Üdülési csekkek

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 15.) vegye figyelembe!

Bevált a francia minta

Megjelent A Munkaadó Lapja 26. számában (2000. március 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
 

A két éve - francia mintára - bevezetett üdülésicsekk-rendszer az eddigi tapasztalatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A munkáltatók számára új, az eddigieknél kisebb költségekkel járó jutalmazási formát teremtett, miközben élénkíti a belföldi turizmust, így a központi büdzsé számára is többletbevételt és devizamegtakarítást eredményez.

 

Noha az eredetileg beterjesztett adó- és járuléktörvény-módosításokban nem szerepelt, a szakmai lobbi és a turizmus ügye iránt elkötelezett honatyák együttes fellépésének köszönhetően végül mégis bekerült a jogszabályba az üdülési csekkek adómentesen adható értékhatárának emelése. Ebben az esztendőben immár - a korábbi 10 ezerrel szemben - személyenként maximum 20 ezer forintnyi csekk adható ki szja- és járulékmentes természetbeni juttatásként a munkavállalóknak, munkatársaknak vagy akár üzleti partnereknek is.

Az állam ad és elvesz

Éles vitát váltott ki ugyanakkor a parlament idegenforgalmi bizottságában, hogy a személyenként adómentes határ felemelését követően a PM a költségvetési törvényben drasztikusan csökkenteni akarta az összesen kibocsátható csekkek értékhatárát: az 1999-es 2,5 milliárd forintról 1,5 milliárdra. A pénzügyi tárca ugyanis attól tartott: a cégek bér helyett adják a csekket, ami személyi jövedelemadó-kiesést okozhat. Végül győztek a turisztikai szakma érvei, miszerint azzal, hogy az üdülési csekk a mintegy 1000 belföldi elfogadóhelyen jelentős számlázott bevételi többletet eredményez, így a büdzsé számára is adóbevételeket jelent. A kibocsátható csekkek értékét erre az évre végül is 3,5 milliárd forintban maximálták. Hozzá kell tenni: többek - politikusok és szakmai képviselők - szerint semmi értelme nincs a rendszer fejlődését korlátozni, hiszen a büdzsé érdeke is a legális belföldi turizmus növekedése (így legjobb lenne, ha eltörölnék ezt a plafont).

Nem az üdülési csekkeké az első eset, amelyben azt tapasztaljuk, hogy amit az állam az egyik kezével ad, azt igyekszik a másikkal elvenni. Az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságában lefolytatott késhegyre menő, hoszszadalmas viták ellenére ugyanis, lényegesen csökkentették az inaktív rétegek részére kiadható üdülési céltámogatást. Így az idén a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány már nem 734, hanem mindössze 394 millió forint támogatást oszthat szét a nyugdíjasok, gyesen, gyeden lévő kismamák, diákok és más inaktív rétegek körében. Ez azt jelenti, hogy miközben a felső korlátot előnyösen megemelték, addig várhatóan felére csökken azok száma, akik állami támogatással juthatnak el valamely belföldi üdülőhelyre.

Munkáltatói előnyök

Az üdülési csekk a munkavállalók viszonylag olcsó jutalmazását teszi lehetővé, hiszen a kiadott csekk 50 százalékáig, de fejenként maximum 20 ezer forintig adó- és járulékmentes természetbeni juttatás. Ezt felismerve már a rendszer második évében - tehát tavaly - számos munkaadó, köztük multinacionális cégek is, beépítették e jutalmazási formát a béren kívüli juttatások rendszerébe. Az üdülési hozzájárulás különböző formáinak járulékos költségei összehasonlítását az alábbi táblázat mutatja be:

Üdülési csekk és más jutalmazási módok költségeinek összehasonlítása (Ft)
  Bérjellegű juttatás esetén Természetbeni juttatás esetén Üdülésicsekk-juttatás
munkavállaló részére családtag részére
1 fő alkalmazott részére nettó: 40 000 40 000 40 000 40 000
Dolgozót terhelő levonások:
Jövedelemadó (30%-os átlagos kulccsal számolva) 20 870      
Tb-járulék 11% 7 652      
Munkáltatói járulék 1,5% 1 043      
Munkáltatót terhelő költségek:
Természetbeni juttatás szja 44% - 17 600 8 800 8 800
Tb-járulék 33% 22 956 13 200 6 600 -
Tb-járulék 11% -   - 2 200
Munkaadói járulék 3% 2 087 1 200 600 -
Szakképzési hozzájárulás 1,5% 1 043   - -
Kezelési díj (csekknévérték 4,5%-a) -   2 000 2 000
Vállalatot terhelő összes ráfordítás 96 651 72 000 58 000 53 000

A céges vásárlások „rangsorát" a csekkeket forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) adatai szerint a részvénytársaságok vezetik, amelyek 1999-ben 452,6 millió forint értékű csekket vásároltak alkalmazottaiknak. (Üdülési csekket egyébként a jogszabály értelmében nemcsak alkalmazott, de bármely magyar állampolgár számára lehet vásárolni.) A kft.-k 147,2 millió, betéti társaságok 10,7 millió, egyéni vállalkozók 2,1 millió, költségvetési intézmények 72,9 millió, önkormányzatok 12,1 millió forint értékben vettek csekket az előző évben. (A NÜSZ összesen 2,1 milliárd forint értékben forgalmazott, a fennmaradó részt alapítványok, civil és érdekvédelmi szervezetek vásárolták meg.)

Úgy tűnik, hogy idén még többen élnek majd a lehetőséggel. Nyirádi Ágnes, a NÜSZ ügyvezető igazgatója elmondta: januári forgalmuk az egy évvel korábbinak közel tízszerese volt, a cégek mindennap milliós nagyságrendben rendeltek üdülési csekket.

A beváltás lehetőségei

Az üdülési csekk ma már több mint ezer belföldi szálláshelyen és utazási irodában váltható be. Az elfogadóhelyek között a legjobb szállodáktól a panziókon át a falusi vendégfogadókig a szálláshelyek szinte minden típusa megtalálható. A listát a NÜSZ minden évben nyomtatott formában is közzéteszi, de az interneten keresztül is hozzáférhető. Az új, bővített Csekk Évkönyv várhatóan az Utazás 2000 kiállításra jelenik majd meg - mondta el Nyirádi Ágnes.

Üdülési csekket a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. központjában, vagy a minden megyeszékhelyen (általában a városközpontokban) megtalálható ügyfélszolgálati irodákban lehet vásárolni, de a cégek, intézmények akár az interneten keresztül is rendelhetnek.

A NÜSZ honlapjának címe:

http://www.udulesicsekk.hu. A honlapon megtalálható a NÜSZ ügyfélszolgálati irodáinak címlistája, valamint a beváltóhelyek fényképes ismertetője is.

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.