×

Az áfatörvény változásai 2006-ban

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. április 14.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 98. számában (2006. április 14.)
Az áfaszabályok legutóbbi módosítására a szabályok döntő többségénél a jogalkalmazást segítő pontosítások beépítése miatt került sor. Emellett a legjelentősebb változás, hogy a termékértékesítések és szolgáltatások általános adókulcsa 25-ről 20 százalékra csökkent.

Áfamérték

A 20 százalékos általános áfakulcsot az üzemanyagok tekintetében már 2005. október 1-jétől, minden más általános kulcs alá eső termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetében pedig 2006. január 1-jétől kell alkalmazni. Amennyiben az adót visszaszorzással kell megállapítani, akkor az egyszerűsített számlában 16,67 százalékot kell feltüntetni. A csökkentett áfakulcs azoknál az ügyleteknél alkalmazható először, amelyeknek a teljesítési időpontja 2005. december 31-ét követi. A teljesítés időpontját, amely egyben az adófizetési kötelezettség keletkezését is jelenti, továbbra is az áfatörvény 16-20. §-ai szerint kell megállapítani, ebben tehát nem történt változás.

Átmeneti szabályok

A törvény – az előbb említett főszabálytól eltérően – csak néhány esetben állapít meg átmeneti szabályt a csökkentett adómérték alkalmazására. Ide az újság-előfizetés, a folyamatos teljesítésű szolgáltatások (pl. közüzemi szolgáltatások), valamint a rendszeresen ismétlődő, időszaki elszámoláshoz kötött ügyletek (pl. könyvelés) tartoznak.

A folyamatos teljesítésű ügyleteknél az áfatörvény általános szabálya szerint az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja az egyes részkifizetések esedékességéhez kötődik. Átmeneti szabály alapján akkor alkalmazható első ízben a 20 százalékos adómérték, ha a teljesítést számlálóval mérik, és a leolvasási időszak teljes egésze 2006-ra esik. Ha a leolvasási időszak egy része még az előző évben volt, akkor a teljes kiszámlázott összegre még a 25 százalékos adómértéket kell alkalmazni.

Abban az esetben, ha megint csak számlálóval mért teljesítésről van szó, de ennél gyakrabban fizetnek vagy nincs számlálóleolvasás, akkor aszerint kell arányosítani, hogy az ügylet milyen időszakot ölel fel: a 2005-re eső időszak áfamértéke még 25 százalék, a 2006-ra eső időszak adómértéke azonban már 20 százalék lesz.

A rendszeresen ismétlődő, időszakos elszámolású ügyleteknél akkor lehet alkalmazni először a csökkentett áfamértéket, amikor a teljes elszámolási időszak már 2006-ra szól. A két év között áthúzódó teljesítés esetén a teljes ellenérték után a 25 százalékos adót kell megfizetni.

Előfizetéses újság

A napilap - amelynek egyébként a hetenként legalább négyszer megjelenő kiadvány számít – a 15 százalékos kulcsból 2006. január 1-jétől átkerült a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs alá, az egyéb, évente legalább egyszer megjelenő kiadvány után pedig akkor lehet ezt a kedvezményes kulcsot alkalmazni, ha előfizetéssel értékesítenek. Mivel a törvény az előfizetéses újságértékesítésre átmeneti rendelkezést határoz meg, ezért a csökkentett áfamérték alkalmazását az határozza meg, hogy milyen időszakra szól az előfizetés. Ha az előfizetés teljes időszaka 2006-ra esik, akkor a csökkentett adómértéket lehet alkalmazni, míg ha az előfizetés időszaka az adóévek között áthúzódik, akkor a számlát az időszak szerint időarányosan meg kell bontani. Az előfizetéses értékesítés esetén egyébként az adófizetési kötelezettség az egyes részkifizetések időpontjában keletkezik. Mindez azt jelenti, hogy ha például a 2006 első negyedévére szóló előfizetés fizetési esedékessége még 2005 decemberében volt, akkor már erre a részkifizetésre alkalmazni kellett a csökkentett áfamértéket. Ha azonban az előfizetés 2005 decemberétől 2006 februárjáig szólt, és az előfizetés esedékessége még novemberre esett, akkor a számla egyharmad része után még a magasabb, kétharmad része után már az alacsonyabb adómértéket kell feltüntetni.

Átsorolt termékek

Már említettük, hogy a napilap az év elejétől átkerült az 5 százalékos adómérték alá, függetlenül attól, hogy azt előfizetéssel értékesítik, vagy az újságárusnál adják el. A folyóiratra az 5 százalékos kulcs január 1-jétől csak akkor alkalmazható, ha azt előfizetéses formában értékesítik. Az újságárus által értékesített heti-, havilap, folyóirat után csak 2006. július 1-jétől lehet a csökkentett áfamértéket alkalmazni. Ettől az időponttól tehát az újságok után - akár napilapról, akár egyéb folyóiratról van szó, akár előfizetéssel, akár újságárusnál értékesítik – a felszámítandó adómérték 5 százalék lesz.

A folyóiratok, újságok mellett a módosítás a kotta adómértékét változtatta 15-ről 5 százalékra, már január 1-jétől.

Előleggel érintett ügyletek

Az adómérték változásával összefüggésben a törvény az említetteken kívül más esetekre nem tartalmaz átmeneti rendelkezést, így az előlegfizetéssel érintett ügyletekre sem. Az előleg átadásához az áfatörvény adófizetési kötelezettséget rendel, amelyet az átvételkor kell teljesíteni. Amennyiben ez még az elmúlt évben történt, akkor az előleg erejéig az ügyletet 25 százalékos áfa terheli (az áfát az előleg tartalmazza). 2006-ban, az ügylet teljesítési időpontjában csak az előleg adóalapjával csökkentett – maradék – összeg, mint adóalap erejéig keletkezik adókötelezettség. Mivel az előleg és a fennmaradó összeg eltérő időpontban külön-külön képez adóalapot, az előlegre annak átvételekor és a fennmaradó összegre a teljesítés időpontjában különböző adókulcs vonatkozik. Az előlegszámlán és a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlán feltüntetendő helyes adóalap és adóösszeg kiszámításának módja attól függ, hogy a szerződésben áfa nélküli ellenértéket adtak-e meg a felek, vagy áfával növelt ellenértéket. Ha az ellenérték áfa nélküli ár, akkor a nettó ellenértékből kell levonni az előleg nettó összegét (erre még a 25 százalékos kulcs vonatkozik), és a nettó különbözetre kell rászámolni a 20 százalékos áfát. Ha az ellenérték az áfával növelt ár, akkor a bruttó árból kell levonni a tavaly fizetett előleg bruttó összegét, majd a különbözetre jutó adót a 20 százalékos adómérték alkalmazásával felülről számolva kell megállapítani.

Pénztárgépek átállítása

Az áfa mértékének csökkentése miatt a bolti pénztárgépeket legkésőbb 2006. március 31-éig át kellett állíttatni az illetékes szervizzel. A pénztárgépet addig is lehetett nyugtaadásra használni, hiszen a gép bruttó módon tárol, és az adókulcs nem jelenik meg a nyugtán. Ha a pénztárgép egyben számlát is ki tud állítani, akkor az átállításig számla adására nem volt használható, a vevő kérésére az egyszerűsített számlát kézzel kellett kiállítani.

Államháztartási támogatások

2006. január 1-jétől megszűnt az államháztartási támogatások miatti arányos adómegosztási kötelezettség. A módosítás igényét már felvetette, hogy a szabály bevezetése óta minden egyes törvénymódosítás bővítette az arányosítás alóli kivételek körét, véglegessé pedig akkor vált, amikor az Európai Bíróság az e témakörben hozott döntésében Spanyolországot elmarasztalta.

Az arányosítás hatályon kívül helyezése nem visszamenőleges hatályú, rendelkezéseit a 2005. december 31. napját követő beszerzések, igénybe vett szolgáltatások esetében lehet először alkalmazni. Ezért rendelkezik a törvénymódosítás arról, hogy az arányos megosztás megszűnésével összefüggésben nem lehet alkalmazni az utólagos korrekciót, még akkor sem, ha az adólevonásra jogosító és nem jogosító tevékenységhez történő felhasználás aránya a 10 százalékpontot meghaladja. A támogatások miatti arányosítási kötelezettség hatályon kívül helyezésével természetesen hatályon kívül kerültek az eddigi kivételek. Továbbra is alkalmazni kell azonban a megosztást azokban az esetekben, amikor az adóalany adólevonásra jogosító és nem jogosító tevékenységet egyaránt végez, és az ehhez történő beszerzéseit tételesen elkülöníteni nem tudja.

Hulladékkereskedelem

A hulladékkereskedelemre vonatkozó eddigi szabályok kötelező erővel írták elő a különbözet szerinti adózás alkalmazását. Ez azt jelentette, hogy az adóalany a felvásárlási ár és a továbbértékesítési ár különbözetéből visszafelé számolva állapította meg az adót, és áfát az eladó felé nem háríthatott át. Nemzetközi tapasztalatok szerint azonban az eddigi szabályoknál egyszerűbb és biztonságosabb megoldás is működtethető a hulladékkereskedelemmel összefüggésben. A törvénymódosítás bevezeti a fordított adózást, amelynek az a lényege, hogy a hulladék belföldi értékesítése után nem az eladónak, hanem a hulladékot saját nevében beszerző belföldi vevőnek keletkezik adófizetési kötelezettsége. A vevő az adót az önadózás keretén belül vallja be, a levonási jogot pedig – amennyiben minden egyéb törvényi feltétel is fennáll – ugyanabban a bevallásban gyakorolhatja. Mindez azt is jelenti, hogy az eladó a számlában adót nem tüntethet fel (hiszen azt a vevő köteles rászámolni), és a számlában szövegesen is utalnia kell arra a tényre, hogy az adót a beszerző köteles megfizetni.

A hulladékkereskedelemben a fordított adózást kötelező alkalmazni, a hulladékok tételes felsorolását (fém, üveg, műanyag, textil, papírhulladék, akkumulátor) a törvény új, 10. számú melléklete tartalmazza.

Ha a hulladék felvásárlója az áfa visszaigénylését jelöli meg a bevallásában, akkor a megfizetettség feltétele teljesítettnek minősül akkor, ha az adóalany a hulladék adó nélküli ellenértékét a bevallás benyújtásáig kiegyenlítette.

Lakóingatlan-lízing

Az áfatörvény tavaly évközi módosítása úgy rendelkezik, hogy a pénzügyi lízing esetén a tőkerész – a lízing tárgyának besorolásától függetlenül – adókötelesnek minősül. Tekintettel arra, hogy a pénzügyi szolgáltatás továbbra is tárgyi adómentes tevékenységnek számít, lízing esetén a kamatrész tekintetében megmarad a tárgyi adómentesség. Pénzügyi lízingnek nemcsak az áfában termékértékesítésként kezelt ún. zárt végű pénzügyi lízing számít, hanem a lízingbe vevő biztos tulajdonszerzését nem garantáló, ún. nyílt végű pénzügyi lízing is, amelyet az áfatörvény egyébként szolgáltatásnyújtásnak minősít. Ezeket a lízingre vonatkozó szabályokat hozza összhangba a törvénymódosítás, amikor kimondja, hogy az adóköteles ingatlanbeszerzés általános levonási tiltása nem vonatkozik arra a lakóingatlan-vásárlásra, amely beszerzésnek az a célja, hogy az ingatlant pénzügyi lízing keretében adják át. Ezt a szabályt azonban csak akkor lehet alkalmazni, ha az adóalany a lakóingatlan "bérbeadására", "értékesítésére" az adókötelezettséget választotta.

A választást a tevékenység megkezdésekor, illetve korábban is végzett tevékenység esetén a következő adóévre vonatkozóan az adóév utolsó napjáig kell bejelenteni. Ezzel a szabállyal összhangban a törvény azt is kimondja, hogy a lízing tőkerésze után csak akkor kell adózni, ha az adózó az adófizetés választását bejelentette.

Tárgyi áfamentes tevékenységek közvetítése

Ettől az évtől leszűkül a tárgyi adómentes körbe tartozó tevékenységek más nevében és javára történő közvetítésének az adómentessége. Kizárólag a pénzügyi szolgáltatásban és kiegészítő szolgáltatásaiban, a tőzsdei tevékenységben, a hitelezői, tagsági jogviszonyt kifejező vagyoni értékű jog átengedésében, valamint az engedményezésben és tartozásátvállalásban való közreműködés minősül tárgyi adómentesnek. Így 2006-tól – többek között – az ingatlanközvetítői tevékenység is kikerül az adómentes körből.

Saját vállalkozás részére nyújtott szolgáltatás

A hazai áfatörvény már két éve próbálja adóztatni azt az esetet, ha egy adóalany saját vállalkozása számára nyújt olyan szolgáltatást, amelyet ha mástól venne igénybe, nem illetné meg az adólevonási jog. A korábbi szabály az ilyen ügyletet saját vállalkozásnak nyújtott szolgáltatássá minősítette, és így tette adóztathatóvá. Az adó levonhatóságára vonatkozó tiltó szabályok azonban az ilyen eseteket jobban kezelik, ezért a rendelkezést a szolgáltatásnyújtások közül törölték.

Importra vonatkozó szabályok

Az importtal kapcsolatban több, a jogalkalmazást segítő szabályozást vezettek be.

Importnál alkalmazandó átváltási szabály

Az eddigi rendelkezések szerint, ha az ellenérték külföldi fizetőeszközben meghatározott, akkor az adófizetési kötelezettség keletkezésekor érvényes árfolyamot kell az importáfával kapcsolatban alkalmazni. Ez a szabály eltér a vámérték-meghatározáskor a vámhivatal által alkalmazandó átváltási szabálytól. A jövőben megteremtődik az összhang, mert ugyanazt az árfolyamot kell alkalmazni az áfában is, mint a vámérték meghatározásakor.

Passzív feldolgozás

A törvényi fogalommeghatározás alapján importnak számít az is, amikor a terméket nem értékesítés céljára viszik ki a Közösség területéről, hanem ideiglenesen javítás, megmunkálás céljából, ezt követően pedig visszahozzák. Az adóalapot ezekben az esetekben a hozzáadott anyagok és az elvégzett munka eredményeként előállt értéknövekedés, azaz a hozzáadott érték alapján kell megállapítani, amelyet - az általános szabályok szerint – még egyéb tételek (vám, adók, illetékek stb.) is befolyásolhatnak. Nem ez a szabály, hanem az adóalap importra vonatkozó általános meghatározása érvényesül azonban akkor, ha a terméket még a visszahozatal előtt értékesítik, azaz nem a bérmunkát megrendelőnek hozzák vissza.

Az import áfamentessége

Az Unióban harmonizált áfaszabályozás szerint az import ott valósul meg, ahol a terméket szabad forgalomba helyezik, és ez bárhol lehet a Közösség területén. Azért, hogy az egyes tagországokban alkalmazott eltérő áfamértékek ne befolyásolhassák azt, hogy az importáló hol vámkezeltet, az áfatörvény úgy rendelkezik, hogy az importált termék a tényleges rendeltetési helyen adózzon, ahol pusztán szabad forgalomba helyezték, mentes legyen az áfa alól. Az áfamentességnek – pontosító szabályként – ez évtől feltétele, hogy a termék rendeltetési helye eleve Magyarországtól eltérő tagállam legyen, az adómentes közösségi értékesítést maga az importáló végezze, és egyébként adómentes közösségi értékesítés valósuljon meg.

Ideiglenes kivitel

A jogalkalmazást segítő szabály oldja meg azt a problémát, hogy ne kelljen adót fizetni például egy kiállítás miatt kivitt, majd visszahozott termék, vagy a szállítással kikerülő és visszakerülő raklap, esetleg a garanciális javításra visszahozott termék után. Az eddigi szabály szerint ugyanis csak a végleges rendeltetéssel exportált termék (tértiáru) visszahozatala volt adómentes. A módosítás szerint az ideiglenesen kivitt termék importja akkor adómentes, ha az ügylet egyébként vámmentes, és a terméket a kivitelt kérő adóalanynak változatlan állapotban hozzák vissza.

Közösségi ügyletek

Vevői készlet

A vevői készletre történő értékesítésre az uniós csatlakozásunktól egyszerűsítési szabályt tartalmaz az áfatörvény, amely azonban többször is módosult. Az egyszerűsítésnek az a lényege, hogy ha az adóalany vevői készletre értékesít, akkor nem kell bejelentkeznie belföldön, ha a vevő az értékesítéskor közösségi beszerzésként megfizeti az áfát. 2005-től ez a szabály kiegészült azzal, hogy csak akkor lehet alkalmazni, ha a másik tagállam is él az egyszerűsítés lehetőségével. Nehézségekbe ütközött azonban annak felmérése, hogy az Unión belül hol alkalmazzák a vevői készletre vonatkozó egyszerűsítési szabályt, sőt az is kiderült, hogy ahol él ez a lehetőség, ott nem feltétel a viszonosság. Ennek megfelelően a magyar áfatörvény – 2005. január 1-jére visszamenőleg - törölte a viszonosság meglétének előírását, azaz a szabályt a csatlakozásunkkor hatályos módon kell alkalmazni.

Európai közösségi szervek beszerzései

Az uniós szabályok alapján az Európai Közösségek szervei minden tagállamban meghatározott adómentességet élveznek, a mentesítés részletszabályait minden tagállamnak ki kellett dolgoznia, ezeket a tárgyalásokat lezáró – hazánkban törvényben kihirdetett – megállapodás tartalmazza. A szabályozás szerint az Európai Közösségek szerveit az adómentesség vagy azonnali mentesítéssel, vagy utólagos adó-visszatérítés formájában illeti meg. Az azonnali mentesítés technikája attól függ, hogy termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról van-e szó. Az Európai Közösségek hivatalos termékbeszerzései adómentes beszerzésnek számítanak, tehát a magyar értékesítő köteles adómentesen számlázni, feltéve, hogy a beszerző igazolja, hogy EK-szerv, az eladónak átadja az erről szóló, illetékes hatóság által hitelesített formanyomtatványt, és az eladó hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a terméket belföldről más tagállamba elfuvarozták.

A szolgáltatásnyújtás akkor adómentes, ha a megrendelő európai közösségi szervnek a székhelye nem Magyarországon van, de a szolgáltatás teljesítési helye a magyar áfatörvény szerint belföld. Az ilyen szolgáltatásokat a törvénymódosítás – 2004. május 1-jétől alkalmazandó módon – adómentesnek minősíti. Ha a teljesítési hely az áfatörvény szerint nem belföld, akkor a szolgáltatás nem mentes a magyar áfa alól (hiszen a területi hatály miatt magyar áfa nem is terheli), ebben az esetben az adott tagállam szabályai lesznek az irányadók. Természetesen nincs szükség a közvetlen adómentesítésre akkor, ha időközben az EK-szerv az adót visszatérítés formájában már visszaigényelte.

Tényleges használat

A tényleges használat elvét néhány meghatározott szolgáltatásnyújtás esetén kell alkalmazni akkor, ha a szolgáltatás megrendelője harmadik országbeli adóalany, vagy nem adóalany. Ilyen esetben az adókötelezettség a főszabálytól eltérően ott keletkezik, ahol a szolgáltatás használata, élvezete ténylegesen történik. A jövőben a szabály kezelhetősége érdekében nem kell vizsgálni a tényleges élvezet helyét a telekommunikációs szolgáltatások esetében, míg a fuvarozásra szolgáló közlekedési eszközök bérbeadásánál továbbra is döntő a használat helye.

Megfizetettségi szabály

A jogalkalmazást segítő módosítás, hogy nemcsak a PHARE-, ISPA- és SAPARD-forrásból történő finanszírozás esetén nem kell vizsgálni az ellenérték megfizetését, hanem az – ISPA-projektként indult Kohéziós Alap esetén – a Kohéziós, illetve a Strukturális Alapból történő finanszírozás esetén sem.

A vámhatóság hatásköre

Szigorító szabály, hogy amennyiben az áfaraktárból a kitárolás nem Egységes Vámokmánnyal történik, akkor a kiraktározást a vámhatóság szúrópróbaszerű vagy tételes áruvizsgálata mellett lehet elvégezni. Ilyen ellenőrzésre lehet tehát számítani akkor, ha a kitárolás nem kiviteli céllal belföldre vagy a Közösség másik tagállamába történik.

Motorkerékpár áfája

A regisztrációs adóval összhangban rendelkezik az áfatörvény arról, hogy az új közlekedési eszköznek minősülő motorkerékpár áfáját a vámhatóság veti ki a nem adóalany, a különleges jogállású vagy kizárólag tárgyi mentes adóalanyok esetében.

Jövedéki adóraktár

Megszűnik az a szabály, amely a jövedéki adóraktárból való kitárolást termékértékesítésnek minősíti. Ebből következett ugyanis az, hogy a termék kitárolójának a szabad forgalomba bocsátás időpontjában a jövedéki adó összegével megegyező adóalap után az áfát meg kellett fizetnie, feltéve, hogy a kitárolás nem járt együtt tulajdonosváltással. Tekintettel az európai uniós előírásokra, a jövedékiadó-raktárból történő kitárolásra vonatkozó rendelkezések 2006. január 1-jétől hatályukat veszítették.

Közvetett vámjogi képviselő

Az importügyleteknél eddig is lehetőség volt közvetett vámjogi képviselő igénybevételére. Ilyen esetben a képviselő – önadózással vagy kivetéssel – maga fizette meg az importáfát, amelyet levonásba helyezhetett, majd az adót számlával hárította át az importáló adóalanyra. Ez a konstrukció likviditási problémát jelenthetett abban az esetben, ha például a közvetett vámjogi képviselő nem volt jogosult az önadózásra, míg maga az adózó igen. Ezt a problémát kezelendő került ez évtől egy kissé bonyolult szabályozás a törvénybe.

E szerint az importáfát továbbra is a közvetett vámjogi képviselő fizeti meg a rá vonatkozó szabályok szerint vagy önadózással, vagy kivetéssel, azonban az áfáról a jövőben nem állíthat ki számlát. A továbbiakat az határozza meg, hogy a képviselt adóalanyt az ügylettel kapcsolatban egyébként megilleti-e teljes egészében az adólevonás joga. Amennyiben a képviselt adóalanynak van levonási joga, akkor erről nyilatkozik a közvetett vámjogi képviselő felé, aki ezt a nyilatkozatot bemutatja a vámhatóságnak is. A szabályozás szerint egyetemlegesen felelősek az áfáért, ha a képviselt nem valósan nyilatkozott, akkor az adó mindkettőjükön követelhető. Az adó levonására ebben az esetben kizárólag a közvetett vámjogi képviselő jogosult. Amennyiben a képviselt adóalanynak nincs, vagy csak részben van levonási joga az ügylettel kapcsolatban, akkor nyilatkozatot nem tehet. Ha egyáltalán nincs levonási joga, akkor a közvetett vámjogi képviselő az általa megfizetett áfát az áfa rendszerén kívül érvényesíti, és semelyik érintett nem vonhat le adót. A képviselő ilyenkor a képviselt felé nyilatkozik arról, hogy az importáfa-fizetési kötelezettségének eleget tett. Abban az esetben, ha a képviselt adóalanyt részleges levonási jog illeti meg, akkor szintén nem tehet nyilatkozatot, és a közvetett vámjogi képviselő nem vonhatja le az importáfát. Nyilatkoznia kell azonban arról, hogy az importáfa-fizetési kötelezettségének eleget tett, a képviselt adóalany pedig ez alapján gyakorolhatja majd a részleges levonási jogot.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. április 14.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem