×

Jogmagyarázó – Nem képzelt betegek...

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. február 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 84. számában (2005. február 15.)
Tekintettel a télre, a megfázásos, fertőzéses betegségek idényére, e havi számunkban a munkavállaló betegségének jogkövetkezményeire térünk ki.

Keresőképtelenséget okozó betegség

Sokan betegen is munkába állnak, sokakról viszont a főnök nem hiszi, hogy valóban "ágynak estek". A munkáltatók rettegnek attól, hogy idő előtt kitudódjon a felmondás szándéka. Félnek, hogy az érintett a hír hallatán olyan gyorsan megbetegszik, hogy a felmondás átadásakor már lobogtatja a papírt: kiírt az orvos! Ez pedig a jogkövetkezményt tekintve felmondási tilalmat jelent, azaz minden kezdődhet újból. A szabályok ismerete és értelmezése talán gyógyítólag hathat...

A keresőképtelen betegség (sic!) a munkavállaló olyan állapota (helyzete), melynek tartama alatt mentesül a munkavégzési kötelezettség teljesítése alól.

Bejelentési kötelezettség

A munkavállaló munkavégzési, valamint együttműködési kötelezettségéből következik, hogy az akadályoztatását, különösen a keresőképtelenségét a munkáltató tudomására kell hoznia. Egy per adatai szerint az alperes munkáltató könyvelését végző felperes a rendkívüli felmondás közléséig távol volt munkahelyétől, munkavégzésre nem jelentkezett, távolmaradását nem igazolta, ezért az alperes nem tudhatta, hogy távollétének mi volt az oka. A felperes munkavállaló által nem vitatott körülmény, hogy a táppénzre jogosító igazolásokat a munkavállalóknak az alperes részére kellett leadniuk. Ilyen igazolást a felperes az alperesnek nem adott le, így jogellenesen járt el (BH 2002.244.).

Igazolás

A munkavállaló keresőképtelenségét – a keresőképtelenség orvosi elbírálásáról szóló rendelkezéseknek megfelelően – a kezelőorvos igazolja.

Betegszabadság

A munkavállalót a betegsége miatti keresőképtelenség idejére – ide nem értve a társadalombiztosítási szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget – naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság illeti meg.

Év közben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a naptári évre járó betegszabadság időarányos részére jogosult. Ez azonban – ha a munkavállaló az év folyamán már munkaviszonyban állt – nem lehet több, mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része. Valamennyi munkaviszonyt év közben kezdődőnek kell venni, amelyik január 1-jét követően keletkezik, függetlenül attól, hogy a munkavállaló ezt megelőzően munkaviszonyban állt-e.

A betegszabadság megilleti a munkavállalót további munkaviszonyban, illetve akkor is, ha részmunkaidőben vagy nyugdíjasként foglalkoztatják. Akik nyugdíjasként munkaviszonyban állnak, betegszabadságra jogosultak munkaviszonyuk alapján akkor is, ha a táppénz igénybevételére már nincs lehetőségük.

Távolléti díj

A betegszabadság időtartamára a távolléti díj nyolcvan százaléka jár.

A betegszabadság kiadása

A tizenöt nap betegszabadság több részletben, illetőleg egy alkalommal teljes egészében is igénybe vehető. A betegszabadság naptári évben igénybe nem vett része később nem igényelhető. Abetegszabadság kiadásánál a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. Ha a munkavállaló munkaszüneti nap miatt mentesülne a munkavégzési kötelezettsége alól, ezt a napot munkanapként kell figyelembe venni.

A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidő-beosztás esetén mindezt azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját (Mt. 137. §).

Táppénzes állomány

A tizenhatodik naptól, amennyiben továbbra is keresőképtelen beteg, a munkavállaló – az egyéb jogszerző feltételek fennállása esetén – már táppénzre jogosult.

Munkáltatói igazolás

A munkáltatónak a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor kiadott igazolásban fel kell tüntetni, hogy a munkavállaló hány nap betegszabadságot vett igénybe [Mt. 98. § (2) bekezdés]. Ez az alapja annak, hogy a következő munkáltató az időarányosság követelményét figyelembe véve tudja kiadni a betegszabadságot.

Ha a munkavállaló munkaviszonya megszűnéséig több betegszabadságot vett igénybe annál, mint ami a munkáltatónál megilleti, a különbözetet nem kell visszafizetnie. A betegszabadság igénybevételéről ugyanis a munkavállaló nem szabad akarata szerint dönt, hiszen – rendeltetésszerű joggyakorlás esetén – mindehhez keresőképtelen beteg állapotba kell kerülnie, továbbá a betegszabadság letöltése előtt a társadalombiztosítási szabályok szerinti táppénzt sem kaphat a munkavállaló.

Ellenszer a felmondással szemben

A keresőképtelen betegség jelentőséggel bír a munkaviszony megszüntetésénél.

Felmondási tilalom

A munkáltató ugyanis nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év alatt [Mt. 90. § (1) bekezdés a) pont]. A szabály mögött nemzetközi elvárás is található, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 158. számú – 1982-ben elfogadott – Egyezménye a munkaviszonynak a munkáltató kezdeményezésére történő megszüntetéséről, amely kimondja: betegség miatti munkából való átmeneti hiányzás nem képez alapos okot az elbocsátásra. A védelem hatálya nem terjed ki a nyugdíjasnak minősülő munkavállaló munkaviszonyának felmondására.

Az Mt. szerint a felmondási idő, ha a keresőképtelen betegség időtartama a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap, amennyiben a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap elteltével kezdődhet el [Mt. 90. § (2) bekezdés].

Összességében a felmondási tilalom azt jelenti, hogy a rendes felmondás közlése nem eshet a keresőképtelenséget előidéző betegség fennállása idejére.

A felmondás közlése

A védelem fennállása szempontjából a felmondás közlésének időpontja az irányadó [Mt. 90. § (3)-(4) bekezdés]. Az Mt. 91. §-ának (1) bekezdése szerint a felmondási tilalmak érvényesülése szempontjából a felmondás közlésének időpontja az irányadó. Egy per szerint a felperes az elsőfokú eljárásban háziorvosa igazolását csatolta arról, hogy betegség miatt orvosi kezelés alatt állt. Helytállóan állapította meg a másodfokú bíróság, hogy az alperes munkáltató által közölt felmondás időpontjában a felperessel szemben az Mt. 90. §-a (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott felmondási tilalom állt fenn, ezért az alperes felmondása jogellenes volt. Az alperes a perben nem állította, hogy a felperes az említett időszakban nem volt munkaképtelen beteg. Az alperes a felperes munkaviszonyát rendes felmondással szüntette meg. Ezért nincs jelentősége annak, hogy a hatályos kollektív szerződés milyen rendkívüli felmondási okokat jelöl meg. Ugyancsak a jogvita keretein kívül esik az a körülmény, hogy a felperes az alperesnél "leszámolt". Ez ugyanis nem változtat azon, hogy az alperes felmondása jogellenes volt, és a felek egyező akarata hiányában a felperes eljárása nem minősülhet a munkaviszony közös megegyezéssel történt megszüntetésének (BH1994.635.).

Megszakítás a keresőképtelenségben

Amennyiben az egyes betegségek miatti keresőképtelenségek között akár csak egynapos megszakítás is van, a felmondási tilalmakat külön-külön kell figyelembe venni.

A munkáltató a keresőképtelenné vált beteg munkavállalónak a munkaviszonyát az Mt. 91. §-a (1) bekezdésének a) pontjában megállapított határidő alatt felmondással akkor sem szüntetheti meg, ha a munkavállalót a táppénz a keresőképtelenség egész tartamára nem illeti meg. A gyakorlatban vitás volt, hogy a keresőképtelenné vált beteg munkavállaló esetében ez a felmondási tilalom fennáll-e akkor is, ha keresőképtelenségének egész tartama alatt a jogszabály rendelkezése alapján táppénzben nem részesülhet. Az említett rendelkezésből megállapítható, hogy a jogalkotó a keresőképtelenné vált munkavállaló javára szóló felmondási tilalmat nem kötötte ahhoz a feltételhez, hogy az egy év alatt mindvégig táppénzben részesüljön. Ebből viszont következik, hogy ha a munkavállaló – a szükséges előfeltételek hiányában (pl. megfelelő tartamú munkaviszony) – egy évig táppénzt nem kaphat, a felmondási tilalom a munkavállaló táppénzre jogosultsága időtartamán túl – a keresőképtelenség egy éve és az azt követő harminc nap alatt változatlanul fennáll. Megtörténhet azonban, hogy az egyéves táppénzes időszak folyamatossága megszakad amiatt, mert a munkavállaló rövid ideig munkaképessé válik, majd újra keresőképtelen lesz. Ilyen esetben a törvény 90. §-a (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott védelem újrakezdődik, azaz a betegségben töltött egyes időszakokat nem lehet összeadni (LB MK 8. számú állásfoglalás).

Betegség

A keresőképtelenség önmagában nem, hanem csak a keresőképtelenséget okozó betegség eredményez felmondási tilalmat. A munkáltató a bizonyítás terhe mellett vitathatja, hogy a munkavállaló ténylegesen volt beteg. Ha a munkavállaló a perben nem tudja bizonyítani, hogy a rendes felmondás közlésekor nem volt munkára képes állapotban, a keresőképtelensége – annak visszamenőleges megállapítása ellenére – nem vehető figyelembe.

Egy per szerint a felperes a munkahelyén reggel az előírt munkakezdéskor megjelent, és a perben nem bizonyította, hogy akkor – amikor a felmondás közlése is megtörtént – nem volt munkára képes állapotban. Az orvosi igazolás, és a tanúként kihallgatott háziorvos nyilatkozata szerint is a keresőképtelenség megállapítására azt követően került sor (BH2000.418.).

Munkavégzés a betegség ellenére

Ha a munkavállaló a rendes felmondás időpontjáig tényleges munkát végez – ezzel mintegy felülbírálva a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi megállapítást -, a betegállományba vételéről a munkáltatóját nem tájékoztatja, a felmondási tilalom fennállására nem hivatkozhat.

Egy jogvitában a felperes munkavállaló a felmondási tilalom fennállása miatt kérte a rendes felmondás jogellenessége megállapítását, az átszervezésre vonatkozó felmondási indokot nem tette vitássá. A felperes a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi megállapítást felülbírálva, munkája elvégzésére alkalmasnak tartotta magát, és önszántából bizonyított munkáltatói érdek felmerülése nélkül vette fel a munkát. A rendes felmondás közlésének időpontjáig a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi igazolást nem szándékozott felhasználni. Erre okszerűen lehetett következtetni abból, hogy annak tudatában, hogy a munkaviszony munkáltatói megszüntetése az adott időszakban várható volt, a betegállományba vételéről a munkáltatói jogkör gyakorlóját nem tájékoztatta, a rendelkezésre álló táppénzes igazolást – annak ellenére, hogy a munkahelyére bejárt – nem adta le. Mivel a felperes a rendes felmondás időpontjáig ténylegesen munkát végzett, felmondási tilalom fennállására alappal nem hivatkozhat. Az Mt. 90. §-a (1) bekezdésének a) pontja a betegség miatt keresőképtelen, munkája elvégzésére képtelen munkavállaló részére állapítja meg a felmondási tilalmat. Ezért a jogerős ítélet törvénysértés nélkül tulajdonított jelentőséget a felperes munkavégzésének (EBH 2002.785).

A bejelentés elmulasztása

A munkavállalótól az együttműködési kötelezettség általános jogelve alapján elvárható, hogy keresőképtelenséget okozó megbetegedését – a lehetőségekhez képest haladéktalanul – bejelentse a munkáltatónak, ennek elmulasztása azonban a felmondási tilalom tényének fennállásán nem változtat.

Más a helyzet azonban a következő esetben: láttuk, hogy a betegség miatti keresőképtelenség objektív, orvosi szempontok alapján eldöntendő kérdés. Ha a munkavállalót az orvos keresőképtelen betegnek nyilvánítja, a munkavállaló azonban ennek ellenére kifogástalanul dolgozik, nem állapítható meg felmondási tilalom. A rendes felmondás közlését követően bekövetkező keresőképtelenség a rendes felmondás érvényességét nem érinti. A munkavállaló munkavégzési, valamint együttműködési kötelezettségéből – kifejezett rendelkezés hiányában is – következik, hogy az akadályoztatását, különösen a munkáltató intézkedésének jogszerűségét befolyásoló keresőképtelenségét, köteles a munkáltató tudomására hozni. Egy munkaügyi per szerint a felperes munkavállaló a felmondási tilalmat érintően arról nyilatkozott, hogy nem beteg, nincs betegszabadságon, illetve táppénzen. Ezt a tényállást a felperesnek a perben tett nyilatkozatai is bizonyítják. A felperes a keresetében ugyanis előadta, hogy a betegállományáról az egyeztetést kérő levélben tájékoztatta az alperes munkáltatót. A felperes sem a keresetében, sem az egyeztetés iránti kérelmében, de a perben sem hivatkozott arra, hogy a keresőképtelenségét munkahelyi felettesének szóban bejelentette, erre csak a felülvizsgálati kérelmében hivatkozott. Afelperes szándékosan megszegte az Mt. 3. §-a (1) bekezdésében szabályozott együttműködési kötelezettségét. A Legfelsőbb Bíróság több eseti döntésben rámutatott, hogy a munkavállalók munkavégzési, valamint együttműködési kötelezettségéből – kifejezett rendelkezés hiányában is – változatlanul következik, hogy az akadályoztatását, különösen a munkáltatói intézkedés jogszerűségét befolyásoló keresőképtelenségét, köteles a munkáltató tudomására hozni. Az adott esetben a felperes nemcsak ezeket a kötelezettségeit mulasztotta el, hanem kifejezetten valótlan nyilatkozatot is tett. Ezt a magatartását helytállóan értékelte a másodfokú bíróság rosszhiszeműnek. Általános jogelv, hogy a saját jogsértő, rosszhiszemű magatartásra jog nem alapítható. Helytállóan következtetett tehát a másodfokú bíróság a keresőképtelenséget kifejezetten tagadó felperesi magatartásból arra, hogy jogszerűtlen a munkáltató felmondási tilalomba ütköző magatartására történt hivatkozás és az erre alapított igényérvényesítés (BH 2001.138.).

Táppénz

A keresőképtelenség tekintetében kiemelendő, hogy a felmondási tilalomnak nem feltétele, hogy a munkavállaló egyben táppénzes ellátásra is jogosult legyen. Az Mt. 107. §-ának c) pontja alapján ugyanis a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, ha keresőképtelen beteg, függetlenül attól, hogy táppénzes állományba vételre van-e jogi lehetőség. A táppénzszabályok megszegésének általában nincs jelentősége a felmondási tilalom érvényesülése tekintetében. Ha azonban a táppénz megvonására azért került sor, mert a munkavállaló keresőképtelen betegség hiányában vette igénybe a táppénzes ellátást, ez – a keresőképtelenség hiányában – felmondási tilalomra okot adó körülménynek nem minősülhet.

Csoportos létszámleépítés

Különös szabály érvényesül a felmondási tilalmak, így a keresőképtelen betegség vonatkozásában is, ha a munkáltató csoportos létszámcsökkentést hajt végre. Amennyiben a munkavállaló ebben az esetben a rendes felmondásról szóló előzetes munkáltatói tájékoztatás közlésének időpontjában keresőképtelen betegként felmondási védelem alatt áll, a rendes felmondás csak a védelem megszűnését követően közölhető [Mt. 94/E § (2) bekezdés].

Ha a munkavállaló a tájékoztatás közlésekor nem állt felmondási védelem alatt, de a csoportos létszámcsökkentés során a rendes felmondás közlésekor már keresőképtelen beteg volt, mindez a munkaviszony megszüntetésének érvényességét nem érinti – tekintettel a csoportos létszámcsökkentés során alkalmazandó speciális rendelkezésre.

Betegség kontra szabadság

Az Mt. általános szabálya szerint a munkaviszony szünetelésének időtartama nem minősül jogszerző időnek a rendes szabadságra való jogosultság vonatkozásában. Az Mt. ugyanakkor kivételes rendelkezésével megállapítja, hogy – többek között – a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára jár a munkavállaló részére szabadság [Mt. 130. § (2) bekezdés a) pont].

Ez azonban nem jelenti, hogy a táppénzes betegállomány ideje alatt a szabadság kötelezően kiadható, hanem azt, hogy a munkaviszony e címen történő szünetelése időtartamát a szabadság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni. Tévesen hivatkozott az egyik perben az alperes munkáltató az Mt. 130. §-a (2) bekezdésének a) pontjára, amely szerint keresőképtelenséget okozó betegség tartamára is jár szabadság. A jogszabály helytálló értelmezése ugyanis nem azt jelenti, hogy a táppénzes betegállomány ideje alatt a szabadság kötelezően kiadandó, hanem azt, hogy az ilyen szünetelés időtartamát a szabadság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni. A szünetelés ideje tehát ebből a szempontból munkaviszonyban töltött időnek minősül. Az alperes ilyen körülmények között nem tett eleget a rendeltetésnek megfelelő joggyakorlás követelményének, mert a szabadságát a céljának megfelelően kihasználni nem tudó, beteg felperes munkavállalót a betegállománya bejelentésének igazolása ellenére úgy kezelte, mint aki szabadságát tölti (BH 1999.87.).

 

Kárigény

Ha a munkavállaló évek óta fennálló betegségei miatt bekövetkezett keresőképtelensége és a munkáltató által közölt jogellenes rendkívüli felmondás között nincs okozati összefüggés, a munkavállaló kártérítési igényét jogalap hiányában el kell utasítani. Az egyik perben eljáró másodfokú bíróság – a felperes háziorvosának tanúvallomásában foglaltakat az elsőfokú bíróságtól eltérően, teljes egészében értékelve és mérlegelve – okszerű következtetéssel állapította meg, hogy az évek óta folyamatosan kezelt magas vérnyomás és egyéb betegség miatti keresőképtelenség és a munkáltató által közölt rendkívüli felmondás között okozati összefüggés nem áll fenn. Így a kárigényt jogalap hiányában el kellett utasítania.

A per adatai szerint a felperes orvos szakértő kirendelésére vonatkozó bizonyítási indítványt – az alperes fellebbezésében foglaltakra tekintettel – a másodfokú eljárásban nem terjesztett elő. Az előbbieknél fogva – a kártérítési igénnyel kapcsolatos tényállás megállapításánál – a kirívóan okszerűtlen következtetés és bizonyítási indítvány mellőzése hiányában a felülvizsgálatot megalapozó jogszabálysértés nem volt megállapítható (BH 2000.125.).

 

Hogyan viselkedjünk a betegállomány alatt?

A munkavállaló köteles a munkaviszonya fennállása alatt a munkáltatójával, a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetővel és a munkatársaival a jóhiszeműség és a tisztesség általános elve szem előtt tartásával együttműködni. Ez a lényeges kötelezettség a keresőképtelenség időtartama alatt is fennáll. A munkavállaló a keresőképtelensége alatt az együttműködési kötelezettségét szándékosan és jelentős mértékben megszegve a munkáltató szolgálati tekintélye csorbítására alkalmas magatartást tanúsított, különösen azzal, hogy a saját vállalkozása érdekében a munkáltató egyik beruházásán annak egyik munkavállalójával üzleti tárgyalást folytatott, a magánvállalkozása részére megrendelést adott. Mindez a Legfelsőbb Bíróság ítélkezési gyakorlata alapján megalapozza a munkáltató rendkívüli felmondását (BH 1999.573.).

 

A határozott idejű munkaviszony megszűnése a keresőképtelenség alatt

Ha a munkavállaló azt állítja, hogy a keresőképtelensége tartama alatt a munkaviszonya a határozott idő eltelte miatt nem szűnt meg, a bíróságtól kérheti annak megállapítását, hogy a munkaviszonya határozatlan időre jött létre. Az egyik ilyen perben az alperes munkáltató nem vitatta a felperes munkavállalónak azt az előadását, mely szerint az alkalmanként hat-hat hónapra szóló munkaszerződést hét alkalommal úgy kötötték meg, hogy a munkahelyi közvetlen felettes a felperes távollétében értesítette az új munkaszerződésről szóló ajánlatról, amelyet a felperes aláírt.

A felek között laboráns munkakörre jött létre a munkaviszony, a munkakör tekintetében a szerződést nem módosították, ezért az alperesnek az a hivatkozása, hogy felperest helyettesként alkalmazta, megalapozatlan. A helyettesítés tényére, szükségességére a felek a munkaszerződésben nem utaltak, továbbá a helyettesítés mindig egy, a munkáltatónál jogviszonyban levő, konkrétan meghatározott munkavállaló távolléte miatt történik. A kifejezetten helyettes munkakörre alkalmazott személy kivételével nem felel meg a helyettesítésnek, ha a munkáltató arra a vélelemre alapítva alkalmaz határozott időre egy vagy több munkavállalót, hogy a jövőben egyes személyek nem fognak majd munkát végezni, ezáltal a helyettesítés szükséges lesz. Az alperes a határozott idejű munkaviszony létesítésére vonatkozó jogát rendeltetésellenesen gyakorolta, a felperes munkaviszonyát határozatlan idejűnek kell tekinteni (EBH 2002.680.).

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. február 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem