×

Bérek és teljesítmények

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. július 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 65. számában (2003. július 15.)
A vállalatok többsége az infláció és az egyéni teljesítmények alapján dönt a béremelésekről, míg a munkavállalók életkora és szolgálati éveik száma csekély jelentőséggel bír. A tapasztalatok tanúsága szerint ugyanakkor a fizetések rendezésekor hangsúlyos szerepet játszik a piaci nyomás. A cégek – általában – igyekeznek önálló jövedelempolitikai stratégiát kialakítani, s fontosnak tartják béreik versenyképességét. A munkáltatók egy része – a keresetemeléskor – figyelembe veszi az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlását.

A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. a jövedelmekről készített tanulmányában – amelynek adatgyűjtése tavaly szeptemberben zárult le – 189 vállalat béradatait elemezte – tudtuk meg Hettinger Tamás menedzsertől. A megkérdezett cégek közül 129 külföldi, 23 vegyes s 30 hazai tulajdonú. A vizsgált vállalatok tizenegy ágazatban tevékenykednek, többségük – szám szerint hatvanegy – az ipari termelőszférában működik. Noha a felmérésben szereplő cégek a béremelések eltérő formáit alkalmazták, a követendő elvek tekintetében az első két helyen az inflációt és a megélhetési költségeket ellensúlyozó, valamint az egyéni teljesítményen alapuló keresetrendezési szándék áll. Ugyanakkor háttérbe szorult az egyéni teljesítménytől nem függő, az életkorhoz, illetve a szolgálati évek számához köthető emelés.

Piaci verseny

A felmérés során az is kiderült, hogy a piaci nyomás szerepe megerősödött a korábbi évekhez képest. E tényező egyre meghatározóbb jelentősége a bérpiaci verseny kiéleződésére utal. Az egyéni teljesítmény azonban minden alkalmazotti kategóriában kulcsfontosságú paraméter a bérrendezések végrehajtásakor.

A vezetők és a felső vezetők javadalmazásakor természetesen kiemelten mérlegelik, hogy a vállalat, illetve az adott egység miként teljesített. A Hay Group korábbi felmérései azt mutatták, hogy a vezetői, felső vezetői munkakörökben a bérek meghatározásakor fontos szerepet játszott az anyavállalat véleménye. E tényező háttérbe szorulása viszont a cégek magyarországi vezetőségének önállósodását valószínűsíti.

A felmérésben részt vevő vállalatok huszonöt százaléka 12 havi fizetésnél többet nyújt évente alkalmazottainak. A leggyakrabban a fizikai dolgozók, illetve az irodai alkalmazottak körében figyelhetők meg a havi bér többszöröseként megjelenő, egyéni teljesítménytől független juttatások. A fizikai dolgozók harmada, míg a felső vezetők alig ötöde jogosult – fix bérként – tizenharmadik, tizennegyedik vagy tizenötödik havi munkabérre. A vezetők és a felső szintű irányítók körében viszont a teljesítményarányos bónusz kap hangsúlyosabb szerepet a javadalmazási csomagban. A vállalatok 27 százaléka fizet – a fix bérbe beépítve – az alapbéren és a 13., 14. havi kereseten felüli garantált bért. Idetartoznak a különféle – például nyelv-, regionális, csoportvezetői – pótlékok.

Önálló bérpolitika

A vállalatok háromnegyede jelezte, hogy hivatalosan kialakított bérpolitikával rendelkezik. Ennek lényege, hogy az egyes munkavállalói csoportok esetében meghatározzák a bérpolitika alapjait képező főbb tényezőket – mint például az alkalmasságot, az egyéni teljesítményt, a szakképzettséget, a külső versenyképességet, a munkakörben eltöltött időt -, s ezek között fontossági sorrendet állítanak fel. Továbbra is megfigyelhető az a tendencia, hogy a vállalatok nagy hangsúlyt helyeznek az egyéni teljesítményre. Ugyanakkor a külső versenyképesség szerepe – az elmúlt évekhez képest – minden munkavállalói csoport esetében fontosabbá vált.

A felmérésben szerepel az is, hogy a vállalaton belül az egyes munkavállalói csoportok tekintetében melyik bérpiacot veszik figyelembe referenciaként. A felső vezetőknél a közép- és nyugat-európai piacot a vizsgált vállalatok közel húsz százaléka használja referenciapiacként. Ez jókora előrelépés az elmúlt évi felméréshez képest, aminek lehetséges oka – Hettinger Tamás szerint – a felső vezetők nemzetközi karrierlehetőségeinek a bővülése.

A fizikai dolgozók körében – jellemzően – továbbra is a földrajzi régió szolgál referenciapiacként. Ez azt mutatja, hogy a vállalatok figyelembe veszik a munkavállalók korlátozott mozgási lehetőségét a munkaerőpiacon. A cégek sok esetben alkalmaznak speciális referenciacsoportokat is, amelyek legtöbbször a tevékenységi területnek megfelelő ágazatok vállalatai.

A felmérésben részt vevő munkáltatók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bizonyos típusú állások és iskolai végzettségek tekintetében hiányt tapasztal a munkaerőpiacon. Ezek sorában említhetők a mérnöki és az informatikai munkakörök, a műszaki tapasztalattal társuló értékesítési beosztások, illetve az olyan speciális szaktudást igénylő tevékenységek, mint például a CNC-gépkezelői, a villanyszerelői, a vegyésztechnikusi, a szerszámkészítői, a forgácsolói, a műszerész és a targoncavezetői.

Speciális ösztönzők

A cégek számos – munkakörönként változó – speciális ösztönzőt alkalmaznak a dolgozók megszerzéséért. Ezek közé tartozik például a lakástámogatás, a letelepedési segély, az ösztöndíjszerződés, a továbbtanulási és képzési lehetőségek biztosítása, a piacinál magasabb bérezés, illetve a gépkocsi magáncélú használatának az engedélyezése.

Az egyes tevékenységi körökben fellépő munkaerőhiány miatt nem meglepő, hogy a vállalatok 62 százalékánál bizonyos munkakörökben nehéz megtartani a munkavállalókat. A dolgozók távozásának egyik leggyakoribb indoka a kiélezett bérverseny, illetve a fejlettebb régiók, valamint Budapest magasabb bérszínvonala is. Nem véletlen, hogy a vállalatok többsége a dolgozók megtartása érdekében igyekszik kiemelt bérezést nyújtani, s korszerű juttatási csomagokat (gépkocsi, lakástámogatás, hitelek) összeállítani.

A vállalatok 60 százaléka ugyanakkor azt is jelezte, hogy bizonyos munkakörökben túlkínálat mutatkozik a piacon. A cégek túlnyomó többsége azonban (84 százalék) ebből nem kovácsol előnyt, azaz nem szorítja le a béreket. Túlkínálat tapasztalható egyes közgazdasági szakmákban, adminisztratív területeken, illetve a segéd- és a betanított munkások körében.

A vállalatok 45 százaléka számolt be arról, hogy alacsonyabb presztízsű munkakörökben túlképzett munkavállalót alkalmaz. Végül pedig a vállalatok 83 százaléka ad valamilyen változó javadalmazást alkalmazottainak.

Cafeteria-rendszer

A béremelés differenciálásakor a Hay értékelési szempontjait vették figyelembe a villamos szerelvények gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Kontavill Legrand Rt.-nél. Horváth István vezérigazgató érdeklődésünkre elmondta: január elsejétől 7,9 százalékos átlagos béremelést hajtottak végre a cégnél. A differenciálás alapján az emelés 0-15 százalék között mozgott.

A cégnél kombinált jövedelempolitikát igyekeznek megvalósítani, s új elemként bevezették az úgynevezett cafeteria-rendszert is. A béren kívüli juttatások keretében személyenként évi 110 ezer forintos összeget állapítottak meg, s a dolgozók maguk dönthetik el, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül mit választanak. A személyi jövedelemadó módosítása az alacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozóknak kedvezett, akiknek így a nettó keresete növekedett.

A szentesi cégnél a közép- és a felső vezetők körében mozgóbért alkalmaznak, a bónusz az első kategóriában az alapdíj húsz százaléka, az utóbbinál pedig a negyven százaléka. A vezérigazgató kiemelte: fontos szempontnak tartják, hogy béreik versenyképesek legyenek. Ennek vizsgálatakor szintén a Hay értékelési szempontjaira támaszkodnak.

A Jászberényi Aprítógépgyár Rt. vezérigazgatója, Beluzsár András elmondta: fontosnak tartja, hogy a teljesítmények és a bérek összhangban legyenek. Minthogy a korábbi években, a magyar gazdaságban ez nem mindig volt így, ezért ennek a gyakorlatnak igyekeznek érvényt szerezni a magyar magántulajdonban lévő társaságnál is.

Az OÉT ajánlása szerint

A jászberényi cég január elsejétől visszamenőleg ötszázalékos alapbéremelést hajtott végre. Noha a keresetemelés differenciált volt, az azonban mégsem fordult elő, hogy valaki teljesen kimaradt volna az emelésből. Mozgó bérként személyenként évi 50 ezer forintos keretet hagytak jóvá, ami a vezérigazgató szerint meglehetősen szűkös, de többre egyelőre nincs lehetőségük. Ugyanakkor a szakszervezettel megállapodtak abban is, hogy augusztusban felülvizsgálják a féléves teljesítményt, s ha lehetőség lesz rá, akkor az idén még egy emelésre sor kerülhet. Beluzsár András hozzátette: erre nem sok esélyt lát, hiszen a gépiparban még mindig tart a nyugat-európai recesszió. Mindent összevetve azonban tizenharmadik havi fizetés is lesz a cégnél. Tizenöt nap alapbér kifizetése garantált, ám az eredményektől függően ez még növekedhet.

A Betonút Építő és Szolgáltató Rt.-nél az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a béremelés mértékének meghatározásakor figyelembe veszik az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlását. Dunai György elnök-vezérigazgató elmondta: így volt ez az idén is, de amíg az elmúlt években a felső határhoz közelítettek, addig az idén 5-6 százalék körül állapodtak meg. A megemelt kereseteket április elsejétől kapják a dolgozók.

Minőségi mérce

A béremelés mértékének meghatározásakor nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy az idén romlottak az építőipari cégek piaci pozíciói. Dunai György hozzátette: személy szerint ő csak a vezetői gárda fizetését állapítja meg, a többiekét rábízza a helyi vezetőkre, akik jól ismerik az ott dolgozók munkáját. A nagyfokú differenciálásnak nem híve, úgy véli, hogy aki nem végzi el rendesen a munkáját, attól meg kell válnia a cégnek. Szakítottak azzal a hagyománnyal is, hogy automatikusan magasabb bérrel honorálják azok teljesítményét, akik már hosszabb időt eltöltöttek a pályán, illetve a cégnél. Az ugyanis nem korfüggő, hogy valaki milyen minőségű munkát végez. Természetesen a kereseteket is ennek megfelelően kell megállapítani.

Bodrogi József, a Halaspack Csomagolóanyag Bt. vezérigazgatója elmondta, hogy a béremelés mértékének megállapításakor – karöltve a tulajdonossal – a prognosztizált inflációt s a gazdasági kilátásokat is figyelembe vették. A korábbi évekhez hasonlóan a béremelést differenciáltan hajtották végre, átlagos mértéke pedig elérte a hét százalékot. Az elmúlt években a kiskunhalasi cégnél alkalmazott gyakorlat szerint előre meghatározták, hogy az adott százalékos mértékből mekkora legyen a garantált hányad. Az idén ettől eltértek, ugyanis a helyi vezetőknek nagyobb mozgásteret hagytak. Ennek ellenére az emelés aránya hasonló volt: öt százalékot mindenki megkapott. Ezenkívül éltek a lehetőséggel, s emelték a nyugdíjpénztári befizetést, a havi étkezési utalványok összegét négyezer forintra növelték, illetve a társaságnál 13. havi fizetés is van. A vezérigazgató leszögezte: ha a cégüknél, illetve az ágazatban tapasztalható béreket összehasonlítják az uniós átlaggal, akkor látható, hogy utóbbi négyszer-ötször magasabb, s nem valószínű, hogy az arány egyhamar változhat. Persze, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a munka hatékonyságát illetően a hazai cégek lemaradásban vannak. Ez utóbbi téren feltétlenül előbbre kell lépni.

Egyösszegű prémium

A Henkel Magyarország Kft.-nél az idén háromszázalékos reálbér-növekedést tűzték ki célul. Deák Ferenc vezérigazgató elmondta: a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a vezetőknek április elsejétől változtatták meg a besorolási béreiket, a többieknél pedig január elsejétől léptek életbe az új keresetek.

A munkaszerződésben az szerepel, hogy év közben akkor kell újabb béremelést végrehajtani, ha az infláció mértéke meghaladja a tíz százalékot. A cég vezetői szerint ennek a veszélye 2003-ban nem áll fenn.

Az előzetes prognózisok alapján a Henkelnél 4,9 százalékos inflációval számolnak az idén. A nem vezetői munkakörben dolgozóknál úgynevezett bónuszrendszert is alkalmaznak, az egyösszegű prémium kifizetése a Henkel Magyarország eredményétől függ. A vezetőknek is van mozgó bérük, amelyhez azonban hármas célkitűzést – a Henkel-csoport, illetve az itteni cég eredményét, valamint az egyéni feladatokat – kell teljesíteni.

A nagy cégek jobban fizetnek

A Magyarországon működő Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendszeresen felméri az itteni német érdekeltségű vállalatok helyzetét, egyebek között a bérekre vonatkozó információkat is. A legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy a német érdekeltségű magyarországi cégek országos átlagban háromszor annyit fizetnek alkalmazottaiknak, mint a hasonló területen működő magyar vállalatok. A megkérdezett cégek válaszaikban mintegy 1108 álláshely – amelyből 67 ügyvezetői, 218 alkalmazotti, 561 szakmunkás, illetve 262 alkalmazotti munkakör volt – adatait összegezték. Az ágazati hovatartozást tekintve meghatározó a gép-, a berendezés- és a járműgyártás, a nagy- és a kiskereskedelem, valamint a szolgáltatás. A regionális megoszlás alapján Budapest áll az első helyen, a megkérdezett vállalatok 48 százalékának a fővárosban található a székhelye.

A bérek esetében meghatározó a dolgozónak a vállalati hierarchiában elfoglalt helye, azonban a javadalmazásbeli különbségekre kihat a vállalat nagysága. Minél nagyobb a cég, annál magasabb az ott dolgozók bére. Ágazatonként viszont nincs döntő különbség. A javadalmazás alapja az éves átlagbér, de jellemző a mozgó bér, s a természetbeni juttatások is

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. július 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem