Könyvek

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. november 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 11. számában (1998. november 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

Fejtörő pénzügyi kézikönyv

A piacgazdaságban rendkívül fontos szerepe van a pénzügyeknek, a pénzforgalomnak, a pénztulajdonosok közti pénzmozgásoknak, a vállalkozások pénzintézetekkel kialakított kapcsolatainak. Az e témakörbe tartozó ismeretek igen sokrétűek, szerteágazóak; magukban foglalják a pénz fogalmától, a pénzáramlásoktól kezdve a pénz időértékére, a váltókra, valutákra, értékpapírokra, az adókra stb. vonatkozó tudnivalókat. Ezekről a szakmai ismeretekről több könyvkiadó számos kiadványa jelent már meg, amelyek többnyire tankönyvszerűen írják le az egyes pénzügyi területek ismeretanyagát.

A PERFEKT Kiadó újszerűnek mondható megoldást választott ahhoz, hogy ezeknek a fontos pénzügyi ismereteknek az alkalmazásához és a már megszerzett tudás fejlesztéséhez, ellenőrzéséhez hasznos segítséget nyújtson. A szerzők a tudnivalók száraz leírása helyett gondolkodásra, fejtörésre késztető feladatokat állítottak össze a pénzügyek és a finanszírozás tárgyköréből.

A feladatok nem egyszerűek, megoldásukhoz alapos tudásra, gondolkodásra, az összefüggések felismerésére van szükség. A témakörök közt megtalálhatók a pénz fogalmára, fajtáira, a monetáris politikára, a pénzáramlások értékelésére, a pénzügyi intézményekre és szolgáltatásokra vonatkozó feladatok. Részletesen foglalkoznak a szerzők a váltóval, a faktoring- és lízingügyletekkel, a valutával és devizával, a nemzetközi gazdasági kapcsolatokból eredő elszámolásokkal. Áttekintik az értékpapírok árfolyam- és hozamszámításait, a pénzügyi piacok tőzsdeügyleteit, a vállalkozások tőkeszerkezetét és a vállalat értékét meghatározó tényezőket. Megismertetnek a beruházásokkal összefüggő tőkebefektetési számításokkal, a beruházás kockázatának elemzésével, továbbá az üzletfinanszírozási tevékenység stratégiájával, a havi likviditási és cash-flow terv készítésével, de foglalkoznak a vámokkal és illetékekkel kapcsolatos tudnivalókkal is. A mellékletek a kamat- és diszkonttáblázatot, az annuitástáblázatot és a leggyakoribb szakmai kifejezéseket s azok angol nyelvű rövidítését tartalmazzák.

A változatos feladatokat tartalmazó kérdések s azok megoldásai alkalmasak a pénzügyi felsőfokú oktatásban részt vevők, illetve az ott képzettek tudásának felmérésére. Ezen túlmenően az ezen a területen dolgozó szakemberek ismereteinek kiegészítését is szolgálják.

Dr. Tétényi Zoltán-dr. Gyulai László-Gyulaffy Béláné dr.: Pénzügyi, finanszírozási feladatcsoport ismereteinek alkalmazása.
PERFEKT Pénzügyi Szakoktató és Kiadó Rt. Bp. 1998. 774 oldal. 4368 Ft

Dr. Rubóczky István

Kézikönyv pénzügyeseknek

Ha valakinek két nap alatt kell az összes Magyarországon működő bank, pénzügyi intézmény termékkínálatából öszszeállítást készíteni, s ehhez mellékelni a központi telefonszámokat és címeket, az tudja igazán értékelni a TAS-11 Kft. kiadásában évek óta megjelenő Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach frissített kiadásait.

A kereskedelmi bankokkal és hitelintézetekkel kapcsolatos legújabb adatok, a külföldi bankok és nemzetközi pénzintézetekre vonatkozó legújabb információk mellett a hitelszövetkezetekkel kapcsolatos adatok, a lízingcégek, a biztosítótársaságok és a BÉT, illetve a BÁT és a brókercégek legfontosabb tájékoztató adatai szerepelnek a napokban a boltokba került legújabb, kilencedik kiadásban.

Nyugodtan állítható, hogy a háromkötetes munka minden gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó intézmény könyvespolcán jelen kell hogy legyen.

Az almanach szerkesztői nagyon gyakorlatias szempontok szerint követik a változásokat és állítják össze az anyagot. Ezt mutatja például a Pénzintézetekbe beolvasztásra került kereskedelmi bankok, hitelintézeti körből kilépő társaságok című fejezetcím. Lehet, hogy nyelvhelyességi szempontból joggal fanyaloghatunk a cím olvastán, azonban aki figyelemmel követi a bankszférában történő gyakori és állandó változást és mozgást, értékelni fogja, hogy ilyen könnyen jut az almanachban információhoz.

A kiadványban megtaláljuk az adott intézmény felsővezetőinek nevét, a cég legfontosabb mérlegadatait, az eddigi tevékenységét, jelenlegi működési területét, a jövőre vonatkozó elképzeléseit, valamint budapesti és vidéki fiókhálózatát.

Az 1998-as almanach nemcsak az idei újdonságokat, mint például a lakás-takarékpénztárak vagy a magán-, önkéntes, egészség- és önsegélyező pénztárak adatait teszi közzé, hanem az egyes fejezetek szerkezete is korszerűbb lett.

A harmadik kötet ment át a leggyökeresebb változtatáson. A könyvvizsgáló társaságok, ezek kamarája, a számviteli, az adótanácsadó cégek és egyesületek adatai kerültek ebbe a részbe.

Az almanach információbőségét mutatja, hogy közel háromszáz oldalon összefoglalja a jelenleg hatályos pénzügyi jogszabályokat.

A településjegyzék - mintegy kétszáz oldalon - települések szerint mutatja, hogy hol, milyen pénzügyi és gazdasági intézmény található. Külön említést érdemel a könyv legnagyobb erénye, hogy adatai szinte naprakészek, ezzel a használhatósági foka szinte 100 százalékos.

A magyar nyelvű kiadást rövidesen követi az angol nyelvű is, ezzel a külföldi üzletemberek és pénzügyi szakemberek, valamint gazdasági tudósítók munkáját könnyíti meg a kiadó.

 

Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach 1997-1998. (Főszerk.: Kerekes György).
TAS-11 Kft. 1998.
Ára: 7500 Ft +12% áfa

Fürth Éva

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. november 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.