×

Új törvény a gazdasági társaságokról III.

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. július 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 7. számában (1998. július 15.)

 

Sorozatunk harmadik részében megkezdjük az egyes társasági formákra vonatkozó sajátos rendelkezések áttekintését. Az általánosan érvényesülő előírásokkal együtt e szabályok jelölik ki az adott gazdasági társaság működésének kereteit.

 

A közkereseti társaság

A közkereseti társaságokra vonatkozóan az új Gt. csak kisebb módosításokat tartalmaz, mivel az elmúlt időszak alatt bebizonyosodott, hogy a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra vonatkozó előírások alapvetően megfelelnek a gazdasági élet követelményeinek. A módosítások következménye, illetőleg oka, hogy a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályok egy része egységessé vált, s átkerült a törvény általános részébe. A közkereseti társaság nem rendelkezik jogi személyiséggel, így tipikusan a kis (családi) vállalkozások gyakori formája, számukra ugyanis a jogi személyiség hiánya nem okoz hátrányt (hiszen enélkül is cégként vehet részt a forgalomban), ugyanakkor kedvezőbb adójogi, illetve cégjogi szabályozás alá esnek, mint a jogi személy társaságok.

Társasági szerződés

Az általános szabályokon kívül a törvény nem ír elő további kötelező tartalmi elemeket a közkereseti társaság társasági szerződésére, kivéve ha a tag személyes közreműködést vállal a társaság tevékenységében, vagy ha a társaság tagjai taggyűlést rendszeresítenek, ezekről a kérdésekről ugyanis a társasági szerződésben kell rendelkezni.

Vagyoni hozzájárulás

A tagok vagyoni hozzájárulását a társasági szerződésben kell meghatározni, megváltoztatása szerződésmódosításnak minősül, ezért erről egyoldalúan egyik tag sem rendelkezhet. A szerződésben vállalton túl egyik tag sem köteles a társaság rendelkezése alapján növelni a vagyoni hozzájárulását, vagy azt veszteség esetén kiegészíteni. A társasági vagyon lekötöttségének elve miatt a tagsági viszony fennállása alatt a tag nem követelheti vissza vagyoni hozzájárulását, illetőleg annak értékét.

Személyes közreműködés

A közkereseti társaság tagjai nem kötelesek személyesen közreműködni a társaság tevékenységében, a törvény azonban biztosítja ennek lehetőségét. A társasági szerződésben meg kell jelölni a vállalt személyes közreműködés módját és tartalmát. A személyes közreműködésért járó díjazás a tagok és a társaság közötti szabad megállapodás tárgya.

Nyereségfelosztás

Az adózott eredmény felhasználásáról a tagok gyűlése határoz, az év végén készített számviteli törvény szerinti beszámoló alapján. Amennyiben a társasági szerződésben eltérő rendelkezés nincsen, a nyereség és a veszteség a vagyoni hozzájárulások arányában oszlik meg a tagok között. Az eredmény felosztásának korlátját jelenti azonban, hogy egyetlen tagot sem lehet kizárni a nyereségből, valamint a veszteség viseléséből.

Az üzletvezetés

A társaság ügyeinek vitelét az üzletvezető végzi, aki vezető tisztségviselőnek minősül, így vele szemben is érvényesülnek a vezető tisztségviselőkre vonatkozó általános részi előírások. Bármelyik tag jogosult az üzletvezetésre. A jogi személy képviselője útján látja el az üzletvezetői teendőket.

A társasági szerződésben a tagok megállapodhatnak abban, hogy a tagok közül ki legyen az üzletvezető. Arra is lehetőség van, hogy több (akár mindegyik tag) üzletvezetője legyen a társaságnak. Több üzletvezető esetén – ellenkező kikötés hiányában – mindegyikük jogosult az önálló eljárásra, azonban bármelyikük tiltakozhat a másik tag tervezett intézkedése ellen. Ekkor a tagok gyűlése (taggyűlés) dönt a vitás kérdésben. A döntésig csak a halaszthatatlan intézkedések megtételére van lehetőség. A tagok a társasági szerződésben kiköthetik az üzletvezetésre jogosult tagok együttes eljárásának kötelezettségét is.

Az új szabályozás szerint ilyenkor egyhangúság szükséges az üzletvezetők döntéséhez. Ennek hiányában a döntés átkerül a tagok gyűlésének jogkörébe. Egyhangúság hiányában is meg lehet tenni azonban a halaszthatatlan intézkedéseket – az üzletvezetésre jogosult tag haladéktalan tájékoztatása mellett.

A tagok gyűlése

A közkereseti társaság legfőbb szerve a tagok gyűlése, amelynek tevékenységében valamenynyi tag személyesen vesz részt. Ez a korábbi szabályozáshoz képest nem jelent változást, hiszen eddig is a tagok összessége volt a közkereseti társaság legfőbb döntéshozója. Újdonság viszont, hogy a társasági szerződés taggyűlés működését írhatja elő, amely a tagok gyűlésének jogait gyakorolja. A taggyűlés összehívásának, valamint a határozathozatali eljárás rendjének szabályait a társasági szerződésnek kell tartalmaznia.

A törvény nem szabja meg taxatív módon a tagok gyűlésének hatáskörét, így ez a szerv dönt minden olyan ügyben, amit a törvény vagy a társasági szerződés a hatáskörébe utal, és amely nem tartozik az üzletvezetés vagy a társaság szokásos gazdasági tevékenységének körébe. Az üzleti tevékenység körét a társaság tagjainak kell meghatározniuk. Célszerű ezt a társasági szerződésben pontosan körülhatárolni, hogy egyértelmű legyen, mely kérdésekben dönthet az üzletvezető, illetve a tagok gyűlése.

A tagok gyűlésén főszabályként valamennyi tagnak azonos mértékű szavazata van, a társasági szerződésben azonban ettől el lehet térni, ám legalább egy szavazat minden tagot megillet. A tagok gyűlése általában a leadható összes szavazatszámhoz viszonyítva egyszerű szótöbbséggel határoz. Háromnegyedes minősített többség kell – a korábbi kétharmad helyett – azokban a kérdésekben, amelyekre ezt a társasági szerződés előírja. Valamennyi tag egyhangú szavazatával kell meghozni a társasági szerződés módosításáról, valamint a társaság üzleti tevékenységébe nem tartozó ügyekről szóló döntést. (Természetesen a társasági szerződés egyhangú szavazatot írhat elő egyéb döntésekhez is.) Mivel a közkereseti társaságnál a határozathozatal nincs meghatározott formához kötve, a társasági szerződés módosítását valamennyi tagnak alá kell írnia.

A tagok felelőssége

A társaság kötelezettségeiért elsősorban a társaság felel a vagyonával, mögöttesen azonban a társaság minden tagja a saját magánvagyonával is korlátlanul és egymással egyetemlegesen felelős. A mögöttesség azt jelenti, hogy a tagi felelősség csak akkor éled fel, ha a társaság vagyona nem elegendő a társaság tartozásainak fedezésére. Ennek hiányában nem lehet végrehajtást vezetni a tag magánvagyonára, annak azonban nincs akadálya, hogy a társaság hitelezője a társasággal együtt a tagot is perelje. Az újonnan belépő tag a többiekkel azonos módon felel a társaság korábbi tartozásaiért, az ettől eltérő megállapodás harmadik személlyel szemben hatálytalan.

A társaság, illetőleg a társaság hitelezőinek védelmét szolgálja, hogy a tag hitelezője kielégítés céljából nem veheti igénybe a tag által a társaság tulajdonába adott vagyontárgyat, vagyoni értékű jogot. Követeléseihez úgy juthat hozzá, hogy gyakorolja a tagot megillető rendes felmondás jogát, így ugyanis a tagsági viszony megszűnéséből fakadó elszámolás során igényt tarthat a tagot megillető vagyonhányadra. Ekkor sem követelheti azonban a tagnak járó vagyonhányad természetbeni kiadását.

A tagsági viszony megszűnése

A tagsági jogviszony megszűnésének eseteit a törvény taxatívan sorolja fel. Megszűnik a tagsági jogviszony, ha a tag felhívás ellenére sem teljesítette a társasági szerződésben meghatározott vagyoni hozzájárulását. A megszűnés időpontja ilyenkor a felhívásban biztosított határidő lejártát követő nap. Megszűnik a tagság továbbá a tagok közös megegyezésével és a tag kizárásával. A határozatlan időre alapított társaságban a tag három hónapra írásban felmondhatja a tagsági jogviszonyát. Amennyiben a felmondás alkalmatlan időre esik, a társaság többi tagja további három hónappal meghosszabbíthatja a felmondási időt.

Bármely tag – írásban, az ok megjelölésével – azonnali hatállyal felmondhatja a tagsági viszonyát, ha a társaság valamely más tagja súlyosan megszegi a társasági szerződést, vagy olyan magatartást tanúsít, ami nagymértékben veszélyezteti a vele való együttműködést, illetve a társaság céljának elérését. Megszűnik továbbá a tagsági jogviszony a tag halálával és a jogi személyiségű tag jogutód nélküli megszűnésével. Megszűnési ok az is, ha a tagsági viszony létesítése vagy fenntartása jogszabályba ütközik.

Elszámolás

Ellenkező megállapodás hiányában a társaságnak a tagsági jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló állapot szerint el kell számolnia a taggal, s a tagsági jogviszony megszűnésétől számított 3 hónapon belül pénzben kell kifizetnie a tagot megillető vagyoni illetőséget.

A meghalt tag örököse a társaság tagjaival történt megegyezés alapján beléphet a társaságba. Ennek hiányában a tagra vonatkozó szabályok szerint kell elszámolni vele. Ugyanez vonatkozik a jogi személyiségű tag jogutódjára is.

A tagsági viszony megszűnése nem érinti a társaságtól megváló tag felelősségét a társaság tartozásaiért. A tagsági jogviszonya megszűnésétől számított öt évig ugyanis a többi taggal azonos módon felel a társaságnak harmadik személlyel szemben fennálló olyan tartozásaiért, amelyek a tagsági jogviszonyának megszűnése előtt keletkeztek. A társaságba be nem lépő örökös az elszámoláskor részére juttatott vagyonhányad erejéig az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint felel a tag halálának időpontjáig keletkezett tartozásokért.

A társaság megszűnése

Az általános szabályoktól eltérően, ha a társaság tagjainak száma egy főre csökken, a társaság csak akkor szűnik meg, ha három hónapon belül a társaság nem jelent be új tagot a cégbíróságnál. Az ilyen megszűnéskor – mivel a társaság legfőbb szerve, a tagok gyűlése nem funkcionál – a cégbíróság rendeli ki a társaság végelszámolóját.

A társaság jogutód nélküli megszűnéséhez, valamint a társaság átalakulásának elhatározásához a tagok gyűlésének egyhangú határozata szükséges. A jogutód nélküli megszűnéskor – amennyiben a társaság a végelszámolás megindításáról szóló határozat meghozatalától számított harminc napon belül valamennyi tartozását kiegyenlíti, és ennek tényét hitelt érdemlő módon igazolja a cégbíróságnak – egyszerűsített végelszámolás folytatható le. Ilyenkor a végelszámolás megindítása és a végelszámoló személye is a végelszámolás megtörténtével együtt jelenthető be. A társasági szerződés eltérő rendelkezésének hiányában a társaság tagjai között vagyoni hozzájárulásuk arányában kell felosztani a tartozások kiegyenlítése után fennmaradt vagyont.

A betéti társaság

A betéti társaság fogalmának törvényi meghatározása eltér a korábbitól, tartalma azonban nem változott: a kültag csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétjének szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban – attól a kivételtől eltekintve, amikor a kültag neve szerepel a társaság cégnevében, s így felelőssége azonos a beltagéval – nem felel. A társaság cégnevében fel kell tüntetni a betéti táraság elnevezését vagy annak „bt." rövidítését.

Külön rendelkezés hiányában a betéti társaságokra is alkalmazni kell a közkereseti társaságokra vonatkozó törvényi szabályokat. A két társasági forma közti eltérés a kültagoknak a beltagoktól eltérő felelősségéből fakad. A kültag továbbra sem lehet jogosult a társaság üzletvezetésére és képviseletére, kivéve azt, aki a beltaggal azonos módon felel a társaság tartozásaiért.

Megszűnés

Megszűnik a társaság, ha abból valamennyi beltag kiválik, kivéve ha az utolsó beltag kiválásától számított három hónapon belül új beltagot jelentenek be a cégbíróságnak. Nem szűnik meg a társaság akkor sem, ha a kültagok elhatározzák a társaságnak közkereseti társaságként való továbbfolytatását, és az ennek megfelelő szerződésmódosítást három hónapon belül benyújtják a cégbírósághoz. Ebben az esetben a társasági szerződés módosításával pusztán cégformaváltás történik, amely nem minősül átalakulásnak.

Nem szűnik meg a társaság akkor sem, ha valamennyi kültag kiválik, de az utolsó kültag kiválásától számított három hónapon belül új kültagot jelentenek be a cégbíróságnak, vagy ha a beltagok egyhangúan elhatározzák a társaságnak közkereseti társaságként való továbbfolytatását, és az ennek megfelelő szerződésmódosítást három hónapon belül benyújtják a cégbírósághoz.

Azoknak a tagoknak, akik nem kívánnak részt venni a betéti társaságnak közkereseti társaságként való továbbfolytatásában, lehetőségük van a társasági viszonyuk megszüntetésére. Velük a jogviszonyuk megszűnésének időpontjában fennálló állapot szerint el kell számolni és – eltérő megállapodás hiányában – három hónapon belül pénzben ki kell fizetni a társasággal szembeni követelésüket.

A közös vállalat

A közös vállalat tagjai – vagyoni hozzájárulásuk arányában – egyszerű kezesként felelnek a vállalat tartozásaiért, amennyiben azokat nem fedezi a társaság vagyona. Az egyszerű kezesség azt jelenti, hogy a tagok csak akkor tartoznak helytállni, ha a követelés behajtása a közös vállalattal mint egyenes adóssal szemben eredménytelennek bizonyult.

A közös vállalat társasági szerződésében meg kell határozni a szavazati jog mértékét és gyakorlásának módját (célszerű, ha a vagyoni hozzájárulás mértékéből fakadó kezesi felelősséggel arányban áll a szavazati jog mértéke), az adózott eredményből való részesedés és a veszteség viselésének szabályait, valamint a tag kilépése esetén az őt megillető vagyonhányad kiadásának feltételeit, illetve a vállalat megszűnését követően fennmaradó vagyon felosztásának rendjét is.

A törvény ugyan nem határozza meg a vállalat működésének megkezdéséhez szükséges alaptőke-minimumot, a tag vagyoni hozzájárulásának meghatározása azonban a törvény kifejezett rendelkezésének hiányában is szükséges, annál is inkább, mivel a tagsági jogviszony megszűnésével jár, ha a tag nem teljesíti a társasági szerződésben meghatározott vagyoni hozzájárulását.

Szükség szerint rendelkeznie kell a társasági szerződésnek a tagokat terhelő mellékszolgáltatásokról, azok tartalmáról, feltételeiről és az ezek nem vagy nem megfelelő teljesítése esetén fizetendő kötbér mértékéről. A vállalattal történt megegyezés szerint a mellékkötelezettség teljesítését vállaló tagot külön díjazás illetheti meg.

Szükség szerint kell rendelkezni a társasági szerződésben, milyen értékhatár feletti ügyletekről kell döntenie az igazgatótanácsnak.

Igazgatótanács

A vállalat legfőbb szerve az igazgatótanács, amelyben meghatalmazott is képviselheti a tagot. Nem lehet meghatalmazott az igazgató, illetve a felügyelőbizottság tagja. Az igazgatótanács szükség szerint, de évente legalább egyszer tart ülést, amelyet az igazgató a napirend közlésével hív össze. Az igazgató gondoskodik az ülés megszervezéséről, lebonyolításáról, a jegyzőkönyvvezetésről és a határozatok szétosztásáról is. Az ülésről készült jegyzőkönyvben rögzíteni kell az ülés helyét, idejét, a jelenlévőket és az általuk képviselt szavazati jog mértékét, továbbá az ülésen történt fontosabb eseményeket, nyilatkozatokat és határozatokat, az azokra leadott szavazatok és ellenszavazatok számát, illetve a szavazástól tartózkodókat, s fel kell tüntetni, kik nem vettek részt az ülésen, a döntés meghozatalánál. Az igazgatótanács akkor határozatképes, ha az ülésen a szavazatok legalább háromnegyed részét képviselő tagok jelen vannak. A szavazati jog a társasági szerződés eltérő rendelkezése hiányában vagyoni hozzájárulásuk arányában illeti meg a tagokat.

Amennyiben a törvény vagy a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik, az igazgatótanács egyszerű szótöbbséggel hoz határozatot a vállalat számviteli törvény szerinti beszámolójának elfogadásáról, az adózott eredmény felhasználásáról, a tagok saját gazdálkodásában végrehajtandó feladatának meghatározásáról, az igazgató megválasztásáról és visszahívásáról, valamint az igazgatóval kapcsolatos munkáltatói jogok gyakorlásáról, a felügyelőbizottság vagy a könyvvizsgáló kijelöléséről, a megbízásuk visszavonásáról, illetve a társasági szerződésben meghatározott mértéket meghaladó díjazásuk megállapításáról, továbbá a közös vállalat szokásos tevékenységén kívüli vagy a saját taggal kötött megállapodásról, valamint dönt minden olyan kérdésben, amelyet a társasági szerződés az igazgatótanács hatáskörébe utal.

A törvény szerint legalább háromnegyedes szótöbbség szükséges a vállalat belső szervezetének, irányítási, valamint ellenőrzési rendjének kialakítása, a gazdálkodásra vonatkozó tervek jóváhagyása, a vállalat jogutód nélküli megszűnésének, átalakulásának elhatározása, a vállalathoz való csatlakozás elfogadása, a tagsági jog átruházásához való hozzájárulás, a társasági szerződés módosítása, a tag kizárásának kezdeményezése tárgyában hozott döntéshez.

Határozat ülésen kívül

A javasolt határozat tervezetének megküldésével az igazgatótanács ülés tartása nélkül is határozhat. A határozattervezetet írásban kell az igazgatótanács tagjaival közölni, akik tizenöt napos határidőn belül, szintén írásban adják meg szavazatukat. A szavazás eredményéről az utolsó szavazat beérkezését követő nyolc napon belül az igazgató írásban tájékoztatja a tagokat. Az igazgatótanács bármely tagjának kérésére azonban össze kell hívni az ülést a határozattervezet megtárgyalására.

Igazgató

Az igazgató látja el a vállalat ügyvezetését és képviseletét. Képviselheti a közös vállalatot a hatóságok, a bíróságok előtt, a szerződéses partnerekkel szemben. Az ügyvezetés körében vezeti a közös vállalat munkaszervezetét, az igazgatótanács azonban saját egyetértéséhez kötheti a vállalat vezető állású dolgozóival kapcsolatos egyes munkáltatói jogok gyakorlását.

Csatlakozás

Az igazgatótanács határozata alapján – a társasági szerződésben foglalt feltételek szerint – új tag is beléphet a közös vállalatba. A csatlakozás elfogadásáról az igazgatótanács határoz, egyúttal megállapítja a csatlakozás időpontját, az azzal járó kötelezettségek esedékességét és a csatlakozó tag szavazati jogának mértékét.

A csatlakozó tag felel a csatlakozás előtt keletkezett vállalati tartozásokért is. Felelősségét azonban a csatlakozáskor az igazgatótanácshoz intézett nyilatkozatával korlátozhatja. A korlátozó nyilatkozat elfogadása azzal jár, hogy a csatlakozó csak vagyoni hozzájárulásával felel a csatlakozás előtt keletkezett tartozásokért.

A csatlakozás tényét, időpontját és a felelősség korlátozását be kell jegyezni a cégjegyzékbe.

Kilépés

Megszűnik a közös vállalati tagsági jogviszony, ha a tag kilép a társaságból. Erre az év végén van lehetőség. A kilépésre vonatkozó szándékot legalább három hónappal előbb be kell jelenteni az igazgatótanácsnak. A kilépő tag főszabályként a kilépéstől számított öt évig kezesként felel a vállalatnak a kilépés előtt keletkezett tartozásaiért.

A kilépővel a kilépés időpontjában fennálló állapot szerint kell elszámolni. Az igazgatótanács határozza meg, hogy a vállalat mikor és milyen részletekben adja ki a kilépő tag vagyonhányadát. A kiadás időpontját a vállalat számviteli törvény szerinti beszámolója alapján úgy kell meghatározni, hogy az ne veszélyeztesse a vállalat további működését, de időtartama ne legyen hosszabb három évnél. Ha a kiadás nem a kilépéskor történik, a még ki nem adott vagyonhányad után – arányos mértékű – rész jár a kilépett tag részére az adózott eredmény felosztása során. Ugyanígy kell elszámolni a tag jogutódjával (örökösével) is.

Az igazgatótanács hozzájárulásával úgy is ki lehet lépni a közös vállalatból, hogy a kilépő más tagra ruházza a tagsági jogait. Ilyen esetben a kilépő tagnak a kilépése előtt keletkezett tartozásokért való felelőssége a tagsági jogot megszerző új tagot terheli. Ez a szabály érvényesül a megszűnt, meghalt tag jogutódjára, örökösére is, amennyiben igazgatótanácsi hozzájárulással a vállalat tagjává vált.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. július 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem