×

Munkáltatói közgyűlések

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. június 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 64. számában (2003. június 15.)
A munkáltatói szakmai érdekképviseletek a nyár előtt megtartják éves közgyűléseiket. Az eddig megrendezett értékeléseken elhangzott, hogy kiemelt feladat a tagság uniós felkészítése. Az is megfogalmazódott, hogy a vállalkozások versenyképességének javításához továbbra is szükség van a közgazdasági és jogszabályi környezet finomítására. A munkaadók szakmai szövetségei arra vállaltak kötelezettséget, hogy az érdekegyeztetés során karakterisztikusan képviselik tagságuk érdekeit, illetve társszervezeteikkel az összefogás és az együttműködés lehetőségét keresik.

Az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) március 30-ai tisztújító közgyűlése négy évre ismét elnökké választotta Szűcs Györgyöt, míg a szervezet alelnöke Kassai Róbert, Nádai László és Zilahi Sándor lett. Kiss Péter kancelláriaminiszter – aki részt vett a közgyűlésen – arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, 2004-2006 között mintegy 1200-1400 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg, s a magyar kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nagy szerepük lesz abban, hogy az ország kihasználhassa majd a rendelkezésre álló közösségi forrásokat. Az uniós csatlakozás alapvetően megváltoztatja a lehetőségeket, ami nemcsak a verseny kiteljesedését jelenti, hanem a felzárkózás esélyét is megteremti.

Szolgáltatói hálózat

Szűcs György, az IPOSZ elnöke szerint a vállalkozásokat a kkv-knak szóló szolgáltatói hálózat kiépítésével lehet segíteni. Ugyanakkor – az uniós jogharmonizációval összefüggésben – kiemelkedően fontos az egyéni vállalkozókról, a szakképzésről és a közbeszerzésről szóló törvények módosítása.

Az IPOSZ közgyűlése elfogadta az érdekképviselet ez évi cselekvési programját. Ezek szerint az IPOSZ – az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretén belül megalakult Nemzeti Fejlesztési Terv Bizottságban – mindent elkövet, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások érdekei érvényesüljenek. Ugyanakkor célul tűzték ki a Széchenyi-hitelkártya minél szélesebb körű elterjesztését. Ennek érdekében – hogy tagjaik ne szenvedjenek hátrányt – a KA-VOSZ Rt. illetékeseivel az év folyamán többször is tárgyalásokat kívánnak folytatni.

Az IPOSZ az idei évben kiemelt feladatnak tekinti a gazdasági társaságokról szóló törvény módosítását, az egyéni vállalkozásokról szóló törvény újraalkotását, a követhető, stabil adórendszer megteremtését, a beruházási célú tartalékolás rendszerének ésszerűbb kialakítását, illetve az adózás rendjének teljes körű felülvizsgálatát és a társadalombiztosítási nyilvántartások racionalizálását.

Hitelezési feltételek

A szervezet a jövőben nagy hangsúlyt kíván helyezni – egyebek mellett – a hitelhez jutás lehetőségének szélesítésére, a feketemunkát visszaszorító törvények megalkotására, az önkéntes munkanélküli-rendszer létrehozására az egyéni vállalkozók részére, valamint az adminisztrációs kötelezettségek egyszerűsítésére.

A szövetségnek az EU-csatlakozással kapcsolatban fokoznia kell tájékoztatótevékenységét, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások a taggá válás után is megőrizzék versenyképességüket és fejlődhessenek.

A célkitűzések között szerepel továbbá az alapképzés fejlesztése, a kézműipar befolyásának megerősítése, illetve a szakmunkásképzés feltételeinek kialakítása. Ez utóbbi tekintetében – egyebek mellett – elengedhetetlen, hogy a 9-10. osztályban a közismereti tananyag minél kevéssé terhelje az oktatást, s növekedjen a szakképzésre fordított idő. Fontos szempont a kézműipari szakmák továbbképzési bázisának szélesítése is.

Az érdekvédelem terén az IPOSZ célja e tevékenység hozzáigazítása a megváltozott kormányzati struktúrákhoz (két minisztérium, két intézet az eddigi egy-egy helyett), s a kétoldalú kapcsolatok ápolása miniszteri, államtitkári, helyettes államtitkári és főosztályvezetői szinteken.

A bizottságokban – Országos Szakképzési Tanács (OSZT), Felnőttképzési Tanács, az OÉT szakképzési bizottsága, Leonardo Tanács, Felsőoktatási és Képzési Tanács – a kézműipar pozícióinak megőrzése a legfontosabb. Továbbá figyelemmel kell kísérni a parlament oktatási bizottságának tevékenységét. De a munkaadói és munkavállalói oldallal zajló folyamatos egyeztetést is fenn kell tartani.

Uniós tanácsadás

Az uniós csatlakozás felkészítési feladatai közül az egyik legfontosabb az EU-információs szolgálat működési elvének kidolgozása és a folyamatos munka feltételeinek megteremtése. Az Unióval kapcsolatos tanácsadási rendszer létrehozása ugyancsak kiemelt feladat az IPOSZ-nál: néhány régióban már 2003-ban megkezdik a rendszer kiépítését és a munkatársak felkészítését.

Az IPOSZ vezetése abban reménykedik, hogy a 467 ezer egyéni vállalkozó is hozzájuthat a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett beruházási hitelhez, amelynek tájékoztatójában még az szerepel, hogy a kedvezményes, hosszú távú, 10 millió forintos hitellehetőségből az egyéni vállalkozói kör nem részesülhet. Az IPOSZ rendkívül hátrányos megkülönböztetésnek, valamint a kormányzati szándékkal és az európai kisvállalkozói chartával ellentétesnek minősítette ezt a korlátozást, amely az egyéni vállalkozók felzárkózási lehetőségeit nehezítené meg. Csillag István gazdasági és közlekedési minisztertől azonban arra kaptak ígéretet, miszerint a Magyar Fejlesztési Bank haladéktalanul intézkedik azért, hogy e hitelkonstrukciót az egyéni vállalkozók is igénybe vehessék.

Versenyképes adórendszer

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megalakulásának 15. évfordulója jegyében március végén tartotta ünnepi küldöttgyűlését, melyen részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök is.

Demján Sándor alapító szponzor, társelnök – az elért eredményeket aláhúzva – az EU-csatlakozás fontosságáról, az ehhez szükséges állami intézkedésekről, kiemelten az adóügyekről, a bírságolási problémákról és a szakképzés anomáliáiról szólt. Kifejtette: az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája, és a VOSZ támogatja ezt. Ám ehhez a magyar adórendszert versenyképessé kell tenni az EU-tagországokéival.

A VOSZ 2001-ben megfogalmazott 19 pontos gazdaságfejlesztési célú követeléseinek jelentős részét egyébként az éppen aktuális kormányok teljesítették. A szervezet képviselői jelenleg is tárgyalnak a kormány illetékeseivel egy új faktorálási rendszer kialakításáról, ami az állami költségvetésnek 50 milliárd forintjába kerülne, ám a vállalkozókat ezermilliárd forintnyi tőkéhez juttatná.

Az ügyvezető elnökség megtartotta első ülését. Az új soros elnök egy évre Zwack Péter lett, míg főtitkárnak a következő három évre Károlyi Miklóst választották meg. A VOSZ további három évre megválasztott társelnökei: Berta János, Demján Sándor, Csányi Sándor, Jaross Tamás, Lepsényi István, Lits József, Minarik György, Radács Ferenc, De Sorgó Tibor, Szirmai Péter, Szőnye József, Tardos János, Tolnai Tibor, Várszegi Gábor, Zwack Péter.

VOSZ-program

A küldöttgyűlés az elnökség részére a következő tennivalókat ajánlja:

– növelni kell a regionális, a területi érdekegyeztető, érdekvédelmi munkát;

– erősíteni kell a VOSZ infrastruktúrájának személyi-tárgyi és szolgáltatói feltételeit;

– szorgalmazni kell az országos szakmai szekciók integrációját, és bátorítani kell azt a folyamatot, amely szerint a szekciók négy fő területre – gyártás, kereskedelem, szolgáltatás, kisvállalkozói és humántevékenységek – fokuszálnak;

– tovább kell folytatni azt a bevált gyakorlatot, mely szerint a VOSZ – önállóságuk teljes elismerése mellett – tömöríti és segíti a szakmai érdekképviseleteket, együttműködik a gazdasági és a hivatásrendi kamarákkal;

– fejleszteni kell a szociális partnerekkel való együttműködést, a munkáltatói szerep és érdek markánsabb érvényesülését;

– tanulmányok, javaslatok kidolgozása útján szakmailag magasabb szinten kell megjelenni az Országos Érdekegyeztető Tanácsban és más központi, megyei, regionális és helyi szervek előtt;

– folytatni kell azt a kommunikációs gyakorlatot, amely a parlamenti politikai pártokkal az egyenlő távolságtartásban, a kormánnyal, helyi önkormányzatokkal pedig az érdemi együttműködésben testesül meg.

A küldöttgyűlés elfogadta a VOSZ 2002-2005-ig szóló középtávú programját, melynek címe: "A Vállalkozói érdekek és érdekvédelem az EU-csatlakozás perspektívájában." A program vezérgondolata az ország, és ezen belül a magyar vállalkozások versenyképességének javítása. A VOSZ főként az oktatásban, illetve a szakmaspecifikus információk továbbításában lát részvételi lehetőséget a vállalkozások európai uniós felkészítésében. Mivel az Európai Unióban az adók és a közterhek versenyére is fel kell készülni, ezért ezek mérséklése is fontos.

Felkészítési hajrá

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) május 20-án tartotta a szervezet éves közgyűlését. Antalffy Gábor ügyvezető elnök fontos eredménynek nevezte, hogy a vállalkozások helyzetének javítására irányuló korábbi javaslataik egy része megvalósult. Ugyanakkor azonban nem sikerült előrelépni a helyi iparűzési adó terén, lévén az adónem kivetése továbbra sem a nyereséghez kötődik.

A KISOSZ tagjai, a kisvállalkozások a várható nehézségek ellenére is úgy gondolják: nincs más alternatíva, mint az Európai Unióhoz való csatlakozás. A KISOSZ tehát folytatja tagjai csatlakozási felkészítését. E tekintetben az elkövetkező egy év még a korábbiaknál is intenzívebb munkát követel a szervezettől – mondta Antalffy Gábor.

A szervezet a tagság érdekében idén is aktív érdek-képviseleti munkát kíván folytatni többek között az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, az Európai Integrációs Tanácsban, a Nemzeti ILO Tanácsban, valamint az Ágazati Tanácsban. Ugyanakkor – a pályázati rendszer, továbbá a kisvállalkozások működési körülményeinek figyelemmel kísérése, valamint a javaslatok megfogalmazása céljából – folyamatosan részt kívánnak venni a gazdasági tárca által működtetett Vállalkozásfejlesztési Tanácsban is.

Egységes nyilvántartás

Az érdekképviselet 2003-ban országos szinten egységes tagnyilvántartást hoz létre, amelyhez kapcsolódóan kialakítják a humánerőforrás-térképet is. A sokrétű szolgáltatás közül kiemelendő a garanciaszövetkezetek megerősítése, illetve a HACCP minőségbiztosítási felkészítés.

A KISOSZ arra is törekszik, hogy – még az EU-csatlakozás előtt – ne csak az uniós direktívákat, hanem az egyes tagországok kis- és középvállalkozásokat érintő szabályozási gyakorlatát is megismerjék tagjaik. Például a 2004-2005. évi adókra és járulékokra vonatkozó tárgyalásokat előkészítendő a szövetség azt tervezi, hogy áttekinti az egyes államok elvonási rendszerét és mértékét, valamint a kisvállalkozói támogatásokat. Az "kicsik" uniós felkészítése során ugyanis hangsúlyt kívánnak helyezni a tagországokban már kialakult gyakorlat hazai átvételére.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. június 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem