú melléklete, és így ez is tárgyi mentes szolgáltatásként adózik, ha az adóalany nem választja az adófizetési kötelezettséget. A szabályhoz speciális hatályba léptető rendelkezések párosulnak azért, mert a lakásszövetkezetek szolgáltatásának teljesítése speciális, az adóévet követően legkésőbb május 31-éig megtartandó közgyűlés határozata alapján állapítható meg. Ebből következően főszabály, hogy a bérbeadásként történő minősítés 2007. július 1-jén lép hatályba, és ha az adóalany az adófizetési kötelezettséget kívánja választani, akkor azt 2007. július 31-éig teheti meg. Ebben az esetben a lakásszövetkezet a 2006-ban végzett szövetkezeti tulajdon használatának biztosítását lakóingatlan-kezelésként, 2007. május 31-éig adóköteles tevékenységként kezeli, és a 2006-ban ezzel összefüggésben felmerülő áfára levonási jogot is érvényesíthet.

Lehetőség van arra is, hogy az új szabályt – a tárgyi mentességet – a lakásszövetkezet 2007. január 1-jétől alkalmazza, ha ezt 2007. január 31-éig az adóhatósághoz bejelenti. Ebben az esetben azonban a 2006-ban biztosított és 2007-ben tárgyi mentesként elszámolt tulajdonhasználat miatt visszamenőleg alkalmazni kell a tárgyi mentes adóköteles tevékenység miatti arányosítást 2006-ra vonatkozóan, illetve ha már korábban adólevonás is történt, akkor azt 2007. február 28-áig pótlékmentesen lehet önellenőrizni.

Egyszerűsödő számla-adattartalom

A számla kötelező adattartalmát az áfatörvény értelmező rendelkezései tartalmazzák. Ha ezt összehasonlítjuk az uniós áfadirektíva szabályaival, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy Magyarországon több adatnak kell szerepelnie a számlán, mint az Unió más tagállamában. Az áfaharmonizációs kötelezettség teljesítése érdekében módosul a szabály, és a teljesítés időpontját csak abban az esetben kell a számlán szerepeltetni, ha az eltér a számlakiállítás időpontjától. Mivel a közösségi jog sem írja elő, az áfatörvényből is hatályát veszíti az az előírás, hogy a számla tartalmazza a teljesítés módját. Természetesen nem tiltott, hogy több adattartalom – így a fizetés módja is – megjelenjen a számlán.

Egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás

Apróbb módosításon, és a járulékszabályok változása miatt pontosításokon esett keresztül a meghatározott írói, művészeti tevékenységet végzők számára alkalmazható kedvezőbb kötelezettségfizetést előíró törvény.

A módosítás egyértelművé teszi, hogy az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás fizetését munkaviszonyban választó magánszemély után is legalább havonta, a minimálbérnek megfelelő összeg után, az általános szabályok szerint meg kell fizetni az adót és a járulékokat, és a kedvező közteherviselés csak az e fölötti jövedelemre alkalmazható. A járulékmértékek módosulása miatt a kifizetőt terhelő 20 százalékból 9 százalék az egészségbiztosítási járulék, 11 százalék a nyugdíj-biztosítási járulék (eddig ez fordítva volt). Mivel megszűnik az elkülönült magán-nyugdíjpénztári befizetés és bevallás, ezért a befizetések ilyen irányú törvényi megbontása is okafogyottá vált.

A különadó változásai

A törvényi preambulum szerint szolidaritási adóként működő különadótörvény külső tényezők kényszerítő hatására módosult. A "lex Audi" néven elhíresült szabály szerint a különadó alapját 2007. január 1-jétől csökkenteni lehet a kutatás és kísérleti fejlesztés közvetlen költségével. A csökkentés nem vonatkozik a más belföldi illetőségű társas vállalkozástól és a külföldi vállalkozó belföldi telephelyétől közvetlenül vagy közvetve igénybe vett kutatás-fejlesztési szolgáltatásra, tovább a kutatási és kísérleti fejlesztéshez igényelt és kapott támogatásra.

Tekintettel arra, hogy közös uniós előírás vonatkozik a kedvezményezett átalakulásokra, a kedvezményezett eszközátruházásokra és részesedéscserékre, ezért a vonatkozó tanácsi irányelvnek megfelelő – párba állított -, adóalapot növelő és csökkentő tételek jelennek meg a különadó megállapításakor is.

Különadó bevallási határideje

Az adóadminisztráció egyszerűsítését eredményezi, hogy a törvénymódosítás a különadó bevallási határidejét a társasági adóval azonosan május 31-ében állapítja meg. Kimondja az új szabály, hogy a különadó feltöltési kötelezettségének teljesítésekor a december 15-éig ténylegesen meg nem kapott uniós vagy költségvetési támogatást nem kell figyelembe venni. A feltöltést egyébként az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig, tehát főszabályként december 20-áig kell teljesíteni.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. január 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem