×

Munkában a grafológusok

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. szeptember 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 67. számában (2003. szeptember 15.)
A humánerőforrás-gazdálkodásban egyre nagyobb teret nyer a grafológia alkalmazása. Szaporodik azoknak a cégeknek a száma, amelyek ezt a szolgáltatást is igénybe veszik, mielőtt döntenek arról, alkalmazzák-e a jelentkező új munkatársat. Az íráselemzés ugyanis lehetővé teszi, hogy segítségével erősítse vagy éppen gyengítse a személyes interjúk eredményét.

A munkaadók részéről a nyolcvanas évek közepe óta van arra igény, hogy leendő munkatársaik kiválasztásánál igénybe vegyék a grafológia tudományának segítségét is – mondta el dr. Szöllőssy-Csoma Enikő, a Grafológiai Intézet szakértője. Akkor elsősorban a betelepült multinacionális cégek jelentkeztek, amelyek HR-munkatársai egyszerűen "átültették" a magyar gyakorlatba a külföldön már megszokott kiválasztási stratégiát.

Az eltelt évek során a magyar munkaadók is felismerték a grafológiai vizsgálat előnyeit, és elsősorban a középvállalkozások szívesen alkalmazzák is – főként azok, amelyek nem állnak kapcsolatban fejvadászcégekkel. Különösen fontosnak tartják a vezetők akkor elvégeztetni ezt a vizsgálatot, amikor csapatmunkára keresnek alkalmazottakat. Hiszen nem mindegy, hogy a kiválasztottak a későbbiekben tudnak-e együtt dolgozni, vagy belső feszültségek hátráltatják a feladatok elvégzését.

Az íráselemző felelőssége

A szakértő elmondta azt is, hogy az intézet csakis olyan szakembereket alkalmaz, akikben erős a felelősségtudat, képesek önálló értékelemzés elkészítésére, s ismerik az élet különböző területeit.

A grafológiát mint tudományt sokáig nem ismerték el Magyarországon, sőt, afféle gyanús tevékenységként ítélték meg, amelyet tiltani kell. Alig húsz éve, hogy ismét teret nyert ez a tudomány, és egyre erősebb állásokat épít ki. A grafológus jogállása azonban még mindig ingatag: igaz, hogy már öt éve várakozik az a beadvány, amely törvényes álláspontot követel e tudomány művelőire, azaz egyelőre szabályozatlan területen tevékenykednek a grafológusok. Minősítésüket ez idő szerint a képzést is felvállaló Grafológiai Intézet szigorú szabályai szerint végzik. Azaz a hat féléves oktatási kurzus után magánoklevelet adhatnak ki csupán. Állami oklevelet az úgynevezett grafológiai szakasszisztens kaphat, és egyes minisztériumok is elismerik a szakértői szintet – az igazságügy például 1993 óta, az egészségügyi tárca pedig módot ad arra, hogy az érdeklődők a Semmelweis Egyetem keretében elvégezhessék a pszichológusdiploma megszerzése után azt a szaktanfolyamot, amely klinikai írásszakértőkké minősíti őket.

Bonyolult eljárás

A munkaadó írásban is kérheti a kiválasztott személy íráselemzését, de a leghelyesebb, ha személyesen is felkeresi a szakértőt, és megbeszélik, milyen elvárásai vannak a leendő munkáltatónak az alkalmazottal szemben. Sok fals elképzelés előzhető meg ezzel. Előfordult például, hogy egy cég előrelátóan vezetőhelyettest keresett, a nyugdíjhoz közeledő igazgató mellé. Az íráselemzés azt bizonyította, hogy a kiválasztott személy alkalmas a feladatra, személyiségjegyei mind ezt támasztották alá, mégsem nyert felvételt. Az igazgató ugyanis úgy gondolta, a szakvélemény túlságosan is jó, és ha felveszik a jelöltet, az ő pozíciója hamarabb inoghat meg, mint hogy elérné a nyugdíjkorhatárt.

Az íráselemzésnek sok előnye van. Egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a szolgáltatás megfizethető áron érhető el. Az elemzés elkészítéséhez nem szükséges a kiválasztott jelenléte, csupán írását kell a szakértő rendelkezésére bocsátani. Ez egy egész oldalas kézírásos irat, amelyen az aláírásnak is szerepelnie kell. (És természetesen a célszemély hozzájárulását is mellékelni kell, amelyben beleegyezik abba, hogy munkavállalás céljából írását elemezhessék!) Általában azt kérik, hogy a jelölt szabadon válassza ki, amit leír, de kerülje az önéletrajzi formát, és ne másoljon le verseket. A minta legyen olyan, mint egy levél, például, tartalma csaponghat a témák körül.

Az íráselemzés lényegében egzakt eredményt mutat fel – azaz, nem lehet "becsapni" a grafológust. Voltak erre kísérletek, amelyek sorra-rendre megbuktak. Előfordult például, hogy egy műszaki vezetőnek jelentkező férfiú úgy gondolta, hogy az írása túlságosan csúnya, és ez rossz fényt vethet rá, ezért megkérte híresen szép kézírásáról is ismert barátnőjét, hogy írná le a beadandó minta szövegét. Az elemzés megszületett, és ez egyáltalán nem erősítette a leendő munkavállaló pozícióját, hiszen arról szólt, hogy az írás "tulajdonosa" nőies, humán beállítottságú, nem ért a műszaki dolgokhoz. Töredelmes vallomásra volt szükség, hogy egy újabb – ezúttal már saját kézírásos mintát – adhasson be az állás elnyeréséhez.

S miért is nem lehet becsapni a grafológust? Nos, főként azért, mert az emberi figyelem egyszerre 7 plusz-mínusz 2 egységre terjed ki – mondja a grafológus szakértő. A grafológia viszont 150 jegyet vizsgál, és nincs olyan ember, aki az egyoldalas minta során folyamatosan kontrollálni tudja írását, arról nem is beszélve, hogy laikusként nem is tudja, hogy milyen jegyek alapján ítéltetik meg. Téveszme az, hogy a grafológus "csak ránéz" az írásra, és máris mindent tud annak készítőjéről. Hosszadalmas és bonyolult eljárásokkal készül az elemzés, amelyet általában két, de esetenként akár több szakember készít el.

A személyiség vizsgálata

A grafológia csak egy módszer a sok közül a személyiség vizsgálatára. A munkaadó emellett élhet a pszichológiai tesztekkel is, de tetszés szerint el is hagyhatja ezeket. A cégek többsége megelégszik a személyes interjúval, amelyet kiegészít a grafológiai vizsgálattal, de – főként a magasabb vezetői posztra jelentkezők esetében – nem kerülik el a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot sem. Ez utóbbi azonban sok esetben nem hoz megbízható eredményt.

A kérdőíves pszichológiai tesztek megbízhatósága sok esetben kérdéses. A jelöltek ugyanis erősen manipulálni tudják a válaszokat annak érdekében, hogy jobb benyomást keltsenek. Előfordulhat azonban az is, hogy túlságosan idegesek, és ezért mutathat a teszt torz eredményt. A személyes beszélgetések során is érvényesül a manipulatív magatartás.

A kézíráselemzésnél mindezek nem befolyásolják sem a jelöltet, sem a szakértőt, a szakvélemény árnyaltabb és megbízhatóbb, mint a pszichológiai teszt végeredménye. Tehát akár kontrollként is működhet, erősítve, kiegészítve a pszichológiai vizsgálat eredményeit vagy éppen ellentmondva azoknak.

 

Új szolgáltatás

A Grafológiai Intézet új szolgáltatása a grafológia alkalmazása a szervezetfejlesztési folyamatokban, ami nagy lehetőséget jelent a vállalatvezetés gyakorlatában. A képzés során a cégvezetők, kereskedelmi igazgatók, HR-menedzserek számára mutatják be azoknak a módszereknek a sokszínűségét, amelyeket a grafológia tudománya nyújt a vállalati struktúrák helyes kialakításánál. A kurzus elvégzése után a résztvevők a kézírásos anyag birtokában képesek lesznek az alapvető írássajátosságok elemzésére, a személyiség domináns jellemzőinek gyors feltérképezésére. Ez a munkavállaló kiválasztása, vagy az előléptetési vagy éppen a leépítési folyamatokban jelent sok és fontos információt, és a szervezetfejlesztés hatékonyabbá válik.

Mit tudhat meg a munkaadó?

Sok mindent, de mégsem kerülhet az abszolút tudás birtokába az íráselemzés alapján. A szakvéleményt össze kell vetnie saját tapasztalataival, s időt kell adnia a munkavállalónak arra, hogy új környezetében teljesíthessen.

A megrendelő, amikor íráselemzést kér leendő munkatársáról, 65 szempont közül választhat.

Ennek főbb csoportjai: mentális képesség; közösséghez való viszony; munkavégzés jellemzői; érzelmi élet (szűk intervallumban, hiszen ez nem tartozik a HR szempontjából fontos információnak); erkölcs és szabálytisztelet; a jelölt önmagához való viszonya; vezetői képességek.

Amikor a munkaadó választ a feltárandó személyiségjegyek között, el kell döntenie előbb, milyen pozícióban szeretné a jelöltet alkalmazni, és ehhez kell igazítania igényeit.

Egy pénzügyi vezető alkalmasságához nem szükséges, hogy információkat kapjon a megrendelő a jelölt szexuális szokásairól, de ha például egy nevelőotthonba keresnek tanárt, akkor érdemes erre is kitérni.

Magyarországon egyelőre még nincs olyan jogszabály, amely előírná, miként dolgozzon a grafológus. Ezért a Magyar Írástanulmányi Társaság etikai kódexe érvényesül ezen a területen. Dr. Agárdi Tamás elnök szerint ez sokkal szigorúbb, mint az európai norma, éppen azért, mert nincs a háttérben érvényes törvény.

A grafológia alkalmazásának számos etikai és jogi vonatkozása van, ezért minden esetben előre meg kell állapodni a megbízás kereteiben, s ettől semmilyen formában nem szabad eltérni. Annak, akinek kézírását elemzik, aláírásával is bizonyítania kell hozzájárulását, s azt is, hogy milyen célra használják fel ezt.

Amennyiben fejvadászcégek rendelik meg az íráselemzést, ahhoz is hozzájárulást kell kérni, hogy ezt a későbbiekben csatolhassák a munkaadóknak küldött ajánlásokhoz.

Cégek és vélemények

A Toyota Mayer (Mikrosport Kft.) évek óta segítségül hívja a Grafológiai Intézet szolgáltatásait azért, hogy humánpolitikáját eredményesebbé tegye. Kovács József ügyvezető igazgató elmondta, hogy több területen vették igénybe a grafológusok szaktudását, hiszen ezáltal olyan információkat kaphattak, amelyek a kézíráselemzés módszerének alkalmazása nélkül nem vagy csak évek alatt derülhettek volna ki.

Elvégeztették a teljes körű átvilágítást, amely érintette a cégnél dolgozó valamennyi, ügyfelekkel kapcsolatot tartó munkatárs személyiségvizsgálatát. A feltártak alapján a cég struktúrájának átalakítására is sor került, amelynek során a legfőbb céljuk az volt, hogy minden dolgozó a személyiségének, motiváltságának megfelelő munkakörbe kerülhessen. Minden kiválasztási folyamatban igénybe veszik a grafológiai vizsgálatot, és a szakvélemény alapján döntenek az új dolgozó felvételéről. Az öt éve tartó kapcsolat a Grafológiai Intézettel felelősségtejes, az intézet mint teljes körű, humánpolitikai tanácsadó van jelen a márkakereskedés életében, így kommunikációs és csapatépítő tréning lebonyolításával is megbízták már a szakembereket.

A Gyermely Rt. nevében Tóth Béla beszélt arról, hogy miért is vették igénybe az íráselemzést a munkatársak kiválasztásában. Egy vállalatvezető feladata – mondta – a rendelkezésére álló erőforrások optimális kihasználása. Minden cég legfontosabb tőkéje maga az ember. A dolgozók alkotóképességében rejlő lehetőségeket csak úgy tudjuk kamatoztatni, ha megismerjük a munkatársak erősségeit, és tisztában vagyunk gyenge pontjaikkal is. Ehhez nyújtott pótolhatatlan segítséget és információkat a grafológiai szakvélemény.

A TIG Vállalkozásfejlesztési Rt. a pénzügyi tanácsadás területén tevékenykedik. László Tamásné vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az új munkatársak kiválasztásánál sokáig csak a szakmai követelményeket vették figyelembe. A gyakorlat viszont azt mutatta, hogy a sajátos emberi tulajdonságok lerontották az egyébként jól felkészült munkatárs használhatóságát. Ez volt az, ami továbblépésre késztette a céget, ami első körben a fejvadászok által elvégzett pszichológiai vizsgálatot jelentette, ám ez sem vezetett megfelelő eredményre. A vállalat szempontjából fontos tulajdonságok, mint például a kreativitás, az empátiás készség vagy a csapatban való jó együttműködés, a magabiztosság az interjúk alatt nem derültek ki megbízhatóan. Ezért 1999-től folyamatosan igénybe veszik a Grafológiai Intézet szolgáltatását, hogy az általuk megadott szempontok alapján készítse el a jelöltek íráselemzését. S ez a stratégia bevált. Előfordult olyan eset is, amikor olyan munkatárs felvétele mellett döntöttek, akinek valamilyen gyenge pontjára ugyan felhívta az elemzés a figyelmet, de miután erre számíthattak, tudták azt is, hogy miként kezelhetik ezt. S volt példa arra is, hogy az interjú során szimpatikus jelöltet felvették annak ellenére, hogy a grafológiai szakvélemény nem találta alkalmasnak a tanácsadói munkára, és a későbbiek folyamán meg is kellett válniuk egymástól. Ezért ma már nem kísérleteznek azokkal, akikről az íráselemzés a pályára vonatkozóan negatív információkat közöl, még akkor sem, ha az illető szakmai felkészültsége amúgy kifogástalan. A vezérigazgató-helyettes leszögezte: az együttműködés a Grafológiai Intézettel sikeres, a szolgáltatás nélkülözhetetlen. Minimalizálja ugyanis a hibás döntéseket, a statisztika azt bizonyítja, hogy az íráselemzési szakvélemény nélkül az új munkatársak 30-40 százaléka hosszú távon nem válna be.

A Dunapack Papír és Csomagolóanyag Rt. értékesítési igazgatója, Hopka Imre arról számolt be, hogy 1993 óta veszik igénybe az íráselemzést az új munkatársak kiválasztásánál, s a személyzeti munka egyik fontos kiegészítőjének tartják ezt a szolgáltatást. Elsősorban a kulcsterületek munkatársainak kiválasztásánál alkalmazzák, de igénybe vették már vezetői asszisztens és kisvállalkozás ügyvezetői állás pályázóinak alkalmassági vizsgálata során is.

A formát és az előzetesen kiválasztható menüpontokat jónak és felhasználhatónak ítélték meg, hiszen megkímélte a céget a felesleges résztulajdonságok elemzésétől, csak az adott munkaterület szempontjából legfontosabb jellemzőkre kellett koncentrálniuk. A munkahelyi beilleszkedést követően pedig hasznos volt az utánkövetés rendszere, amely során a kiválasztott munkatársat jobban megismerve a Grafológiai Intézettel közösen értékelték a korábbi elemzést, és levonták a szükséges következtetéseket. A cég az íráselemzést a vállalati rendszer több területén használja, a vezetői döntéstámogatás fontos eszközeként.

Segíts magadon

A Grafológiai Intézetben sokféle kutatás is folyik, ezek között található az a projekt, amely a munkanélküliek önismeretét segíti elő az íráselemzéssel. Szakértője, dr. Siposné Gyebnár Éva szerint a piacgazdaság kialakulásával bárki belekerülhet ebbe az élethelyzetbe. A munkájukat elvesztők kilátástalannak érzik jövőjüket, önértékelésük sérül. Ennek az "összeomlásnak" a megelőzésében segíthet a grafológia – az egyén írásának elemzésével feltárhatók az értékek, amelyeket elnyom az új élethelyzet. Az elemzéssel ismét rávezethető az egyén arra, hogy erősödjön hasznosságtudata, és képes legyen személyiségének megfelelő téren akár váltani is. Sokan éppen az elemzés során döbbennek rá, mennyire nem ismerik önmagukat, s a pályaválasztás során sem tudták megfogalmazni, merre is szeretnének tartani. Éppen ezért nemcsak a munkanélküliség bekövetkezte után érdemes grafológushoz fordulni a magánszemélyeknek is, hanem már akkor kérhetik ezt a segítséget, amikor még csak tervezik jövőjüket

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. szeptember 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem