×

A felmondás indoka: összeférhetetlenség

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. április 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 62. számában (2003. április 15.)
A munkahelyi légkört mérgező, munkatársaival együttműködésre képtelen, összeférhetetlen munkavállaló számíthat rá, hogy munkáltatója a saját, valamint a többi, jól teljesítő munkatárs megtartása érdekében akár fel is mondhat neki. A feszült munkahelyi légkör rontja a dolgozók közérzetét, a kedvetlen, ideges hangulatú munkatársakkal pedig nem halad a munka. Senki sem kényszerül eltűrni munkatársa kibírhatatlan magatartását, lehengerlő stílusát, durva, kioktató beszédét. A munkahelyi közösség vagy a munkáltató – több legfelsőbb bírósági döntés is alátámasztja ezt – jogszerűen megszabadulhat a nemkívánatos kollégától.

Ezúttal a szó hétköznapi értelmében használt összeférhetetlenségre alapított felmondás lehetőségét vizsgáljuk, azt az esetet, ha valaki renitens, a munkahelyi légkört mérgező, munkatársaival, feletteseivel együttműködni képtelen, vagy nem megfelelően együttműködő magatartást tanúsít, amely a hatékony, közös munkavégzést akadályozza.

Az összeférhetetlenséggel kapcsolatos konkrét vizsgálódást megelőzően tekintsük át a Munka Törvénykönyve (Mt.) azon szabályait, amelyek az együttműködési kötelezettségre, a munkavállaló munkavégzésének mikéntjére, továbbá a munkaviszony felmondására vonatkoznak!

Együttműködési kötelezettség

Az Mt. 3. §-ának (1) bekezdése alapelvként mondja ki, hogy a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató, az üzemi tanács, a szakszervezet és a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve köteles eljárni. A (2) bekezdés szerint a munkáltató a munkavállalót köteles minden olyan tényről, körülményről, illetve ennek változásáról tájékoztatni, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából jelentős. A munkáltatót a munkavállalóval szemben ez a kötelezettség a munkaszerződés megkötését megelőző eljárása során is terheli. A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja – nem tanúsíthat olyan magatartást, amely a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné [3. § (5) bekezdése].

Rendeltetésszerű joggyakorlás

Az együttműködési kötelezettséghez kapcsolódik az Mt. 4. §-ának a rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó előírása, amely szerint az e törvényben meghatározott jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni, illetőleg teljesíteni. A jog gyakorlása különösen akkor nem rendeltetésszerű, ha az mások jogos érdekének csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségének korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul, vagy erre vezet.

A munkavégzés alapvető szabályai

Az Mt. 103. §-a (1) bekezdésének értelmében a munkavállaló köteles

– az előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, és munkaidejét munkában tölteni, illetőleg ezalatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni;

– munkáját az elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások és utasítások szerint végezni;

– munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, valamint általában olyan magatartást tanúsítani, hogy ez más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse, munkáját ne zavarja, anyagi károsodását vagy helytelen megítélését ne idézze elő.

Munkáltatói rendes felmondás

Az Mt. 89. §-ának (1) bekezdése szerint a határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet. A munkáltató köteles a rendes felmondását megindokolni, az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania [89. § (2) bekezdés].

A törvény a munkáltatói felmondással szemben azt a követelményt támasztja, hogy a felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet [89. § (3) bekezdés]. A munkáltató csak abban az esetben nem köteles a rendes felmondását indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjas [89. § (6) bekezdés, 87/A § (1) bekezdésének a)-g) pontjai].

A védekezés lehetősége

A munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a munkavállaló számára, hogy a vele szemben felhozott kifogások ellen védekezhessen, kivéve ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el [89. § (5) bekezdés].

A rendes felmondást csupán írásban lehet közölni, a felmondásban a munkaviszony megszűnésének időpontját is meg kell jelölni, a felmondási idő közlésével együtt. Emellett a jogorvoslati lehetőségre is fel kell hívni a munkavállaló figyelmét. A felmondási korlátozásokat az Mt. 90. §-ának (1) bekezdése sorolja fel.

Indokolási kötelezettség

A felmondás indokát úgy kell megjelölni, hogy abból a munkavállaló egyértelműen megtudja: miért nem tartanak igényt a munkájára. A felmondás oka összefoglalóan is meghatározható, amennyiben abból megállapítható, hogy miért nem tart igényt a munkáltató a munkavállaló munkájára. Fontos továbbá, hogy a felmondásban nem közölt indokokra utóbb nem lehet hivatkozni, tehát a felmondási okokat nem lehet bővíteni. Amennyiben összefoglalóan határozta meg a munkáltató a felmondási okot, abban az esetben sem lehet ez az összefoglaló megjelölés túlságosan általános; szükséges, hogy az indokok konkrétak legyenek, és valóságuk esetén okszerűen eredményezhessék a munkaviszony megszüntetését.

Valós felmondási ok

Csak való tény lehet indoka a felmondásnak, amely tényt (körülményt) a munkáltatónak kell bizonyítania (MK 95/III.). Ellenkező esetben a felmondás jogellenes. A felmondással szemben támasztott általános követelmények között kell megemlíteni, hogy több felmondási indok megjelölése esetén elégséges, ha azok egyike bizonyul valónak.

Munkáltatói rendkívüli felmondás

Az Mt. 96. §-ának (1) bekezdése szerint a munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

– a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

– egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

A rendkívüli felmondás esetén alkalmazni kell a rendes felmondásnak azt a szabályát, miszerint lehetőséget kell adni a munkavállaló számára a rendkívüli felmondás közlése előtt arra, hogy megismerje a tervezett intézkedés indokait, és a vele szemben felhozott kifogások ellen védekezzék, kivéve ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. Ha a rendkívüli felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, a tudomásszerzés időpontjának azt kell tekinteni, amikor a rendkívüli felmondás okáról a testületet – mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet – tájékoztatják [96. § (4) bekezdése].

Rendkívüli felmondási okok

A rendkívüli felmondáshoz tehát igen súlyos ok szükséges, a kötelezettségek szándékos vagy súlyosan gondatlan, jelentős mértékű megszegése, melynek valósága esetén a munkaviszony felmondási idő nélkül, azonnali hatállyal megszüntethető. Rendkívüli felmondás esetén tehát a rendes felmondás szabályai – az előbb említett és a törvényben előírt kivételtől eltekintve – nem alkalmazhatók.

Amennyiben a munkáltatói rendes felmondást a munkavállaló nem fogadja el, illetve a munkáltató nem ért egyet a munkavállaló rendes felmondásával, abban az esetben a munkavállaló köteles az intézkedés közlésétől számított 30 napon belül keresetet benyújtani az illetékes munkaügyi bírósághoz.

Az összeférhetetlenség mint felmondási ok

A munkáltatói rendes felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával összefüggő ok lehet. A munkáltatói felmondások azon csoportjával, amely a munkáltató működésével összefüggő okokat foglalja össze, ezúttal nem foglalkozunk (pl. átszervezés).

Magatartás a munkahelyen

A munkavállalónak a munkaviszonyával kapcsolatos magatartása, a munkahelyi közösségbe való beilleszkedése, éppen úgy, mint a munkatársakhoz való viszonya, a munkaköre ellátására való alkalmassága körébe tartozik. Ezek alapján a vezető munkakört betöltő személy vezetői alkalmasságához sorolható egyebek mellett az is, hogy milyen munkahelyi légkört képes kialakítani. Ezért felmondási indok lehet az összeférhetetlen magatartás is, amint erre a Legfelsőbb Bíróság már több határozatában rámutatott.

Kibírhatatlan kolléga

Az összeférhetetlenséghez, a munkatársakkal való együttműködésre való képtelenséghez elegendő, ha a munkáltató azt bizonyítja, hogy a rossz munkahelyi hangulat jelentős részben a munkavállaló magatartására vezethető vissza. Ha a dolgozónak a munkához, feladatai ellátásához való viszonya jelentősen romlott, és ez rontotta a munkahelyi légkört is, mint összefoglaló indokolás okszerűen képezheti a rendes felmondás alapját. Ebben az esetben a munkáltatónak bizonyítania kell, hogy a munkavállaló egy-egy feladat ellátását megtagadta (LB Mfv.II.10.232/2000. számú határozata).

A Legfelsőbb Bíróság ebben a határozatában kifejtette, hogy a munkavállaló és a felettese között kialakult konfliktus olyan súlyos volt, amely már zavarta a munkát. A köztük lévő állandósuló feszültséget még a kívülállók is érzékelték, és ez a feszültség befolyásolhatta a munkavállalóknak a munkához való viszonyát. Bár a munkáltató alperes összefoglalóan jelölte meg a felmondás indokát, ez az MK 95. számú állásfoglalás szerint nem jogellenes, mivel a munkáltató tényszerűen bizonyította a hivatkozott felmondási indokokat. Azt például, hogy a felperes munkavállaló az ügyvezető igazgató közbelépésére volt csak hajlandó a rábízott feladatokat elvégezni. A tanúvallomások az ellentéteket egyértelműen bizonyították.

Beilleszkedésre képtelenség

Egy másik esetben is jogszerűnek ítélte a Legfelsőbb Bíróság a munkáltatói rendes felmondást, amely a felperes munkavállaló munkavégzési hiányosságait konkrétan felsorolta, s emellett hivatkozott arra is, hogy a felperes nem tudott beilleszkedni a kollektívába, a főosztály munkatársaival a kapcsolata, viselkedése nem volt elfogadható. E perben megállapította a bíróság azt is, hogy a felperes munkavállaló munkavégzésével kapcsolatos egyes kifogásokat a munkáltató már a rendes felmondást megelőzően közölte, a felperesnek lehetősége volt a kifogások elleni védekezésre, ennek ellenére a munkáltatónak a munkaviszony közös megegyezéses megszüntetést javasló megoldása elől elzárkózott. A perben a munkáltató nemcsak a feladatok teljesítésének elmaradását, hanem azt is bizonyította, hogy a felperes munkatársaival való kapcsolata, együttműködése nem volt megfelelő, ezért mindezek a felmondás okszerű indokául szolgáltak (Mfv.I.10.810/1999. sz.).

Udvariatlan eladó

A következő esetben is jogszerűnek minősült az összeférhetetlenségre utaló munkáltatói rendes felmondás, melyet a munkáltató azzal indokolt, hogy az üzletvezető munkakörben dolgozó felperes a vásárlókkal szemben gyakran udvariatlan, alkalmanként bántó magatartást tanúsított, amit a vásárlók is szóvá tettek az üzlet dolgozói előtt. A felperes munkavállaló a közvetlen beosztottaival is rendszeresen összeférhetetlenül viselkedett. A bíróság jogszerűnek minősítette a felperes munkaviszonyát megszüntető intézkedést, mivel a munkáltató alperestől – akinek üzletpolitikai érdeke fűződik ahhoz, hogy a vevők az üzletről jó véleménnyel legyenek – nem volt elvárható a munkaviszony fenntartása. A perben a beosztottak bizonyították, hogy a munkahelyi légkör rossz volt, a munkavállalók nem beszéltek egymással, és a felperesnek a vevőkkel szembeni viselkedése sértette az alperes üzletpolitikai érdekeit (Mfv. I.11.298/2001. sz.).

Keménykezű főnök

A munkáját kiválóan végző munkavállaló munkaviszonyát nem lehet összeférhetetlenség miatt megszüntetni azért, mert erélyes magatartása miatt a beosztottjai kijelentették, hogy nem hajlandók vele együtt dolgozni. A munkavállaló erélyes magatartása, az általa támasztott vezetői követelmények nem indokolják okszerűen munkaviszonya rendes felmondással történő megszüntetését (BH 1980/4/145. sz.).

Ha azonban a munkatársak, beosztottak egységes fellépését – nevezetesen, hogy nem hajlandók a másik munkavállalóval együtt dolgozni – ennek a munkatársnak összeférhetetlen, a kollektíva érdekeit sértő, az Mt. 103. §-ának c) pontja szerinti követelményekbe ütköző magatartása váltotta ki, a munkáltatói jogkör gyakorlójának a körülményeket tisztáznia kell, feltárni a konkrét tényeket. Amennyiben ez a magatartás bizonyítható, indokolt lehet a munkáltató részéről a rendes – vagy rendkívüli felmondó intézkedés.

Munkáltatói rendkívüli felmondás a munkavállaló összeférhetetlen magatartása alapján

Amint láttuk, a munkáltató rendkívüli felmondással megszüntetheti a munkavállaló munkaviszonyát, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi. A rendes felmondáshoz képest tehát rendkívüli felmondásra jóval súlyosabb kötelezettségszegést jelentő munkavállalói magatartás, munkavállalói összeférhetetlenség szolgálhat alapul, s a felsorolt feltételeknek együttesen kell fennállniuk.

Ellenszegülő beosztott

A Legfelsőbb Bíróság rendkívüli felmondást megalapozó oknak tekintette, hogy a felperes munkavállaló megengedhetetlen módon és hangnemben kifogásolta a munkáltató egyes intézkedéseit, magából kikelve ordított a munkahelyi felettesével, és az így kialakult helyzet sértő volt a felettesére nézve. Az Mt. 103. §-a (1) bekezdésének c) pontja szerint ugyanis a felperes köteles volt a munkahelyén olyan magatartást tanúsítani, hogy más helytelen megítélését ne idézze elő. A felperes magatartásával ezt a lényeges kötelezettségét megszegte, magatartása alkalmas volt arra, hogy a felettes helytelen megítélését, vezetői tekintélye csorbítását okozza (Mfv.I.10472/1999. sz.).

Durva szavak

Ugyancsak alaposnak találta a munkáltatói rendkívüli felmondást a Legfelsőbb Bíróság abban az esetben, amikor a felperes munkavállaló megkérdőjelezte munkahelyi felettese vezetői minőségét, személyére vonatkozóan sértő kifejezéseket tett, a tanúk szerint ocsmány kifejezéseket használt, a számára kiadott munka teljesítésével és a határidő betartásával kapcsolatban a munkáltatói utasításokat megkérdőjelezte. A bíróság jogerős ítéletével megállapította, hogy a felperes munkavállaló ezzel a magatartásával okot adott a rendkívüli felmondásra. Megszegte ugyanis az Mt. 103. §-a (1) bekezdésének c) pontjában előírt lényeges kötelezettségét (Mfv.I.10.533/2000. sz.).

Tettlegesség

Ugyancsak alaposnak tartotta a munkáltatói rendkívüli felmondást a Legfelsőbb Bíróság, amikor egy elszámolási vita miatt a felperes munkavállaló a munkatársa súlyos sérülésével járó, tettleges, durva magatartást tanúsított, mert ezzel jelentős mértékben megsértette az Mt. 103. §-a (1) bekezdésének c) pontjában szabályozott együttműködési kötelezettségét és a munkatársa egészsége, testi épsége veszélyeztetését tiltó rendelkezést (Mfv.I.10.991/2001. sz.).

Rossz modor

Egy másik esetben is jogszerűnek tartotta az LB a rendkívüli felmondást, amikor a felperes munkavállaló a felettesével és a beosztottaival szemben is durván, az együttműködési kötelezettségét folyamatosan sértő módon viselkedett. A munkáltató a perben sikerrel bizonyította, hogy a felperes munkavállaló megtagadta az elfogadott munkahelyi szabályzat aláírását, a munkáltató jogszerű utasításaival vezetőként nyíltan szembeszegült, éles vitákat kezdeményezett, amelyek miatt a munkáltató több ízben írásbeli figyelmeztetésben is részesítette. A tanúk bizonyították, hogy csúnya szavakat használt. A felperestől mindenki tartott kemény és durva modora miatt (Mfv.I.10.356/2002. sz.).

Amikor a dolgozónak van igaza

Elutasított új munkakör

Nem tartotta viszont alaposnak azt a munkáltatói rendkívüli felmondást a bíróság, amelyben a munkáltató arra hivatkozott, hogy a munkavállaló elzárkózott a számára felajánlott új munkakörtől, s a munkaszerződés módosításába nem egyezett bele. Ezt a munkáltató úgy értékelte, hogy dolgozója nem hajlandó a felettesével együttműködni. Az LB szerint azonban az új munkakört a munkavállaló nem volt köteles elfogadni, így elzárkózása nem minősíthető az együttműködési kötelezettség szándékos és jelentős megszegésének (Mfv.I.10.937/2001. sz.).

Ugyancsak jogellenesnek minősítette a bíróság a munkáltató rendkívüli felmondását abban az esetben, amikor egyik dolgozóját összeférhetetlen magatartása miatt helyezett át másik munkakörbe. A bíróság szerint a munkáltató nem bizonyított olyan minősített kötelezettségszegést, amely a rendkívüli felmondást, a jogviszony fenntartásának lehetetlenségét indokolta volna (Mfv.II.10.704/2000. sz.).

A dolgozó is felmondhat

Természetesen a munkavállalónak is lehetősége van rendkívüli felmondásra abban az esetben, amikor a tulajdonos vagy a munkahelyi felettes sértő, fenyegető hangnemet használt, és olyan utasításokat adott a munkavállalónak, amely az üzlet vezetését megnehezítette (Mfv.I.10.598/2001. sz.).

Jogorvoslati lehetőségek

A teljesség kedvéért szükséges utalni a rendes, illetve rendkívüli felmondás elleni jogorvoslati lehetőségre. Megszűnt az úgynevezett egyeztetés kötelezettsége, bár természetesen a kollektív szerződésben, illetve a felek megállapodásában a munkaügyi jogvita esetére kiköthetik békéltető személyét, aki a jogvitában egyezség létrehozását kíséreli meg. A munkáltatói rendes, illetve rendkívüli felmondást tartalmazó intézkedésben a munkáltató köteles a jogorvoslati lehetőségre a munkavállalót figyelmeztetni. Az Mt. 202. §-a értelmében a keresetlevelet az intézkedés közlésétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni a munkáltató székhelye vagy telephelye szerinti munkaügyi bírósághoz.

Amennyiben a munkáltató nem figyelmezteti a munkavállalót a felmondással szembeni jogorvoslati lehetőségre – ideértve annak határidejét is -, a munkavállaló az általános elévülési időben – azaz három éven belül – munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. április 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem