×

Szakmai útlevél

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. január 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 83. számában (2005. január 15.)
Bár a tervek szerint az első negyedév végéig bevezetik az uniós munkavállaláshoz szükséges, a végzettséget, illetve a szakképesítést igazoló Europass dokumentumot – s az idei végzősök már megkapják az ehhez kapcsolódó igazolásokat –, egyelőre sok részletkérdés tisztázatlan. Két dolog azonban bizonyos. Az egyik az Európai Unió azon szándéka, hogy a munkaerő-piaci mobilitást a szakmai tanulmányok dokumentálásával is ösztönözze. A másik pedig, hogy az Europasst -amely öt elemből fog állni – a szakmunkásoktól az egyetemi diplomásokig egységesen megkapják az iskolapadból kikerülő fiatalok.

Az Európai Unió már régóta törekszik arra, hogy minden lehetséges eszközzel elősegítse a munkaerő mozgását a tagállamok között, s felszámolja a mobilitás akadályait. Ezzel kapcsolatban 2003. december 17-én az Európai Bizottság javaslatot tett a korábbi lépések összehangolására, illetve egységes keretbe foglalására. E javaslathoz az Európa Tanács – amely a dokumentum bevezetéséről szóló rendelkezést 1998. december 21-ei határozatában kihirdette – és az Európa Parlament is megtette módosító indítványait, majd ezek alapján született meg az egységes javaslat, amit az uniós oktatási miniszterek is elfogadtak. A fordítás jelenleg zajlik, majd a javaslatot megtárgyalja, s várhatóan a jövő év elejéig elfogadja az Európai Parlament. Ezek után – a tervek szerint – ez év első negyedévétől bevezethető a "szakmai útlevél".

Kölcsönös előnyök

Az Europass dokumentum hosszadalmas egyeztetések eredményeként születhetett meg. Segítségével – szándék szerint – a munkaadók a korábbiaknál jóval részletesebb információkat kaphatnak a munkavállalásra jelentkezők szakmai ismereteiről, gyakorlati felkészültségéről. Az állást keresők esélyei pedig megnőnek azáltal, hogy a korábbinál hatékonyabban tudják tájékoztatni a cégeket arról: hol, mit tanultak, milyen szakmai tapasztalatot szereztek, milyen nyelvismerettel rendelkeznek.

Az Europass öt elemből áll majd. Ezek: az önéletrajz, a nyelvtanulási napló, a mobilitási igazolvány, az oklevélmelléklet és a bizonyítványkiegészítő. Ezen igazolások valamilyen formában már eddig is léteztek, ám nem volt közöttük tartalmi összehangolás és nem volt egységesítés az Unión belül.

Az igazolások közül – mint Kerekes Gábor, az Oktatási Minisztérium által alapított Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. igazgatója elmondta – kettő olyan van, amelyet az érintett hallgató saját maga készít el. Az Europass önéletrajzot és az Europass nyelvtanulási naplót mindenki saját felelősségére tölti ki.

A másik három dokumentumot az oktatási intézmény bocsátja ki. Az oklevélmellékletet a felsőoktatási intézmény adja ki, s ez a diploma kiegészítéseként szolgál. Részletesen tartalmazza, hogy ki milyen tantárgyakat tanult, milyen képesítéseket szerzett tanulmányai során. ANemzeti Europass Központ feladata ez esetben az lesz, hogy az intézmények számára a megfelelő feltételeket biztosítsa. Az Europass oklevéllel kapcsolatban jó tudni, hogy hasonló korábban is létezett Európában, illetve még van ma is. A tartalom érdemben nem fog változni, valójában csak a formátumot egységesítik az országok között.

Egységes tartalom

A bizonyítványkiegészítő arról tájékoztat, hogy az adott országban az egyes szakképesítések milyen tényleges ismeretek megszerzésével járnak együtt, milyen tudásanyagot fednek. E dokumentumból kiderül, hogy például egy kőműves, egy fodrász milyen szakmai ismereteket szerzett magyarországi tanulmányai során. Ezt az igazolást az illetékes szakképző intézmény bocsátja ki, s mindenki megkapja, aki az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák valamelyikét elsajátította. Nem az egyénre szabott, sokkal inkább a szakmánkénti egységes tartalom lesz a jellemző. Ennek részleteit a Nemzeti Szakképzési Intézet dolgozza ki.

A mobilitási igazolvány kiállításához érvényes külföldi szakmai gyakorlat igazolására van szükség. Ennek feltétele, hogy a hallgató hivatalosan részt vegyen külföldi gyakorlaton. Ehhez az kell, hogy az oktatóintézmény – egyetem, főiskola – megállapodást kössön külföldi partnerével, s ennek keretében küldje hallgatóit a gyakorlatra. A megállapodásnak részét képezi az is, hogy az illető a gyakorlatot egy segítő közreműködésével végezze. Jelenleg egyébként ilyen dokumentum már létezik, amelyet Europass tréningnek hívnak, s 2004. október 1-jétől elérhető. Ez utóbbi a mobilitási igazolvány bevezetésével egy időben megszűnik.

Kerekes Gábor elmondta, terveik szerint a dokumentumok letölthetők lesznek az internetről, de papíralapú változatuk is lesz. Ezeket a hallgatók egy uniós mappába helyezhetik, amely így egységes egészet alkot.

Nemzeti központ

A dokumentumcsomag kialakítását követően a másik fontos feladat a Nemzeti Europass Központ felállítása. Az oktatási miniszter ezzel a munkával a szaktárca 100 százalékos tulajdonában lévő közhasznú társaságot, az Educatio Kht.-t bízta meg. E központ a kht.-hoz tartozó Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda részeként fog működni. Ez szakmailag indokolt, hiszen – fogalmazott Kerekes Gábor – feladataik hasonlóak, ekképpen a szakmai háttér adott. Némi létszámbővítéssel ellátható a feladat, amelynek nagyobb részét már ismerik a munkatársak.

A központra azonban többféle kötelezettség is hárul majd, amelyek időszakonként eltérőek lesznek. Az első hónapokban, években a kommunikációs munka kerül előtérbe, illetve fontos a dokumentumok elkészíttetése, folyamatos beszerzése, a szükséges számítástechnikai háttér kialakítása és működtetése. Szintén fontos lesz a többi uniós ország nemzeti központjaival való kapcsolattartás. Az EU a központok működését – minden tagországban – a költségek 50 százalékával támogatja.

Az Europass dokumentumcsomag főként a most diplomázók számára jelent segítséget, hiszen a végzős fiatalok már automatikusan megkapják a nekik járó papírokat. A korábban végzettek – diplomások, illetve szakképesítéssel rendelkezők – az önéletrajzot és a nyelvismeretről szóló igazolást az EU-szabvány szerint természetesen kitölthetik, hiszen ez segítséget nyújthat itthoni és külföldi álláskeresésük során. Ám mobilitási igazolványt már nem kaphatnak, mert az elvárt szakmai gyakorlaton nem tudnak részt venni. Hasonlóképpen a bizonyítványkiegészítőt és az oklevélmellékletet – mely dokumentumokat a szakképző, illetve a felsőoktatási intézmények adják ki – sem biztos, hogy visszamenőlegesen meg tudják szerezni. Erre ugyanis nem lesz kötelezettségük az érintett iskoláknak, jóllehet saját döntésük szerint, kérésre megtehetik.

Segítség a döntéshez

A dokumentumokat bármely uniós nyelven ki lehet állítani, azonban célszerű annak a nyelvnek a használata, amely a majdani munkavállalás területén érvényes. Igaz, ennek jelenleg Magyarországon vannak technikai nehézségei, hiszen nálunk – hivatalosan – minden ilyen jellegű iratot magyarul és angolul készítenek el. Elképzelések szerint a jövőben megteremtik annaklehetőségét, hogy németül és franciául is elkészülhessenek a dokumentumok.

A munkaadók számára nagyon fontos az Europassban megjelenő egységesítési törekvés – fogalmazta meg a munkaadók álláspontját Csányi Lászlóné, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) képzési és kutatási igazgatója. Reményeik szerint ez mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat segíti majd abban, hogy itthon és külföldön egyaránt megalapozottabb döntéseket hozzanak, amikor felvesznek valakit, vagy amikor elhelyezkedni kívánnak valahol. Ezért az MGYOSZ az Europass mielőbbi bevezetésének a híve.

Felvetődött a kérdés Brüsszelben is, hogy érdemes-e, illetve lehet-e a dokumentumokat hamisítani. Szakemberek ezzel kapcsolatban úgy foglaltak állást, hogy mivel e papíroknak nincs jogi tartalma és jogi következménye, ettől nem kell tartani. Ugyanakkor a hamisításnak lehet informális következménye. Ezért az Oktatási Minisztérium olyan informatikai rendszer kifejlesztésére törekszik, amely lehetővé teszi a Magyarországról származó dokumentumok valódiságának ellenőrzését.

Az Europass dokumentumcsomag jellemzői

Europass önéletrajz és nyelvtanulási napló

– egységes formátum és tartalom az EU-ban

– az állampolgár tölti ki saját felelősségére

– a Nemzeti Europass Központ megadja a dokumentum kereteit

Europass oklevélmelléklet

– egységes formátum és tartalom az EU-ban

– a felsőoktatási intézmény tölti ki és adja ki

Europass bizonyítványkiegészítő

– egységes formátum és tartalom az EU-ban

– nem tartalmaz személyre szabott információt

– a szakképző intézmény tölti ki és adja ki

Europass mobility

– egységes formátum és tartalom az EU-ban

– a küldő és a fogadó intézmény tölti ki

– a küldő intézmény adja k

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. január 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem