×

Jogmagyarázó

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. március 13.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 108. számában (2007. március 13.)
A munkajog a kártérítési felelősség vonatkozásában a Munka Törvénykönyve (Mt.) eltérő szabályokat tartalmaz a munkáltatóra és a munkavállalóra. Amíg előbbi vétkességre tekintet nélkül felel az Mt. általános szabálya alapján a munkaviszony keretében okozott kárért, addig utóbbinál a felelősségnek eleve feltétele a vétkesség. A munkavállaló a teljes kárért csak szándékos okozás esetén felel, ismeretesek továbbá egyes különös felelősségi alakzatok. A munkavállaló is vétkességére tekintet nélkül felelős a megőrzési, illetőleg a leltárhiányért fennálló felelősség esetén. Ezúttal a vétkes károkozásért fennálló felelősség szabályainak "perdöntő" kérdéseit járjuk körül.

Általános kérdések

A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló a munkaviszonyából eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért kártérítési felelősséggel tartozik. A munkavállaló vétkességét, a kár bekövetkeztét, illetve mértékét, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania (166. §). Az Mt. a munkaviszonyból eredő kötelezettség megsértésének szankciójaként kártérítési kötelezettséget állapít meg, amennyiben a kötelezettségszegés a munkaviszony másik alanyának – bizonyos esetekben jogutódjának, hozzátartozójának – kárt okozott. A kár a munkavállaló által a munkáltatónak okozott tényleges vagyoni hátrány. Az Mt. 172. §-a határozza meg, hogy mely költségeket lehet a kár összegének megállapításakor figyelembe venni, illetve eligazodást nyújt abban, mi minősül kárnak. Így kár keletkezhet különösen valamely dolog megrongálódása, használhatatlanná válása, megsemmisülése folytán.

A megtérítendő kár

A munkavállaló kártérítési felelőssége körében az Mt. azt az elvet képviseli, mely szerint a munkavállaló az okozott károk közül csak a tényleges kár megtérítésére kötelezhető. Az elmaradt haszon csak kivételesen érvényesíthető.

Bizonyítás

A károkozásért általában vétkesség esetén tehető felelőssé a munkavállaló, ha a munkáltató a kár bekövetkezésének megelőzésére, kizárására alkalmas feltételeket biztosította. Amint a törvényjavaslathoz fűzött indokolás 1992-ben kifejtette: a munkáltató utasítási jogából következően képes a munkavállaló magatartásának megfelelő befolyására, ezen keresztül a károkozás megelőzésére, ezért neki kell bizonyítani a kártérítési felelősség feltételeinek fennállását, nem pedig a munkavállalónak a mentesülés érdekében magát kimentenie. Ez alól csak akkor enged kivételt, amikor ez az utasítási jog korlátozott.

Tanulmányi szerződésből eredő kár

Nem tartozik a munkavállaló kártérítési felelősségi körébe a tanulmányi szerződésből eredő munkáltatói igényérvényesítés, vagy a jogtalanul felvett munkabér visszakövetelése.

A munkaviszony jogellenes megszüntetéséből eredő kár

Kiemelendő, hogy az Mt. 101. §-a a munkaviszony jogellenes megszüntetéséből eredő igényérvényesítés szempontjából a kártérítési felelősségre vonatkozó szabályok alkalmazását írja elő, de a kártérítés kiszabható összegéről eltérően rendelkezik. A vezető állású munkavállaló tekintetében a törvény szigorúbb mértéket állapít meg (lásd a 193. §-t).

A hátrányos megkülönböztetés tilalma

Fontos, elvi jelentőségű rendelkezés az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény szerint, hogy az egyenlő bánásmód követelményének sérelmét jelenti különösen, ha a munkáltató a munkavállalóval szemben közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a kártérítési felelősség érvényesítése során (21. §).

Szakképzés

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. tv. 50. § (1) bekezdése alapján, a tanuló és a gazdálkodó szervezet kártérítési felelősségére a munkajogi kártérítési felelősségi szabályok az irányadók.

A kárfelelősség feltételei

A munkavállaló kártérítési felelőssége eltérően alakul attól függően, hogy

- vétkessége alapján fennálló felelősség terheli-e (mely bekövetkezhet gondatlan, illetve szándékos károkozás esetén), vagy

- az általános megőrzési felelősség, azaz a munkavállaló vétkességére tekintet nélküli (objektív) károkozásért fennálló felelőssége terheli.

E kártérítési felelősségi alakzat megállapításának együttes feltételei:

- a felek között munkaviszony álljon fenn;

- munkaviszonyból eredő kötelezettségszegés valósuljon meg;

- az elkövetés módjában a munkavállalót vétkesség terhelje;

- kára keletkezzen a munkáltatónak;

- okozati összefüggés álljon fenn a kár és a munkavállaló kötelezettségszegése között.

Az okozati összefüggés vizsgálatakor csak a lényeges okokat lehet figyelembe venni. A fentiek vonatkozásában a bizonyítás a munkáltatót terheli, érdeke neki fűződik ahhoz, hogy a munkavállalóval szemben igényeit érvényesítse.

Munkaviszony

A munkaviszony létrejöttére vonatkozóan az Mt. Harmadik részének I. fejezete, szűkebben a törvény 76-79. §-ai adnak eligazodást.

Munkavégzés

A munkavégzés szabályait, a munkavállaló munkavégzéssel kapcsolatos kötelezettségeit az Mt. III. részének V. fejezete részletezi, de ezen túlmenően a munkáltató további kötelezettségeket is meghatározhat. A kötelezettségszegés megvalósulhat a munkavállaló tevőleges magatartásával, de mulasztással is.

Érvénytelen munkaszerződés

A munkaszerződés érvénytelensége esetén az Mt. 10. §-ának (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az érvénytelen megállapodásból eredő jogokat és kötelezettségeket úgy kell elbírálni, mintha azok érvényesek lettek volna. E paragrafus (3) bekezdése választ ad arra, hogy ha bármelyik félnek az érvénytelenségből kára származik, az Mt. kártérítési felelősségi szabályait megfelelően alkalmazni kell.

Palástolt munkaszerződés

A megbízási, vállalkozási jogviszony keretében okozott kár esetén a Polgári Törvénykönyv általános szabályai érvényesülnek. Abban az esetben, ha a megbízási, vállalkozási szerződés valójában munkaszerződést takar, azaz a szerződés színlelt, a leplezett munkaszerződés alapján az Mt. 166. §-a az irányadó, a munkajog kárfelelősségi szabályai érvényesülnek.

Kármegelőzési kötelezettség

A károk megelőzése érdekében a munkavállaló nem tesz feltétlenül eleget ez irányú kötelezettségének (Mt. 166. §), ha a károk előidézésére alkalmas hiányosságokat jelenti. Váratlanul előálló, halasztást nem tűrő és a dolgozó anyagi erejét meg nem haladó beszerzés, valamint a kisebb munkák elvégzése a munkavállalónak is kötelessége. Mindig az eset összes körülményeitől függően kell elbírálni: elvárható-e a munkavállalótól, hogy a munkáltató érdekében a költségek előlegezése mellett intézkedjék (LB MK 26. számú állásfoglalás).

 

Szándékos károkozás helyett megőrzési felelősség

Nem sérti a kereseti kérelemhez kötöttség elvét, ha a bíróság szándékos károkozás helyett a megőrzési felelősségre vonatkozó szabályok szerint marasztalja a munkavállalót [Pp. 215. §, Mt. 168. §, 169. § (1) bekezdés]. Mindehhez magyarázatként egy per története röviden. A periratokból megállapíthatóan az alperes munkaügyi és társadalombiztosítási ügyintéző munkakört töltött be, azonban a munkaviszonya keretében a pénztárosi és a pénzkezelői feladatokat is ellátta. Adóeljárás indult a felperes munkáltatónál, amelynek keretében pénztárellenőrzést is tartottak. A pénztári rovancs áttekintésekor a felperes főkönyvelője 2 db nagy összegű előleg kifizetését észlelte, amely kifizetések fiktívnek bizonyultak, és ezt a tényt a felperes is elismerte. Ilyen előzmények után a felperes a munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetében az alperest az Mt. 168. §-ára hivatkozással 897 190 forint és ennek késedelmi kamata megfizetésére kérte kötelezni. Az alperes az ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy a felperesnél kialakult gyakorlat szerint a munkáltató szóbeli utasítása alapján a társaság munkavállalóinak és a társasággal szerződéses viszonyban álló személyeknek bizonylat nélkül adott ki készpénzt, amelyet egy "cetlire" írt fel, majd amikor a felvett összeggel az átvevő elszámolt, a cetlit összetépte, és aznapra írta ki a pénztári bizonylatot. Kétségbe vonta, hogy egyáltalában keletkezett pénztárhiány. A felperes nem pénztárosként foglalkoztatta, és ő a pénztárt soha nem vette át szabályszerűen, illetőleg nem egyedül kezelte, mert a távolléte vagy a szabadsága esetén a kolléganői helyettesítették.

A perben abban a kérdésben kellett dönteni, hogy a munkáltató felperest érte-e kár, és azért fennáll-e, és milyen jogcímen, az alperes munkavállaló kártérítési felelőssége. A felkért igazságügyi szakértő megállapítását, miszerint a keletkezett pénztárhiány valós hiány, az alperes sem vitatta. A felperes a követelése jogcímét a keresetében az Mt. 168. §-a alapján az alperes szándékos károkozására alapítottan jelölte meg. Ezzel szemben az eljárt bíróság a jogalapot megváltoztatta, és helytállóan jutott arra az álláspontra, hogy a keletkezett hiányért az alperes az Mt. 169. §-ának (1) és (3) bekezdése szerinti felelősséggel tartozik. A felelősség megállapításának alapjául szolgáló tényállás alapján az alperes a pénztárosi munkakört ténylegesen betöltötte, és a felperes a biztonságos őrzés feltételeit biztosította. Az alperes a személyes meghallgatása során maga állította, hogy a legutolsó pénztárzáráskor hiányt nem tapasztalt, így a felülvizsgálati eljárásban eredménnyel nem hivatkozhat arra, hogy részére a pénztárkészlet átadása-átvétele a feladattal való megbízással egyidejűleg nem történt meg, illetőleg a pénztárt nem kizárólagosan kezelte. A munkaügyi bíróság ítéletével az alperest 897 197 forint hiány, késedelmi kamat és perköltség megfizetésére kötelezte. A bíróság a bizonyítási eljárás keretében beszerzett igazságügyi szakértői vélemény alapján tényként állapította meg, hogy a pénztárhiány valós hiány, és nem számlahiány következménye (Legf. Bír. Mfv. II. 10. 891/2000/4. sz.).

Lemondás a kárigényről

A munkáltató a kártérítési igényéről lemondhat, ezt a jognyilatkozatot azonban nem lehet kiterjesztően értelmezni. Így eltérő megállapodás hiányában az csak a jognyilatkozat időpontjában ismert kárra vonatkozik, a későbbiekben a munkáltató tudomására jutott károkra már nem. A példabeli esetben az alperes munkavállaló építésvezetőként állt a felperes munkáltatóval munkaviszonyban. A munkavállaló munkaköri feladatai közé tartozott a kivitelezési munkák előkészítése, irányítása, ellenőrzése, szakhatóságokkal és alvállalkozókkal a kapcsolattartás, az elvégzett munka felmérése, a számlák igazolása és a munkafeltételek megteremtése a fizikai állomány részére. A jegyzőkönyv szerint a munkavállaló munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt, a munkaterületen használt eszközökkel elszámolt. Az ugyanezen a napon készített megállapodás szerint a munkavállaló és az ügyvezető abban állapodtak meg, hogy az üzemanyag-elszámolásoknál felmerülő hiányosságokkal, a gépkocsikárral és a bérelt földmunkagépek elszámolásával összefüggésben további eljárást a munkáltató a munkavállalóval szemben nem kezdeményez. A jegyzőkönyv szerint a munkavállaló vállalta, hogy a dolgozók munkaruha-tartozását megfizeti, és visszafizeti az osztaléktartozását is.

A munkáltató fizetési meghagyással kérte a bíróságon a munkavállaló által okozott kár megtérítését, arra hivatkozott, hogy – munkaruha-tartozása mellett – az építésvezető további kárt okozott azzal, hogy a benzinszámlákat meghamisította, az alvállalkozókkal szabályellenesen úgy állapodott meg, hogy az alvállalkozók ugyan a munkáltató terhére végzik az üzemanyag-beszerzést, de ténylegesen a munkavállalónak fizetnek. A munkáltató szerint az építésvezető az így átvett összeggel a munkáltatója felé nem számolt el, a birtokában lévő bizonylatokat meghamisította. A munkáltató még büntetőfeljelentést is tett, melynek eredményeként a Legfőbb Ügyészség határozatával megállapította, hogy a vagyon elleni cselekmények, illetve magánokirat-hamisítás vétségének büntethetősége az alperes munkavállalóval szemben elévült, ezért az eljárást megszüntette. A munkaügyi bíróság megállapította, hogy a munkáltató követelése az üzemanyagköltségek és a munkaruha-tartozás vonatkozásában megalapozott, ezt meghaladóan viszont nem volt bizonyítható, hogy az építésvezető a munkáltatójának kárt okozott volna. A másodfokú bíróság helytállónak tartotta a munkaruha-tartozás megfizetésére kötelező ítéleti rendelkezést, azonban nem találta alaposnak a felperes kártérítési igényét az üzemanyag-elszámolásoknál felmerült hiányra vonatkozóan. Ezt azzal indokolta, hogy a munkáltató előtt az építésvezetővel kötött megállapodás idején már ismert volt, hogy a munkavállaló az elszámolási kötelezettségét megsértette. Ennek ellenére úgy állapodott meg, hogy erre alapozottan eljárást nem kíván a munkavállalóval szemben indítani, azaz ezen igényéről a munkáltató lemondott. A feleknek ezt a megállapodását a munkáltató nem támadta meg, ezért az elszámolással kapcsolatos kereseti kérelme megalapozatlan.

A fenti következtetés nem megalapozott, mivel a munkaviszony megszűnésekor kötött megállapodás idején az üzemanyag-elszámolási hiányosságok a munkáltató előtt nem voltak teljeskörűen ismertek. Ezt a megyei bíróság a polgári bíróság előtti meghallgatott két tanú vallomása alapján – álláspontja szerint - megalapozatlanul állapította meg. Ezzel szemben csak a büntetőeljárás során szerzett tudomást arról, hogy az építésvezető milyen nagyságrendben használt fel valótlan tartalmú számlákat. Ezzel a kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség elévülés miatt nyomozást megszüntető határozatának tényállása szerint a munkáltató kártérítési igénye megalapozott. A munkaviszonnyal kapcsolatos jognyilatkozatok esetében is irányadó, hogy ha valaki jogáról lemond, vagy abból enged, nyilatkozatát nem lehet kiterjesztően értelmezni [Ptk. 207. § (3) bekezdés]. Az adott esetben a munkáltató a vitatott megállapodással csak az addig ismert kárigényéről mondhatott le, az utóbb tudomására jutott kár nem lehetett a megállapodás tárgya. A II. fokú ítélet ezért a megállapodásban történt joglemondásra hivatkozva megalapozatlanul, tehát jogszabálysértően utasította el teljes egészében a munkáltató üzemanyag-elszámolással kapcsolatos kártérítési igényét (Legf. Bír. Mfv. II. 10.036/2002/3. sz.).

Vétkesség

A munkavállaló kártérítési felelősségének tipikus esete a vétkes károkozásért fennálló felelősség, mert eltérően a megőrzési felelősségtől (169. §), ennek megállapításához nem szükségesek különleges előfeltételek. A vétkesség azt fejezi ki, hogy a kár azért keletkezett, mert a munkavállaló nem úgy járt el, ahogy tőle elvárható lett volna, holott tudta, vagy tudni kellett volna, hogy mi a helyes magatartás. A vétkességnek két fokozata van: a szándékosság és a gondatlanság. A vétkességet kizárja, ha a munkavállaló beszámíthatatlan, azaz vétőképtelen állapotban valósította meg a kötelezettségszegést. A 166. § megfogalmazásából következik, hogy a munkavállalót akkor terheli ez a felelősség, ha a munkaviszony keretében, az abból eredő valamely kötelezettségének megszegésével tényleges kárt idézett elő a munkáltató vagyonában, és a kár bekövetkezése – amely a munkavállaló magatartásával összefüggött – a munkavállalónak felróható. A felróhatóság szempontjából a vétkesség két alakzatát különbözteti meg az Mt., a gondatlanságot és a szándékosságot. A gyakorlat e fogalmak tartalmát megfelelően kimunkálta, ezért szükségtelen ezek törvényi szabályozása.

Gondatlanság

Gondatlan károkozásról akkor beszélünk, ha a munkavállaló tudta, vagy tudnia kellett volna magatartásának helytelen voltáról, de mégsem ennek megfelelően cselekedett, illetve bízott ezek bekövetkezésének elmaradásában. Gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke a munkavállaló egyhavi átlagkeresetének ötven százalékát nem haladhatja meg [167. § (1)]. Az 1992 előtti szabályokkal egyezően (lásd a bevezetőben írt kritikát) a gondatlan károkozásért kiszabható kártérítés a munkavállaló félhavi átlagkeresetét nem haladhatja meg akkor sem, ha egyébként a kár ennél magasabb volt. Ez a mérték természetesen csak a kiszabható kártérítés felső határát vonja meg: ha a kár ennél kevesebb volt, a kártérítés is ehhez igazodik, de a károsult munkáltató csökkentheti igényét, illetőleg el is tekinthet annak érvényesítésétől.

Az Mt. három esetben lehetőséget ad magasabb összegű kártérítés kiszabására:

- munkaszerződésben, illetve kollektív szerződésben meg lehet állapodni magasabb mértékű kártérítésben, de ez sem haladhatja meg a munkavállaló másfél havi, távmunka esetén háromhavi, illetve félévi átlagkeresetének összegét,

- a pénzintézeti számfejtők, ellenőrök a teljes kárért felelnek gondatlanság esetén is a munkaköri mulasztásokért (e rendelkezés lényeges eleme, hogy csak és kizárólag pénzintézeteknél előforduló, a jogszabályban meghatározott két munkakörben okozott kötelezettségszegésből eredő károkozáskor alkalmazható).

Ennek alapján a kollektív szerződés vagy munkaszerződés a károkozás, illetve a károkozó körülményeire, így különösen a vétkesség fokára, a károkozás jellegére, gyakoriságára, valamint a munkavállaló beosztására tekintettel a kártérítés mértékét az előbbiektől eltérően is szabályozhatja [167. § (2)]. A pénzintézeti sajátosságokra tekintettel, nem utolsósorban az esetleges károk nehezebb megelőzése és felfedezése miatt, és figyelemmel az így okozható károk nagyságára is, az Mt. a pénzintézetek számfejtést, illetve ellenőrzést végző munkavállalóinak teljes felelősségét írja elő gondatlan károkozás esetére is.

Szándékosság

A Legfelsőbb Bíróság MK 25. számú állásfoglalása szerint a munkavállaló szándékosan okoz kárt a munkáltatónak (Mt. 168. §-a), ha előre látja cselekményének (mulasztásának) károsító következményeit, és azokat kívánja (közvetlen szándék), vagy azokba belenyugszik (eshetőleges szándék). Szándékos károkozásnál indokolatlan lenne a felelősség mértékének korlátozása, ezért ilyenkor a teljes kár megtérítésére kötelezhető a munkavállaló [167. § (4), 168. §].

A munkáltatói szabályzat és a kárfelelősség

Kártérítés kiszabására, vagy a kártérítési felelősség megállapítására a munkavállalóval szemben kizárólag a jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén nyílik meg a lehetőség. Példánk "főhőse" hajnalban érkezett az elárusítóhelyére, az újságárus-pavilonhoz, amikor észlelte, hogy oda az éjszaka folyamán betörtek. Az újságárus az ezt követően rövidesen megérkezett aznapi újságokat – a pavilont kinyitva – a belső kiadópultra rámolta, majd értesítette a munkáltatót a betörésről. A hívásra a helyszínre érkezett betörési ügyeletes nem készített leltárt. Arra hivatkozott, hogy az újságárus a betörést észlelve bement a pavilonba, és ezzel megszegte a munkahelyi utasítást. A munkáltató a kollektív szerződésben foglalt lehetőség alapján "határozatával" 56 036 forint 90 fillér kártérítés megfizetésére kötelezte a munkavállalót. A határozat indokolása szerint az újságárus teljes kártérítési felelősségét az alapozza meg, hogy megszegte a munkahelyi utasítást, mivel a bizottsági leltár felvétele előtt bement a pavilonba. E kötelezettségszegés a teljes kártérítési felelősségét vonja maga után.

A munkáltató eljárása jogellenes. Az újságárus ugyan valóban megszegte a munkahelyi utasítást azzal, hogy a pavilon ajtaját kinyitotta, még akkor is, ha nem tartózkodott az üzletben. Az utasítás azonban nem tartalmaz olyan szankciót, hogy a szabály megsértője emiatt teljes kártérítési felelősséggel tartozik. A pavilonnak nem volt rácsa, riasztóberendezése. Az ügyben ismeretlen tettes ellen tett feljelentés alapján indult nyomozást a rendőrség megszüntette. Tekintettel arra, hogy a munkavállaló magatartása és a bekövetkezett hiány között nincs okozati összefüggés, önmagában a munkahelyi szabályzat megszegése nem alapozza meg a munkavállalói kártérítési felelősségét. A hiányt a betörés okozta, ugyanakkor a munkáltató nem biztosította a biztonságos őrzés feltételeit. Az okozati összefüggés még a gondatlan károkozás vonatkozásában sem állapítható meg.

Amint egy – a példánkhoz kapcsolódó – legfelsőbb bírósági ítélet még arra is rámutat, hogy amennyiben a munkahelyi szabályzat a megsértésének következményeként a teljes "anyagi" felelősséget előírta volna, ez önmagában akkor sem képezhetné az újságárus teljes kártérítési felelősségének alapját. Annak feltételeit ugyanis az Mt. határozza meg, függetlenül a különféle munkáltatói szabályzatok rendelkezéseitől. A kártérítés kiszabására vagy a kárfelelősség megállapítására kizárólag a jogszabályban írt feltételek fennállása esetén nyílik meg a lehetőség (lásd a Legf. Bír. Mfv. II. 10.702/1996. számú ítéletet!)

Tartozáselismerés

A munkajogi kárfelelősség vonatkozásában is alkalmazni lehet a Ptk. 242. §-ában foglalt, a tartozáselismerésre vonatkozó szabályokat. A tartozás elismerése a tartozás jogcímét nem változtatja meg, de az elismerőt terheli annak bizonyítása, hogy tartozása nem áll fenn, bírósági úton nem érvényesíthető, vagy a szerződés érvénytelen. A tartozáselismerés a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal történik. Az elismerést az a fél teheti meg, akinek a jogosulttal fennálló jogviszonyából tartozása áll fenn. A jognyilatkozatot a jogosulthoz címzetten kell megtenni. Tartozáselismerő nyilatkozat érvényesen csak írásban tehető meg, mégpedig közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan [Ptk. 218. § (2), Pp. 195-196. §]. Az alakszerűségi követelménynek meg nem felelő formában tett nyilatkozatra a tartozáselismerés szabályai nem alkalmazhatóak. A tartozáselismerés nem hoz létre új kötelmet, és nem változtatja meg a kötelem jogcímét sem. Az érvényes tartozáselismerés legfontosabb következménye, hogy megfordul a bizonyítás terhe. Ennek eredményeképp a tartozáselismerést követően az ilyen nyilatkozatot tevő fél lesz köteles bizonyítani, hogy a tartozás nem áll fenn, bírósági úton nem érvényesíthető vagy érvénytelen.

Egy munkaügyi per "végállomásaként" a Legfelsőbb Bíróság megállapította: a tartozáselismerés a tartozás jogcímét nem változtatja meg, de az elismerő bizonyíthatja, hogy tartozása nem áll fenn, bírósági úton nem érvényesíthető, vagy a szerződés érvénytelen. Az alperes munkavállalók gépkocsivezetői munkakörben dolgoztak, rendszeresen teljesítettek fuvart a felperes munkáltató telephelyéről a németországi Hamburgba. A munkavállalók munkájukat Volkswagen Transporter személygépkocsival végezték, azt tehergépkocsiként üzemeltetve oly módon, hogy az utasüléseket részben kiszerelték a gépkocsiból. Fuvarjárataikat rendszerint külön-külön teljesítették. A tankoláshoz szükséges fizetési eszközöket külföldi út esetén valutában a munkáltató bocsátotta rendelkezésre. A munkáltató ügyvezetői, a főkönyvelő és a jogi képviselő, továbbá a munkavállalók jegyzőkönyvet írtak alá, melyben az alkalmazottak vállalták, hogy - külön-külön, a per idején még forgalomban lévő német fizetőeszközben – 5400, illetőleg 4800 DM-et megfizetnek az üzemanyaghiány rendezése érdekében. A megtérítést akként vállalták, hogy a németországi útjaik során elszámolható napidíjból esetenként 64 DM összeget a munkaadó nem fizet ki. Ehhez képest az egyik sofőr 84, a másik pedig 75 kiküldetéssel kapcsolatos levonással rendezi a tartozását. Ezt követően olyan megállapodást írtak alá a felek, hogy a munkavállalók külföldi kiküldetéseik alkalmával esetenként 100 DM összeget fizetnek kártérítés címén. A munkáltató a valutaellátmányból ezt követően 800 DM-et és 700 DM-et vont le. Minthogy a gépkocsivezetők a munkaviszonyukat megszüntették, és ezt követően a fizetési kötelezettségüket nem teljesítették, a munkáltató fizetési meghagyás kibocsátását kérte velük szemben a bíróságnál.

A per tárgya a munkavállalók kártérítési felelőssége volt, ez képezte az alperesek tartozáselismerésének tárgyát. A Ptk. 242. §-ának (1) bekezdése szerint a tartozás elismerése a tartozás jogcímét nem változtatja meg, de az elismerőt terheli annak bizonyítása, hogy tartozása nem áll fenn. A tartozáselismerés folytán tehát a bizonyítási teher átszáll az elismerő nyilatkozatot tévőre. A perbeli esetben ez azt jelenti, hogy a munkavállalóknak kellett kimenteni magukat a kártérítési felelősség alól, bizonyítva, hogy a németországi útjaik alkalmával történt gépkocsihasználat során a felvett valutával megfelelően elszámoltak, üzemanyag-túlfogyasztással a munkáltatónak kárt nem okoztak, a munkaviszonyukkal összefüggő előírásokat vétkesen nem szegték meg. A munkáltató az egyes külföldi útjaikat követően az elszámolás helyességét nem vonta kétségbe, kifogást nem támasztott. A sofőrök a rájuk bízott valutával elszámoltak, ezért az Mt. 169. §-a szerinti felelősségük nem jöhet szóba. Ettől függetlenül kell vizsgálni, hogy a valutából vásárolt üzemanyag felhasználása során vétkesen okoztak-e kárt [Mt. 166. § (1) bekezdés]. A peres eljárásba bevont szakértő azt állapította meg, hogy a gyári normához viszonyítottan azért használtak fel több üzemanyagot, mert helytelen időbeosztás miatt az optimálisnál nagyobb sebességgel kellett közlekedniük. Később – amikor a munkáltató kifogásolta a németországi magas fogyasztást -, a munkavállalók megváltoztatták a közlekedési stílusukat, és szakértői módszerekkel túlfogyasztás már nem volt megállapítható. Az üzemanyag-felhasználás viszonylag magasabb költsége tehát a szakértő szerint a helytelen időbeosztás miatti túlfogyasztás eredménye volt.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a felek által aláírt tartozáselismerő megállapodás csak abban a vonatkozásban semmis, amennyiben a Vht. 74. §-a i) pontjába ütközik, ugyanis mentes a végrehajtás alól a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés. A munkavállalók nyilatkozatukkal a kiküldetési költségükből történő levonáshoz járultak hozzá, amely nyilatkozatuk, mint jogszabályba ütköző, semmis [Mt. 8. § (1) bekezdés]. A munkavállalók kifogásolhatták a tartozáselismerés alapjául szolgáló kártérítési kötelezettségük fennállását, a munkáltató által velük szemben támasztott igénnyel szemben bizonyíthatták, hogy a követelés jogcíme, jogalapja: az ő kártérítési kötelezettségük nem áll fenn. A perben a munkavállalók nem az Mt. 169. §-ának (3) bekezdése alapján tartoztak elszámolási kötelezettséggel, elszámolásukat a munkáltató nem kifogásolta. Mind a fizetési meghagyásban, mind későbbi nyilatkozataiban arra hivatkozott, hogy a munkavállalók az üzemanyaggal nem tudtak elszámolni. Arra nincs adat, hogy az alperesek a tartozásuk megtérítését nem az üzemanyag-túlfogyasztásra figyelemmel vállalták volna, hanem azért, mert az elszámolásukban valótlan tételek szerepeltek.

 

A bérleti szerződés jogosulatlan felmondása és a szándékos károkozás

Ha a munkavállaló a bérleti szerződés jogosulatlan felmondásával kárt okoz a munkáltatójának, azt a szándékos károkozásra vonatkozó szabályok szerint köteles megtéríteni. Egy esetben a munkáltató alkalmazottját az Mt. 168. §-a alapján szándékos károkozás címén 859 392 forint kártérítés megfizetésére kötelezte, a kollektív szerződés rendelkezése alapján. Arra hivatkozott, hogy a munkavállaló ellenszolgáltatás nélkül írásban felmondott egy tartós bérleti szerződést, holott megelőzőleg képviseleti jogosultsága megszűnt. A munkáltató egyben az alkalmazott cselekményét olyan súlyú kötelezettségszegésként értékelte, amely alapján rendkívüli felmondással élt.

A rendkívüli felmondás tárgyában nem volt vitás, hogy a munkavállaló a bérleti szerződés jogosulatlan felmondásával a munkaviszonyból eredő kötelezettségét vétkesen megszegte. A tartós bérleti szerződés célja a bérelt (lízingelt) vagyontárgy feletti tulajdonjog megszerzése, amelynek nem mond ellent, hogy a bérbevevő a maradványértéken való megvásárlásra harmadik személyt is kijelölhet. A munkáltató kára nem azáltal keletkezett, hogy elvesztette a vevő kijelölésére vonatkozó rendelkezési jogát, hanem azáltal, hogy alkalmazottja intézkedése következtében a lízingelt vagyontárgyat vesztette el, holott a szerződés megkötésekor 859 392 forint, az egyéves bérleti szerződés alatt pedig további 214 848 forint összegű bérleti díjat megfizetett. A bérleti szerződés felmondásával tehát a munkáltatónál vagyonvesztés következett be, mert a bérleti díjak addigi fizetése ellenére nem juthatott hozzá – a maradványértéket is megtérítve – a gépkocsihoz, vagyis a munkavállalója magatartása folytán kár érte. Ennek mértéke a lízingelt gépkocsinak a károkozás időpontjában érvényes fogyasztói ára [Mt. 172. §-a (1) bekezdésének b) pontja], levonva ebből a szerződés szerinti maradványértéket. A Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának – fentebb idézett – 25. számú állásfoglalása szerint a munkavállaló szándékosan okoz kárt a munkáltatónak, ha előre látja cselekményének (mulasztásának) károsító következményeit, és azokat kívánja (közvetlen szándék), vagy azokba belenyugszik (eshetőleges szándék). A korábban ügyvezetői tisztséget betöltő munkavállaló a lízingszerződés felmondásával annak körülményeit figyelembe véve a munkáltató oldalán bekövetkezett következményeibe legalábbis belenyugodott, ezért a károkozása szándékosnak tekintendő, amelyért az Mt. 168. §-a alapján teljes mértékben felelősséggel tartozik.

A munkaviszonytól a bűncselekményig

A munkavállaló által a munkáltatónak szándékos bűncselekménnyel okozott kár esetében kármegosztásnak általában nincs helye (Mt. 168. §). A példánkban szereplő esetben a munkavállaló élelmezésvezetői beosztásban dolgozott. Feladatát képezte a térítési díjak beszedése, melyeket vagy postán adott fel, vagy nyugta ellenében fizette be közvetlen felettesének, a gazdaságvezetőnek a pénztárba. A munkáltató igazgatója észlelte, hogy a munkavállaló a térítési díjakra vonatkozó feladási, befizetési kötelezettségének maradéktalanul nem tett eleget, ezért a fenntartónál ellenőri vizsgálatot kezdeményezett. A vizsgálat megállapításai kapcsán a munkavállalóval szemben indult büntetőeljárásban a jogerős ítélet megállapította a munkavállaló bűnösségét folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében. A bűncselekmény azzal valósult meg, hogy a munkavállaló által beszedett térítési díjakból 709 751 forintot nem fizetett be, azt eltulajdonította. Kérheti-e a munkavállaló a kármegosztást, arra alapozva, hogy a munkáltató bizonyos feladatmeghatározási pontatlanságával közrehatott a kár bekövetkeztében?

Az Mt. 172. §-ának (2) bekezdése szerint nem kell a munkavállalónak megtérítenie a kárnak azt a részét, amely a munkáltató közrehatása következtében állt elő. A munkavállaló által elkövetett bűncselekménnyel okozott kár esetén a munkáltató közrehatása kizárt, az a körülmény, hogy a munkáltató oldalán jelentkező hiányosságok a bűncselekmény elkövetését megkönnyíthették, nem szolgálhat a károkozó javára. A bűncselekményt elkövető személy ugyanis tudatosan használta ki a munkáltatói mulasztásokat. Helytálló az az álláspont, hogy szándékos bűncselekménnyel okozott kár esetében a bírói gyakorlat szerint a munkáltató közrehatása általában nem állapítható meg.

Szándékos bűncselekmény

Szándékos bűncselekményt is megvalósító károkozás esetén a károkozó munkavállaló kártérítési kötelezettségét nem csökkenti, ha a munkáltató az érintett harmadik személy magatartása folytán nem fizetett vagy fizet a saját követelésének megfelelő kártérítést [Mt. 57. § (3) bek.]. Példánkban a tehergépkocsi-vezetők olyan fuvarok elvégzését is igazoltatták, amelyeket ténylegesen nem teljesítettek. A munkáltató – szintén a kollektív szerződés biztosította lehetőség alapján – alkalmazottait kártérítés megfizetésére kötelezte. Utalt arra, hogy a sofőrök ellen a városi bíróságon büntetőper volt folyamatban, és őket a bíróság az "XY" kft.-nél felszámított fiktív fuvarok miatt folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt jogerősen elítélte. Kárként érvényesítette a jogtalanul felvett munkabért, az üzemanyag ellenértékét és a kifizetett prémiumot.

A polgári perrendtartás 9. §-a szerint, ha jogerősen elbírált bűncselekmény anyagi jogi következményei felől polgári perben kell határozni, a bíróság a határozatában nem állapíthatja meg, hogy az elítélt nem követte el a terhére rótt bűncselekményt. A munkavállalók a kárt szándékosan okozták [Mt. 168. §]. A munkavállalók nem hivatkozhatnak arra, hogy a munkáltatójuknál a teljesítmény nélküli számlázásból milyen összeg maradt, mert a munkáltató és az "XY" kft. között létrejött jogviszony eltérő a felelősség alapját képező munkaviszonytól. Az, hogy a két cég milyen okból és miként állapodott meg, a munkavállalók felelőssége és annak mértéke szempontjából érdektelen:

A munkavállalók a jogerős büntetőbírói ítélettel megállapított szándékos bűncselekmény elkövetése útján jutottak a munkáltatónak kárt okozva jogtalan munkabérhez és üzemanyag-térítéshez. Az állandó bírói gyakorlat értelmében is a bűncselekménnyel elért összeg erejéig a munkáltató jogosult a károkozó munkavállalóval szemben igényt érvényesíteni, és annak összegét az állam javára kell befizetni. A károkozó munkavállaló kártérítési kötelezettségét nem csökkenti, ha a munkáltató az érintett harmadik személy magatartása folytán nem fizetett vagy fizet a saját követelésének megfelelő kártérítést. Ez ugyanis megfelel annak az általános kártérítési elvnek, amely szerint a kötelezett kiadni tartozik azt a vagyoni előnyt is, amelyre a károkozó cselekmény következtében tett szert, ha egyébként a jogosult vagyonában ennek megfelelő csökkenés nem állott is elő. A károkozó tehát nem hivatkozhat olyan vagyoni előny figyelembevételére, amely őt méltánytalanul mentesítené.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. március 13.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem