×

Túlképzés a HR-szakmában

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. május 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 63. számában (2003. május 15.)
Az egyetemeken és a főiskolákon – graduális és posztgraduális képzés keretében – több száz, humánerőforrás-gazdálkodással foglalkozó szakembert képeznek szerte az országban. Az állami finanszírozású és a költségtérítéses szakok egyaránt népszerűek a fiatalok körében. Bár a végzősök többsége talál magának állást, már érzékelhető a HR-szakemberek túlkínálata.

A valamilyen végzettséggel, felsőfokú diplomával már rendelkezők számára vagy a költségtérítéses posztgraduális oktatási formák, vagy az üzleti, felsőfokú szakvizsgát adó tanfolyamok kínálkoznak a HR-képzésben. Ez utóbbiak díja (110-180 ezer forint közötti összeg egyetlen félévre) nem különbözik bármely felsőfokú oktatási intézmény egy-egy szemeszterének piaci árától.

Piaci igények

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmákat oktató cégek ugyancsak szerveznek HR-kurzusokat. Ám ezek gyakran nem akkreditáltatják e továbbképzési formákat. Ez esetben a gyakorló HR-es – ha a gazdasági és az üzleti élet által elismert képesítéshez akar jutni – kénytelen beiratkozni egy főiskola, egyetem esti vagy levelező tagozatára.

Dr. Fekete Iván, a Miskolci Egyetem humán erőforrás tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: általában jellemző, hogy az államilag támogatott oktatásban visszafogottabb a jelentkezési és a fogadási készség, mint a költségtérítéses, a piaci igényekre gyorsabban reagáló képzési formákban. Ez a trend figyelhető meg a Miskolci Egyetemen is, ahol a HR-szakembereket posztgraduális formában képezik a humánerőforrás tanszéken. 1996 és 2000 között az egyetemi szintű közgazdászképzésben hatvanan kaptak HR-szakirányú oklevelet. Főbb tantárgyaik között szerepelt például a munkaerő-piaci marketing, a humánerőforrás-menedzsment vagy az interkulturális kommunikáció.

A humánmenedzsment szakon egyetemi és főiskolai diplomával lehet továbbtanulni. A képzés nyitott a jogi, a közgazdasági, a mérnöki, az orvosi, az egészségügyi, a bölcsész, a tanári oklevéllel rendelkezők előtt.

Erősödő presztízs

Az egyetem kutatói régóta tudják, hogy az üzleti teljesítmények növelésében meghatározó szerep hárul az emberi erőforrásra, hiszen a tárgyi-technológiai és a pénzügyi eszközök sikeres felhasználása is a humán tényezőkön múlik. A gazdaságilag fejlett országokban ezt már korábban is felismerték, Magyarországon azonban csak a kilencvenes évek közepére tehető, amikor a HRM – az adminisztratív szerepkört túllépve – az emberközpontú stratégiai vezetés egyik legfontosabb eszközévé és segítőjévé vált. Ekkor a képzés is megváltozott, s a vállalati igények beépültek a tantárgyi tematikába.

Fekete Iván véleménye szerint a HR-es ismeretek közép- és felső szintű OKJ-s oktatása terén már túlképzés mutatkozik, de az egyetemi és a főiskolai szintű graduális és posztgraduális képzés is egyre népszerűbb. Divatos és igen fontos szakmáról van szó, amelynek az igazi presztízse most van kialakulóban. Ez a folyamat akkor gyorsul majd fel, ha az emberi erőforrás ára megközelíti az általa termelt "hozzáadott értéket". Amikor majd az emberi tőkébe történő beruházás éppen olyan fontos lesz, mint a technikai-technológiai befektetés.

Kevés az álláshely

Dr. Kővári György, a Zsigmond Király Főiskola főigazgató-helyettese, a Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézet igazgatója kifejtette: jelenleg a HR-szakmában létesülő vagy megüresedő álláshelyek száma kevesebb, mint amennyi diplomás kikerül a munkaerőpiacra. Ez azonban színvonalas képzés esetében azért nem jelent problémát, mert a minőségi tudás az üzleti életben és a közszolgálatban is jól kamatoztatható.

A Zsigmond Király Főiskolán elsősorban arra törekszenek, hogy megbízható társadalomtudományi, módszertani és közgazdasági alapozást kapjanak a hallgatók, illetve nemzetközi színvonalú üzleti ismeretekkel és tárgyalóképes nyelvtudással rendelkezzenek.

Kérdés, vajon a felsőoktatási intézmény mennyire készíti fel a leendő HR-eseket az üzleti életre? Nos, Kővári György véleménye szerint e tekintetben még tetten érhetők szemléleti zavarok. Gyakran találkozni például azzal a helytelen nézettel, miszerint a HR-es kolléga amolyan gyámolító, szociális munkás. Ez természetesen nem így van. A HR-es szakemberek munkájának lényege az emberi erőforrások hatékony, a vállalati stratégiához illeszkedő működésének segítése.

Szakmai kultúra

A vállalat számára nyilvánvalóan az a legfőbb szempont, hogy a munkatársak milyen hozzáadott értékkel járulnak hozzá a cég fejlődéséhez, illetve az emberi tőkébe invesztált források miként térülnek meg.

Ahhoz, hogy a HR-esek megfelelő – az általuk gondozott erőforrás jelentőségéhez mérhető – súlyt képviseljenek a vállalat felső vezetésében, és egyenrangú félként vegyenek részt az erőforrások elosztásáért folytatott küzdelemben, törekvéseiket az üzleti élet nyelvén kell megfogalmazniuk.

Meggyőzően kell érvelniük például az ügyben, hogy – mondjuk egy új gépsor beállítása helyett – miért a toborzásra és a kiválasztásra, vagy éppen a képzésre kell költeni a pénzt. Ideális feltételek persze ritkán adódnak, azonban az elmúlt tíz év alatt immár Magyarországon is meghonosodott a korszerű HRM szakmai kultúrája.

A főiskolai képzésben – a szakképzés igényessége mellett – a szilárd közgazdasági és módszertani alapozásra s az informatikai és a nyelvi készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Korszerű informatikai ismeretek nélkül már ezen a szakterületen sem lehet boldogulni. Annál kevésbé, hiszen igen gyorsan fejlődnek a HR-funkciókat támogató szakértői rendszerek és a felhasználóbarát szoftverek.

Informatikai háttér

Fontos, hogy a diákok megértsék a HR stratégiai szerepét, illetőleg azt a belső tanácsadói, szolgáltatói funkcióját, amellyel a közvetlen munkahelyi vezetők támogathatók.

Az informatikai háttér kiaknázása pedig azért is fontos, hogy idő, energia és kellő szellemi kapacitás szabaduljon fel a stratégiai szerepvállalásra. Az alapozó informatikai ismereteket két félévben, 120 órában tanulják a hallgatók. Emellett három féléven át informatikai támogatással "kvantitatív technikák" című tantárgyat oktatnak, így a hallgatók a módszertani felkészítésük során nyomban látják, hogy az informatika milyen értékes támogatást nyújt számukra a matematika és a statisztika alkalmazásában.

A továbbiakban szakinformatikákat, ezen belül személyügyi informatikát is tanulnak, s megismerik a HR-funciókat támogató korszerű szoftverek felhasználását. A másik fő vonulat a közgazdasági alapozó képzés, amely négy félévben a mikroökonómiától a nemzetközi gazdaságtanig terjed. A Zsigmond Király Főiskola euroatlanti szellemben neveli leendő humánmenedzsereit. Az igazi cél az, hogy a fiatalok az Európai Unióhoz történő csatlakozás után boldoguljanak az európai munkaerőpiacon.

Az oktatási programnak ugyanakkor része a diákok szakmai gyakorlata is, amit vállalatoknál szerveznek – megfelelő konzulens közreműködésével. Mintegy tizenöt komolyabb cég jelezte, hogy szívesen fogadná a főiskola hallgatóit.

Belső Barnabás, a Knorr-Bremse Hungária Kft. HR-vezetője 12 szemeszteren keresztül oktatta a "személyügyi technikák" című tantárgyat a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Felnőtt Emberi Erőforrás Intézetében egyetemi és főiskolai hallgatóknak. Jelenleg a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola óraadó tanára, stratégiai menedzsmentet tanít.

Véleménye szerint a felsőoktatási intézmények és a különféle egyesületek által felkínált ismeretanyagok nagyon hasonlítanak egymásra. A korábbi évekhez viszonyítva azonban nagyobb lett a kínálat, s a HR-szakterületen lassan a túlképzés jelei mutatkoznak.

A végzős diákok – diplomával a kezükben – korántsem biztos, hogy a HR-szakmában helyezkednek el. Lehetséges, hogy csak valamely rokon szakmában kapnak állást, például marketingesként, piac- és közvélemény-kutatóként, esetleg kommunikációs szakemberként dolgoznak majd.

Belső Barnabás tanítványai között szép számmal akadnak olyanok, akik sikeres vállalati személyzeti vezetőkké váltak. A hallgatókról már a felsőfokú iskolában kiderül, milyen képességekkel rendelkeznek.

Kereseti viszonyok

A tapasztalatok szerint a diákok 10-15 százaléka rendelkezik a megfelelő pszichés képességekkel. Ezeknek a tanulóknak komoly esélyük van arra, hogy a szakmában elismertséget szerezzenek. A hallgatók további 40-45 százaléka azonban minimális esélyekkel indul a munkaerőpiacon. A megmaradó 30-40 százalék pedig a HR-es munkához hasonlatos szakmában helyezkedik el.

A különböző képzési helyek, oktatási intézmények megegyeznek abban, hogy diákjaikat igyekeznek megtanítani és felkészíteni például a toborzásra, a munkaerő-kiválasztás különböző technikáinak gyakorlására, illetve a tréningek megszervezésére. De a diákoknak azt is tudniuk kell, hogy miként lehet végrehajtani egy vállalati leépítést, vagy hogyan lehet motiválni a munkatársakat.

A kérdésre, hogy elegendőek-e a főiskolákon, egyetemeken megtanult elméleti ismeretek, Belső Barnabás kifejtette: mindenképpen előnyös, ha a szakmai gyakorlatot még a diplomamunka megírása előtt, vállalatnál szerzik meg a hallgatók. Ez lehetőséget teremt a javadalmazási és az előmeneteli viszonyok felmérésére is. A pályakezdők havi fizetése – általában – bruttó 150 ezer forint, de természetesen ettől eltérő összegek is előfordulnak.

Kelendő diploma

Csongrádi Erzsébet, az EastEuroCo Vezetési Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója kifejtette: a HR-szakmában megszerzett diploma rendkívül kelendő, érzékelhető, hogy növekszik a HR presztízse.

Ugyanakkor a különböző képzési formákban megszerzett diplomák nem egyenértékűek. Ekképpen csalódás érheti a leendő HR-eseket, mert nem minden képzési forma ad elmélyült tudást e tevékenységhez.

A fejvadászcég gyakran közvetít olyan pályázókat, akik a Budapesti Közgazdasági vagy a Műegyetem posztgraduális képzésén vettek részt. Bebizonyosodott, hogy az ezen intézményekben megszerzett tudás bármilyen típusú vállalatnál jól kamatoztatható.

Speciális tudás

A tanácsadó szerint sajnálatos, hogy az ELTE keretei közt 2002 szeptemberében megszűnt a munkapszichológusi képzés, amelyre a HR területén szintén szükség lenne. Tény azonban: némelykor nagyobb eséllyel indulnak azok, akiknek jogi vagy műszaki végzettségük van. (Ez utóbbi a termelőcégek esetében határozott előny lehet.) Fontos lenne viszont, hogy az egyetemi és a főiskolai képzések során a gyakorlati szempontok erőteljesebben érvényesüljenek.

E munkaterületen ugyanis – a gazdasági problémák megértésén kívül – igen fontos a tájékozottság, a rátermettség, a széles látókör s az empatikus készség. A HR-es szakemberek ugyanis e képességek birtokában támogathatják hatékonyan a cég menedzsmentjének stratégiáját.

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy míg egyes cégek számára egyre fontosabb a nagy tudású, kvalifikált HR-szakemberek alkalmazása, addig mások kisebb hangsúlyt helyeznek a szervezet humánerőforrás-feladatainak elvégzésére. Általában a rosszabb helyzetben lévő vállalatoknál tapasztalható, hogy takarékossági szempontokból nem áldoznak eleget a HR-terület fejlesztésére. Ez természetesen tovább nehezíti a frissen végzettek pályakezdését.

Csongrádi Erzsébet szerint a HR területén is megfigyelhető az általános és a speciális tudással rendelkezők jelenléte. Például vannak, akik csak a munkaerő-toborzással, a kiválasztással vagy csak a tréningekkel, továbbképzésekkel, karrierfejlesztéssel foglalkoznak. Valamennyi tevékenységhez elengedhetetlen azonban az átfogó humánpolitikai tudás. Ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik azok iránt, akik a kompenzációs stratégia kidolgozásáért felelnek. Ők azok, akiknek mindenképpen közgazdasági diplomával kell rendelkezniük, jóllehet a HR területén is otthonosan mozognak.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. május 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem