×

Jogmagyarázó – Próbaidő, idénymunka

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. május 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 87. számában (2005. május 15.)
Cikkünkben a próbaidő alkalmazásával összefüggő jogalkalmazási dilemmákat járunk körbe. Szóba kerülnek az idénymunka kérdései is.

A próbaidő szabályai

Mikor köthető ki a próbaidő?

Az Mt. értelmében a munkaszerződésben a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető (Mt. 81. §). A próbaidő jogintézménye azt a célt szolgálja, hogy a szerződő felek, együttműködésük során jobban megismerve egymást, a jogviszony létesítését követően egy bizonyos ideig még viszonylag könnyen felbonthassák szerződéses kapcsolatukat.

A munkaviszony létesítése csak formalitás abban az esetben, ha egymással korábban már szerződött felek hoszszabbítják meg fennállt – legtöbbször határozott időre létrehozott – jogviszonyukat, vagy létesítenek egymással újabbat. Ebben az esetben – a rendeltetésszerűség követelményéből kiindulva – nem áll fenn a próbaidő alapvető célja, hiszen a felek már túl vannak a "megismerkedésen". Ez az érvelés alkalmazható akkor is, ha a második jogviszony keletkezése bizonyos idő elteltével történik.

Kivételt képezhet ez alól, ha a régi és az új munkaviszony közötti időtartam hosszabb (akár többéves), vagy a munkavállalót más (például beosztotti helyett vezetői) munkakörre alkalmazzák. Ezekben az esetekben is óvatosan kell azonban eljárni, ha az eset összes körülményéből az állapítható meg, hogy a jogviszony megszüntetése és új munkaviszony létesítése a törvény rendelkezéseinek megkerülése érdekében történt, az ilyen eljárás rendeltetésszerűsége legalábbis kétséges.

Természetesen ha folyamatosan fennálló munkaviszonyról van szó, annak módosítása során – még ha a munkavállaló munkaköre meg is változik – erre tekintettel nem lehet próbaidőt előírni, hiszen ezt az Mt. fent idézett tételes rendelkezése egyértelműen kizárja.

A munkavállaló betegsége a próbaidő kezdetekor

Próbaidő csak a munkaviszony létesítésekor, a munkaszerződésben köthető ki [Mt. 81. § (1) bekezdés]. Az Mt. azt is lehetővé teszi, hogy a felek meghatározzák a munkába állás napját, mégpedig oly módon, hogy az nem esik egybe a szerződés megkötésének napjával.

A próbaidő kezdete

Az Mt. 78. §-a szerint a munkaviszony kezdete a munkába lépés napja. A munkaszerződés megkötésének napja és a munkába állás napja közötti időszakban csak azok a munkaviszonyból eredő jogok és kötelezettségek illetik meg, illetőleg terhelik a feleket, amelyek a munkába állást segítik elő (ettől eltérő megállapodás lehetséges). Következésképpen a próbaidő ilyenkor a munkába álláskor kezdődik, hiszen az a munkavégzéshez kötődik.

Ha a munkavállaló beteg lesz a két időpont közötti időszakban, ennek akkor van jelentősége, ha a keresőképtelenség időtartama átterjed arra az időszakra is, amikor már fel kellene vennie a munkát.

Mivel az Mt.-nek nincs ezzel ellentétes szabálya, ilyenkor a próbaidő elkezdődik akkor is, ha a munkavállaló nem tudja teljesíteni munkavégzési kötelezettségét, s a munkáltató ezért nincs abban a helyzetben, hogy a munkavégzés minőségét megítélje. Ez akár arra is vezethet, hogy a teljes próbaidő anélkül telik el, hogy a dolgozó egy percet is munkában töltött volna.

Ilyenkor a felek megállapodásukkal megváltoztathatják a munkába állás napját – hiszen a munkaszerződés közös megegyezéssel bármikor, a munka felvétele előtt is, módosítható az Mt. 82. §-ának (1) bekezdése alapján. Ezzel a próbaidő kezdete is kitolódik.

Felmondási tilalom

Az Mt. 81. §-ának (3) bekezdése értelmében a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti. E rendelkezés felfüggeszti az általános megszüntetési jogcímek alkalmazásának kötelezőségét, beleértve a munkáltatói rendes felmondást is. Következésképpen a felmondási tilalmak, köztük a keresőképtelenség, sem kötik meg a munkáltató kezét: a munkavállalót betegsége időtartama alatt is elküldheti. Természetesen amíg nála munkaviszonyban áll, az általános szabályok szerint fizetnie kell utána a betegszabadság idejére járó távolléti díjat.

A munkaviszony megszüntetése

Az Mt. 81. § (3) bekezdése értelmében a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.

Felmondás indokolás nélkül

A törvény – ellentétben például a munkáltatói rendes vagy a rendkívüli felmondással – nem ír elő indokolási kötelezettséget az ilyen jogcímen történő megszüntetés esetére. A Legfelsőbb Bíróság gyakorlata szerint – amelyet az 1996. évi 341. számú határozatában is rögzített – a munkaviszonynak a próbaidő alatt a munkáltató által egyoldalúan, azonnali hatállyal történt megszüntetése esetén a munkavállaló alaptalanul hivatkozik a jogviszony megszüntetése indokainak hiányára.

Valós, okszerű indokolás

Ha azonban a munkáltató mégis indokolja a megszüntetésről szóló jognyilatkozatát, akkor ezzel szemben ugyanazok a követelmények, mint a rendes felmondás indokaival szemben: valónak és okszerűnek kell lennie. Ilyenkor a bírósági gyakorlat is megváltozik: ekkor már helye lehet a munkavállaló részéről ellenbizonyításnak e két előírás tekintetében, tehát bebizonyíthatja, hogy a hivatkozott ok nem vagy nem úgy állt fenn, ahogyan azt a munkáltató meghivatkozta, vagy pedig nem állt ok-okozati összefüggésben a jogviszonya megszüntetésével. Ebben az esetben a bíróság oly mértékben kitágítja a törvényi kereteket, hogy azzal szinte a rendes felmondás mint megszüntetési jogcím alkalmazását kéri számon a munkáltatón.

Munkavállalói felmondás

A munkavállaló általi egyoldalú megszüntetés esetén más a helyzet: számára a törvény rendes felmondása esetére sem ír elő indokolási kötelezettséget, így a bírói gyakorlat sem talál arra elvi alapot, hogy a megszüntetés dolgozó által felhozott indokait vizsgálja. Ennek végső elvi alapja pedig az alkotmányban is rögzített kényszermunka tilalma: a munkavállalót jogellenes jogviszony-megszüntetésért legfeljebb csak anyagi felelősség terhelheti, de nem lehet arra kényszeríteni, hogy akarata ellenére fenntartson egy munkavégzésre irányuló jogviszonyt.

Az idénymunka minősítő jegyei

Az idénymunka a munkavégzés különleges fajtája, amely az előállított áru vagy a nyújtott szolgáltatás természete miatt – a munkaszervezés körülményétől függetlenül – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik [Mt. 117. § (1) bekezdés j) pontja]. Az Mt. rendelkezései az idénymunka szabályozásával rugalmas munkaszervezési feltételeket teremtenek a munkaadónak.

Szezonális megrendelői igények

A fogalmi elemek közül kiemelést érdemel, hogy a munkavégzést az a körülmény teszi idényjellegűvé, ha a megrendelői igények – objektív okok miatt – jelentkeznek szezonálisan. Ha a munkavégzés hullámzó jellege munkaszervezési okokra, vagy az általános piaci körülményekből eredő megrendelői igények változására vezethetők vissza, az idényjelleg nem állapítható meg.

Objektivitás

Objektív okon a munkáltatótól független, általa nem befolyásolható körülményeket kell érteni. Ezek lehetnek természeti, elsősorban az időjárással összefüggő okok, de valamilyen jogszabály által előírt határidő is ilyen joghatással járhat, ha az adott munkát csak az év meghatározott időszakában lehet elvégezni, máskor a feladat ellátása fogalmilag fel sem merülhet.

A természeti okokra példa lehet a szabadtéri strand üzemeltetése, nyílt pályák fenntartása, a mezőgazdasági munkák jelentős része.

A jogszabályi okból idényjellegű munkára példa a könyvvizsgálók esetében a gazdasági társaságok éves mérlegének ellenőrzése.

Az idényjelleg megállapíthatósága nem attól függ, hogy valamely tevékenységet a munkáltató szempontjából mikor célszerű, gazdaságos elvégezni, hanem az objektív, külső meghatározottság. Az idegenvezetés például nem idénymunka, még ha köztudottan nyáron a legtöbb is a turista.

Munkarend

Az idénymunka fogalmát nem lehet kiterjesztően értelmezni, csak arra az időszakra alkalmazható, amikor – a fentebb említett – minősítő feltételei ténylegesen fennállnak. Az idény elmúltával, ha a munkavállalót más munkakörben foglalkoztatják, a kivételt nem engedő szabályt kell alkalmazni a munkarend kialakításánál. Az idényjelleget mindig az adott munka tekintetében kell vizsgálni, nem a munkáltató egész tevékenysége szempontjából. Ebből következően a munkáltatónál több munkarend is lehet, és a munkarend munkakörönként változhat. Az idénymunkához kapcsolódó, különösen munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok alkalmazásának jogszerűségét is ennek megfelelően kell vizsgálni.

Kollektív szerződés

Az idénymunkára irányadó különös törvényi szabályok alapján a kollektív szerződés

– legfeljebb egyéves, illetve legfeljebb ötvenkét heti munkaidőkeretet állapít meg [Mt. 118/A § (3) bekezdés d) pontja],

– legalább nyolc óra pihenőidő biztosítását írhatja elő [Mt. 123. § (2) bekezdés],

– munkaidőkeret alkalmazása esetén pihenőnapok helyett a munkavállalónak hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidőt is biztosíthat [Mt. 124. § (3) bekezdés],

– munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap legfeljebb hathavonta – részben vagy egészben – összevontan is kiadható [Mt. 124. § (5) bekezdés d) pontja].

Vasárnapi munka

Vasárnap rendes munkaidőben többek között az idénymunkát végző munkavállaló kötelezhető munkavégzésre [Mt. 124/A § (1) bekezdés]. Ha az idénymunkás vasárnap végez munkát, arra is kötelezhető, hogy rendes munkaidőben az ezt közvetlenül megelőző szombaton is dolgozzon [Mt. 124/A § (4) bekezdés].

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. május 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem