×

Jogmagyarázó

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. február 3.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 60. számában (2003. február 3.)
A napi gyakorlat minden munkahelyen felvet kisebb-nagyobb értelmezési kérdéseket. Különösen így van ez, amikor új szabályokat kell alkalmazni a megszokott régiek helyett. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani, amikor mostantól "Jogmagyarázó" címmel rendszeresen jelentkezünk olyan összeállítással, amelyben több, egymástól jórészt független probléma rövid ismertetése található. Közös nevezőjük, hogy megítélésükben bizonytalanság tapasztalható a munkáltatók körében.

A betegszabadság kiadása és a munkaszüneti nap

A munkaadói gyakorlat megoszlik a betegszabadság munkaszüneti napi elszámolásával kapcsolatban, egyesek távolléti díjat fizetnek a munkaszüneti napra, más munkáltatók – ettől eltérően – beszámítják fizetett ünnepeinket a betegszabadság időtartamába. A kérdésben korábban több állásfoglalás is napvilágot látott, az eltérő tartalmú jogértelmezések is hozzájárultak a bizonytalan, ellentmondásos munkáltatói gyakorlathoz.

A betegszabadság munkaszüneti napi elszámolása nem jelent problémát abban az esetben, ha a munkavállalónak munkaidő-beosztása szerint e napon dolgoznia kellene. A munkaszüneti napot ekkor az általános szabályok szerint kell figyelembe venni, megfelelően alkalmazva a Munka Törvénykönyve (Mt.) 135. §-ának (1) bekezdését. Ennek értelmében a szabadság kiadásánál a munkarend (munkaidő-beosztás) szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. Megítélésünk szerint ugyanez az eljárás alkalmazandó akkor, ha a munkaszüneti napon a munkavállalónak munkavégzési kötelezettsége nincs.

A betegszabadság rendeltetésével összefüggésben is ez az értelmezés helytálló, így a munkaszüneti nap a betegszabadság tartamát nem szakítja meg, arra a betegszabadság idejére járó díjazás illeti meg a munkavállalót. Ellenkező értelmezés elfogadása esetén a munkaszüneti nap tartamára a munkavállaló ellátatlan maradna. A betegszabadság rendeltetésére utalás tehát azt jelenti, hogy a generális rendelkezésektől eltérően a betegszabadság kiadásakor a munkaszüneti napot akkor is munkanapként kell figyelembe venni, ha annak tartamára egyébként a munkavállaló mentesülne munkavégzési kötelezettsége alól.

Munkavégzés a gyes alatt

A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg a gyermeke tizennegyedik életéve betöltéséig, ha a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül [Mt. 138. § (5) bekezdés]. A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 24. §-a szerint a gyermeknevelési támogatásban részesülő személy napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat keresőtevékenységet. A munkavégzési lehetőséggel élve a gyesben részesülők gyakran annál a munkáltatónál végeznek munkát, amellyel egyébként munkaviszonyban állnak, amely gyermekgondozás céljából a fizetés nélküli szabadságot kiadta. Egyre gyakoribb, hogy a fizetés nélküli szabadságot biztosító munkáltató – e szabadság tartamára – újabb, határozott idejű és részmunkaidős szerződést köt a szabadságban részesülő munkavállalóval a gyes igénybevétele alatti munkavégzésre.

Véleményünk szerint az említett példában foglalt eljárás nincs összhangban az Mt. szabályaival és a családok támogatásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezésével.

A két jogszabály együttes alkalmazásából megállapítható, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülésnek nem mellőzhetetlen feltétele az Mt. 138. §-ának (5) bekezdésében megállapított fizetés nélküli szabadság igénybevétele. Ez utóbbi jogszabályhely a szabadság biztosításának kötelezettségét írja elő a munkáltatónak az erre irányuló munkavállalói kérelem esetén. A munkavállaló részéről viszont nem feltétlenül kell kezdeményezni fizetés nélküli szabadságot a gyermekgondozási segély igénybevételéhez. Mindez nem abszolút feltétele a segély folyósításának, a családok támogatásáról szóló törvény a jogosultság megfogalmazásakor nem zárja ki a keresőtevékenységet, csupán annak időtartamát korlátozza legfeljebb napi négy órában.

A már létező munkaszerződés módosítása

A keresőtevékenységet a fizetés nélküli szabadságot biztosító munkáltatónál is folytatni lehet, de nem olyan módon, hogy a felek duplikálják a jogviszonyokat. A kétszerződéses kapcsolat átmeneti fenntartása helyett a feleknek az eredeti munkaszerződést kell módosítaniuk oly módon, hogy a segély igénybevételének időtartamára – határozott időre – részmunkaidős foglalkoztatást kötnek ki. Mindez jogszabályokkal alátámasztott megoldás a munkáltató számára, s megfelel a munkavállaló érdekeinek is, hiszen a gyermekgondozási segély mellett keresőtevékenységet folytathat, és nincs veszélyben a teljes munkaidős állása sem, mivel a segély folyósításának megszűntével egyidejűleg hatályát veszti a munkaszerződés-módosításnak a részmunkaidő kikötésére irányadó rendelkezése.

Érvelésünkön túlmenően megjegyezendő, hogy a "kétszerződéses megoldás" munkajogi helytelensége mellett egyfajta logikai abszurditásnak tekinthető, hiszen a munkáltató az általa biztosított fizetés nélküli szabadság időtartamára foglalkoztatja munkavállalóját.

Készenléti munkakör

Egyetlen munkajogi tárgyú jogszabály sem definiálja a készenléti jellegű munkakör fogalmát, még csak példálózó jelleggel sem találjuk meg azokat a szempontokat, amelyek alapos iránymutatást adhatnának a munkakör készenléti jellegűvé minősítésével kapcsolatban. Az Mt. kizárólag a munkakör készenléti jellegéből eredő – a munkaidő-gazdálkodás szempontjából ugyancsak kecsegtető – okozatot határozza meg. Az Mt. 117/B §-ának (3) bekezdése munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján lehetőséget teremt a teljes munkaidő legfeljebb napi tizenkettő, illetve heti hatvan órára emelésére, amíg a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el.

A bírói gyakorlatban találunk olyan ítéletet, amely szerint a munkakör akkor minősíthető készenléti jellegűvé, ha a munkaidőn belül a rendelkezésre állás, a várakozás tartama eléri a húsz százalékot. A közelmúltban többször is felmerült, hogy vajon a gépjárművezetők munkaköre készenléti jellegű-e vagy sem. Az említett dolgozóknak a munkaidejükön belül sokszor várakozniuk kell az áru rakodása, a vámvizsgálat vagy az országhatár átlépése alatt, illetve mindezt megelőzően. E körülmények felmerülése részben bizonytalan, nem lehet pontosan előre meghatározni a munkaidőn belüli munkavégzések kezdő időpontját és időtartamát. A munkavégzés is rendszeresen egyenlőtlenül oszlik meg a munkanapok között.

Általánosságban leszögezhetjük, a készenléti munka nem kíván állandó munkavégzést, olyan kisebb fokú igénybevétellel jár, amely lehetővé teszi a munkavállaló kikapcsolódását. Az értelmezés generális karakterén túllépve mindig a konkrét tevékenységre, szolgálatra vonatkozó feltételek szerint kell megítélni: a munkaviszony alapján megkövetelt magatartás munkavégzés-e vagy készenlét.

Rendelkezésre állás

Jogi szabályozás hiányában a munkajog szakirodalma nyújt további segítséget. E szerint a munkavállalót terhelő legfontosabb kötelezettség a munkavégzés. Ez tekintendő a munkavállaló fő kötelezettségének, a munkaszerződés alapján nyújtandó alapvető szolgáltatásának. Mindehhez képest az egyéb alkalmazotti kötelezettségek járulékosnak minősülnek. A járulékos kötelezettségek közül kiemelendő a munkavállaló rendelkezésre állási kötelezettsége. Mindez akkor kap hangsúlyos szerepet, ha a munkavállaló valamely okból nem tud vagy nem köteles munkát végezni. Bizonyos munkakörökben a kötelezettségek előbb említett járulékos jellege megfordul, a rendelkezésre állás válik a munkavállaló fő kötelezettségévé. E követelmény megléte szükséges a munkakör készenlétivé történő minősítéséhez. A rendelkezésre állás a munkajogi szakirodalom szerint ebben az esetben sem öncél, mindennek rendeltetése az esetlegesen felmerülő munkafeladatok teljesítése. Összegzésként megállapítjuk, az általános szabályokkal szemben a készenléti jellegű munkakörben a munkavállaló alapvető, munkaszerződés szerinti szolgáltatása (fő kötelezettsége) kettős: egyrészt rendelkezésre állás a munkáltató részére, másrészt esetenkénti munkavégzés. A munkakör készenléti jellegűvé minősítése során arra kell választ kapnunk, mi a munkavállaló alapvető szolgáltatása a munkaviszony alapján. Ha ez a munkavégzés, akkor nem beszélhetünk készenléti munkakörről.

Gépkocsivezetők

Az említett megközelítés alkalmazandó a gépkocsivezetők munkakörének megítélésekor is. Alapvető szolgáltatásuk munkaviszonyuk szerint a munkavégzés, így a gépjármű vezetése, a rakodás felügyelete, a fuvarozással összefüggő hivatalos ügyintézés, a gépkocsi karbantartása. A gépkocsivezetők munkakörét tehát általában nem minősíthetjük készenléti jellegűnek. Nem befolyásolja véleményünket az a körülmény, hogy a munkaidőn belül felmerülnek olyan feladatok is, amelyek nem járnak tényleges munkavégzéssel, csak a rendelkezésre állási kötelezettséget követelik meg (például várakozás a rakodásra vagy a hivatalos ügyek intézésére). Ha az utóbbit meghatározónak tekintenénk, szinte valamennyi munkakörnél felmerülhetne a készenléti jellegűvé minősítés esélye, hiszen a feladat ellátása során szinte minden munkakörben szükségszerűen előfordulhatnak kisebb-nagyobb várakozási periódusok. A pincér várhat a vendégre, vagy – példánkat megfordítva – a rakodó a gépjárművezetőre. Az említett várakozás munkaköri megjelenése nem ad önmagában alapot a készenléti jelleg megállapításához. Megjegyzendő továbbá, hogy a gépkocsivezetők esetében a várakozások miatt nem lehet a munkavégzési kötelezettség felmerülését eshetőlegesnek tekinteni, ugyanis az bizonyosan bekövetkezik. Rendkívüli körülmények (például baleset, műszaki hiba, útlezárás) e tekintetben nem mérvadóak. Nem erősíti az eshetőlegesség fennállását az a körülmény sem, hogy sokszor nem lehet "óraműpontossággal" megállapítani előre, a gépkocsivezető mikor kezdi meg az egyébként bizonyosan bekövetkező munkavégzését. Ugyancsak nem minősítő jegy a munkakör készenléti jellegének megállapításakor az a sajátosság, hogy a munkavégzés tartama sokszor előzetesen nem határozható meg.

A gépkocsivezetői munkakörrel kapcsolatban megfogalmazott általános minősítés mellett számon tarthatunk kivételeket is. E körbe tartozhat például az autómentő szolgálat gépkocsivezetője vagy valamely magas beosztású vezető személyi sofőrje. A meghatározó szempont az, hogy a munkavégzési kötelezettség felmerülésének bizonyossága eshetőleges legyen, és a munkaidőn belül a munkáltató rendelkezésére állás domináljon.

Uniós irányelvek

Azonos következtetésre jutunk e kérdésben az európai uniós irányelvek áttekintését követően. Az EU munkaidőt szabályozó direktívái (a 93/104 EK irányelvet módosító 2000/34 EK irányelv, továbbá a 2002/15 EK irányelv) a gépkocsivezetők munkaidejét – a munkaidőkeret átlagában – heti negyvennyolc órában maximálják. Tekintettel arra, hogy az irányelv definíciója alapján a munkaidő úgynevezett gyűjtőfogalom, a heti negyvennyolc órás tartamba a rendkívüli munkavégzés ideje is beleértendő. Így az uniós szabályozás teljes körű figyelembevétele alapján a jövőben a gépkocsivezetők teljes munkaidejének felemelésére még abban a kivételes esetben sem lenne jogszerű lehetőség, ha a munkakörük készenléti jellegűnek minősülne.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. február 3.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem