Új szakmák születnek

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. augusztus 15.) vegye figyelembe!

Időszakos foglalkoztatás, magas óradíj

Megjelent A Munkaadó Lapja 43. számában (2001. augusztus 15.)
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás

 

Az Országos Képzési Jegyzékből mintegy száz szakmát töröltek. Nem lesz szükség - például - hangszerkészítőkre, bányászokra is alig, nem kellenek műanyagfröccsöntők, kohászok s uránbányászok. Helyettük az új évezred igényeinek megfelelő ismereteket tanítanak majd, köztük olyanokat is, amelyek még ma is luxusszakmáknak minősülnek. Például komornyikok, személyi sofőrök, baby guardok, animátorok, rendezvényszervezők, protokoll-ügyintézők, PR-menedzserek, lovashoszteszek és illemtanárok.

 

A gazdaság szerkezetének átalakulása idején már látható volt, hogy több szakma csillaga leáldozóban van, de számos újra lesz igény, különösen a szolgáltatási szektorban. A gazdaság húzóágazatának tekinthető idegenforgalomban, vendéglátásban is sok új szakma jelent meg, de a megmaradók nagy része is új tartalommal töltődött fel. Török Gabriella, a Jövő Útja Alapítványi Idegenforgalmi Szakközépiskola vezetője immár kilenc éve kíséri figyelemmel és részben alakítja a szakmák átalakulását. Mint elmondta, az úgynevezett luxus- vagy kurrens szakmák jól fizetnek, még akkor is, ha egyelőre még nincs túl nagy kereslet irántuk. A fiatalok azonban látják, milyen lehetőséget kínál a megélhetésre egy ilyen képzettség, s nem sajnálva időt, fáradságot s a magas tandíjat, a magániskolákban, tanfolyamokon megszerzik a második, sőt, a harmadik képesítésüket bizonyító oklevelüket. S reménykednek...

Megfelelő fizetség

A hivatásos vendéglátók körében sem elegendőek már a korábbi ismeretek. Nyelveket kell ismerni, sőt, az etikettet is, s járatosnak kell lenni a protokoll világában. A hosztesz például - amikor dolgozik - nemcsak nő, hanem átruházott házigazdai szerepet ellátó munkaerő. Egy képzett hölgy óránként 3000 forintot is megkereshet. Az úgynevezett lovashoszteszek - akik szintén eligazodnak a nyelvek világában, ugyanakkor eligazodnak a lótenyésztés körüli útvesztőkben, s nagy versenyeken, lovas túrákon kísérik (akár lovon is) a megrendelőt - 1200-1500 forintot keresnek óránként. Egyelőre azonban nincsenek sokan. Új szakma az úgynevezett egészségügyi hosztesz - többnyire az egészségügyben már megszerzett oklevél után, második szakmaként tanulják -, a kívánalom pedig sokrétű. Tisztában kell lennie az egészségügyi kérdésekkel és tennivalókkal, fogadja (szükség szerint ellátja) a pácienseket, a fizetsége pedig óránként 2000-5000 forint között mozog, attól függően, milyen magánklinika vagy rendelő alkalmazza.

Alapképzettségre építve

Az úgynevezett némahoszteszek - ezek a hosszú lábú, csinos lánykák, akik sorfalat állnak a vendégek előtt - is tanulják a szakmát. Számukra csupán az az előírás: ne csacsogjanak. Így fizetségük 900-1000 forint lehet óránként.

Baby guardokra sincs még átütő kereslet, de nem árt tanulni. Ők nemcsak felügyelnek a tehetős munkaadók gyermekeire, de védik is, sőt, tanítják őket, akár egy XVIII. századi nevelőnő. Munkájukért cserébe lakást-ellátást és 100-120 ezer forintot kapnak havonta. Komornyikok és lakájok csak elvétve akadnak még, de már látható, hogy irántuk is megnő majd a kereslet. Ez igazi bizalmi munka, szervezik a család pénzügyeit, a háztartást, olykor még titkárként is működnek, a fizetés pedig nagyon magas. A partiinas sem keres rosszul, órabérük 5-8 ezer forint. Az úgynevezett animátorokat régen a művelődési házak szervezőjeként ismerték. Most szerteágazó feladataik vannak a közművelődésben, külön képezik a gyermek, a felnőtt és az idős korosztályt kiszolgáló animátorokat, közép- és felsőfokon. Megéri a fáradozás, a fizetség 150 ezer forintnál kezdődik havonta.

Főként olyanok jelentkeznek az iskolába, akiknek már megvan egy alapképzettségük, közép- vagy felsőfokon, s ezt szeretnék a speciális elvárásoknak megfelelően kiegészíteni. Ők már fölmérték azt is, hogy esetleges alkalmazásuk ideje behatárolt, tehát tovább kell bővíteni tudásukat, hogy továbbléphessenek.

Ágazati igények a pályakezdő fiatalok végzettsége
szerint az első félévben Budapesten
Gazdasági ág Fizikai Szellemi Összes
Szakképzetlen Szakképzett Középfokú Felsőfokú

Mezőgazdaság

0

0

0

0

0

Feldolgozóipar

40

97

10

28

175

Vill. energia

0

0

1

1

 

Építőipar

12

45

11

5

73

Kereskedelem

7

21

12

18

58

Szálláshely

5

24

3

4

36

Szállítás

0

4

77

0

81

Pénzügyi tev.

0

0

0

0

0

Ingatlanügyletek

7

3

1

18

29

Közigazgatás

0

0

0

3

3

Oktatás

0

0

0

5

5

Egészségügy

3

10

5

3

21

Egyéb, közösségi

20

18

4

0

42

Összesen

94

222

124

85

523

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. augusztus 15.) vegye figyelembe!

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére

Keresés

Kérdésfeltevés
A szerkesztőséghez elküldött kérdéseire minden regisztrált látogatónak válaszolunk. A kérdés elküldéséhez kérjük, lépjen be előfizetői azonosítóival, vagy regisztráljon most!
Írja be kérdését!
A válaszhoz adja meg adatait:
kötelező mező
Érvénytelen e-mail cím
kötelező mező
Érvénytelen jelszó!
Jelszó megadása szükséges!
kötelező mező
Érvénytelen név!
Ellenőrző kód
Érvénytelen kód!
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.