×

Bérek és jövedelmek

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. augusztus 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 54. számában (2002. augusztus 15.)
A piacgazdaság kialakulása jelentős változásokat hozott a munkateljesítmények ösztönzésének gyakorlatában, aminek nyomán számos új módszer honosodott meg és terjedt el a munkáltatóknál. Bár napjainkban a jövedelmek többféle címen juthatnak el a foglalkoztatottakhoz, abban azonban továbbra sincs változás, hogy miközben a munkaadók sokallják a bérköltségeket, a dolgozók keveslik a fizetésüket.

A munka elismerésének számos formáját alkalmazhatja egy vállalat. Eszköze lehet a korszerű munkahely megteremtése – ahol mód nyílik az önmegvalósításra -, de megnyilvánulhat a vezetők és munkatársak együttműködő, bizalmi munkakapcsolatában. Mindez azonban elveszíti jelentőségét, ha alacsony a bér – állítják szakemberek. Ma ugyanis még mindig a kereset a legfőbb motivációs tényező Magyarországon; a munkásokat, hivatalnokokat az érdekli igazán, hogy mennyit visznek haza a borítékban. Vagy újabban: hogyan gyarapodik a folyószámla.

Évente felmérés készül

A versenyszférában foglalkoztatottak bérviszonyairól szólva Schődelné Engler Ágnes, a Foglalkoztatási Hivatal vezető főtanácsosa elmondta: a bér nagyságát számos tényező, például az iskolai végzettség, a nemzetgazdasági ágazat, a munkahely földrajzi elhelyezkedése, a cég nagysága, erőssége, az adott munkakör határozza meg.

A Foglalkoztatási Hivatal a köz- és a versenyszféra kereseteiről évente készít adatfelvételt, amelynek eredményeit az illetékes kormányzati szervek, valamint a társadalmi partnerek, a munkaadói és a munkavállalói oldal rendelkezésére bocsátja. A többi között a besorolás szerinti alapbérre, a különböző kereseti összetevőkre vonatkozó adatokat a – legalább 5 alkalmazottat foglalkoztató jogi személyiséggel bíró gazdálkodó szervezetektől – kis-, közepes és nagyvállalatoktól kérik be, s azok egységesen a május 31-ei állapotot tükrözik.

Országos arány

A májusi keresetek azonban nem minden ágazatra jellemzőek, a többi között a mezőgazdaság vagy a kampányjelleggel dolgozó cukoripar valós kereseteire sem lehet ezek alapján következtetni. Ezért az adatfelvételnél számba veszik az év folyamán kifizetett prémiumokat, jutalmakat, a 13. és a 14. havi fizetéseket, azaz: a nem havi rendszerességgel kifizetett keresetelemeket is, és az ezek időarányos részével megnövelt májusi keresetet tekintik becsült havi átlagkeresetnek.

Mindez azonban még mindig nem fedi le teljesen a versenyszféra alkalmazottainak tényleges munkajövedelmét, mert erre a munkahelyektől függően rárakódnak még a különböző térítések, például az étkezési hozzájárulás, a lakhatási támogatás – mondja a szakember. Az adatfelvételből nyert információk azonban alkalmasak arra, hogy hiteles képet adjanak egy-egy esztendő országos kereseti arányairól. Arról például, hogy érdemes-e tanulni Magyarországon. Természetesen érdemes. A 2001. évi adatfelvétel szerint ugyanis az egyetemi végzettségűek havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 300 ezer forintot, a főiskolákon szerzett tudást pedig átlagosan 210 ezer forinttal ismerik el. Az általános iskola nyolc osztálya megközelítően 70 ezer, a gimnáziumi érettségi 99 ezer forintot "ér".

Különösen felértékeli az oklevelekkel is dokumentált tudást, ha az összhangban áll a munkahelyi előmenetellel. A tavalyi adatfelvétel állománycsoportonkénti összesítéséből az derül ki, hogy a versenyszférában a szellemi foglalkozásúak 162 és fél ezer, míg a fizikaiak megközelítően 80 ezer forintot kerestek. A szakmunkások keresete 83 ezer, a mestereké 143 ezer forint volt, a vezető beosztású alkalmazottak 312 ezer, a termelésirányítók 154 és fél ezer forintot könyvelhettek el.

Közismert a földrajzi területenkénti nagy jövedelmi szóródás, és ezt a Foglalkoztatási Hivatal adatfelvétele ismételten igazolta. A dobogó legfelsőbb fokán álló Budapesten gyakorlatilag kétszer akkora volt az átlagkereset – 146 és fél ezer forint -, mint a sereghajtó megyékben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Nógrádban és Békésben, ahol ez a mérték valamivel a havi 77 ezer forint fölött mozgott. A nyugati, északnyugati területek, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Pest, Fejér megye 101-113 ezer forint körüli havi átlagkeresettel foglalták el a vezető helyeket. A területi különbségek kialakulásában természetesen az eltérő létszámösszetétel is szerepet játszik.

A munka becsülete

A fejlett piacgazdasági bérforma nem feltétlenül jár együtt a fejlett piacgazdasági bérrel – jegyzi meg Pongrácz László, a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem emberi erőforrások tanszékének docense. Ha egy cég valahol olcsóbban talál megfelelő munkaerőt magának, nem fog többet fizetni a szükségesnél. Többek között ezért térnek el a bérek Szabolcsban például a fővárositól, és hazánkban a németországitól. Ugyanakkor arra is van példa, hogy a legjobbak között lévő, vagy az élre törekvő vállalatok az átlagosnál jobban képzett, minőségi munkaerő megtartása érdekében hajlandóak a piaci béreknél többet fizetni. Erre is jó terep hazánk, a magyar munkaerőnek ugyanis – bármennyire is közhelyszerűen hangzik – becsülete van.

Az anyagi ösztönzés témakörének kutatója – aki az utóbbi években elsősorban a rendszerváltást követő hazai bérezés változásait követte figyelemmel – úgy véli: a hazai gyakorlat közelített a fejlett piacgazdaságokéhoz, és ma már a legkorszerűbb megoldások is megtalálhatók üzemeinkben.

A valaha mindenhatónak mondott teljesítménybérezés klasszikus formája ma már jobbára a múlté. Ritka az olyan üzem, ahol a teljesítmény, a megtermelt munkadarab mennyiségének változását automatikusan követi a bér változása. E módszer helyét átvették a különböző időbérformák, az órabér, a havibér, amelyek mögött ugyanúgy megvannak a teljesítménykövetelmények, mint a teljesítménybérezésnél, és amelyeket ugyancsak alapos felmérések után alakítottak ki a munkáltatók.

Változatos technikák

Az ösztönzési technikákban mind nagyobb a változatosság – mondja Pongrácz László. Visszaszorulóban van például az egyéni, és terjed a csoportelszámolás. Ez előnyösebb a munkaadónak, mert kevesebb az adminisztráció, és nő a teljesítmény, ugyanakkor nem hátrányos a munkavállalónak sem. A csoport tagjai ugyanis egyfajta munkamegosztást alakítanak ki maguk között, és mindegyikük azt a részfolyamatot végzi el, ami a leginkább "a kezére áll".

Sok helyütt a bérek egy részét a cég gazdasági eredményeitől függően fizetik ki, különböző mozgóbérrészeket: prémiumot, jutalmat, bónuszt, részvényt kapnak az alkalmazottak. A magukra "valamit adó" vállalatok immár nem bérjellegű juttatásokkal toldják meg a kereseteket: a legerősebb cégek úgynevezett kafetéria rendszerben kínálják alkalmazottaiknak a juttatásokat. Egyre gyarapodik azoknak a munkáltatóknak a száma is, ahol a bérezés alapjaként munkakör-értékelési rendszert dolgoznak ki, vagyis meghatározzák a különböző munkakörök egymáshoz való rangsorát. Figyelmet érdemelnek a teljesítményértékelési rendszerek is, mert az időbért alkalmazó, több ezer dolgozót foglalkoztató nagy cégeknek is fel kell mérniük időnként a teljesítményeket, és erre már nem alkalmasak a "kisipari" módszerek.

A nemzetközi vállalatok jellemzően az otthon kipróbált ösztönzési módszereiket hozzák magukkal – jegyzi meg a téma kutatója -, majd itt kisebb változtatásokkal működtetik azokat, hogy ne ütközzenek a magyarországi munkakultúrával. A multinacionális társaságok tehát gyorsabban meghonosítják nálunk a fejlett piacgazdasági formákat, mint a magyar tulajdonosok, bár ez utóbbiak sem csak a rendszerváltás és a privatizáció után ismerték meg ezeket. Legtöbbjüknek már korábban is voltak nemzetközi kapcsolataik, tanulmányozták a módszereket, sőt már a tervutasításos rendszer vége felé meghonosították egyiket-másikat.

Mérik a teljesítményt

Legyen azonban bármilyen széles és korszerű a hazai ösztönzés palettája, a magyar ember elsősorban és mindenekelőtt a fizetést becsüli igazán – hangsúlyozza a közgazdaság-tudományi egyetem oktatója. A magyar munkavállalók szerint a kereset a biztos, és a pótlékok is ahhoz kötődnek. A legfontosabb tehát az alapbér, vélekedik a hazai dolgozó, a mozgóbér pedig jobb, mint a természetbeni juttatás, mert szükség szerint váltható anyagi javakra. A nem anyagi ösztönzőket inkább a mienkénél gazdagabb országokban értékelik, noha megfigyelhető, hogy a fejlett államok szakszervezetei immár a több szabadidő követeléséért szólítják az utcára a munkásokat.

A Globus Konzervipari Rt. 500 fős budapesti gyárának jelenlegi bérezési gyakorlata szinte teljesen megfelel egy középüzem körülményeinek és a vele szemben támasztott teljesítménykövetelményeknek. Mint Balázs Ferenc gyárigazgató szavaiból kiderül, a képlet egyszerű és áttekinthető. A növényüzem és a húsüzem szak- és betanított munkásai – többnyire nők – időbérben, pontosabban: órabérben dolgoznak, noha bizonyos keret azt is lehetővé teszi, hogy a teljesítménytől függően prémiumot is kapjanak. Ennek nagysága nem mérhető az alapbérhez, de ösztönző hatása mégis jelentős. Ezt a pluszjuttatást Balázs Ferenc javaslatára az év elején vezették be, és érvényét a két termelőüzemen kívül az őket kiszolgáló szervezetek: a készáruraktár, a karbantartás, az anyagraktár dolgozóira is kiterjesztették, hiszen a termelőüzemek teljesítménye e részlegek munkájától is függ.

Valójában a műszakteljesítmények elismeréséről van szó – magyarázza az igazgató. Ha az adott gépsorra és termékre meghatározott normakövetelményeket elérik a dolgozók, akkor bizonyos összegű teljesítményprémium jár nekik. Minden egyes műszak termelését mérik, a hónap végén összesítik, és ezek ismeretében az üzemvezetők a rendelkezésükre bocsátott keretösszeget a saját felelősségükre osztják szét.

Differenciált jutalmazás

Tulajdonképpen nincs nehéz dolguk – véli Balázs Ferenc, mert személyesen ismernek mindenkit, s a teljesítményekkel is tisztában vannak. Ekképpen módjuk van a differenciálásra, és élnek is e lehetőséggel. Így egyesek több, mások kevesebb prémiumban részesülnek, és akadnak munkások, akik csak az órabért kapják meg.

A Globus budapesti gyárában az alapbér tehát az órabérből és a teljesítményprémiumból adódik össze. Erre jönnek a pótlékok, például a délutános és éjszakai műszakpótlék. De félévente bizonyos nagyságú mozgóbér is kiosztható, ami a kiemelkedő teljesítmények elismerését szolgálja. A béren kívüli juttatás azonban – gyakorlatilag – a karácsonyi vásárlási utalványra szorítkozik.

Ami a budapesti gyár bérszínvonalát illeti, az igazgató kitérő választ ad. Mint mondja: a dolgozók soha, sehol nem elégedettek a fizetésükkel, tekintve azonban, hogy a budapesti konzervgyárnak gyakorlatilag nincs munkaerő-gondja, ez egyszersmind azt is jelzi, hogy ez a mutató – a hasonló típusú cégekéhez viszonyítva – megfelelő.

Munkaerő-piaci hatások

Fluktuáció persze van, aminek oka lehet a munka és a bér aránytalansága is. A probléma azonban mégsem ilyen egyszerű. A növényüzemből ugyanis alig mennek el emberek, inkább a húsüzemben tapasztalható munkaerőmozgás. Elsősorban a betanított segédmunkások keresnek maguknak új munkahelyet, a jelek szerint azért, mert valóban nehezek a munkakörülmények.

A Globus-csoport budapesti gyárában a munkaerőpiac határozza meg a bérek nagyságát. Az igazgató úgy látja: a bérpolitika eddig szinkronban volt a piaci tendenciákkal. Mint minden fejlődő cégnek, a Globusnak is folyamatosan törekednie kell a hatékonyság növelésére. Ez szükségessé teszi a dolgozók minőségi cseréjét is, ami az adott pozícióban elkerülhetetlenül bérköltség-növekedést okoz. A hatékonyság növekedése azonban – összességében – a fajlagos bérköltségek csökkenését kell, hogy eredményezze.

Az ösztönzés nemzetközileg is figyelemre méltó, legkorszerűbb módszereit alkalmazza a több mint 10 ezer dolgozót foglalkoztató Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. is, amelynek gyakorlatát egy szakkönyv is közzé teszi. A Bérezés – Ösztönzés című, közgazdászok és munkaügyi szakemberek tanulmányait egységbe foglaló kötetben olvasható: "Már a rendszerváltozást megelőző utolsó években több cég elkezdte a számára megfelelőbb munkakör-értékelési rendszer kialakítását. Az egyik ilyen kezdeményező a Mol Rt. elődje, az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt volt, amely – jóllehet nagyon széles körű és sokféle ágazatot érintő tevékenységet folytatott – képes volt egy 10-15 fokozatból álló, valamennyi nála előforduló munkakör besorolására alkalmas munkakör-értékelési rendszert kidolgozni és bevezetni."

Kafetéria rendszer

Széki Zsuzsa, a topvállalat kompenzációs vezetője maga is úgy ítéli meg, hogy az elmúlt évek során valóban eredményes kompenzációs politikát sikerült a cégnél kialakítani, amihez segítséget nyújtottak az amerikai világcég magyarországi irodája, a Hay Goup Menedzsment Tanácsadók Kft. szakembereinek munkakör-értékelési tapasztalatai is. A Mol kompenzációs politikája a bér és a bérjellegű juttatásokra, a mindenki számára kötelezően adandó béren kívüli tételekre, például az étkezési hozzájárulásra, az életbiztosításra, valamint a választható béren kívüli juttatások kínálatára terjed ki. Ez utóbbiak a mostanában divatos kifejezéssel élve kafetéria rendszerben állnak az alkalmazottak rendelkezésére.

A Molnál a személyi alapbérre fokuszáló bérgazdálkodást folytatnak, ami azt jelenti, hogy a bérezés központjában a személyi alapbér áll. Ez magában foglalja a rendes havi, továbbá a 13. és a 14. havi fizetést, ami júniusban szabadságpénzként, decemberben karácsonyi járandóságként "kerül a borítékba". És van még egy plusz havi juttatásuk, amit teljesítményarányosan fizetnek ki a munkavállalóknak. Mindezeken kívül csak a törvényben rögzített pótlékokat alkalmazzák.

Közelebb visz a Mol kompenzációs rendszerének megértéséhez az alapbér elemzése. Ezt ugyanis két tényező határozza meg. Egyik a dolgozó által betöltött munkakör értéke – amit a munkaköri leírásban rögzítenek -, a másik a teljesítmény. A besorolási kategóriák mindegyikéhez meghatároznak egy nem csekély minimális bért, amelyet akár 40 százalékkal is meghaladhat egy-egy alkalmazott tényleges bére. Tehát – fűzi hozzá magyarázatként a kompenzációs vezető – ha egy munkahelyi vezető felvesz egy munkatársat, akkor a minimum plusz 40 százalék között állapíthatja meg a bérét. Egyfajta elismerést önmagában már ez is tükröz, de a valós produkciót az éves teljesítményértékeléseknél és egyben a bérfejlesztéseknél ismerik el.

Tapasztalatcserék

Gyakran jönnek az ország különböző vállalataitól humánpolitikai szakemberek tanulmányozni az olajcég béren kívüli juttatási rendszerét, ami a régi "jóléti és szociális juttatások" alaposan korszerűsített változata. A kafetéria, a választható juttatási rendszer a nyugdíjpénztárak megalakulásának idejére nyúlik vissza. Mint Széki Zsuzsa szavaiból kiderül, a Mol vezetői úgy gondolták, befizetik dolgozóikat valamelyik pénztárba, lesz helye majd a plusznyugdíjnak, ha eljön az ideje. Csakhogy erre a fiatalabbak nem hajlottak. Nem mindenki körében aratott osztatlan sikert a magasabb szintű egészségügyi ellátás vagy a sportolás támogatása sem. Ezért a Mol vezetői egy "kalapba" helyezték a béren kívüli juttatásokra fordított és fordítható összes pénzt, elosztották a munkavállalók számával, majd az így megkapott évi és fejenkénti több százezer forintos keretösszeget papíron odaadták mindenkinek, és hozzá egy kínálati listát is mellékeltek a választható juttatásokról. Nyugdíjpénztár, étkezési utalvány, lakáskölcsön, lakástakarék-gyűjtési lehetőség, albérleti hozzájárulás, egészségpénztár, üdülési csekk, sportolási lehetőség és hasonlók szerepelnek az "étlapon".

Mindez előnyös a munkavállalónak, mert nem biztos, hogy mindezekre a béréből költene, és előnyös a munkaadónak is, mert a juttatásokat az állam járulék- és adókedvezményekkel támogatja. Ezt a rendszert ismerik, és nagyon szeretik a munkavállalók – nem utolsósorban a demokratizmusa miatt. Mert míg az alapbér számos tényező miatt differenciált, a béren kívüli juttatásból mindenki azonos értékben részesülhet.

Tanácsadói segítséggel

A Hay Group a világ egyik legnagyobb emberierőforrás-menedzsmenttel foglalkozó tanácsadó cége, magyarországi irodájuk a rendszerváltozást követően kezdte meg tevékenységét. Dr. Bábosik Mária, a kft. ügyvezető igazgatója emlékeztet arra, hogy munkakör-értékelési rendszerük – amely a világon számos nagyobb szervezet gyakorlatában fellelhető – fél évszázados nemzetközi tapasztatokon alapul. Az emberről, a teljesítményről és az emberierőforrás-stratégiáról szerzett legkorszerűbb ismereteik jó alapot adnak ahhoz, hogy közreműködhessenek elsősorban a közép- és nagyvállalatok hatékony ösztönzési stratégiájának a kialakításában.

Ezeknél a szervezeteknél már létezik olyan bérrendszer, amely a nagyszámú munkavállalót méltányosan és a piaci viszonyoknak megfelelően ösztönzi. Kérdésük rendszerint éppen az, hogy milyen korszerűbb teljesítményértékelési rendszert lehetne, kellene bevezetniük ahhoz, hogy alkalmazottaik hatékonyabban dolgozzanak, hogyan alakíthatnának a bérrendszeren ahhoz, hogy aki jobban teljesít, az nagyobb elismerésben is részesüljön. Ez nemcsak és nem is elsősorban a fizikai állománnyal kapcsolatban kérdés, hiszen számukra általában rendelkezésre áll a norma. Nem mondható azonban el ugyanez például azokról, akik megtervezik a fizikaiak munkáját, a technológiai folyamatokat, a logisztikai kiszolgálókra, azokról, akik értékesítik a termékeket, vagy például akik az egész vállalat pénzügyeit felügyelik. Az ő teljesítményüket is mérni kell valahogy, hiszen nyilván ezekben a munkakörökben is van, aki jobb eredményt ér el, és van, aki gyengébbet. Az egyéni hozzájárulást a vállalat sikeréhez minden munkakörben meg lehet jeleníteni, és a mind kiélezettebb piaci versenyben sürgető is a hiányok pótlása, a régi rendszerek korszerűsítése, s újak bevezetése.

A Hay egyik leghagyományosabb szolgáltatása az ösztönzés segítése. Ennek alapja a cég munkakör-értékelési módszertana és a hazai, valamint a nemzetközi bér- és juttatási adatbázisa. Az ügyvezető igazgató rámutat: nem kész recepteket adnak ügyfeleiknek, hanem a menedzsmenttel együtt keresik meg a legjobb bérezési megoldásokat. Csakhogy újra és újra szembetalálkoznak azzal az akadállyal, hogy a cégek jelentős része egy bizonyos bérszínvonalon felül már képtelen ösztönözni, és ez a bérszínvonal gyakran nem is túlzottan magas.

Természetesen számukra is lehet korszerűbb ösztönzési módszereket ajánlani, az adott keretek figyelembevételével – állítja a szakember. Nem mindegy például, hogy a bérkeretét egy adott vállalat milyen hatékonysággal használja fel, azokat hozza-e helyzetbe, akiken a cég teljesítménye nagyobb mértékben múlik. Mind általánosabb jelenség az egyenlősdi megszűnése, a differenciált ösztönzés, bár néhol még szubjektív alapon ismerik el a teljesítményt.

A pénz nem minden

Magyarországon kétségtelenül a bér a meghatározó – mondja a Hay Group ügyvezető igazgatója. Pénzzel azonban nem lehet minden gondot megoldani, nem lehet mindenkit motiválni. Már nem kevés munkahelyen gondolkodnak úgy: bár az alkalmazottak nagyobb hányadánál a teljesítményre közvetlenül nem hat a béren kívüli juttatás – például a vállalati nyugdíjbiztosítás, az egészségügyi hozzájárulás, a sportolási lehetőség, az iskoláztatási támogatás -, de hogy a cégnél jól érezzék magukat a munkatársak, adott esetben ne hagyják el a vállalatot, arra kiválóan megfelel. Tágabb értelemben pedig mindaz felhasználható, ami érzelmileg motiválhatja a dolgozókat, így például a kellemesebb munkakörülmények vagy akár a vezetés minősége.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. augusztus 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem